Pui cu ceapa caramelizata

Categorii: Retete arabesti, Retete de mancaruri cu carne, Retete cu carne de pui

 

Pui cu ceapa caramelizata
Pinterest

M-am inspirat in prepararea acestui fel de mancare dintr-o reteta palestiniana numita Musakhan. Nu am avut chiar toate ingredientele disponibile, de exemplu mi-au lipsit mugurii de pin, dar i-am inlocuit cu za'atar si combinatia a iesit foarte buna. Sumac am gasit intr-un final la Carrefour. Va spun de pe acum ca partea cea mai buna este lipia usor crocanta, impregnata de sucul puiului si cepei caramelizate.

Si un mic anunt: de vineri am concediu pana pe 11 iulie, asa ca aceasta este ultima reteta postata. Daca ati fost in Creta si ati vazut locuri (a se citi taverne vesel ) pe care credeti ca nu ar trebuie sa le ratez, sa-mi scrieti. Lista cu obiectivele gastronomice este inca deschisa.

Cretanilor pregatiti mancarea, fiindca nu am de gand sa ratez nimic!

Ingrediente
Pui cu ceapa caramelizata

800 gr carne de pui (am folosit 7 pulpe inferioare)
2 linguri sumac
1/4 lingurita turmenic
3 catei de usturoi
50 ml ulei de masline + 3 linguri ulei masline
3 cepe
2 lipii
2 lingurite muguri de pin (sau za'atar)
sare, piper

Portii: 2-3

Preparare
Pui cu ceapa caramelizata

  1. Se taie ceapa rondele subtirele. Se incing bine 3 linguri de ulei si se adauga ceapa in tigaie. Presaram sare si piper peste ea. Se da focul la mic si se prajeste ceapa, amestecand din cand in cand, pana capata o culoare aurie. Va dura cca 30-40 minute.
  2. In acest timp presaram sare si piper dupa gust peste carnea de pui. Adaugam sumac, turmenic, usturoiul strivit si la final cei 50 ml ulei. Masam carnea de pui pana e uniform acoperita de condimente.
  3. Punem carnea intr-o tava si dam la cuptor la 220C pentru 35-40 minute.
  4. Pe tava cuptorului, acoperita cu hartie de copt, asezam lipiile. Pe fiecare lipie imprastiem jumatate din ceapa caramelizata. Asezam carnea prajita deasupra, avand grija sa turnam si sucul din tava peste ele (sucul se va absorbi in lipie). Presaram cu muguri de pin (sau in lipsa cu za'atar). Dam la cuptor pentru inca 10 minute.
  5. Servim cald, lipiile avand rolul de farfurie. Se mananca cu mana.
 
Pui cu ceapa caramelizata - Pulpele condimentate

1. Pulpele condimentate

Pui cu ceapa caramelizata - Ceapa rondele in tigaie

2. Ceapa rondele in tigaie

Pui cu ceapa caramelizata - Ceapa caramelizata

3. Ceapa caramelizata

Pui cu ceapa caramelizata - Asamblam totul pe lipie

4. Asamblam totul pe lipie


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 20)  

 
loading...

Degetele de pui la cuptor

21 Februarie 2018

Degetele de pui la cuptor

Pui cu rosii si vinete

10 August 2016

Pui cu rosii si vinete

Pui cu ardei si fenicul

17 Noiembrie 2015

Pui cu ardei si fenicul

 

 

Narcisa  acum 7 ani - 21 Iunie 2010 13:05  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Salut Ioana. In primul rand vreau sa te felicit pentru retetele delicioase cu care ne imbii de fiecare data.
Iti doresc sa ai concediu placut. vesel Sa auzim de bine.Pa pa
 

Ardelean Ancutza  acum 7 ani - 21 Iunie 2010 14:32  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Cu mult drag iti doresc concediu placut, plin de soare si degustari cat mai multe imi e pofta , dar cu si mai mult drag astept revenirea ta pe site cu bunatati cretane ( din pacate doar poze vesel ). Drum bun, pa!
 

Ionela  acum 7 ani - 21 Iunie 2010 14:58  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Buna Ioana,
Arata super bine pulpele pe lipie, cred ca sunt si foarte gustoase.

Distractie placuta in concediu..... sa te intorci cu bine si cu multe idei din Creta!
 

Bianca  acum 7 ani - 21 Iunie 2010 15:25  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Concediu placut Ioana!!! te asteptam cu drag inapoi cu multe retete interesante.
 

Georgiana  acum 7 ani - 21 Iunie 2010 21:43  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Arata superb si cred ca sambata am sa incerc si eu sa fac. Va urez un concediu placut si daca mergeti in Grecia vedeti ca au rozmarin cultivat si puteti sa luati niste varfuri ca sa le plantati acasa.Este foarte bun pentru fripturi.
Drum bun!
 

Raluca  acum 7 ani - 25 Iunie 2010 16:52  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Buna. Am fost anul trecut in Creta si am mers de cateva ori la o terasa numita Soraya...servirea e foarte buna si mancarea ok...e in Hersonissos...distractie placuta... vesel
 

ramisimion  acum 7 ani - 26 Iunie 2010 22:15  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Ioana, drum bun, concediu placut si sper ca vei veni cu foarte multe retete delicioase!
 

bella  acum 7 ani - 28 Iunie 2010 19:04  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Buna Ioana, e ceva timp de cand nu am mai postat...prietenul meu e la dieta asa ca din salate si carne,peste la gratar nu am mai iesit in ultimul timp... trist ;oricum urmaresc mereu site-ul tau, si marturisesc ca uneori mai fac delicioasa reteta de negresa marmorata si o mananc de una singura vesel .Cu ocazia asta iti doresc concediu placut. Drum bun.
 

Elena.M  acum 7 ani - 28 Iunie 2010 19:34  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Buna,Ioana!Plecarea ta in concediu pe o perioada atat de lunga nu face decat sa-ti simtim lipsa,cine ne mai da idei in bucatarie.Of.......eu iti doresc un concediu placut,sa ai parte de liniste,odihna,vreme frumoasa si sa vii cu retete noi si totodata cu retete mai usor de pregatit,ma refer in sensul acelor retete care suntem nevoiti sa alergam prin hipermarketuri dupa anumite ingrediente greu de gasit.te pup si revedem pe site dupa data de 11 iulie.abia astept sa te intorci sa ne povestesti cum a fost in concediu tare mi-as dori sa-mi spui ce parere ai despre Creta.Vreau sa stiu daca merita sa-ti petreci vreo vacanta in aceasta zona,asa pt cultura mea generala.te pup Ioana.
 

Florin  acum 7 ani - 27 Iulie 2010 21:55  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Muguri de pin sau seminte de pin? Seminte de pin am vazut la Real.
 

Ioana  acum 7 ani - 28 Iulie 2010 10:24  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

da, sunt acele seminte de la Real. eu le zic muguri de pin, sper ca e corect...
 

George R.  acum 7 ani - 27 August 2010 20:10  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Sunt convins ca aceasta reteta are un gust extraordinar, dar ceapa caramelizata e otrava pentru ficat. Si nu ma refer la cei cu boli de ficat sau cu ficatul sensibil, ma refer la oamenii perfect sanatosi. Trebuie consumata cu prudenta.
 

flori  acum 7 ani - 30 Noiembrie 2010 11:45  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

buna
ai niste retete minunate multumesc.
pt aceasta reteta se pune o cantitate mai mare de ceapa si ulei de masline.nu trebuie sa fie caramelizate ci,pur si simplu in ulei pina cind sint gata.pe urma lipia se incalzeste putin in cuptor dupa care se pune ceapa si puiul(pe lipie punem uleiul de la ceapa-putin si incalzim).
 

elena  acum 7 ani - 21 Decembrie 2010 09:27  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

imi e pofta .....ioi..arata delicios...mmmmmm.....
 

maghawry monica  acum 5 ani - 13 Septembrie 2012 22:42  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

dna zatar nu are nimic in comun cu muguri de pin (snobarul) nu inteleg ce fel de retete faceti dvs aici sunt inventi sau ce nu v suparati pe mine va intreb din cruiozitate
 

Ioana  acum 5 ani - 14 Septembrie 2012 08:35  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

nu au nimic in comun, dar am incercat reteta in ambele variante si a iesit super bun.
 

Cristina  acum 5 ani - 14 Septembrie 2012 10:27  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Minunate retetele tale, as vrea sa le incerc pe toate, iar eu sunt o buna gospodina si recunosc calitatea atunci cand o vad.
Multumesc pentru ideile tale!
O sugestie la ceapa caramelizata adauga un strop de sos soia dulce si un pic de otet balsamic, va avea o savoare deosebita.
O zi la fel de minunata ca retetele tale.
 

Ioana  acum 5 ani - 14 Septembrie 2012 13:33  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

buna ideea cu sosul de soia. si probabil si cu balsamicul, dar cu otetul inca nu m-am imprietenit foarte tare.
 

Laura Aioani  acum 5 ani - 8 Noiembrie 2012 15:19  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Draga Ioana, la pct 1 e precizat timpul de 30-40 minute...e bine asa?? sau 3-4 minute?

Multumesc frumos
 

Ioana  acum 5 ani - 8 Noiembrie 2012 15:25  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

e bine 30-40 minute. focul pe mic, amesteci din cand in cand in ea si se va carameliza incet. ca si in aceasta reteta se procedeaza: [link]
la final ceapa trebuie sa fie aurie, dulceaga, sa nu mai pastreze deloc gustul de ceapa cruda.
 

Laura Aioani  acum 5 ani - 8 Noiembrie 2012 15:32  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Am inteles..multumesc mult
 

Lia  acum 4 ani - 20 Ianuarie 2014 19:57  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

am gatit-oooo!!! ... mai devreme. ne-am lins degetele vesel

am avut toate condimentele inclusiv zater (noi asa ii spunem) in loc de pin; curios lucru ca eu am probleme legate de aciditatea crescuta la stomac si ceapa asta nu mi-a produs nici un disconfort vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 20 Ianuarie 2014 20:22  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Lia, ma bucur! pentru aciditate sunt buni cartofii mai ales coaja (deci nu-i curata cand ii gatesti la cuptor).
 

Lia  acum 4 ani - 21 Ianuarie 2014 17:39  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

ce bine ca mi-ai spus. nu stiam despre asta. n-am probleme sa mananc coaja de la cartofi chiar si fierti

Edgar Caice spunea ca ar trebui miezul sa-l dam la porci si sa mancam noi coaja vesel
uite ca se verifica!
 

Ioana  acum 4 ani - 22 Ianuarie 2014 08:19  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

eu stiu din proprie experienta, fac acid la stomac cand sunt stresata si cartofii au rezultate garantate de fiecare data. poti cauta si pe net mai multe informatii despre asta.
 

Layla AlAzayza  acum 3 ani - 28 Decembrie 2014 13:06  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Fac parte dintr-o familie de palestinieni si mousakhan se face cam o data pe luna la noi in casa! E minunata reteta, un spin-off reusit!
Pe mine ma ucide abundenta de ulei cand se prepara rulourile (puiul il prajeste, ceapa o prajeste si mai apoi unde fiecare rulou cu ulei de masline si le da la cuptor). Delicioase dar simti cum devii in expansiune ca universul vesel
 

Gabi   acum 2 ani - 28 Martie 2016 15:06  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Puiul se prajeste odata cu ceapa in ulei de masline si putina apa se acopera cu un capac .Cand ceapa sa inmuiat se scoate puiul si se rumeneste doar pe ambele parti.Zataryl nu are ce cauta poti pune alune prajite patrunjel tocat marunt si multa lamaie taiata cubulete mici cu tot cu coaja .Se mananca cu iaurt ca sa taie din ulei .pofta buna
 

Solomon  ieri - 10 Iunie 2018 07:53  

Re: Pui cu ceapa caramelizata

Nu am mai incercat o reteta de crva timp. O mancate de pui delicioasa. Sa auzim de bine
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus