Orez prajit in stil japonez

Categorii: Retete asiatice, Retete garnituri, Retete cu orez

 

Orez prajit in stil japonez
Pinterest

Nu stiu daca ati apucat sa incercati chiftelutele de somon, dar am o garnitura grozava pentru ele, cel mai bun orez prajit de pana acum. Secretul gustului deosebit? Combinatia de unt aromat si sos de soia vesel Este reteta ideala cand doriti sa folositi resturile de orez fiert.

Ingrediente
Orez prajit in stil japonez

100 gr orez cu bob lung
1 ou mic
2 linguri legume asortate congelate (optional)
1 lingura sos de soia (japonez)
1/2 lingura mirin
1 priza zahar
1 lingurita ulei
sare

Unt cu ghimbir

50 gr unt la temperatura camerei (82 % grasime)
20 gr ghimbir

Portii: 2

Preparare
Orez prajit in stil japonez

  1. Orezul se fierbe in apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet. Se scurge si se lasa sa se raceasca complet, apoi se pune intr-un vas acoperit (cu capac sau folie) si se lasa la frigider pana a doua zi.
    * in aceasta reteta se poate folosi orezul fiert ramas de la o alta masa
    ** daca aveti deja orezul fiert, pentru aceasta reteta aveti nevoie de 200 gr
  2. Untul se freaca spuma apoi se adauga ghimbirul dat pe razatoarea mica (e ca un piure) si se amesteca bine. Daca ghimbirul e mai fibros veti ramane in mana cu acele fibre dupa ce-l dati pe razatoare. Acele fibre se arunca, nu le adaugati in unt. Untul se ruleaza in folie de plastic/aluminiu, sa obtineti un rulou, si il dati la frigider macar cateva ore. Untul aromat rezista 1 saptamana la frigider, deci il puteti pregati din timp si-l folositi cand aveti nevoie. O perioada mai lunga il puteti pastra la congelator. Aceasta cantitate de unt este suficienta pentru 5-6 portii de orez.
  3. O tigaie larga (preferabil de fonta sau o tigaie cu fund gros care se incalzeste foarte bine) se unge cu ulei si se incinge bine. Veti lucra tot timpul cu focul dat la maxim.
  4. Se adauga o lingurita generoasa de unt aromat si cand se topeste se sparge oul. Se amesteca rapid ca la papara, astfel incat oul sa se rupa bucatele. Daca doriti, adaugati acum legumele congelate (de genul celor folosite aici) si sotati-le impreuna cu oul inca 1 minut.
  5. Adaugati orezul fiert si amestecati timp de 2 minute. Trageti orezul pe marginea tigaii si in centru adaugati inca 1 lingurita de unt. Cand e topit, amestecati rapid, astfel incat orezul sa fie acoperit de unt. Sotati asa, amestecand mereu cam 2-3 minute. Atentie, e posibil ca orezul sa pocneasca si sa sara din tigaie in acest timp, feriti-va fata.
  6. Adaugati sosul de soia, mirinul si zaharul. Amestecati si gustati. Adaugati sare daca e necesar.
  7. Se serveste imediat.
 
Orez prajit in stil japonez - Adaugam a doua transa de unt

1. Adaugam a doua transa de unt


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 13)  

 
loading...

 

 

Cristina  acum 3 ani - 29 Septembrie 2014 09:29  

Re: Orez prajit in stil japonez

Da, am facut chiftelutele de somon si au avut mare succes, iar acum am un rest de pilaf pe care-l voi praji dupa reteta ta. Multumesc mult !
 

Laura   acum 3 ani - 29 Septembrie 2014 11:26  

Re: Orez prajit in stil japonez

Ioana, cred ca mi-a scapat vreo reteta de-a ta caci nu stiu ce este...mirinul?!?
 

Ioana  acum 3 ani - 29 Septembrie 2014 11:33  

Re: Orez prajit in stil japonez

mirinul este un sos japonez, cel care se foloseste si la condimentarea sushiului. este un tip de vin de orez (orez fermentat) slab alcoolic, dar continut ridicat de zahar. e galbui-pal si usor lipicios (ca un sirop light). daca nu gasesti asa ceva, poti pune 1 lingura de sherry sec (sau sake) amestecat cu putin zahar. sau doar mai pune o priza de zahar.
 

Olga  acum 3 ani - 29 Septembrie 2014 13:18  

Re: Orez prajit in stil japonez

Ce-ti sugeram eu ca trebuie sa te faci distribuitor de produse? vesel

Arata super bine.

Multumesc.
 

Paula Dumitrescu  acum 3 ani - 30 Septembrie 2014 23:09  

Re: Orez prajit in stil japonez

vesel
 

Ana-Maria  acum 2 ani - 18 Ianuarie 2015 13:12  

Re: Orez prajit in stil japonez

Da, o reteta foarte buna si usor de pregatit oricand. Se poate omite sosul mirin. Eu adaug creveti decorticati sau bucati de crab fiert (surimi).
Spre deosebire de sushi, la orezul prajit, se poate folosi orice tip de orez
 

Dana  acum 2 ani - 30 Ianuarie 2015 15:27  

Re: Orez prajit in stil japonez

Am doua intrebari:
- cu ce sa inlocuiesc mirinul?
- si altceva cum se freaca untul spuma? Este un unt special?

multumesc
Dana
 

Ioana  acum 2 ani - 30 Ianuarie 2015 16:12  

Re: Orez prajit in stil japonez

1. cu 1 lingura de sherry sec (sau sake) amestecat cu putin zahar. sau pur si simplu mai adaugi o priza de zahar fata de cea specificata in reteta.

2. nu e un unt special vesel se freaca untul la temperatura camerei cu mixerul sau in robot pana devine cremos (cam 3-4 minute).
 

Dana  acum 2 ani - 31 Ianuarie 2015 14:12  

Re: Orez prajit in stil japonez

as putea sa inlocuiesc minin cu un sauternes? (Vinul acela frantuzesc dulce care se serveste cu foie gras) sau cu limoncello? sau grappa?
 

Ioana  acum 2 ani - 31 Ianuarie 2015 19:17  

Re: Orez prajit in stil japonez

nici una din variante. limoncello (prea aromat) sau grappa (prea tare) in niciun caz. pune doar putin mai mult zahar daca nu ai ce am sugerat mai sus.
 

Raluca  acum 2 ani - 10 Martie 2015 14:30  

Re: Orez prajit in stil japonez

Am facut acum, dar n-am folosit mirin, unt sau ghimbir, ca nu am avut. Tot a iesit nemaipomenit. Am folosit ulei de susan, putin ulei de masline si mix de legume congelate (morcov, bambus, mazare pastai, ardei, broccoli, muguri fasole) si un ou de gasca de tara. E bestiala aceasta reteta, o s-o repet, avand in vedere ca niciodata nu estimez o cantitate rezonabila de orez pentru 2 persoane atunci cand il fierb si imi raman destule resturi la frigider dupa ce il servim ca garnitura pentru diverse retete.
 

Dana  acum 2 ani - 30 Martie 2015 13:33  

Re: Orez prajit in stil japonez

stii ca orezul fiert cu o zi inainte are calorii mai putine?

[link]

interesting to read...
 

Ioana  acum 2 ani - 30 Martie 2015 13:36  

Re: Orez prajit in stil japonez

cooool! 60% in minus, asta e foarte tare.
 

Dana  acum 2 ani - 1 Aprilie 2015 12:48  

Re: Orez prajit in stil japonez

mi-a iesit foarte bine, neasteptat vesel - initial am avut eu intentii sa adaug si niste ciuperci usor calite, niste mazare, niste cozi de ceapa verde tocate...dar am ramas fara timp asa ca fost simplu, simplu, fara mirin, si a iesit foarte bun.
 

Ioana  acum 2 ani - 1 Aprilie 2015 13:37  

Re: Orez prajit in stil japonez

excelent, dana!
 

Dana  acum 2 ani - 28 Noiembrie 2015 20:06  

Re: Orez prajit in stil japonez

Ioana, dar daca folosesc putin ghimbir, proaspat ras, sau pudra, peste unt in tigaie crezi ca nu obtin acelasi efect? Nu prea apuc sa prepar inainte vesel
 

Ioana  acum 2 ani - 30 Noiembrie 2015 10:25  

Re: Orez prajit in stil japonez

Dana, sigur ca merge. daca faci untul aromat acesta doar se impregneaza mai bine cu ghimbir si e mai comod. dar si asa cum zici tu va functiona ok. foloseste ghimbir proaspat.
 

Anna  acum un an - 8 Martie 2016 04:46  

Re: Orez prajit in stil japonez

Unde as putea gasi Sake?
 

Ioana  acum un an - 8 Martie 2016 09:56  

Re: Orez prajit in stil japonez

Anna, ai cautat la standurile care vand sushi? ei au sake la sticlute mici (cam 150ml).
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus