Orez cu legume si susan

Retete cu ciuperci Retete garnituri Retete cu legume Retete cu orez Retete de post Retete rapide Retete simple Retete salate

Reteta Orez cu legume si susan

Pe post de garnitura sau de salata (calda sau rece), aceasta reteta de post nu este deloc plictisitoare. Orezul, fiindca e prajit la inceput, devine usor gumat, ceea ce da textura amestecului. Iar adaosul de susan nu e doar pentru textura si gust ci si pentru aportul urias de calciu, lucru important in perioada postului, cand nu se mai consuma lactate.

Ingrediente

1 cana orez cu bob lung (basmati am folosit)
1 1/4 cana apa
1/4 lingurita ulei susan
1/2 lingurita sos de soia
250 gr ciuperci champignon
2 fire ceapa verde
1 praz
1/2 cana mazare (proaspata sau congelata)
2 linguri seminte de susan
3 linguri ulei
sare, piper negru

Portii: 2-3

  1. Se incinge 1 lingura ulei intr-o oala. Se adauga orezul si se prajeste la foc mare, pana se rumeneste usor. Nu se va rumeni uniform, e ok asa. In tot acest timp amestecati des.
  2. Se adauga apa calda peste orez, se aduce la fierbere, se pune capacul si se fierbe 5 minute.
  3. Se stinge focul se ridica capacul, se pune un prosop pe oala si apoi se pune capacul la loc. Se lasa sa stea 15 minute, timp in care nu ridicati capacul.
  4. Se taie ceapa verde rondele (si partea alba si partea verde). Se taie partea alba si verde deschis de la praz in doua pe lungime, apoi se taie rondele subtiri. Ciupercile se curata de codita si se taie felii subtiri.
  5. Intr-o tigaie larga, in 2 linguri ulei se calesc ciupercile, presarate cu putina sare si piper negru, pana se inmoaie. Se scot pe o farfurie.
  6. In aceeasi tigaie se calesc ceapa verde si prazul timp de doar 2 minute, pana se inmoaie usor. Se scot peste ciuperci.
  7. Mazarea se fierbe in apa cu sare. Se scurge si se pune peste celelalte legume.
  8. Susanul se prajeste usor intr-o tigaie fara adaos de grasime.
  9. Orezul fiert se stropeste cu ulei de susan si sos se soia si se amesteca cu o furculita.
  10. Se adauga legumele si susanul prajit peste orez si se amesteca iar, gustand de sare.
  11. Se serveste cald sau rece.

Prajim orezul

Prajim orezul

Ciupercile calite

Ciupercile calite

Ceapa si prazul calite

Ceapa si prazul calite

Mazarea fiarta

Mazarea fiarta

Orezul fiert

Orezul fiert

Amestecam totul

Amestecam totul

Orez cu legume si susan

Orez cu legume si susan

Comentarii (12)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 28 Martie 2013 13:25  

cred ca poti folosi si orez prefiert, nu vad de ce nu, doar ca va trebui sa "te joci" un pic cu cant. de apa si timpul de fierbere, fiindca eu nu te pot sfatui pe partea asta, n-am folosit niciodata pefiert.
 

Maria  acum 11 ani - 29 Martie 2013 09:02  

Sa inteleg ca secretul pentru a iesi orezul asa
(neuniform prajit) este focul mare?
Multumesc!!!multumesc!!!
 

Ioana  acum 11 ani - 29 Martie 2013 09:17  

eu il prajesc la foc mare, da, dar si vasul pe care-l folosesti are efect. daca e foarte larg, orezul va iesi un pic mai uniform, decat daca folosesti o oala mica.
 

Maria  acum 11 ani - 29 Martie 2013 09:29  

Multumesc!
Asa voi face.
 

Simona  acum 10 ani - 22 Decembrie 2013 23:37  

Cu ce se ppte inlocui mazarea.nu sunt mare fan de ea.
 

Ioana  acum 10 ani - 23 Decembrie 2013 09:53  

fasole verde taiata segmente mai scurte. sau cubulete de morcovi fierte mai al dente.
 

Mirela  acum 9 ani - 11 Martie 2015 15:12  

Ioana, scuze de off topic, am vazut zilele trecute prin Mega orez negru, acum incerc sa citesc cate ceva despre el, ai retete cu soiul asta sau merg adaptate astea cu orez normal?
 

Ioana  acum 9 ani - 11 Martie 2015 15:35  

merg adaptate unele retete, dar tine cont de urmatoarele:

- acest orez negru fierbe mult mai greu decat cel alb... spre 1 ora
-chiar si fiert ramane usor cauciucos, are o textura mai tare decat cel alb, fiind nedecorticat
- coloreaza apa in care il fierbi si devine maro-vinetiu.

in general e ok sa-l fierbi separat si sa-l adaugi in salate.

poti face aceasta reteta cu orez negru doar sa cresti timpul de fierbere.
 

Mirela  acum 9 ani - 11 Martie 2015 15:38  

Thanks. Nu pare chiar grozav din cate zici.
 

Ioana  acum 9 ani - 11 Martie 2015 15:40  

e doar altfel. si are gust foarte bun. in salate chiar se simte placut, de aceea ti l-am recomandat asa.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...