Tarta cu mere umplute

Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Tarta cu mere umplute

O varianta a tartei Tatin, in care am pus merele intregi, umplute cu nuca si stafide. Am adaugat si un sos rece de vanilie langa tarta calduta. Combinatia a fost de milioane!

Ultima poza mica, reprezinta o tarta individuala, facuta intr-o forma mica de sufleu. Mi-a ramas un mar umplut (initial credeam ca tigaia mea o sa cuprinda 5 mere) si ca sa nu-l risipesc, am zis sa-l fac in forma mica. Din pacate nu mai aveam decat niste margini de aluat pe care le-am peticit deasupra. Cand am rasturnat-o mi-a placut ideea, mi-a placut cum ar arata ca desert individual, avand in vedere ca este atat de apetisant chiar si cu aceasta crusta jalnica.

Ingrediente

Pate brisee

100 gr faina alba
80 gr unt rece
3 linguri apa rece

Umplutura

4-5 mere mici (ferme)
40 gr unt
25 gr zahar
1 plic zahar vanilat bourbon
50 gr nuca
3 linguri stafide inmuiate in rom sau sherry dulce

Sos de vanilie rapid

1/2 plic Creme Ole (40 gr )
300 ml lapte rece

Portii: 4

  1. Untul (rece, de la frigider) si laptele pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
  2. Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati apa si amestecati usor.
  3. Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta. Urmariti acest filmulet (de la minutul 0:25 pana la 0:35) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
  4. Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
  5. Se aplatizeaza cu mana sub forma de disc si se da la frigider timp de 30 minute.
  6. Bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
    Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
  7. Intindeti iar bucatile de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. Dati-l la frigider pana cuptorul e incalzit la 220C.
    * pentru poze cu aluatul in timpul prepararii click aici
  8. Cat timp se raceste aluatul si se incinge cuptorul, curatati merele de cotoare (folosind instrumentul acesta) si apoi de coaja.
  9. Nuca se macina si se amesteca cu stafidele scurse. Se umple mijlocul merelor cu acest amestec, apasand sa intre cat mai multa.
  10. Untul se preseaza pe fundul unei tigai de cca 16-18 cm, care merge si la cuptor. Se presara deasupra zaharul si zaharul vanilat. Se aseaza merele umplute deasupra (puneti cate mere intra in tigaie, chiar daca sunt inghesuite).
  11. Se pune tigaia pe foc mic si se lasa sa se caramelizeze merele, pana untul cu zaharul de pe fund incep sa fiarba si fac spuma.
  12. Intre timp, intindeti aluatul foaie subtire (cca 2-3 mm). Cu ajutorul unei farfurii, decupati un cerc un pic mai mare decat diametrul tigaii. Tigaia mea avea diamtrul de 18 cm, asa ca am decupat din aluat un cerc de 21 cm diametru.
  13. Asezati aluatul peste mere si apasati un pic marginile in interior.
  14. Coaceti tarta la 220C timp de 35 minute.
  15. Scoateti tarta din cuptor, asezati o farfurie deasupra si rasturnati-o pe farfurie (aveti grija cand faceti asta, sa nu va stropiti cu caramel fierbinte!). Aveti grija ca farfuria pe care o rasturnati sa fie farfuria pe care doriti sa o serviti. Dupa rasturnare este mai greu de mutat pe alta farfurie. Lasati tarta sa se racoreasca.
  16. Preparati sosul de vanilie: pudra Creme Ole se amesteca cu laptele rece si se mixeaza cateva minute (conform instructiunilor de pe plic). Se da apoi la rece pana e nevoie de ea.
    * daca doriti sa faceti sosul de vanilie in casa puteti urma reteta de sos de aici.
  17. Serviti tarta calduta sau rece. Doar in momentul servirii, turnati sosul rece de vanilie intre mere.

Untul si zaharul in tigaie

Untul si zaharul in tigaie

Merele umplute in tigaie

Merele umplute in tigaie

Caramelizam merele

Caramelizam merele

Decupam aluatul

Decupam aluatul

Foaia de aluat

Foaia de aluat

Aluatul peste mere

Aluatul peste mere

Tarta rasturnata pe farfurie

Tarta rasturnata pe farfurie

Tarta individuala cu sos de vanilie

Tarta individuala cu sos de vanilie

Comentarii (8)

 

Laura  acum 10 ani - 12 Aprilie 2013 16:38  

Ma apuc imediat! Cu aluatul deja m-am imprietenit bine :) Oare scortisoara nu merge adaugata? Ma gandeam ca se potriveste la mere..
 

Ioana  acum 10 ani - 12 Aprilie 2013 17:25  

merge scortisoara, fie in umplutura, fie o adaugi impreuna cu zaharul pe care-l pui peste unt.
 

Senni  acum 10 ani - 12 Aprilie 2013 21:24  

Buna Ioana,

Long time no see… Ne-am pus toti in masina si am tras o fuga in Danemarca sa-i sarbatorim pe parintii lui Sven… x ani de casatorie (tin sa ma intineresc…). Important, catelul si pisica au fost prezenti si s-au desfatat, Sven a insistat sa facem o chestie acasa, am ramas toti masca, ti-am mai spus, a luat lectii pe ascuns, nu se poate altfel… Ok, revin, la reteta, Sven te intreaba (e foarte ingrijorat, bietul) daca poate sa inlocuiasca stafidele cu cranberry si daca in locul cremei Ole poate sa faca un sos de vanilie (cu lapte, ou, un pic de zahar si amidon de porumb). El vrea altfel, adica vanilia infuzata in lapte, dupa accea amesteca zaharul, oul si amidonul. Pune laptele cald infuzat si cand ajunge la clocot il ia de pe foc si filtreaza. Ai inteles, e important… Tu, spune, te rog, e ok, Sven, esti teribil, el tine la reteta asta dar vrea acordul tau…:))
 

Ioana  acum 10 ani - 13 Aprilie 2013 10:06  

Buna Senni!
e ok sa foloseasca cranberry in loc de stafide. sunt mai acrisoare, dar vor fi un contrast placut.
ce vrea Sven sa faca e de fapt o crema de vanilie, la care daca pune mai putin amidon va obtine un sosulet. e super ok si asa, am o reteta de genul acesta aici: [link] la aceast se referea nu-i asa? doar sa puna mai putin amidon decat in reteta, fiindca altfel iese de consistenta unei creme si nu se poate turna frumos peste tarta.
daca vrea sa experimenteze cu sosul de vanilie (fara amidon) gaseste reteta aici: [link]
 

Laura  acum 10 ani - 13 Aprilie 2013 14:46  

Buna Ioana...Ce miros de la merele astea!!! Si daca tot fac aluatul asta, am facut si quiche lorraine :) Ma crezi ca a venit vecinul la poarta ametit de mirosurile din bucatarie?? hahaha.. Am facut mai multa umplutura pt mere, am vrut sa fac mai multe, apoi m-am razgandit.. Ai vreo idee cum as putea folosi umplutura cu nuci si stafide? Multumesc frumos
 

Senni  acum 10 ani - 14 Aprilie 2013 20:55  

Buna Ioana !

Au fost prietenii la brunch, am mancat si tarta, miam… Sosul de vanilie pe care l-a facut Sven a fost din ou intreg, nu galbenusuri (ti-am mai spus, suntem atenti la colesterol). Daca te intereaza reteta, ti-o dam cu placere. A fost excellent, ne-am halit toti, eu am facut placinta ta cu ceapa verde si marar, miam bis… Multumesc ! ;)
 

Ioana  acum 10 ani - 15 Aprilie 2013 08:30  

bineinteles Senni, daca v-a placut crema, poti sa-mi scrii linistita reteta. poate mai sunt si alti vizitatori atenti la colesterol. sa inteleg ca Sven s-a descurcat bine la prepararea crustei. asta merita aplauzele noastre. si pentru tine aplauze, ca nici aluaturile cu drojdie nu sunt chiar asa simple :)
 

Cristina  acum 7 ani - 16 Noiembrie 2016 01:04  

Foarte buna!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...