Paine cu coaja crocanta

Retete aluaturi Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Paine cu coaja crocanta

Interiorul e moale, alb si pufos, iar exteriorul e crapat, extra-crocant, dand impresia de paine taraneasca coapta in cuptorul cu lemne a bunicii. Insa modul in care se obtine aceasta crusta, desi ingenios (folosindu-se de diferenta de crestere a doua tipuri de faina) este foarte usor de pus in practica.

Este ideala pentru sandwich-uri.

Ingrediente

240 ml lapte caldut
60 ml apa calduta
2 linguri ulei
1 lingurita zahar
1 plic drojdie uscata
500 gr faina alba
1 lingurita sare

Crusta

120 gr faina de orez
1/2 plic drojdie uscata (cca 4 gr)
1 lingurita zahar
1/4 lingurita sare
1 lingura ulei
125 ml apa calduta

  1. Se framanta aluat din primele ingrediente si se lasa la crescut, la loc caldut, timp de 1 ora. Eu le-am pus in ordinea din reteta in masina de paine pe care am setat-o pe programul de framantat si crescut.
  2. Dupa aceea se imparte aluatul in 6 bucati egale. Se da forma de chifle tragand marginile aluatului dedesubt (daca doriti le puteti rula un pic sa capete forma alungita (3 le-am format asa; restul le-am lasat ca si chifle).
  3. Se acopera chiflele cu o punga si se lasa la crescut 15 minute (nu mai mult!).
  4. Pana atunci se amesteca toate ingredientele pentru crusta timp de 1 minut. Ar trebui sa obtineti o pasta care curge incet de pe tel. Daca nu e asa, adaugati putina apa.Lasati sa stea glazura timp de 15 minute (cat cresc chiflele)
  5. Cu aceasta pasta se ung chiflele, usor ca sa nu se desumfle. Eu am pus glazura cu o lingurita si am intins-o cu degetele. Stratul de glazura sa nu fie foarte subtire. In acest stadiu chiflele vor arata jalnic, nu va panicati :)
  6. Dati chiflele la cuptor, la 200C pentru 30 minute. Dupa 10 minute veti observa ca deja crusta e crapata. Daca nu se rumenesc foarte bine in cele 30 minute de copt, porniti cuptorul pe grill pentru 5 minute, pana capata o culoare frumoasa.

Aluatul format la crescut

Aluatul format la crescut

Painea glazurata

Painea glazurata

Dupa 10 minute de copt, crusta crapa

Dupa 10 minute de copt, crusta crapa

Comentarii (1)

 

monika  acum 11 ani - 6 Noiembrie 2012 19:20  

Foarte taree!!!
Merita incercata reteta ;)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...