Paine indiana stratificata

Categorii: Retete aluaturi, Bucataria indiana, Retete de post, Retete ieftine

 

Paine indiana stratificata
Pinterest

Parotta este o paine stratificata din sudul Indiei. Pentru mine reprezinta si cea mai buna paine indiana. Imi place mult cum se desface straturi, straturi si cat e de crocanta, fara sa fie insa tare. Este grozava!

Aluatul este elastic, se intinde usor, ca guma de mestecat vesel Va fi distractiv sa lucrati cu el, mai ales ca si tehnica dupa care se face painea este una ingenioasa.

Ingrediente
Paine indiana stratificata

250 gr faina alba (tip BL55)
150 ml apa
1/2 lingurita sare
1/4 cana ulei

Bucati: 6

Preparare
Paine indiana stratificata

  1. Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea si apa. Se trage treptata faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga. Se adauga 1 lingurita ulei.
  2. Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
  3. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 2.5 ore).
  4. Se imparte aluatul in 6 bucati egale.
  5. Pe masa de lucru data cu faina se intinde din fiecare bucata intr-o foaie dreptunghiulara subtire, transparenta. Nu e bai daca apar cateva gaurele in foaie.Ungeti foaia cu foarte putin ulei, folosind o pensula de silicon. Presarati putin faina alba pe foaie.
  6. Pliati foaia pe latura lunga, asa cum ati plia hartia cand faceti evantai. Dintr-o parte rulati aluatul, pana obtineti un melc (vezi pozele 4 si 5). Capatul aluatului il ridicati si il apasati in centrul melcului (poza 6).
    * pentru a vedea mai bine cum se pliaza, urmariti acest filmulet de la minutul 0:17 la 0:50
  7. Luati fiecare melc si dati iar masa de lucru cu faina. Intindeti melcul foaie rotunda, dar de data asta nu chiar asa subtire incat sa se vada prin ea (eu am intins foaie de 20 cm diametru). Ungeti foaia cu putin ulei deasupra.
  8. Intr-o tigaie teflonata sau de fonta super incinsa (fara grasime), prajiti foile, la foc mediu, cu partea unsa in jos, timp de 3-4 minute. Pana se rumeneste, ungeti foaia cu ulei si deasupra. Intoarceti foaia si coaceti-o si pe cealalta parte 2-3 minute.
  9. Se scot painile pe o farfurie si se bat usor intre palme ca sa se desprinda straturile. Acest pas este important!
    * pentru a vedea mai bine cum se bat painile, urmariti acest filmulet de la minutul 1:26 la 1:33
  10. Sunt bune caldute.
 
Paine indiana stratificata - Aluatul

1. Aluatul

Paine indiana stratificata - Aluatul taiat bucati

2. Aluatul taiat bucati

Paine indiana stratificata - Aluatul intins foaie transparenta

3. Aluatul intins foaie transparenta

Paine indiana stratificata - Aluatul pliat

4. Aluatul pliat

Paine indiana stratificata - Rulam

5. Rulam

Paine indiana stratificata - Melc

6. Melc

Paine indiana stratificata - "Melcii" sunt gata

7. "Melcii" sunt gata

Paine indiana stratificata - Intindem foaia finala

8. Intindem foaia finala

Paine indiana stratificata - Coacem pe o parte

9. Coacem pe o parte

Paine indiana stratificata - Coacem pe a doua parte

10. Coacem pe a doua parte


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 24)  

 
loading...

 

 

florica oprea  acum 4 ani - 22 Februarie 2013 14:21  

Re: Paine indiana stratificata

buna ziua,nu stiu de ce se numeste paine indiana ,caci si la noi in romania se fac lipii din acestea ,pe vremea cand eram copil si mergeam la bunica mea intr-un sat din jud ,salaj ,o puneam pe bunica sa ne faca aceste painici ca ne placeau tare mult si se fac exact cum ati descris dvoastra in reteta ,iar bunica mea le numea ratisi,daca era vremea de a tine post le mancam asa simple ,iar daca nu era post le mancam unse cu smantana de bivolita,erau tare bune,multa sanatate
 

Ioana  acum 4 ani - 22 Februarie 2013 15:02  

Re: Paine indiana stratificata

daca se facea o asemenea paine la noi inseamna ca nu am stiut sa o popularizam in afara zonei in care se producea. eu n-am vazut asa ceva niciodata. indienii insa au popularizat-o si parotta este cunoscuta in intreaga lume. asa am ajuns si eu sa o cunosc, de la ei, nu de la noi. pacat, un punct in plus pentru ei.
 

