Papricas de porc cu pastai

Retete cu legume Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete romanesti

Reteta Papricas de porc cu pastai

De azi pe maine. Este genul de mancare care e mai buna reincalzita, dupa ce sta o vreme. Am facut vineri seara acest papricas de porc cu ultimele pastai proaspete de anul asta si am avut mancare tot weekendul. Stiam ca o sa ne cada bine putina proteina dupa alergarea de duminica la Crosul Companiilor.

Ingrediente

600 gr pulpa de porc
600 gr pastai galbene (late sau rotunde)
1 ceapa mare (cca 200 gr)
1 lingura rasa boia dulce
1/2 ardei gras (galben)
1 rosie mica coapta
200 gr smantana grasa (25%)
2 linguri faina alba (40 gr)
sare, piper negru
3 linguri ulei
2 linguri de faina (pentru pudrat carnea)

Portii: 4-5

  1. Pastaile se spala si se rup segmente de 3-4 cm.
  2. Se taie pulpa felii subtiri, perpendiculare pe fibra. Se bat feliile cu ciocanul ca pentru snitele. Se condimenteaza cu sare si piper negru pe ambele parti. Se trec feliile de carne prin faina alba si se scutura excesul.
  3. Se incinge uleiul intr-o cratita/tuci si se prajesc feliile de carne pe ambele parti pana se rumenesc usor (cca 2 minute / parte). Prajiti-le in ture ca sa nu fie inghesuite. Daca e necesar, adaugati inca puti ulei la fiecare tura de carne pe care o prajiti. Scoateti carnea pe o farfurie.
  4. In grasimea ramasa se caleste ceapa pana se inmoaie bine de tot (cca 5 minute).
  5. Se trage cratita de pe foc si se adauga boiaua. Se amesteca bine, pana ceapa e uniform colorata.
  6. Se aseaza peste ceapa jumatate din feliile de carne. Se pune deasupra jumatate din pastai. Se aseaza restul de carne si deasupra restul de pastai. Printre pastai se intercaleaza felii de ardei si rosie.
  7. Se acopera totul cu apa (doar cat abia sa cuprinda totul; am pus aproape 1 l). Se presara sare dupa gust.
  8. Se aduce la fierbere. Se fierbe la foc mediu spre mic, fara capac, timp de 35-40 minute (verificati sa fie fierte pastaile dupa acest timp).
  9. Se freaca smantana cu faina intr-un bol. Se adauga pe rand 3 polonice din lichidul fierbinte din oala, amestecand sa se omogenizeze.
  10. Dati focul la mic sub cratita, sa nu mai clocoteasca continutul. Adaugati amestecul de smantana. Amestecati si lasati pe foc mic, pana sosul se ingroasa (cca 10 minute). In acest timp nu lasati continutul sa clocoteasca si amestecati des ca sa simtit cum se ingroasa. Dregeti mancarea de sare.
  11. E mai buna reincalzita, dupa ce sta o vreme.

Comentarii (18)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 6 ani - 22 Septembrie 2015 09:18  

Maria, tu cum ii zici? eu folosesc pasii de preparare a unui papricas, cu boia, smantana, faina... de aici numele.
 

Ioana  acum 6 ani - 22 Septembrie 2015 09:20  

Florin, spor si pofta mare!
 

Maria  acum 6 ani - 22 Septembrie 2015 13:11  

Eu ii spun mancare cu fasole si nu pun faina.Bunicii mei materni au fost de la Cluj,asa ca eu am trait cu mancare pe care o regasesc in retele tale. Este o placere sa-ti citesc sau sa pregatesc din retete.
 

florin  acum 6 ani - 23 Septembrie 2015 19:12  

Sarut mana. Azi am facut retete Dvs. Este super buna. Toata lumea care a mancat din ea a fost incantata.Am cateva observati . La punctul 3 -tigaia- nu este necesara. Cele 3 linguri de ulei sunt insuficiente ,pulpa de porc fiind slaba .A fost necesar, ca sa prajesc carnea , sa mai adaug cateva linguri.In rest am respectat intocmai reteta si a iesit f.f.f. BUNA. MULTUMESC.
 

Ioana  acum 6 ani - 24 Septembrie 2015 09:33  

da, la pct. 3 am folosit gresit cuvantul tigaie in loc de cratita :)
o sa completez reteta cu sfat pentru adaugarea uleiului daca e necesar.
iti multumesc pentru observatii si ma bucur ca v-a placut.
 

florin  acum 6 ani - 25 Septembrie 2015 08:22  

Sarut mana. As avea o sugestie. In locul fainei, sa se foloseasca GUSTIN -amidon alimentar din porumb.S-ar mai putea folosi ptr. ingrosarea sosului si FULGI DE CARTOFI ptr. pireu. Ce parere aveti ??
 

Ioana  acum 6 ani - 25 Septembrie 2015 09:39  

prefer sa folosesc faina in sosurile de genul asta (adica cand mancarea are mult sos, pe care-l doresc mai consistent si sa aiba un pic de gust, sa reziste bine la frigider sau cand reincalzesc mancarea).
amidonul iti va "dilua" din gust, e mai usor (ceea ce in cantitati mici sau la deserturi e ok, dar la astfel de mancaruri cu mult sos poate fi usor ... gretos; ca jeleul). amidonul insa e o alternativa ok pentru cei alergici la gluten.

fulgi de cartofi n-am cumparat si folosit niciodata. poate functioneaza bine, dar chiar nu stiu cum se comporta.
 

roxana  acum 6 ani - 30 Septembrie 2015 09:24  

fooooarte bun :)
 

Simona B  acum 6 ani - 6 Noiembrie 2015 17:15  

Buna, Ioana

Iti multumesc mult pentru retetele delicoase :)
In cazul in care nu am pastai proaspete, pot sa folosesc congelate? Daca da, cum sa adaptez reteta sa iasa la fel de gustoasa mancarea?
Multumesc!
 

Ioana  acum 6 ani - 7 Noiembrie 2015 12:42  

daca stii in cat timp fierb pastaile tale congelate, procedezi ca in reteta, doar ca nu adaugi pastaile de la inceput, fierbi carnea parte din timpul dat (cele 35-40 minute) si adaugi pastaile cu atata timp inainte de expirarea celor 40 minute.
spre exemplu, daca fierb in 15 minute, le adaugi dupa 25 minute de fierbere.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...