Sfecla rosie cu hrean

Categorii: Retete cu legume, Retete romanesti, Retete salate

 

Sfecla rosie cu hrean
Pinterest

Insfarsitpe site oreteta care mi-e foarte draga!

De ce atat de tarziu? Deja stiti povestea meacu otetul si cu toate lucrurile pe care am refuzat sa le mananc multi ani din cauza lui. Sfecla si hreanul au fost principalele vizate. Cand am realizat cat de mult imi plac ambele am inceput sa le consum cu mare placere. Apoi papilele mele au inteles si rolul otetului in mancare. Si din aproape in aproape am ajuns la aceasta salata. In ultimul an am gustat multe salate de sfecla rosie cu hrean, uneori chiar cateva borcane din surse diferite in paralel, pana mi-am dat seama cum vreau sa fie salata mea perfecta. Am tinut seama de:
- culoare: sa fie vie, cu reflexe fucsia, nu inchisa spre maroniu; culoarea e data in general de soiul sfeclei folosite dar si de cat o coaceti/fierbeti
- textura: un pic al dente, sa nu fie terciuita salata; aici trebuie sa fim atenti la cat o coacem/fierbem; prefer salata razuita (sau macar taiata cubulete mici mici) fata de cea felii... doar o chestie de gust personal
- gust: toate elementele echilibrate; otetul sa dea putina aciditate si sa echilibreze dulceata sfeclei, fara a se simti insa in mod special in amestec (sa nu cumva sa-mi zgarie sensibilele papile vesel ); hrean nici prea putin ca pare lesinata salata, nici prea mult ca acopera gustul sfeclei

Stiti voi cu ce e buna aceasta salata, dar mie imi place in mod special langa aceasta tocanita de cartofi.

Ingrediente
Sfecla rosie cu hrean

650 gr sfecla rosie (rotunda; 6 sfecle mai mici)
3-4 linguri otet de vin alb (9 grade)
1 lingura rasa zahar
1/2 lingurita sare
20-25 gr hrean ras (cca 1 lingura hrean din borcan)
putin chimen (macinat sau seminte; optional)

Portii: 1 borcan de 450 ml

Preparare
Sfecla rosie cu hrean

  1. Aleg sfecle mici si rotunde. Mici pentru ca se coc/fierb mai repede, in plus sunt mai tinere, deci mai putin fibroase si mai suculente. Rotunde pentru ca am observat ca au o culoare mai frumoasa si sunt mai putin fibroase decat cele lunguiete. De asemenea ma uit in zona unde a fost taiata codita si le prefer pe cele de un visiniu-fucsia celor de un visiniu-inchis. E doar o chestie de aspect, dar astfel culoarea salatei e mai vie, mai roz.
  2. Sfecla rosie se coacesau se fierbein coaja (in apa sau pe abur). Orice metoda alegeti important e sa nu fierbeti sfecla prea mult, pana se terciuieste, doar pana intra furculita in ea fara sa intampinati rezistenta in centru. Daca doriti sa coaceti sfecla procedati asa: le spalati bine cu burete de sarma, apoi le asezati intr-un vas mai adanc, unele langa altele, fara a le scurge rea bine de apa. Acoperiti vasul si coaceti la 180C pana intra furculita in ele (orientativ, pentru sfecle mici rotunde a durat o ora si jumatate). La inceput verificati sfeclele la 1/2 de ora, apoi cand vedeti ca incepe furculita sa patrunda in ele, le veti verifica la 10-15 minute. In timpul verificarilor, daca vi se pare ca se usca si se scorojesc pe fundul vasului, le stropiti cu cate 1-2 linguri de apa inainte de a le acoperi si baga iar la cuptor.
  3. Se lasa sfecla sa se racoreasca, apoi se curata de coaja (folositi manusi si ziare ca sa nu va patati mainile si blatul de lucru). Se da sfecla pe razatoarea mare. Eu prefer sfecla razuita, mi se pare ca se imbina mai bine gusturile, dar unii o taie felii subtiri sau cuburi marunte.
  4. Se da doar un clocot la otetul amestecat cu zahar si sare, doar cat sa se topeasca. Se toarna peste sfecla impreuna cu hreanul razuit si se amesteca usor pana hreanul e uniform distribuit. Daca doriti, presarati si putin chimen.
  5. Se indeasa in borcane. E buna de servit de a doua zi, ca sa aiba timp sa se macereze putin sfecla si sa se amestece aromele. Se pastreaza in frigider sau in camara racoroasa timp de 2 saptamani. Din cantitatile de mai sus am umplut un borcan de 450 ml.
 
Sfecla rosie cu hrean - Sfecla spalata intra la cuptor

1. Sfecla spalata intra la cuptor

Sfecla rosie cu hrean - Sfecla coapta

2. Sfecla coapta

Sfecla rosie cu hrean - Sfecla dreasa

3. Sfecla dreasa


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 19)  

 
loading...

 

 

Mirela  acum un an - 1 Februarie 2016 10:32  

Re: Sfecla rosie cu hrean

Ca sa vezi, tocmai ce am facut si eu zilele trecute salata de sfecla rosie (nu o pregatesc foarte des). Si eu le aleg pe cele mici si intr-adevar sunt mai bune (chestie valabila pentru toate legumele si fructele de altfel).
Pentru ca nu am avut otet am pus crema de otet balsamic, cu inima destul de indoita de ce o sa iasa...a iesit o salata foarte buna, si nici nu mai e nevoie de zahar. Poate incerci sa vezi cum e, mie mi s-a parut reusita combinatia. vesel
 

Ioana  acum un an - 1 Februarie 2016 10:47  

Re: Sfecla rosie cu hrean

nu a schimbat culoarea salatei? poate crema de otet balsamic alb ar pastra culoarea.
 

Mirela  acum un an - 1 Februarie 2016 10:58  

Re: Sfecla rosie cu hrean

Ba da, chiar semnificativ, mai ales de pe o zi pe alta. Pe mine nu m-a incomodat culoarea, in locul ei salata a beneficiat de un dresing gustos- Am pus crema de otet balsamic si ulei de masline si nu am pus hrean. A fost o salata improvizata, cu ce am avut in casa, dar rezultatul mi-a placut. E chestie de gust, totusi...
 

Ioana  acum un an - 1 Februarie 2016 11:09  

Re: Sfecla rosie cu hrean

atunci o sa incerc si eu dar cu balsamic alb. desi nu arat, se pare ca in interior sunt o printesa si imi place rozul vesel
 

Mirela  acum un an - 1 Februarie 2016 11:14  

Re: Sfecla rosie cu hrean

Chiar daca nu va fi pe gustul tau, sunt curioasa cum o sa ti se para.

Noi toate, reprezentantele Evei, suntem printese, nu? vesel
 

Ioana  acum un an - 1 Februarie 2016 11:18  

Re: Sfecla rosie cu hrean

probail ca ai dreptate, dar multa vreme n-am stiu asta.
 

Lucia  acum un an - 1 Februarie 2016 21:32  

Re: Sfecla rosie cu hrean

Iubesc ff mult sfecla,este ff sanatoasa si daca o mananci asa..........doar fiarta sau coapta in cuptor.Iar reteta este ff buna.Va multumesc.
 

Ioana  acum un an - 2 Februarie 2016 08:04  

Re: Sfecla rosie cu hrean

asa-i, si mie imi place foarte mult doar cu sare.
 

Mari Ana  acum un an - 7 Februarie 2016 17:45  

Re: Sfecla rosie cu hrean

Nu stiam de ce printesei mele ii place asa mult sfecla rosie...pentru ca printeselor le place rozul. vesel Iti dai seama ca trebuie sa fac reteta asta cat de curand, ma va salva doua saptamani de garnitura la orice.
 

bygo  acum un an - 14 Decembrie 2016 04:18  

Re: Sfecla rosie cu hrean

Aici unde locuiesc eu, nu exista hrean. Pot sa folosesc putin wasabi in loc de hrean?
 

Ioana  acum un an - 14 Decembrie 2016 10:46  

Re: Sfecla rosie cu hrean

cred ca s-ar potrivi la fel de bine, gustul e similar. doar sa dozezi cantitatea dupa cat de tare e wasabiul tau. uneori wasabi din supermarket este de fapt hrean colorat cu verde (daca citesti eticheta scrie ca numai o cantitate mica e wasabi si restul e hrean).
 

Fhjdsryhhf  acum 5 luni - 13 Septembrie 2017 15:51  

Re: Sfecla rosie cu hrean

Exista.si se numeste "rufano" la un pret de 7.5 " euro.adus din senegal.iti fac lipeala cu producatorul.
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus