Pui cu linte rosie la cuptor

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete ieftine

Reteta Pui cu linte rosie la cuptor

Orice pregatesc in minunata mea cratita rosie de fonta iese bun.

Ingrediente

2 pulpe intregi de pui (sau 4-6 pulpe inferioare; aprox 600 gr carne cu os)
1 ceapa medie
3 catei usturoi
1 lingurita cu varf pasta de rosii
1/4 lingurita boia afumata
1 lingurita boia dulce
1 lingurita oregano uscat
1 foaie de dafin
2-3 fire marar
250 gr linte rosie
12 rosii cherry
1 lingurita ulei de masline + putin pt uns pulpele
sare, piper negru, turmeric

Portii: 4
Calorii: 370 cal / portie

  1. Se presara carnea cu sare, piper negru si turmeric pe ambele parti. Se picura putin ulei si se maseaza.
  2. Se pune o cratita pe foc mediu spre mic si se aseaza carnea cu pielea in jos. Se rumeneste asa cam 10 minute, fara sa miscati carnea, doar trageti cu ochiul dedesubt sa vedeti cum arata. Se intoarce carnea si se mai prajeste 5 minute.
  3. In acest timp ar fi trebuit sa se adune putina grasime in cratita. Trageti carnea spre margine si in mijloc adaugati ceapa tocata marunt. Caliti 5 minute, amestecand cand si cand. Adaugati usturoiul strivit si mai caliti 1 minut.
  4. Adaugati pasta de rosii si caliti inca 2 minute. Adaugati boaiaua si oregano si amestecati rapid.
  5. Turnati 650 ml apa si aduceti continutul la fierbere. Adaugati dafinul rupt in doua. Presarati si putina sare in apa.
  6. Mutati cratita la cuptor, la 180C si lasati sa fiarba timp de 30 minute.
  7. Scoateti cratita si gustati lichidul. Ar trebuie sa fie ca o supa gustoasa. Dregeti de sare, tinand cont ca adaugati si lintea. Turnati lintea (spalata inainte in cateva ape pana apa ramane curata pe ea) printre bucatile de carne. Adaugati si jumatate din mararul tocat. Cu o lingura ajutati sa fie distribuita egal pe fundul cratiteti. Scuturati apoi cratita ca sa se mai uniformizeze lintea. Pare mult lichid acum, dar lintea se va umfla si va absorbi supa.
  8. Introduceti iar cratita la cuptor, scadeti temperatura la 160C, si lasati sa se faca 15 minute.
  9. Intre timp amestecati rosiile cu restul de marar tocat (am pus jumatate marar si jumatate patrunjel, fiindca sotul meu nu suporta doza prea mare de marar) si 1 lingurita de ulei. Amestecati.
  10. Turnati rosiile pe langa pui, cu tot cu verdeata. Mai dati la cuptor inca 15 minute. Verificati sa fie facuta lintea dupa acest timp. Testati in centru si luati mai de la fundul cratitei, acolo se face cel mai greu.
  11. E bun imediat sau reincalzit.

Comentarii (9)

 

Cori Cj   acum 3 ani - 7 Mai 2020 10:49  


Ceau :)

Cred ca am sa o fac astazi.. Am o intrebare (poate stupida pentru unii :) :) :) ).. Ai pus capac peste cratita cand ai baga la cuptor?
Eu as vrea sa fac in tigaia de fonta.. =P~
 

Ioana  acum 3 ani - 7 Mai 2020 11:15  

nu am pus capac. am adaugat destula apa, ea scade putin cate se face carnea si iese o supa concentrata. apoi pui lintea si iar bagi fara capac.
carnea nu va fi acoperita complet de apa, astfel ca partea de sus se va rumeni frumos, asa nu va arata pielea fiarta.
poti face in tigaia de fonta, cu singura conditie ca sa cuprinda cei 650 ml apa si sa ai putin spatiu ramas sus, sa nu iti curga in cuptor.
daca esti cumva fortata de dimensiunea tigaii sa pui mai putina apa, adaugi mai putina linte...
 

Ioana  acum 3 ani - 7 Mai 2020 11:28  

inca un amanunt: lintea rosie nu isi va pastra perfect forma nici la cuptor. deci va "inflori" usor mai ales la marginea tigaii.
din pacate este sensibila, am incercat si la abur, fara succes.
 

Cori Cj   acum 3 ani - 7 Mai 2020 12:02  


Va fii OK pentru ca eu fac doar 2 portii ;)

Stiu stiu.. iubesc lintea rosie.. am facut aproape toate retele de pe site cu linte (indiferent de culoare) si cel mai mult mi-a placut pateul de linte rosie (bestial)..
Multumesc mult pentru raspuns si sfaturi. Te imbratisez :p
 

cora  acum 3 ani - 16 Mai 2020 00:40  

hello,
de unde ai luat oala de fonta? ma gandesc sa comand si eu una, dar sunt cam lost. ai tratat-o cu ulei inainte de prima utilizare? alte tips & tricks poti impartasi? merci!
 

Monica Farcas  acum 3 ani - 17 Mai 2020 14:28  

Servus, Ioana,
Si eu sunt interesata de detalii legat de oala de fonta. Chiar daca am facut reteta intr-o cratita normala si a iesit foarte bun, as vrea sa achizitionez una de fonta , dar nu stiu la ce sa ma uit. Multumesc
 

Ioana  acum 3 ani - 18 Mai 2020 10:46  

Buna, cratita e aproape aceasta [link] (sunt si alte culori) doar ca a mea are capac tot de fonta, nu de sticla.
nu am tratat oala la prima folosire si nu o ung nici intre utilizari, are un strat deasupra care nu rugineste si nu lipeste.
si la tuci am preferat cu strat emailat tocmai din acest motiv.
 

cora  acum 3 ani - 18 Mai 2020 17:34  

Multumesc!
 

Buha Vesela  acum 3 ani - 9 Aprilie 2021 14:48  

Buna!
Am respectat intocmai reteta, a iesit impecabil. Eu am folosit o cratita de 28cm diametru de la Delimano, deci nu de fonta, dar a iesit perfect.
Pacat ca nu am cum sa incarc fotografia pe care am facut-o, pentru ca este si foarte aspectuos rezultatul.
Abia am descoperit site-ul, dar voi reveni, precis, sa incerc si alte retete. :)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...