Supa crema de cartofi cu somon afumat

Retete cu cartofi Retete cu legume Retete cu peste si fructe de mare Retete simple Retete de supe si ciorbe

Reteta Supa crema de cartofi cu somon afumat

O noua zi, o noua reteta si un nou ingredient in bucataria mea. Hreanul! Nu ma impacam bine cu hreanul pana anul asta, cand am descoperit ca nu el era cauza, ci faptul ca era preparat cu prea mult otet de fiecare data cand l-am incercat. Vara asta am mancat niste carnati cu hrean preparat cu smantana si am fost cucerita de gustul lui. Apoi, cand am fost la cabana, Radu mi-a cules o radacina de hrean de pe camp (da, eu primesc radacinoase in loc de flori :p ) si mirosul lui mi-a facut o pofta teribila... stiam ca retetele mele tocmai se imbogatisera cu un nou ingredient.

Am vorbit atat despre hrean, insa nu trebuie sa uit ce face aceasta supa crema cu adevarat interesanta: crutoanele de somon afumat!

Ingrediente

1 kg cartofi
1 praz
1 ceapa
2 morcovi
1 felie telina (cca 50 gr)
2 linguri cu varf hrean (preparat)
4 linguri ulei
sare, piper

Crutoane

150 gr somon afumat
2-3 fire marar

  1. Se taie prazul si morcovii rondele. Se toaca ceapa. Se taie telina cubulete. Se soteaza toate aceste legume in uleiul incins, pana se inmoaie (cca 10 minute).
  2. Se adauga cartofii taiati cuburi, sare, piper si 4 cani de apa.
    * eu am adaugat 10 cuburi de vita pregatite in casa si restul apa pentru un gust mai intens.
  3. Se fierbe totul la foc mediu pentru cca 20-30 minute, pana legumele sunt fierte bine.
  4. Se strecoara legumele, retinandu-se si supa de care vom avea nevoie la pasul urmator.
  5. In robotul de bucatarie (sau cu blenderul vertical) se paseaza legumele pana devin piure. Apoi se adauga supa (cu robotul mergand) pana supa crema capata consistenta dorita (am pus 2 cani se supa). Se adauga si hreanul in supa in timp ce mixati.
    * adaugati hrean progresiv, cate putin pana obtineti gustul dorit; cantitatea depinde de ce fel de hrean folositi (daca e cumparat, daca e preparat de voi etc); eu am folosit hrean cumparat destul de slab la gust; la final supa crema trebuie sa aiba un gust fin de hrean care insa nu trebuie sa acopere gustul de cartofi; nu folositi hrean in otet!
  6. Se pune supa crema inapoi in oala si se da focul mic sub ea. Se drege de sare. Se mai fierbe timp de 5 minute.
  7. Se taie somonul cubulete. Se prajeste intr-o tigaie antiaderenta (fara grasime) pana devine rumen si usor crocant. Se adauga mararul si se amesteca bine. Se trage tigaia de pe foc.
    * preparati crutoanele de somon doar in momentul servirii supei
  8. Se serveste supa crema presarata cu crutoanele de somon afumat.

Legumele fierte

Legumele fierte

Supa mixata cu hrean

Supa mixata cu hrean

Crutoane de somon

Crutoane de somon

Comentarii (8)

 

Ioana  acum 10 ani - 20 Septembrie 2012 10:25  

Arata excelent! Chiar astazi povesteam la birou despre supa crema de dovleac, cea mai buna pe care am preparat-o. Dar, cum ador hreanul, o voi incerca si pe asta. Am doar o intrebare: hreanul trebuie preparat, cum anume? Ras si amestecat cu smantana? Eu, fiind clujeanca prin adoptie si moroseanca la origine, il fac cum se face prin Maramures de Pasti: in sos de smantana, cu oua, sare, lapte, putina faina. E minunat langa jambon.
Felicitari pentru site! Am incercat multe retete si am ramas fidela tocmai pentru ca, urmand retetele tale, nu am dat gres :)
 

Ioana  acum 10 ani - 20 Septembrie 2012 10:43  

sunt incepatoare cu hreanul deci eu l-am cumparat de data asta gata preparat. am cautat unul fara otet. din cate am vazut pe borcan, e doar macinat cu putin suc de lamaie, sare si putin zahar. poate adaugi si un strop de otet cat sa taie iuteala, dar fara sa se simta la gustul final.
 

Ioana  acum 10 ani - 20 Septembrie 2012 10:52  

multumesc :) iuteala hreanului imi place, asa ca il voi face doar cu suc de lamaie, sare si putin zaharul, iar sotul va trebui sa aiba grija sa le amestece bine, sa se faca pasta :) e nevoie de forta barbatilor in bucatarie, din cand in cand :)
 

Ioana  acum 10 ani - 20 Septembrie 2012 10:54  

daca il faci iute/tare, ai grija doar cat adaugi in supa, sa nu fie dominant fata de restul aromelor.
 

Ionut  acum 10 ani - 20 Septembrie 2012 21:27  

Acum inteleg de ce esti asa de frumoasa.
Daca poti sa te hranesti cu atatea mancaruro alese.
--
Ionut

Cred ca esti mai frumoasa decat stii sa gatesti !
;)
 

Nicoleta  acum 10 ani - 21 Septembrie 2012 11:42  

am o mare rugaminte..te admir mult pentru creativitatea ta in bucatarie..de aceea as vrea sa ma ajuti cu ceva..peste o saptamana,la mine in oras se va tine un concurs..imi doresc foarte mult sa particip doar ca nu am idee de ce sa gatesc..concursul are tema...mancare la ceaun...vor manca sute de oameni din preparatele noastre.si tot ei vor vota felul preferat..nu stiu ce mancare as putea face la ceaun...ma poti ajuta?
 

Ioana  acum 10 ani - 21 Septembrie 2012 14:38  

din ce am pe site se potriveste la ceaunul: tocanita de porc [link] , gulasul [link] sau puiul cu usturoi: [link]
desi puiul cu usturoi este cea mai simpla dintre cele de mai sus, sunt sigura ca-i vei inebuni pe toti cu mirosul ei. daca mai faci si mamaliguta la ceaun langa el eu zic ca vei da lovitura.
 

sbingheci nicoleta  acum 10 ani - 21 Septembrie 2012 15:16  

cred ca e cea mai nemaipomenita idee..pe toti care ii intrebam de la munca imi spuneau...fasole sau sarmale...dar nu eram incantata sa fac felurile astea...dar ideea ta cu puiul este originala:)...si gustoasa si mirositoare:)..iti multumesc din suflet...iti voi dedica premiul daca castig:)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...