Orez cu dovlecei

Categorii: Retete garnituri, Retete cu legume, Retete cu orez, Retete fara gluten, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Orez cu dovlecei
Pinterest

Inca o reteta care porneste de la doua ingrediente simple si neutre la gust: orezul si dovlecelul. Seamana putin cu un risotto din cauza ca am folosit orez cu bob rotund, care e mai carnos si mai dulceag. El da senzatia de cremos. Am adaugat cateva arome italiene si asa simplu am obtinut o garnitura delicata pentru un file de peste alb.

Ingrediente
Orez cu dovlecei

1 dovlecel mic (cca 250 gr)
100 gr orez cu bob rotund
10 gr parmezan
15 gr unt
5 frunze mari busuioc
putina coaja de lamaie
sare, piper negru

Portii: 3
Calorii: 189 cal / portie

Preparare
Orez cu dovlecei

  1. Se taie dovlecelul bastonase dar nu foarte mici, ca sa nu se rupa dupa coacere. Se presara cu sare si se lasa la scurs 15-30 minute, pe servetele de hartie. Dupa acest timp se absorb bine de apa lasata.
  2. Se pun dovleceii intr-un vas termorezistent, in care sa incapa pe un singur strat. Se presara cu piper negru.
  3. Se coc la 220C (cu program de rumenire daca aveti) timp de 30 minute, amestecand o data in ei la jumatatea timpului.
  4. Cat se fac dovleceii se fierbe orezul. Se spala in cateva ape pana apa ramane curata pe el, nu mai e laptoasa.
  5. Se pune multa apa la fiert si sare. Cand clocoteste se adauga orezul si se lasa sa fiarba la foc mediu doar 2 minute. Apoi se da focul la mic, apa sa nu bolboroseasca decat usor acum. Se lasa asa pana bobul e facut dar inca se simte usor tare in centru. Acest timp depinde de orezul folosit de voi. Va trebuie sa-l verificati periodic. Nu va luati de data asta dupa timpul de fierbere dat pe pachet. Cand bobul e moale dar parca mai trebuie un pic, opriti focul si mai lasati orezul in apa cam 2 minute. Dupa acest timp ar trebui sa fie facut de tot.
    Fierbandu-l asa, nu riscati ca orezul rotund sa fiarba prea tare si sa devina cleios sau chiar terciuit.
  6. Scurgeti orezul, amestecati putina sare in el (amestecatii usor cu doua furculite, fiindca asa fierbinte bobul e inca fragil) si lasati sa stea pana dovleceii sunt gata.
  7. Scoateti vasul cu dovleceii. Adaugati peste ei orezul fiert, parmezanul razuit fin si untul. Amestecati usor cu doua furculite pana se topesc complet. Ne folosim de caldura vasului si a dovlecelului ca sa topim untul si parmezanul. Gustati de sare in acest timp si adaugati daca mai trebuie.
  8. Adaugati busuiocul taiat fasii si putina coaja rasa de lamaie (cat treceti de 4-5 ori cu razatoarea mica - microplane - pe lamaie). E mai bun imediat cu toate aromele proaspete si textura buna a orezului.
 

Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 1)  

 
loading...

 

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus