Supa crema de dovlecei cu crema de ricotta si tarhon si ulei de marar

Retete cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete de supe si ciorbe

Reteta Supa crema de dovlecei cu crema de ricotta si tarhon si ulei de marar

O banala supa crema de dovlecei s-a transformat total cand am adaugat in ea o crema de branza si un ulei cu verdeturi. Chiar si feliile de ardei iute au rolul lor in gustul final, nu sunt doar decorative (desi arata splendid printre nuantele de verde), deci nu le omiteti.

Deci intr-un singur bol avem cremozitate, avem arome vibrante, avem texturi diferite...

Ingrediente

Supa crema

1 kg dovlecei
1 ceapa medie
3 catei mari de usturoi
2-3 linguri suc de lamaie
1 lingura unt (20 gr)
1 lingura ulei de masline
sare, piper negru

Crema de ricotta si tarhon

200 gr ricotta
2 linguri cu varf tarhon tocat
4 fire patrunjel
coaja rasa de la 1/2 lamaie mica (bio)
sare

Ulei de marar

1 lingura cu varf marar tocat
3 linguri ulei de masline (calitativ, cel pt salate)

Pentru servit

crutoane de paine
1 ardei iute rosu

Portii: 4
Calorii: 1200 cal/total; 300 cal/portie (calculat fara crutoane)

  1. Intr-o oala se incinge uleiul. Se adauga ceapa tocata marunt si se caleste pana se inmoaie (cca 5 minute).
  2. Se adauga usturoiul strivit si se caleste 1 minut, pana miroase placut.
  3. Se adauga dovleceii taiati cubulete (se curata de coaja doar daca acestia sunt mai mari/batrani si au coaja groasa) si se calesc inca 5 minute cu ceapa. Se adauga in acest timp si untul. Se presara sare.
  4. Se adauga apa cat aproape sa-i acopere (am pus o cana plina; cca 300 ml). Se aduce la fierbere si se fierbe cu capac la foc mic pana dovleceii sunt moi (cca 15 minute).
  5. Se mixeaza continutul oalei in robot sau cu blenderul vertical. Cat mixati, rasniti piper negru si adaugati sucul de lamaie. Dregeti si de sare.
  6. Pentru crema de branza, mixati toate ingredientele in robot pana aveti o crema verde pal cu bucatele mici de verdeata prin ea. Adaugati sare dupa gust.
  7. Pentru uleiul de marar, mixati mararul cu ulei pana mararul e maruntit bine de tot. Lasati sa stea pana supa e gata sa aiba timp sa se infuzeze uleiul. Strecurati prin sita mica si deasa (cea de ceai de exemplu) daca doriti uleiul curat (eu nu l-am strecurat acum).
    * pentru cruoaten: am taiat paine cubulete, Le-am stropit cu putin ulei de masline, am presarat sare si piper si le-am copt la 170C timp de 10 minute.
  8. Serviti supa calda, o portionati in boluri. Adaugati o lingura generoasa de crema de ricotta in fiecare bol, pe margine. Presarati crutoane si felii de ardeiu iute in centru. Stropiti totul cu 1 lingura de ulei de marar.

Comentarii (7)

 

Vacarescu Niculina  acum un an - 16 Mai 2022 18:15  

Buna
 

Apostol+Mariana  acum un an - 17 Mai 2022 22:03  

Am o problema, Stau de ceva timp in alt oras .Aici nu se consuma tarhon. Am ceva conservat(in saramura) nu stiu daca va avea acelasi gust.
Multumesc.
 

Ioana  acum un an - 20 Mai 2022 11:04  

Mariana, e in saramura adica doar cu sare la borcan? fara otet?
 

Apostol+Mariana  acum un an - 20 Mai 2022 15:59  

Da este in sare .
 

Ioana  acum un an - 20 Mai 2022 16:16  

Atunci il desarezi bine si il poti folosi si aici.
Eventual il poti adauga direct in supa crema (pune mai putin de 2 linguri tocat, stand in sare isi pierde din lichid deci si volum... eu zic sa pui treptat in timp ce mixezi si tot gusta supa pana are aroma placuta). si faci crema de ricotta cu marar si patrunjel.

Apropo, am mancat undeva supa crema de legume facuta cu lichidul de pe castravetii murati (se simtea clar gustul de muratura si toate acele arome marar, cimbru...). deci putem sa ne gandim in viitor la o supa crema cu tarhon in otet ;)
 

Veronica  acum un an - 24 Mai 2022 13:50  

Ca de obicei, Ioana stie cum sa "asorteze" totul pentru un gust perfect! Merci de masa!
 

Ioana  acum un an - 25 Mai 2022 12:28  

Cu drag, Veronica! Va imbratisez!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...