Salata Bistro

Retete de Pasti Retete fara gluten Retete salate

Reteta Salata Bistro

Frantuzoaicele nu se ingrasa... nici macar de Pasti.

Asa ca anul asta folosesc strategia lor si voi avea pe masa de Pasti pe langa cotlete de miel la gratar si cartofii rumeni cu rozmarin si usturoi, o salata uriasa de sezon cu dressing picant care pica oricand bine langa o friptura mai satioasa cum e cea de miel sau langa o tocanita. O sa fie buna si de 1 Mai, langa gratarul si micii traditionali.

Ingrediente

7 frunze mari salata Romaine ((cam jumatate dintr-o salata Romaine)
7 frunze mari salata verde cu frunze plate (cam jumatate dintr-o salata verde)
5 cepe verzi tinere
4 fire bogate de marar
3 ridichi rosii (sau 1 morcov mic razuit cand nu e sezon de ridichi)

Vinegreta cu mustar si tarhon

4 linguri vinegreta simpla (+ 1 lingura ceapa rosie din vinegreta, scoasa separat)
2 lingurte mustar
1 lingura tarhon tocat marunt
1 lingura apa rece

Vinegreta simpla (portii 6)

1 ceapa rosie
50 ml suc de lamaie
100 ml ulei de masline (fructat, nu din cel amarui)
1/4 lingurita piper negru proaspat rasnit (sau 25 rasnite)
sare

Portii: 2

  1. Vinegreta simpla se prepara din timp, cu minim 1 ora inainte de a prepara salata. Rezista la frigider pana la 2 zile. Va iesi suficiente vinegreta simpla pentru 6 portii de salata. Daca va ramane, se poate folosi pe orice salata care cere o vinegreta mai acrisoara.
    Se taie ceapa pestisori fini sau cubulete marunte, cum preferati. Se presara cu putina sare si se lasa 10 minute. Se adauga sucul de lamaie si se lasa inca 15 minute la macerat. Adaugati uleiul in fir subtire, timp in care amestecati mereu si rapid cu un tel ca sa obtineti o emulsie. Adaugati piperul rasnit si sare dupa gust.
  2. Se taie frunzele de salata bucati potrivite. Deasupra se pune ceapa verde taiata rondele fine si mararul tocat marunt.
  3. Separat se taie ridichile julienne (betisoare) si se presara cu putina sare.
  4. Se pun cele 4 linguri de vinegreta simpla intr-un bol si se adauga tarhonul tocat marunt. Se lasa sa stea 5 minute. Se adauga apoi mustarul si folosind un tel se amesteca rapid pana se "leaga" compozitia, adica se face emulsie. Emulsia rezultata iese mai groasa, asa ca o subtiem cu 1 lingura de apa, sa fie mai lejera si sa nu incarce salata.
  5. Se toarna vinegreta cu mustar in bolul cu verdeturi si se amesteca usor (eu prefer cu mana).
  6. Se monteaza salata in bol astfel: se pun 1/3 din verdeturile drese in bol, se presara cu 1/2 din ceapa rosie scoasa din vinegreta simpla si apoi cu 1/3 din betisoarele de ridichi. Se repeta la fel pana se termina ingredientele. Se serveste in maxim 1/2 ora.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...