Salata austriaca de cartofi

Retete cu cartofi Retete garnituri Retete din Germania si Austria Retete cu legume Retete salate

Reteta Salata austriaca de cartofi

Haideti sa povestim astazi despre ingrediente noi, surprinzatoare pe care le-ati incercat in ultima vreme si de care ati fost impresionati. Sau despre ingrediente noi, pe care le aveti in casa sau ati dori sa le cumparati, dar nu aveti idee cum sa le folositi. Sa facem un brainstorming care sa ne largeasca un pic orizontul asupra gusturilor din bucataria noastra. Incep eu. :)

Uleiul de dovleac a fost revelatia saptamanii, desi il aveam in casa de cateva luni bune. Ieri l-am incercat prima data in aceasta salata si vreau sa va spun ca nu as fi crezut niciodata ca salata bavareza de cartofi poate fi mai buna. Insa uleiul de dovleac o duce la alta dimensiune. Adaosul de valeriana ii da prospetime, ceea ce o face garnitura ideala pentru snitelul vienez.

Uleiul din seminte de dovleac este o emblema a statului Styria din Austria. Este vascos, inchis la culoare (roscat inchis cand il vedeti in sticla, insa cand il amestecati vedeti ca de fapt e verzui). Este folosit indeosebi in dressinguri pentru salate, insa se poate folosi si in supe sau chiar la deserturi.

Ingrediente

600 gr cartofi fainosi
150 ml supa de vita (sau pui)
1/2 ceapa mai mica
2 linguri ulei floarea soarelui
3 linguri ulei din seminte de dovleac
1 lingura otet de vin alb (sau mere)
1 lingurita mustar
1/2 lingurita piper negru macinat
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita zahar
valeriana

  1. Se fierb cartofii in coaja pana intra usor furculita in ei (ai mei au fiert in 45 minute).
    * folositi obligatoriu cartofi fainosi, cu un continut crescut de amidon
  2. Preparam vinegreta: se caleste ceapa in 2 linguri de ulei de floarea soarelui, doar 30 secunde pana se inmoaie un pic, dar mai pastreaza gustul de ceapa cruda. Se adauga supa de vita/pui si se aduce la fierbere.
  3. Se adauga otetul si uleiul de dovleac. Se trage oala de pe foc.
  4. Se adauga zaharul, piperul, sarea si mustarul si se amesteca pana se dizolva.
  5. Cartofii fierbinti (cat de fierbinti suportati) se curata de coaja.
  6. Se taie cartofii cubulete si se pun intr-un bol.
  7. Se toarna vinegreta fierbinte (daca s-a racit intre timp se aduce iar la fierbere) peste ei . Se amesteca usor, cu o lingura de lemn, ca sa nu strivim cartofii. La inceput vor parea "aposi", dar dupa cca 1 minut cartofii vor absorbi parte din vinegreta. Restul de vinegreta se va amesteca cu amidonul lasat de cartofi si cu bucatele de cartofi sfaramate si se va ingrosa, tranformandu-se intr-un sos cremos. Se drege salata de sare. Se lasa la racit complet.
  8. Se aseza salata in boluri, iar langa ea se pune valeriana dupa bunul plac. Valeriana se stropeste din belsug cu ulei de dovleac.
  9. Se serveste la temp. camerei.

Comentarii (22)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 23 Aprilie 2012 11:21  

uleiul de canepa e bun la colesterol si la diabetici. eu l-am luat doar pentru soacra-mea, il pune in salate.

uleiul de nuca il folosesc pe salatele de verdeturi sau cele cu boabe (salata cu orez, cu bulgur, couscous etc). de exemplu poti face un tabouleh cu ulei de nuca.

uleiul de arahide e bun laprajit, are punctul de fumegare ridicat.

cel de ardei dulce in mancarurile unde ai nevoie de aroma pronuntata de ardei. poti sa-l pui la gulas, la papricas sau alte tocanuri asemnatoare. sau in dressinguri, va da culoarea frumoasa si aroma buna. sau de exemplu la salata de genul celei de aici: [link] poti folosi uleiul la dressing (in locul celui de masline, sau inlocuiesti doar o parte)

uleiul de ardei iute, il folosesti in sosuri sau mancaruri picante. in loc de ardei iute poti pune acest ulei, in acest fel poti controla foarte bine iuteala. merge bine in mancarurile chinezesti sau cele mexicane.

pe cel de patrunjel l-as vedea in supe/supe creme sau in dressinguri. iar el de piper negru ca si condiment, exact ca si uleiul de ardei iute.
 

Ioana  acum 11 ani - 23 Aprilie 2012 11:23  

rami, fenicul nu am folosit, nu-i place sotului meu aroma.
 

Ioana  acum 11 ani - 23 Aprilie 2012 11:26  

da, nela, am incercat cartofi dulci. pe cat de sanatosi sunt (fata de cartoful normal) pe atat nu mi-au placut copti sau prajiti. insa, mi-au placut facuti piure dulce (cu miere si scortisoara) sau in supe creme. O sa postez o reteta curand cu cartof dulce (cred ca sapatamana asta). Mie imi pare ca are un gust fin de dovleac, nu de morcov.
 

Brigitta  acum 11 ani - 23 Aprilie 2012 18:31  

Multumesc pt idei Ioana :)
te pooop :*
 

andra  acum 11 ani - 29 Iunie 2012 16:59  

Cu uleiul de dovleac m-ai castigat! ;) Sunt o mare fana a aromei acestui ulei, cat timp e 100% natural! Ti-l recomand cu caldura pe acesta [link] , e cel ami bun din cate am incercat.
 

jean  acum 11 ani - 2 Octombrie 2012 15:50  

:) ;) :-& :-& :-& :-& :-& :-& :-& :-& :-& am vomitat pe lok
 

Brita  acum 11 ani - 17 Octombrie 2012 19:59  

pt Ramisimon, fenicul:
[link]
recomand site-ul asta cu deosebita caldura. Heidi e o bucatareasa deosebita, mai ca-i face concurenta serioasa Ioanei ;)
 

cretu maria  acum 11 ani - 23 Martie 2013 16:30  

vreau si eu retete de cartofi dulci
 

Halalau Cristina  acum 11 ani - 23 Martie 2013 20:03  

Foarte gustoase
 

M.A.R.  acum 9 ani - 3 Octombrie 2014 16:39  

:)Delicioasa salata de cartofi ,daca mai pui pe langa si un snitel vienez ,succesul este asigurat
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...