Kebab de vinete

Retete cu legume Retete de mancaruri cu carne Retete de mancaruri cu legume Retete ieftine Retete turcesti

Pernite moi si carnoase de vinete cu umplutura picanta.

Desi reteta este turceasca am folosit carne tocata de porc, fiindca asta mi-a ramas de la o portie de pastai cu carne tocata. De asemenea am apelat la sosul de rosii in stil grecesc, fiindca e sosul pe care-l pregatesc cel mai des vara si oricum are arome care se folosesc si in bucataria turceasca si care se regasesc si in condimentul meu turcesc. Asa, am mai economisit timp. Am vazut ca unii prefera sa foloseasca pasta de rosii in locul unui sos, dar pe mine rezultatele nu m-au multumit.
O mica eroare de orientare in congelator a avut rezultate minunate. Am incurcat pasta de ardei dulce cu cea iute si abia dupa ce am facut amestecul de carne mi-am dat seama. Am crezut ca am ratat mancarea, ca va iesi asa picanta incat va acoperi restul aromelor, dar a iesit perfecta. Umplutura a fost doar atat de picanta cat sa se combine placut cu dulceata vinetelor.

Ingrediente

2 vinete (mai lunguiete)
ulei pentru uns
100 ml sos de rosii in stil grecesc
150 ml apa
1 ardei semi-iute bulgaresc (sau 1 ardei iute verde)
1/4 ardei gras (rosu)
sare

Umplutura

250 gr carne tocata 
1 ceapa mica
1/2 lingura pasta de ardei (dulce sau iute sau amestec intre cele doua, dupa gust)
1 lingurita pasta de rosii
1/2 lingurita condiment turcesc
cateva fire de patrunjel
cateva fire de marar
1 lingura ulei
sare

Portii: 2 (6 bucati)

  1. Se prepara umplutura: se caleste ceapa in ulei doar pana se inmoaie un pic (cca 5 minute). Se adauga pasta de ardei si rosii si se mai calesc 2 minute. Se ia tigaia de pr foc si se adauga condimentul turcesc.
  2. Se toarna amestecul de mai sus peste carnea tocata. Se adauga verdeturile tocate fin (retineti putin pentru final), se presara sare si se framanta cateva minute. Se tine la rece pana e nevoie de ea.
  3. Se taie codita vinetelor. Se taie vinetele pe lungime, felii de cca 1/2 cm (am folosit aceasta razatoare pentru a taia feliile). Se ung feliile cu ulei pe ambele parti. Se incinge bine o tigaie grill si se prajesc vinetele cate 3 minute pe fiecare parte (doar pana capata urme de gratar si feliile devin flexibile incat se pot rula, nu trebuie sa fie facute de tot). Pe masura ce le scoateti din tigaia grill, presarati vinetele cu putina sare.
  4. Luati cate doua felii de vinete, avand grija sa fie cam de aceeasi dimensiune. Se aseaza una peste alta in cruce (vezi poza 5). Se pune in centru 1 lingura de umplutura si se niveleaza (vezi poza 6). Se ridica marginile opuse a feliei de jos (vezi poza 7). Se ridica apoi celelalte doua margini si se intoarce pachetul cu partea impachetat in jos (vezi poza 8). Se aseaza pachetul intr-un vas termorezistent suficient de mare incat sa tina toate pachetele fara a fi inghesuite. Repetati pana terminati toate feliile de vinete.
    * vasul meu are 25 x 15 cm si a fost la limita pentru 6 pachete, au fost un pic prea inghesuite
  5. Taiati ardeiul gras fasii pe care le introduceti intre pachete.
  6. Amestecati sosul de rosii cu apa si turnati pe margine tavii. Presarati verdeturile retinute deasupra. Asezati ardeiul iute deasupra.
  7. Dati tava la cuptor la 190C pentru 35-40 minute.

Carnea tocata, ceapa cu arome si verdeturile

Umplutura

Felii de vinete pe tigaia grill

Vinetele facute pe grill

Se suprapun doua felii de vinete in cruce

Se pune umplutura in mijloc

Se ridica marginilei feliei de dedesubt

Se ridica marginile opuse si se intoarce pachetul cu partea impachetata in jos

Pachetele in tava

Se toarna sosul si se decoreaza cu ardei

Scoase din cuptor

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...