Baba Ganoush

Categorii: Retete arabesti, Retete cu legume, Retete simple, Retete salate

 

Baba Ganoush
Pinterest

Salata cremoasa de vinete cu usturoi, fara maioneza. Sunt la fel de cremoase ca si vinetele cu maioneza (din cauza pastei de susan) si mi se pare ca usturoiul functioneaza extrem de bine in aceasta combinatie. Mai bine chiar decat in varianta greceasca (melitzanosalata).

De data asta am folosit vinete coapte pe jar din congelator, asa ca nu stiu exact cate bucati de vinete sunt, dar undeva la 2-3 bucati medii. Oricum, ca sa faceti baba ganoush, nu aveti nevoie de reteta exacta, fiecare ingredient se adauga dupa gustul propriu. Eu v-am dat cantitatile exacte pentru 400 gr pulpa de vinete, dar va recomand ca pe fiecare sa-l adaugati treptat. Unu la mana pentru ca maioneza de usturoi poate varia in intensitate in functie de usturoiul vostru. Si doi, pasta de susan poate varia si ea foarte tare ca si consistenta sau intensitate a gustului (poate fi facuta din seminte de susan crude sau prajite; cea din Turcia mi s-a parut mai densa, pe cand cea din Israel e mai lichida, curge de pe lingura ca o miere). Important e sa fie o pasta de calitate.

Prefer sa folosesc in astfel de salate maioneza de usturoi in loc de usturoi crud strivit, fiindca pot controla mai bine gustul final, adaugand treptat maioneza si nu exista riscul ca gustul de usturoi sa fie intepator.

Ingrediente
Baba Ganoush

400 gr pulpa de vinete coapte pe jar (pot fi din congelator)
2 linguri suc de lamaie
3 linguri rase pasta de susan (tahini)
2-3 lingurite maioneza de usturoi
50 ml ulei de masline
sare

Preparare
Baba Ganoush

  1. Daca folositi vinete gata coapte din congelator, dupa decongelare le lasati 10 minute intr-o sita sa se scurga.
    Daca folositi vinete proaspete (2-3 bucati), le veti coace si apoi le curatati dupa instructiunile de aici. Adaugati sucul de lamaie peste vinete si le lasati sa se scurga intr-o sita (cam 10 minute). Vinetele se toaca apoi marunt cu satarul de lemn si se dau la frigider sa se raceasca complet. In acest timp ele vor mai lasa suc, pe care il veti scurge inainte de a pregati salata.
  2. Puneti pulpa vinetelor intr-un bol incapator astfel incat sa puteti amesteca usor. Presarati vinetele cu sare si amestecati bine. Gustati sa fie placut sarate.
  3. Adaugati apoi pasta de susan (cate o lingura pe rand asa cum am zis in introducere; amestecati vartos dupa fiecare). Gustati vinetele dupa fiecare lingura adaugata. Trebuie sa se simta usor gustul de susan fara insa a-l acoperi pe cel al vinetelor.
  4. Adaugati maioneza de usturoi (cate o lingurita pe rand, amestecand vartos dupa fiecare). Gustati dupa fiecare lingurita si cand simtit placut gustul de usturoi va opriti.
  5. Adaugati uleiul, in fir subtire, in timp ce amestecati mereu in salata. Dregeti salata de sare. Mai adaugati putin suc de lamaie daca vi se par prea dulci.
  6. Serviti salata stropita cu ulei de masline si za'atar dava va place. E buna cu lipie libaneza, paine turceasca sau paine arabeasca.
 

Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 13)  

 
loading...

 

 

Doru  acum 2 ani - 1 Octombrie 2015 18:34  

Re: Baba Ganoush

Pare extrem de sanatoasa. Ai dreptate, e o alternativa deosebita la maioneza cea de toate zilele, m-am cam saturat de ea. Susanul este la rāndul sau sanatos si cu o valoare nutritiva ridicata. Am sa-ncerc aceasta "baba".
 

Niculina Iorda  acum 2 ani - 2 Octombrie 2015 10:57  

!

Va rog sa spune-ti cum se face maioneza de susan.Multumesc!
 

Ioana  acum 2 ani - 2 Octombrie 2015 11:09  

Re: Baba Ganoush

pasta de susan se cumpara de obicei. trebuie sa ai grija sa fie ceva marca buna altfel poate fi foooarte rea (cea de la Durra nu mi-a placut deloc de exemplu).
sau s epoate face acasa prin prajirea usoara a semintelor de susan. apoi le mixezi in robot pana devin pasta foarte fina. apoi adaugi treptata ulei si continui sa mixezi pana ai ceva similar cu o crema.
 

Laura  acum 2 ani - 2 Octombrie 2015 13:19  

Re: Baba Ganoush

De cand astept asta! Ca sa mi fac pofta cumpar baba ganoush din cand in cand dar nimic nu se compara cu ce faci cu mana ta acasa vesel multumesc!
 

vaniana  acum 2 ani - 2 Octombrie 2015 18:43  

Re: Baba Ganoush

reteta cred ca este super buna, dar nu ma pot abtine sa iti spun ca asta e un mutabal, baba ganoush se face tot din vinete (dar si cu rosii si suc rodie, seamana mai mult cu salata de vinete pe care o stim - cea fara maioneza). stiu ca multa lumea confunda cele 2 salate, dar ele chiar sunt diferite
 

Antonovici Anna   acum 2 ani - 17 Noiembrie 2015 18:18  

Re: Baba Ganoush

vesel Daca se poate va rog o reteta de mincaruri pentru satbatori traditionale. Multumesc Anna
 

Ioana  acum 2 ani - 18 Noiembrie 2015 09:39  

Re: Baba Ganoush

Anna, toate retetele mele romanesti le gasesti aici: [link] iar cele pentru Craciun si Anul Nou aici: [link]
 

Antonovici Anna   acum 2 ani - 20 Noiembrie 2015 22:43  

Re: Baba Ganoush

ioana, multumesc pentru raspuns! anna
 

Sandra  acum 13 luni - 4 Ianuarie 2017 11:25  

Re: Baba Ganoush

Buna, Ioana! tocmai ma pregateam sa-ti incerc reteta cand mi-a sarit in ochi comentariul de mai sus in care spuneai ca nu iti place pasta Durra...exact p-asta am luat-o ieri din pacate vesel).Nu am mai luat pasta de susan pana acum, m-am aruncat la asta ca era totusi mult mai ieftina decat altele. E asa rea, o sa stric vinetele cu ea ? vesel) tu de care folosesti? si mai ales ce gust ar trebui sa aiba o pasta buna de susan? eu am gustat-o si mi s-a parut buna, dar desigur, nemaincercand altceva nu-mi pot da seama ce nu e bun la ea :/ .Merci frumos !
 

Ioana  acum 13 luni - 4 Ianuarie 2017 11:37  

Re: Baba Ganoush

Sandra, daca ai gustat-o si iti place sigur nu va strica salata.

nu am mai cumparat demult o pasta de susan din Romania ca sa-ti spun o marca buna. In utlimii ani mi-am comandat prin prieteni din Israel, Turcia si anul asta am adus din Grecia.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus