Pui Sichuan

Categorii: Retete asiatice, Retete de mancaruri cu carne, Retete cu carne de pui, Retete rapide, Retete simple

 

Pui Sichuan
Pinterest

O mancarica chinezeasca foarte picanta si cu aroma speciala datorita piperului Sichuan.

N-am avut ceapa verde, dar puneti daca aveti, va colora mancarea. Si daca nu sunteti familiari cu piperul Sichuan, nu uitati sa-l gustati inainte si folositi-l macinat daca vi se pare prea tare.

Ingrediente
Pui Sichuan

1 piept de pui (cca 600 gr)
1 lingura amidon (sau faina)
1/2 ceapa
3 catei usturoi
6 ardei iuti uscati (sau 3-4 ardei iuti proaspeti)
2 lingurite piper Sichuan
5 linguri ulei
sare

Sos

3 linguri sos de stridii (oyster sauce)
3 linguri sos de soia
1 varf lingurita ghimbir pudra
1 lingura suc de portocale
2 lingurite rase amidon

Pentru servit

1 pumn alune (sau caju)
3 fire ceapa verde

Portii: 2-3

Preparare
Pui Sichuan

  1. Se taie pieptul de pui fasiute subtiri. Se pune amidonul intr-o punga in care se adauga apoi fasiutele. Se scutura bine.
  2. Se incinge uleiul intr-un wok si se adauga fasiutele de pui scuturate de excesul de amidon. Se prajesc la foc rapid pana sunt facute.
  3. Pentru sos: intr-o cana amestecati sosul de stridii, de soia, ghimbirul si sucul de portocale cu 1/2 cana apa. Separat dizolvati amidonul in 2 linguri de apa rece.
  4. Se scoate puiul din wok si se scot si cateva linguri de ulei in caz ca ramane prea mult. Sa ramana doar putin pe fundul wokului.
  5. Se adauga in wok ceapa si usturoiul taiat felii, ardeii iuti uscati rupti in 2-3 bucati (daca doriti sa fie extra picanta mancarea lasati samburii, daca nu scuturati o parte din ei) si piperul Sichuan. Caliti rapid, cca 1 minut.
    * daca folositi ardei iuti prosapetii ii taiati-i rondele si lasati samburii
    ** gustati piperul Sichuan si daca va place aroma pe care o simtiti cand spargeti bobul intre dinti lasati boabele intregi in mancare, cum am facut si eu; daca aroma vi se pare insa prea puternica, prajiti piperul intr-o tigaie fara grasime pana simtiti ca miroase, apoi macinati-l in masina de cafea pana devine pudra; folositi in mancare doar 1 varf de lingurita piper macinat
    ; restul de piper il putei pastra intr-un borcanel inchis
  6. Adaugati sosul preparat in cana si aduceti la fierbere. Adaugati amidonul dizolvat si amestecati pana se ingroasa. Stingeti focul si adaugati fasiutele de pui inapoi in wok . Amestecati bine. Gustati de sare si adaugati daca mai e nevoie.
  7. Presarati cu alune si ceapa verde tocata rondele.
  8. Se serveste cu orez basmati fiert.
 
Pui Sichuan - Prajim puiul

1. Prajim puiul

Pui Sichuan - Adaugam sosul

2. Adaugam sosul

Pui Sichuan - Adaugam amidonul

3. Adaugam amidonul

Pui Sichuan - Pui Sichuan

4. Pui Sichuan


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 24)  

 

 

 

didi  acum 7 ani - 11 Mai 2010 11:49  

Re: Pui Sichuan

De unde ai luat piperul?
 

Ioana  acum 7 ani - 11 Mai 2010 11:50  

Re: Pui Sichuan

din Bucuresti, din Dragonul Rosu. la cluj am cautat degeaba
 

Simona-Adina Hotea  acum 7 ani - 11 Mai 2010 14:51  

Re: Pui Sichuan

Am auzit de piperul asta, si de puiul cu acelasi nume, n-am facut niciodata, sunt curioasa, ce fel de aroma are condimentul...si nu stiu unde-l voi gasi. Poate la chinezii din orasul nostru...am niste amici printre ei...
Si daca nu vreau sa fie extra-picant, as putea pune ardei (kapia de ex.) in loc de ardei iute ?
 

Ioana  acum 7 ani - 11 Mai 2010 15:09  

Re: Pui Sichuan

aroma e interesanta si nu o pot asemui cu ceva ca sa-ti faci o idee clara. picantul e mai mult o senzatie de amorteala si gadilare decat cea de la piper cand simti ca-ti ia gura foc. deci e fin si cu aroma citrica... acuma cred ca esti si mai in ceata decat inainte vesel
daca nu vrei sa fie picanta rau redu din catitatea de ardei iute, 1-2 ar fi ok. poti pune 1 ardei rosu in plus si chiar niste muguri de bambus daca ai.
 

pansy  acum 7 ani - 11 Mai 2010 15:22  

Re: Pui Sichuan

si eu fac acest fl,aproximativ la fel,dar eu stiu ca-i zice pui kung pao.numai ca nu folosesc piperul cu pricina ci ardei iuti.asa am eu reteta
 

Ioana  acum 7 ani - 11 Mai 2010 15:33  

Re: Pui Sichuan

la kung pao nu pun sos de stridii si piper sichuan, in schimb pun ulei de susan la sfarsit. deci sunt mici diferentele intre cele doua, cel putin cum am eu retetele...
 

lira  acum 7 ani - 11 Mai 2010 23:51  

Re: Pui Sichuan

Ioana, daca spuneai ca piperul are o aroma citrica, oare s-ar putea inlocui cu piper cu lamaie?
 

Ionela  acum 7 ani - 12 Mai 2010 07:43  

Re: Pui Sichuan

Arata foarte bine, dar trebuie sa merg in Dragonul rosu..... ceea ce e cam complicat, dar o sa-mi fac curaj intr-o zi. Ioana, vroiam sa te intreb, in cazul in care totusi ajung, ce alte condimente as mai putea cumpara ?
 

Ioana  acum 7 ani - 12 Mai 2010 09:51  

Re: Pui Sichuan

ionela, in primul rand pe cele de baza, pe care poate le gasesti si in alte locuri, dar aici sunt mai ieftine: sos de soia, sos de stridii, sos hoisin, ulei de susan, otet de orez si sos de peste (fish sauce).
apoi sunt taietii lor speciali mai subtiri sau mai grosi, ciupercile uscate shiitake si muguri de bambus (din astia nu aveau cand am fost eu dar ziceau ca de obicei au la conserva).
condimente: 5 arome, cumin, piper sichuan, susan negru, curry, ardei iuti uscati.

lira, eu as mixa piper verde cu putina coaja de lamaie.
 

lira  acum 7 ani - 13 Mai 2010 12:53  

Re: Pui Sichuan

mersi pentru sugestia de substituire a piperului Sichuan
 

maria lazar  acum 7 ani - 16 August 2010 12:44  

Re: Pui Sichuan

da este fff bun am mincat la rest. chinezesc dar nu gasesc piper, nu merge cu piper obisnuit?
 

Ioana  acum 7 ani - 16 August 2010 13:38  

Re: Pui Sichuan

e ok cu piper negru, dar in cantitate mai mica.
 

andrei  acum 7 ani - 8 Octombrie 2010 14:07  

Re: Pui Sichuan

eu am inlocuit piperul shishuan cu un amectec de la fuchs piper granulat negru alb verde si boia si a iesit foarte bunvesel
 

cristina  acum 6 ani - 29 Martie 2011 14:23  

Re: Pui Sichuan

buna!in principiu cred ca gasiti piper chinezesc si mai toate ingredientele, la un pret foarte bun(mult mai ieftin decat carrefour, etc) chiar pe soseaua colentina, dupa intersectia cu soseaua fundeni, pe partea dreapta este un magazin care are acoperisul in stil chinezesc.nu mai stiu exact cum ii zice, am fost acolo anul trecut si abia am plecat.am gasit de la urechi de lemn pana la sos de soia la aproape 2 litri la niste super preturi.asa ca nu trebuie sa ajungeti pana in dragon, unde este nebunie si o mare pierdere de timp.spor la cumparaturi!p.s: cred ca am sa trec saptamana asta pe acolo, ca tare bine suna reteta asta!
 

Rxana  acum 6 ani - 9 Aprilie 2011 16:50  

Re: Pui Sichuan

Foare foarte bun puiul sishuan!!Azi am gatit a doua portie pe saptamana asta, atat de mult ne-a placut!Am pus alune caju si ceapa verde proaspata la sfarsit!O nebunie! vesel imi e pofta
 

Rodica Chifor  acum 5 ani - 7 Aprilie 2012 15:24  

Re: Pui Sichuan

o alta reteta bestiala, sotului meu i-a placut la nebunie, am cautat de mult timp o reteta chinezeasca sa ne placa asa de mult ca aceasta


 

Roxana  acum 4 ani - 14 Mai 2013 22:55  

Re: Pui Sichuan

geniala reteta!!! este reteta la care apelez cand sunt obosita seara si totusi n-as manca o salata sau un senvis vesel am repetat aceasta mancare de 10 de ori vesel fara sa exagerez! intotdeauna gustul e SI mai bun! eu nu folosesc mereu piperul sishuan deoarece prietenul meu nu-l agreaza insa iese mereu cu un gust de exceptie!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus