Chiftele de cartofi si bulgur

Retete aperitive Retete cu cartofi Retete de post Retete ieftine Retete simple Retete turcesti

Reteta Chiftele de cartofi si bulgur

Chiftelele usoare, pline de verdeturi si rulate in frunze de salata, sunt mai mult decat o mancare de post. Stiu ca le veti adora de la prima imbucatura. Cei care ati fost in Turcia sigur le-ati incercat. Nu aveati cum sa le ratati, stateau turistii la coada la ele, in timp ce bucatarii le formau pe loc dintr-un munte de pasta portocalie.

Ingrediente

400 gr cartofi fainosi
100 gr bulgur fin
1/2 ceapa
1 lingura pasta de ardei
1/2 lingurita condiment turcesc
1 manunchi ceapa mica (chives; cca 10 gr)
1/4 legatura patrunjel
10 frunze menta
2 linguri ulei 
sare
frunze de salata verde pentru servit

Bucati: 25

  1. Se curata cartofii, se taie cuburi si se pun la fiert in apa cu sare, exact ca si cand faceti piure.
  2. Pana fierb cartofii se toarna 125 ml apa clocotita peste bulgurul presarat cu putina sare, se acopera vasul si se lasa sa stea pana e gata ceapa.
  3. Ceapa se toaca marunt. Se caleste in uleiul incins, la foc mic, pana e moale bine de tot. Se adauga pasta de ardei si condimentul si se mai tin pe foc impreuna 1 minut.
  4. Se toarna ceapa peste bulgur si se amesteca.
  5. Cand sunt gata cartofii, se scurg si se paseaza ca sa obtineti un piure cat mai fin.
  6. Se lasa sa se racoreasca un pic, apoi se adauga amestecul de bulgur si putina sare peste cartofi. Se framanta pana obtineti o pasta cu o culoare portocalie uniforma. Se drege de sare.
  7. Se adauga verdeturile tocate fin si se mai framanta 1 minut.
  8. Cu mainile umede sau purtand manusi de silicon, luati portii cat o nuca si le formati, strangandu-le in pumn. Vor capata o forma lunguiata, cu urme de degete, e ok asa, nu va chinuiti sa le modelati prea perfecte.
  9. Le asezati pe un platou tapetat cu frunze de salata.
  10. Se servesc asa: se rup bucati din frunze de salata si se ruleaza chiftelele in frunze. Sunt bune si a doua zi.

Ceapa calita cu pasta de ardei si condiment

Ceapa calita cu pasta de ardei si condiment

Bulgurul si ceapa

Bulgurul si ceapa

Cartofii piure cu bulgur

Cartofii piure cu bulgur

Amestecul cu verdeturi

Amestecul cu verdeturi

Chiftele formate in palma

Chiftele formate in palma

Comentarii (15)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 7 ani - 23 Februarie 2015 13:20  

bob de grau sfaramat. ca si pasatul din porumb.
 

teodora  acum 7 ani - 23 Februarie 2015 13:38  

Acest ,, bulgur "se piseaza in masina de rasnit sau se fierbe ? Doar inmuiat ? Eu il aseman cu arpacasul si acela trebuie fiert mult .Daca ma lamuriti...sigur le voi face,acum in post. :)
 

Ioana  acum 7 ani - 23 Februarie 2015 13:52  

bulgurul se cumpara gata pisat (mai mare sau mai fin). aceasta reteta cere varianta de bulgur fin (köftelik bulgur), care se prepara doar prin inmuiere cu apa fiarta, asa cum scrie in reteta.

varianta mare (pilavlık bulgur) se fierbe cam 10-15 minute. asa cum am facut in aceasta reteta: [link]

bulgur se gaseste in magazinele bio sau in supermarketuri la standurile bio. se mai gaseste in magazinele cu produse arabesti.

aici gasesti poze cu bulgurul si prepararea lui prin inmuiere: [link]

Bulgurul e plin de fibre, proteine si are indice glicemic mic.
 

Lucia  acum 7 ani - 23 Februarie 2015 15:02  

multumim Ioana de reteta, bulgurul nu se poate inlocui cu arpacas?
 

Ioana  acum 7 ani - 23 Februarie 2015 15:11  

arpacasul e prea mare pentru aceasta reteta.
 

Andreea Cioltan  acum 7 ani - 23 Februarie 2015 15:45  

:)
 

Vio  acum 7 ani - 13 Martie 2015 14:09  

Buna. Se prăjesc in ulei de floarea soarelui? Multumesc.
 

Ioana  acum 7 ani - 13 Martie 2015 14:09  

nu, doar se formeaza si se servesc.
 

ela  acum 3 ani - 9 Februarie 2019 13:01  

Reteta originala se face cu linte rosie, nu cu cartofi. Dupa cate sti, draga Ioana, bulgurul trebuie frecat bine pentru a se inmuia. Varianta cu cartofii a fost introdusa pentru cei/cele ce nu reusesc sa obtina consistenta dorita. Adica pentru a deveni consistenta lipicioasa, altfel nu se formeaza chiftelele.

Se pot face si cu ceapa cruda, fara a se cali. Este mai light. Dar sunt mai bune cu ea calita. Ai uitat un singur lucru, Ioana. Se pune 1 dinte mic de usturoi ras. Devin magnifice.

Multumim pentru reteta.
 

Ioana  acum 3 ani - 9 Februarie 2019 16:38  

aici gasesti varianta cu linte: [link]
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...