Paine Naan
Retete aluaturi Bucataria indiana Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene

Painici bune langa orice tip de curry.
Ingrediente
350 gr faina alba
180 ml apa calduta
3 linguri rase iaurt
2 linguri ulei
1/2 pliculet drojdie uscata
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
unt si seminte de ceapa neagra (nigella, kalonji) pentru decor
- Se framanta un aluat elastic din toate ingredientele. Eu le-am framantat cu masina de paine: am pus uleiul, iaurtul, apa, zaharul, drojdia, faina, sarea in aceasta ordine si am pus-o pe programul de framantat-dospit. Daca il framantati cu mana lasati aluatul la crescut la loc calduta intre 1 ora si 2 ore.
- Pe masa de lucru data cu faina, framantati 2 minute aluatul crescut, apoi taiati-l in 8 bucati.
- Intindeti din fiecare bucata cate o foaie de aluat (rotunda, ovala, sau ca o lacrima aceasta din urma fiind forma clasica de naan). Foaia trebuie sa fie subtirica, dar sa nu exagerati fiindca atunci iese painea prea crocanta si nu va avea miez moale.
- In cuptorul incins la maxim (250C la cuptorul meu) si cu grillul pornit (caldura sa vina si de sus) daca se poate, coaceti painicile cate 5 minute. Eu le-am copt pe dosul unei tigai de fonta, fiindca asa se coc mai bine (tehnica pe care o recomand si cand coaceti pizza). Daca nu aveti una, folositi tava cuptorului. Painicile se vor umfla frumos in timp ce se coc.
* stergeti dosul tavii de faina dupa fiecare paine coapta ca sa nu se arda - Se scot pe o farfurie si se ung deasupra cu o bucata de unt. Se presara cu nigella, dar in lipsa puteti folosi susan, patrunjel tocat, seminte de cumin, chili etc.
- Painicile coapte le stivuiti una peste alta in timp ce le coaceti si le acoperiti cu folie de plastic. In acest fel se vor pastra moi pana a doua zi. Insa sunt mai bune consumate in ziua in care se prepara.

Aluat

Aluatul taiat bucati

Intindem foi sub forma de lacrima

Coacem painea in cuptor, pe dosul unei tavi de fonta

Unse cu unt si presarate cu nigella

Naan de la MariAna
Comentarii (40)
Ultimele comentarii
Laura acum 10 ani - 12 Decembrie 2014 13:36
am dar nu poate fi pornit in acelasi timp cu functia cuptorIoana acum 10 ani - 12 Decembrie 2014 13:37
deci inainte de a intinde painile incingi cuptorul la maxim. cand bagi painile pornesti grill-ul.Laura acum 10 ani - 12 Decembrie 2014 13:51
gata, am inteles. Si tot 5 min le las sub grill?Ioana acum 10 ani - 12 Decembrie 2014 13:55
cam tot asa, depinde foarte mult de temperatura grill-ului. la cuptorul anterior nu stiam temperatura, dadeam pe maxim si le supravegheam sa nu se arda.luna acum 9 ani - 3 Martie 2016 14:46
Am facut azi painicile cu daal de linte galbena, au fost grozav de bune! Eu n-am folosit functia grill a cuptorului, ci doar incalzire sus si jos si a fost ok, s-au umflat frumos. Uf, acum imi pare rau ca nu mi-a trecut prin minte sa fac poze... :) Multumesc pentru reteta, imi place mult site-ul tau!Ioana acum 9 ani - 3 Martie 2016 15:31
:) ma bucur ca ai reusit sa faci painicle in cuptor. atunci o sa-ti iasa si cele integrale. doar sa nu le coci prea mult, sa nu se intareasca. mai bine mai palide decat tari :)luna acum 9 ani - 3 Martie 2016 15:49
Asa e, am remarcat si eu, "vazand si facand", ca trebuie supravegheat cu atentie cuptorul. Mi-au placut mai mult painicile pe care le-am lasat mai blonde, au fost mai moi.Hm, ia sa vedem, ce reteta de-a ta mai aleg pentru urmatoarea masa? :)
Nicoleta acum 8 ani - 1 Octombrie 2016 15:46
Aluatul dupa crestere a iesit cam lipicios. La framantatul de 2 min a trebuit sa imprastii mai multa faina. Ce tip ce faina recomanzi?Ioana acum 8 ani - 1 Octombrie 2016 19:21
faina tip 550 (BL55).Nicoleta acum 8 ani - 2 Octombrie 2016 09:53
Multumesc!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email