Ioana  acum 4 ani - 22 Februarie 2013 16:04  

Re: Paine indiana stratificata

incredibil! acum m-a sunat tatal meu (care citea comentariile) si mi-a spus ca intr-adevar strabunica-mea facea aceste paini si se numeau "ratitza". retete demult pierdute si regasite pe alte cai vesel
 

cristina  acum 4 ani - 22 Februarie 2013 19:21  

Re: Paine indiana stratificata

asa ceva faceau mama si bunica odata... si le numeau TURTE. Erau asa buneee calde cu branza, simple...
 

vera  acum 4 ani - 22 Februarie 2013 20:53  

Re: Paine indiana stratificata

si la noi in moldova le zicem turte vesel ...
 

Vio  acum 4 ani - 23 Februarie 2013 09:36  

Re: Paine indiana stratificata

Nu te necaji, Ioana draga, noi suntem fericite ca ai postat reteta, ca se numeste ratitza, turta sau mai stiu eu cum. Ingrijit site, felicitari!
 

ana  acum 4 ani - 23 Februarie 2013 20:14  

Re: Paine indiana stratificata

eu sunt nascuta crescuta in bucuresti,dar socra mea este din oltenia si ei fac asemenea painidar le numesc cococi,si se prajesc in tuci cu fundul platsi intradevar sun t f gustoase calde cu branza si unt,doar ca tu le framanti mai mult
foarte bune
 

MARIANA VOICU  acum 4 ani - 23 Februarie 2013 21:43  

Re: Paine indiana stratificata

Interesanta!
 

Alexia  acum 4 ani - 24 Februarie 2013 06:45  

Re: Paine indiana stratificata

Si cu sfertul acela de cana cu ulei ce facem?
 

Ioana  acum 4 ani - 24 Februarie 2013 13:55  

Re: Paine indiana stratificata

Alexia, la pasul 5 (inainte de a plia aluatul) si la pasii 7 si 8 (inainte de a coace foile) aluatul se unge cu ulei.
 

Teobucatar  acum 4 ani - 26 Februarie 2013 18:42  

Re: Paine indiana stratificata

Intr-adevar este o turtita excelenta care se face si in Oltenia !Inseamna ca si cultura gastronomica interactioneaza nu numai celelaltevesel
 

Oros Cristian Oliviu  acum 4 ani - 27 Februarie 2013 16:38  

Re: Paine indiana stratificata

Excelenta s-o mananci cu un unt de calitate
 

pina perescu  acum 4 ani - 19 Martie 2013 17:29  

Re: Paine indiana stratificata

vesel am sa incerc
 

Florentina Cadwallen  acum 4 ani - 23 Martie 2013 14:23  

Re: Paine indiana stratificata

vaaaaiiii asa imi facea si mie bunica mai mereu - o sa o fac maine abia astept!!!!! :D (la noi se numai si cococi si plite mmmmm)
 

diana  acum 4 ani - 3 Noiembrie 2013 16:26  

Re: Paine indiana stratificata

bunica facea din astea frecvent. am acuma un lapsus si am uitat cum li se spune aici in zona Clujului,ceva cu r vesel insa mie imi placeau dulci, punea si zahar.
 

ina  acum 3 ani - 28 Martie 2014 13:24  

Re: Paine indiana stratificata

vesel Si eu am mancat in copilaria mea; bunica(din zona Sucevei) le cocea pe plita incinsa si erau delicioase...Tot grozav de buni erau si cartofii copti pe plita(taiati felii ca chipsurile)
 

Anglica  acum un an - 5 Februarie 2016 15:49  

Re: Paine indiana stratificata

Eu le cunosc de turte Reites(nu stiu cum se scrie corect).Din copilarie si pana acum le consum in special iarna,cu o cana de cafea cu lapte. Am o mentiune: Uleiul cu care se ung,trebuie sa fie foarte fierbinte si astfel,apar straturi,fara a le bate intre palme,la final.Mult succes in continuare,in diversitatea retetelor!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus