Paine umpluta cu branza

Retete aluaturi Retete aperitive Retete cu branza Retete de Pasti

Reteta Paine umpluta cu branza

Un fel de Pasca sarata, care o sa arate bine in mijlocul platoului de Paste, cu oua rosii intr-o parte si ridichi si ceapa verde in cealata.

Ingrediente

Aluat

500 gr faina alba (BL55)
1 lingurita sare
50 ml ulei (de masline, cu gust mai neutru am folosit)
100 gr iaurt grecesc
240 ml apa calduta
1 plic drojdie uscata
1 priza zahar

Umplutura

300 gr branza cheddar
100 gr branza halloumi
50 gr parmezan
4 oua mari
40 gr faina alba (2 linguri)
2 lingurite rase praf de copt
marar sau menta uscata (optional)

Bucati: 2

  1. Pentru aluat: intr-o cana se amesteca apa calduta cu drojdia si zaharul. Se acopera cu o farfurioara si se lasa la loc cald (eu o pun langa un ochi de aragaz pornit) pana face spuma deasupra (cca 15 minute).
  2. Se amesteca faina cu sarea, se face un crater in centru si acolo se adauga iaurtul, uleiul si maiaua de mai sus. Se amesteca ingredientele pana aluatul se leaga si devine omogen, apoi se framanta cu mana, in robot (5 minute) sau in masina de paine (pe programul de framantat) pana devine elastic, dar deloc lipicios.
  3. Se pune aluatul intr-un bol larg, uns cu putin ulei si se introduce intr-o punga. Se lasa la crescut la loc cald (cca 26-28C; langa un calorifer fierbinte sau in cuptorul incins la maxim 30C) pana creste foarte tare (cca 1.5 ore).
  4. Pentru umplutura: se dau branzeturile pe razatoare si se amesteca cu restul ingredientelor. Va rezulta o compozitie legata, dar ferma care poate fi modelata. Daca doriti puteti adauga in umplutura marar proaspat tocat sau menta uscata sfaramata. De data asta eu nu am pus verdeturi in umplutura, doar am decorat cu marar, dar de Pasti voi imparti umplutura in jumatate si voi face una cu marar si cealalta cu menta.
  5. Se pune putina faina pe masa de lucru si se rastoarna aluatul. Se imparte in doua bucati egale.
  6. Fiecare bucata se intinde foaie lunga de aprox 40 x 20 cm. Foaia va fi groasa cam de 1 deget, nu o intindeti foarte subtire.
  7. Asezati jumatate de umplutura pe centrul foii, pe lungime. Ridicati marginile aluatului peste umplutura si presati aluatul la imbinare ca sa stea inchis. Ridicati si capetele opuse. Va rezulta o paine lunga, ca un rulou.
    Daca aveti, puteti aseza painile formate in tavi lungi de tarte de 40 x 10 cm.
  8. Asezati painile in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt, introduceti tava iar intr-o punga si lasati la crescut 30 minute.
  9. In acest timp incingeti cuptorul la 200C.
  10. Ungeti painile fie cu ou batut cu putin lapte sau doar cu lapte.
  11. Coaceti painile timp de 30-35 minute, pana sunt rumene. Daca nu ati pus verdeturi in umplutura, dupa 20 minute veti vedea ca ruloul s-a deschis deasupra si in centru se vede branza. Presarati peste branza verdeturi tocate.
  12. Scoateti painile din cuptor si le acoperiti cu un prosop pana se racoresc. Painea e buna calduta sau rece.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...