Ciuperci cu usturoi la cuptor

Retete aperitive Retete cu ciuperci Retete de mancaruri cu legume Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Ciuperci cu usturoi la cuptor

Ciuperci pregatite asemanator cu midiile mediteraneene.

Cand gatesc ciuperci champignon ma feresc de sucul pe care-l lasa. Mai ales daca le umplu, am grija sa le coc, sa le scurg si abia apoi sa pun umplutura. Daca le sotez, nu le inghesui in tigaie ca sa aiba timp sucul sa se evapore si ele sa se rumeneasca in loc sa se inabuse. Ieri insa aveam o caserola de ciuperci mici si m-am gandit cum as putea folosi sucul lor. Mi-a venit in minte modelul midiilor pe care le inabus ca sa-si lase sucul din care iese un sos delicios daca il reduc cu vin, usturoi si patrunjel. Si asa s-a conturat reteta asta de ... midii vegetariene ;)

Ingrediente

500 gr ciuperci champignon mici (marime 30-50 mm; albe sau brune)
3-4 catei usturoi
1/4 legatura patrunjel
2 linguri vin alb sec
3 linguri ulei masline
1 lingura unt (cca 15 gr)
1 lingura suc de lamaie
sare, piper negru

Portii: 2

  1. Intr-un bol se pune putina apa rece si se stoarce 1/4 lamaie. Inmuiati servetele de hartie in aceasta apa si stergeti cu ele palariile ciupercilor. Dupa aceea taiati partea buretoasa/lemnoasa din piciorusele ciupercilor.
  2. Intr-un vas care merge la cuptor si care cuprinde ciupercile pe un singur strat (pot fi usor inghesuite) puneti 3 linguri ulei. Adaugati ciupercile, presarati-le cu sare si piper negru. Amestecati.
  3. Dati vasul la cuptor la 240-250C si lasati ciupercile sa se coaca timp de 15 minute. In acest timp ele vor lasa destul de mult suc pe fundul vasului.
  4. Adaugati vinul, usturoiul strivit si jumatate din patrunjelul tocat fin. Amestecati.
  5. Dati vasul iar la cuptor inca 20 minute, pana sucul scade binisor si ciupercile sunt facute.
  6. Adaugati restul de patrunjel tocat, untul taiat bucatele si sucul de lamaie. Amestecati, se va forma un sos mai consistent. Serviti imediat cu paine prajita. Sunt bune ca aperitiv sau garnitura. Sunt bune si dupa ce se racesc sau reincalzite.

Ciupercile cu ulei in tava

Ciupercile cu ulei in tava

Ciupercile dupa 15 minute si-au lasat sucul

Ciupercile dupa 15 minute si-au lasat sucul

Se adauga vinul, usturoiul si patrunjelul si se mai lasa 20 minute la cuptor

Se adauga vinul, usturoiul si patrunjelul si se mai lasa 20 minute la cuptor

Comentarii (6)

 

Lucia  acum 8 ani - 20 Ianuarie 2016 12:22  

Da retetele cu ciuperci imi plac ff mult.
 

Anamaria  acum 8 ani - 20 Ianuarie 2016 23:17  

Imi plac ciupercile, gatite oricum si chiar pregatesc saptamanal un fel cu ciuperci. Voi incerca sigur si reteta asta, mai ales ca face cuptorul toata treaba.
O intrebare - ciupercile nu se spala ? Eu le spal zdravan, in strecuratoare, sub jet puternic de apa rece. Stiu ca absorb apa, dar nu le-as putea gati fara sa le spal bine. De multe ori se observa nisip sau compost pe ele. Si chiar le curat, daca sunt mai maricele.
 

Ioana  acum 8 ani - 21 Ianuarie 2016 07:29  

Eu le sterg cu servetelul umed pana sunt curate, sa nu mai vezi urma de pamant. Nu le curat niciodata de pielita. Intr-o vreme le treceam si eu sub jet rapid de apa dar mi se par ca raman apoase. Lamaia care o storc in apa are si rol de dezinfectare, nu doar de antioxidare.
 

Carmen Galan   acum 6 ani - 12 Iulie 2017 12:07  

Bune
 

Ion  acum 6 ani - 16 Ianuarie 2018 22:31  

Prepar si eu acum.Astept rezultatul.Sper sa fie delicioase
 

Ionela  acum 4 ani - 20 Mai 2019 22:19  

Excelente! Foarte buna reteta.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...