Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

Categorie: Tehnici in bucatarie

 

Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor
Pinterest

Intotdeauna a fost o tortura sa curat ouale fierte.Se stie ca ouale, cu cat sunt mai proaspete cu atat se curata mai greu. Si acum sincera sa fiu, solutia sa le tin 2 saptamani doar ca sa le pot curata ca lumea nu ma aranjeaza deloc, nu mi se pare practica.

Cineva de pe site mi-a dat pontul sa le pun in apa rece, crapate un pic. Totusi problema mea nu s-a rezolvat chiar atunci, fiindca le puneam in apa rece, le lasam acolo, apa se incalzea si nici asa nu se curatau bine de fiecare data. Toata smecheria este sa le lasi in apa rece-gheata pana se racesc complet. Deci soc termic prima data si apoi racire completa, asta e tehnica mea acum. Fac asa de mai bine de 1 an si procentul reusitelor a crescut foarte mult. Nici asta nu e o metoda infailibila, un ou din 20 sigur se va incapatana sa se curete greu, dar totusi ma pot bucura ca restul arata bine si in cazul oualor umplute asta e o binecuvantare. Tehnica asta e valabila si pentru oua fierte tari dar si pentru cele mai moi. Ceea ce vedeti in poze sunt oua de la tara, nu mai vechi de 1 saptamana. Chiar cu oua tocmai luate de sub gaina nu am incercat...

Nu stiu exact care este explicatia stiintifica. Dar presupun ca are legatura cu vaporii care se formeaza sub coaja in timpul fieberii. La soc termic rece devin rapid apa si probabil atunci se intampla ceva sub coaja (expandare-contractare) care ajuta pielita albusului sa se desfaca de pe coaja si asta face curatarea mai usoara.

Fiindca se apropie Pastele, poate e util sa aflaticum fierb ouale tari (pentru vopsit sau oua umplute), fara a deveni cauciucoase sau si mai rau cu acel inel verzui-albastrui in jur (asta e semn ca au fost fierte prea mult) si cu gust sulfuros.

Preparare
Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

  1. Oualesepun la fiert reci, direct de la frigider, asa e masurat timpul de fierbere.
  2. Intr-o oala/cratita (in care sa intre ouale pe un singur strat, sa nu fie inghesuite) se aduce la fierberemulta apa (cat sa acoperecu cativa cm ouale). Se adauga sare in apa. Sarea are rol de a impiedica albusul sa se imprastie in oala daca cumva se sparge vreun ou.
  3. Cand apa clocoteste bine de tot se da focul la mic. Cu o paleta scufundati ouale reci in apa fierbinte. Le lasati usor pe fundul oalei. Astfel nu vor crapa.
  4. Lasati ouale sa fiarba la foc mic (apa doar sa bolboroseasca usor, sa vedeti doar bule mici ridicandu-se la suprafata; deci atentie, nu lasati sub nicio forma apa sa clocoteasca!!!) timp de 12-13 minute.
  5. Pregatiti un bol cu apa rece gheata (cat de rece curge de la robinet). Cu paleta scoateti ouale din apa fierbinte si le puneti direct in bolul cu apa rece. Dati drumul la apa peste oua, astfel incat apa sa nu se incalzeasca. Lasati ouale sa se raceasca complet in apa rece (macar 15 minute).
  6. Spargeti coaja oualor lovindu-le de jur imprejur de masa. Acum, asa crapate, le mai puteti lasa inca 5 minute in apa. Nu e obligatoriu, dar ajuta daca ouale sunt super proaspete (de cateva zile).
  7. Rulati-le apoi usor pe masa, o sa auziti cum coaja pocneste peste tot. Curatati ouale incepand de la capatul gros. Daca reusiti sa prindeti pielita de jub coaja si sa va ajutati de ea e si mai bine, coaja se va curata bucati mai mari, deci mai rapid.
  8. Clatiti ouale curatate sub jet de apa sa mearga bucatelele mici de coaja care au ramas lipite de albus.
  9. Ouale fierte sunt cele mai bune in aceeasi zi (albusul e mai matasos, la rece parca devine usor cauciucos), dar rezista pana la 2 zile la frigider. Ouale fierte tari si nedecojite rezista 1 saptamana la frigider.
 
Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor - Scufundam ouale in apa fierbinte cu paleta

1. Scufundam ouale in apa fierbinte cu paleta

Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor - Ouale fierb la foc mic 12 minute

2. Ouale fierb la foc mic 12 minute

Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor - Le mutam in apa rece

3. Le mutam in apa rece

Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor - Racim apa de cate ori e necesar

4. Racim apa de cate ori e necesar

Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor - Rulam usor oul pe masa

5. Rulam usor oul pe masa

Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor - Curatam dinspre capatul gros

6. Curatam dinspre capatul gros

Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor - Perfect si de data asta!

7. Perfect si de data asta!

Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor - 5 din 5 curatate perfect

8. 5 din 5 curatate perfect


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 9)  

 
loading...

Oua ochiuri

15 Februarie 2017

Oua ochiuri

Oua umplute cu tarhon

26 Aprilie 2016

Oua umplute cu tarhon

Menemen

31 August 2015

Menemen

 

 

Mihai  acum 2 ani - 23 Aprilie 2016 13:41  

Re: Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

Am si eu un pont:
In apa in care fierb ouale se pun, pe langa sare, cca. 3-4 linguri de otet din vin de 9 grade. Otetul va deschide porii din coaja oualor, permitand astfel sa intre putina apa sub coaja. Otetul va coagula imediat albusul, daca eventual s-ar sparge nu imi place vreun ou la fiert. Tinem apoi ouale fierte o ora in frigider, apoi ele se vor curata si mai usor. Adaugand otet, putem pune ouale la fiert in apa rece, timpul de fierbere se va reduce la 7-8 minute, in functie de marimea, de temperatura initiala a oualor si de altitudinea la care ne aflam. Daca punem ouale la fiert dupa ce apa a inceput sa fiarba, ele vor fi tari dupa 10-11 minute.
 

Angelica  acum 2 ani - 23 Aprilie 2016 15:49  

Re: Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

Eu am gasit pe internet un mod si mai sigur de a fierbe oua cum imi plac de fiecare data. Pun apa la fiert cu sare, destul cat sa acopere ouale vreo 3 cm. Cand apa clocoteste bine dau focul mai incet, scufund ouale reci in apa cu paleta, pun capacul pe oala, stang aragajul si las sa stea asa 15 minute. Dupa aceia schimb apa cu apa rece le curat si imi iasa asa ca in poza ta de fiecare data. Mersi pentru toate retetele Ioana. De cate ori am nevoie de inspiratie sau imi aduc aminte de ceva din copilarie dar nu stiu cum sa gatesc, ma uit pe pagina ta si nu sunt dejamaginta niciodata, vesel
 

Gabriel  acum 2 ani - 23 Aprilie 2016 21:49  

Re: Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

Eu folosesc urmatoarea metoda de a fierbe ouale asa cum imi plac (nici moi dar nici tari!):
cu un ac perforez coaja oului, la partea de sus (pentru a nu se sparge oul in timpul fierberii!).
Pun ouale in apa rece in care urmeaza sa le fierb si le las sa fiarba impreuna cu apa (in apa simpla, fara sare, otet sau alte cele)
Din momentul in care apa a dat in clocot, procedez dupa cum urmeaza:
- pentru ouale fierte "cum imi plac" (nici tari dar nici prea moi), le las sa clocoteasca in apa timp de 3 minute.
- pentru ouale fierte tari: din momentul in care apa a dat in clocot, le las sa fiarba timp de 6 minute.
- Pentru curatarea oualelor fara sa se rupa albusul, procedez dupa cum urmeaza:
intr-un borcan (cu capac) de 350-450 ml. pun apa cat sa acopere bine oul. Introduc oul in borcanul cu apa, inchid capacul si "zbat" continutul cateva secunde bune pana ce coaja oului s-a crapat cam peste tot. Daca am mai multe oua, scot primul ou din borcan, il asez intr-un alt vas cu apa, apoi procedez la fel cu toate oualele. Dupa ce le-am "zbatut" pe toate in borcanul cu apa si le-am trecut in celalalt vas tot cu apa, le curat incepand cu primele. Se vor curata fara necazuri.
Altfel, sunt mai multe solutii de curatat oalele. Spre exemplu:
-[link]
- [link]
 

Ioana  acum 2 ani - 24 Aprilie 2016 12:10  

Re: Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

Mihai, stiam ca si otetul e la fel de bun ca sarea.
Dar pusul la fiert in apa rece dsi e bun pentru unii care au facut asta de multe ori, nu e bun dpdv didactic. E ok daca vrei sa fierbi oul tare, dar daca vrei moale cu nuante (super moale, moale, cleios) atunci e mai usor de reprodus punandu-le in apa fierbinte.

Fiindca timpul in care apa ajunge la fierbere e diferit (in functie de marimea vasului, cantitatea de apa, materialul vaului si cat de tare e focul). Toate astea eu nu le pot controla si atunci nu pot garanta rezultatul. Pornind insa de la apa care fierbe si oua reci din frigider (au cam 3-4 C, cu mici variatii) datele mele de intarare sunt aceleasi cu ale celor care urmeaza instructiunile mele. Si sansele sa avem aceleasi rezultat de iesire sunt maxime. vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 24 Aprilie 2016 12:22  

Re: Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

Gabriel, felicitari pentru rabdare, asta e cu adevarat un proces meticulos de a fierbe ouale si a le curatat. sa stii ce am incercat si eu o data, dupa ce am vazut pe facebook, faza cu scuturatul in borcan si nu a functionat vesel nu stiu de ce, in filmulete parea simplu. si cel cu lingura vesel

Am scris in mesajul pentru Mihai de ce prefer fiertul in apa clocotita si nu in rece.
 

Ioana  acum 2 ani - 24 Aprilie 2016 12:26  

Re: Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

Angelica, merci pentru timpul de fierbere fara foc (adica sa le lasi in apa fiarta, acoperite sa se coaguleze incet). o sa testez si eu si o sa adaug acest timp in tehnica. cred ca e util mai ales pentru uituci, cred ca asa le poti uita in apa si tot nu se fierb prea tare, nu? mie mi s-a intamplat sa uit ca am pus ouale la fiert si mi-am amintit dupa juma de ora nu imi place
 

Gabriel  acum 2 ani - 24 Aprilie 2016 14:02  

Re: Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

Ioana,
eu as spune ca perforarea cojii unui ou, folosind un ac (sau si mai bine, un boltz (un cui ceva mai gros decat un ac, bine ascutit), nu inseamna mai mult de cateva secunde.
Apoi, sarea sau otetul in apa in care se fierb ouale inseamna o mica cheltuiala in plus.
Dar, mai ales, o mica poluare a apei [ vesel ]. Mai inseamna si o "mica" toxicitate a oului; banalul otet de masa nu este un aliment lipsit de toxicitate. Este suficienta o privire pe eticheta ca sa-l scoatem din bucataria saantoasa!

Ei, poate folosm otet de mere si este altceva [ vesel ]
(o duminca frumoasa!)
 

Mihai  acum 2 ani - 24 Aprilie 2016 14:17  

Re: Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

Oana, cred ca m-ai inteles gresit: nici n-a fost vorba de "super moale, moale, cleios", tot ce am scris a fost doar pentru ouale tari. Pentru celelalte exista alte trucuri si nu le-am comentat aici pentru ca ar fi fost off-topic, sorry.

A propos de off-topic: un alt comentator (nu vreau sa dau nume!) ne ofera "mai multe solutii de curatat oalele", nu ouale. Oricine si-ar da seama ca un asemenea comentariu e aici din cale-afara de off-topic.

Metoda clasica de fiert oua tari nu o mai folosesc de catva timp, pentru ca am un fierbator automat de fiert oua, marca "Clatronic", care fierbe in max. 10 minute cate 7 oua odata. Acest aparat a costat vreo 15 Euro si merita toti banii. Ouale le fierbe aparatul in aburi, nu in apa. Pot sa spun ca ouale fierte tari la acest aparat se cojesc foarte usor dupa ce le pun in apa foarte rece cca. 5 minute si apoi le tin in frigider pana ce le folosesc.
 

Ioana  acum 2 ani - 24 Aprilie 2016 14:19  

Re: Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

o, am auzit si eu ceva de otet contrafacut... doamne, ce mai inventeaza astia... dar sa evitam otetul din caza unor iresponsabili e prea mult. nu am folosit niciodata otet din ala alb (distilat), doar de vin, sherry, de orez sau balsamic. cel de mere e prea tare pentru papilele mele. cum i-am spus si Adrianei, am incredere in papilele mele si daca ceva nu le place ori nu e pregatit pe gustul meu ori e slab calitativ si atunci caut altceva. si nu merg pe produse suspect de ieftine, in general reflecta slaba calitate. prefer sa mananc mai putin cantitativ ca sa ma incadrez in buget decat sa cumpar asa ceva.

o sa incerc si eu o data faza cu gauritul, suna cel putin distractiv. sa vezi daca le gauresc de imi iese oul afara...
 

Ioana  acum 2 ani - 24 Aprilie 2016 14:29  

Re: Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

am inteles, Mihai si de aceea am spus ca merge metoda ta foarte bine pe oua tari.
ma explicam pe mine, de ce prefer varianta asta. cand arat cum se fierb ouale folosesc acelasi "material" pentru toate stadiile (de la moale la tare) si scot ouale pe rand dupa 7, 8, 9, 12 etc minute. asa "invataceii" vad diferenta, dar au de retinut o singura metoda pentru orice fel de oua prefera.
 

Leonte Niculae  acum 20 ore - 24 Aprilie 2018 17:04  

Re: Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

Ha, ha, .... ! vesel ...tocmai azi am primit, dupa doua luni, pachetul comandat prin net, in china, ce contine 6 recipiente din plastic (in forma de ou, Eggletes Maker, poate le-ati vazut reclama pe net), concepute pentru a fierbe oua...
Chiar acum, le-am pus la fiert, (pentru dezinfectare ), urmand sa fac o proba de fiert oua in diferite stadii (tari, cleioase sau moi). Sunt curios sa vad cum merge ca tot din cauza curatzatului ma lipseam de multe ori sa mananc oua fierte.
In aceste recipiente, se toarna doar continutul unui ou, cu grija,sa nu se amestece albusul cu galbenusul,se insurubeaza capacelul si se scufunda in apa clocotita, dar care nu mai fierbe puternic. Dupa timpul stabilit (prin experimentari), obtineti oul in recipient, fara coaja, fiert cum dorim si il putem manca direct sau daca este fiert tare il rasturman pe farfurie (el va sta motz in fund ... vesel... ) si neocupam sa-l matrashim dupa bunul plac.
 

Ioana  acum 2 ore - 25 Aprilie 2018 10:47  

Re: Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

ce chestii dragute sunt formele alea pentru oua! sa ne spui daca se scot ouale asa usor cu pare.
 

Leonte Niculae  acum o ora - 25 Aprilie 2018 12:00  

Re: Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor

Da, pare,... Treaba chinezeasca,... "afara-i vopsit gardul si inauntru, leopardul"... trebuie sa le dezlipesti usor cu un cutit cu varful rotund..., nu am incercat sa ung usor capacele cu ulei... trist
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus