Pate de naut cu usturoi

Retete aperitive Retete cu legume Retete de post Retete fara gluten Retete simple

Va reamintesc ce sanatos si gustos este uleiul de casa in combinatie cu orice leguminoase. L-am folosit pana acum la salata de fasole rosie cu ceapa sau salata de fasole cu castane. M-a incantat si de data asta, in combinatie cu naut.

Uleiul de floarea soarelui presat la rece (de casa) il cumpar din piata (10 lei / l), dar se gaseste si la magazinele bio. Poate ati observat in ultima vreme ca va incurajez sa gasiti surse de ingrediente locale, naturale si cu gust. Am avut multe avantaje din asta si cred ca si voi veti simti asta. Pe cat mancarea devine mai simpla pe atat devine mai gustoasa si in acelasi timp se simte si la buget. De-a lungul timpului am tinut socoteala cheltuielilor cu mancarea si de cand gatesc pe cat posibil sezonier si cu ingrediente din zona, acestea au scazut dramatic. Cred ca s-a vazut asta din stilul meu de gatit din ultimii doi ani, mie cel putin mi s-a parut ca s-a schimbat mult fata de cand am inceput sa scriu pe acest site. Legat de asta, am citit in weekend o fraza pe care pur si simplu am simtit-o in fiecare celula a mea "Simplitatea nu este un scop in arta, insa ajungi la simplitate fara de voia ta, apropiindu-te de sensul cel real al lucrurilor. (Brancusi)"

Ingrediente

450 gr naut fiert
50 ml ulei de floarea soarelui de casa (presat la rece)
150-180 ml apa de pe nautul fiert
maioneza cu usturoi sau mujdei (din 3 catei de usturoi nu foarte mari)
sare, piper negru, seminte de susan

  1. Se fierbe nautul dupa instructiunile de aici (de data asta puteti folosi bicarbonat ca sa iasa pateul mai cremos; dupa fierbere puteti curata cojitele transparente de pe boabe, ca sa iasa pateul mai fin). Se scurge de apa si se cantaresc 450 gr naut. Se retin cam 200 ml din apa in care a fiert nautul.
  2. Se pun in robot/blender impreuna cu uleiul, putina sare si piper negru macinat. Se mixeaza bine pana nautul se sfarma. Cu robotul mergand se adauga incet apa si se mixeaza pana e pasta consistenta (spre 180 ml apa am folosit eu). Opriti robotul si gustati de sare, mai adaugati daca trebuie.
  3. Apoi incepeti sa adaugati treptat maioneza de usturoi sau mujdei, cate 1 lingurita pe rand. Mixati, gustati si continuati sa aaugati pana aveti gustul usturoiat dorit.
    * in general prefer sa folosesc aceasta maioneza cu usturoi pentru pastele de genul asta; dar e facuta cu lapte, asa ca in post puteti strivi 3 catei de usturoi in mojar, impreuna cu niste sare grunjoasa; apoi turnati in fir subtire ulei (neutru, nu mai folositi ulei de casa) in timp ce amestecati pana obtineti un mujdei pufos. veti folosi din acest mujdei cat e necesar astfel incat pasta sa fie placut aromata; folosind mudei in loc de usturoi pur si simplu strivit, nu exista riscul ca pasta de naut sa capete gust intepator de usturoi
  4. Dupa ce pasta e condimentata dupa gustul vostru, lasati robotul sa mai mixeze inca 1 minut la viteza mare, astfel incat pateul sa devina cat mai fin.
  5. Puneti pateul in borcan, nivelati si acoperiti cu un strat subtire de ulei (neutru, nu mai folositi ulei de casa) si presarati seminte de susan. Pastrati la frigider. E bun cu lipie integrala sau paine taraneasca.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...