Oua umplute cu tarhon

Retete aperitive Retete cu ou Retete de Pasti Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Oua umplute cu tarhon

Ouale umplute, o reteta apreciata cu tarhon, una dintre cele pe care mi le-ati sugerat in weekend. Aceasta sugestie mi-a fost data aici dar si pe Facebook. Corina mi-a descris mai in detaliu reteta ei si iata ce mi-a iesit. Oua umplute delicioase, a la francaise!

Multumesc Corina si obisnuitele multumiri bunicii mele pentru aceasta culoare minunata pe care o au ouale pe care mi le trimite.

Ingrediente

10 oua fierte tari
maioneza (dintr-un ou cu 1 lingurita mustar si ulei)
30 gr unt moale (la temperatura camerei)
2 lingurite mustar 
2 fire tarhon 
1 fir ceapa verde
2 linguri smantana acra (optional; pentru sos)
sare, piper negru, chili fulgi

Bucati: 12-14

  1. Ouale se fierb tari si se curata dupa instructiunile de aici.
  2. Se pregateste maioneza dintr-un ou dupa instructiunile de aici. Sau puteti folosi si maioneza cumparata.
  3. Se taie fiecare ou in doua pe lungime si se scoate galbenusul. Daca nu aveti robot in care sa faceti umplutura, treceti galbenusurile printr-o sita fina astfel: puneti sita pe un bol, galbenusurile in sita si cu dosul unei linguri sau cu o furculita frecati galbenusul pana trece tot prin sita; la final aveti grija sa curatati dosul sitei pe exterior, ramane mult galbenus prins acolo, nu-l risipiti.
  4. Puneti galbenusurile cu 2 linguri de maioneza (50 gr), mustar, unt, sare, piper negru, chili (daca doriti) in robot si mixati bine pana obtineti o pasta fina. Daca nu aveti robot, doar amestecati manual toate ingredientele. Gustati pasta obtinuta si vedeti daca mai trebuie sare sau mustar. Crema trebuie sa fie putin picanta de la mustar si bine asezoanata cu sare, piper si chili daca va place.
  5. Adaugati frunzele de tarhon si ceapa verde tocate cat de marunt puteti.
  6. Servire simpla, cu umplutura deasupra: puneti umplutura intr-un poche de patiserie si spritati umplutura in golul lasat de galbenus. Asezati ouale pe platou cu umplutura in sus si eventual pudrati cu putin chili sau boia dulce. In aceasta varianta umplutura va va ajunge doar pentru 12-14 bucati de albus (alegeti cele mai frumoase albusuri), restul le puteti folosi la alta reteta sau le puneti toca in salata. 
    Avantajul acestei metode e ca nu aveti nevoie de sos si arata foarte bine; dezavantajul e ca umplutura se poate usca daca o lasati mai multa vreme la frigider, face crusta si nu arata asa bine a doua zi. Cum puteti rezolva aceasta problema: sa pastrati la frigider albusurile si umplutura separat; umplutura intr-o punga; umpleti albusurile doar cu putin timp inainte de servire.

    Servire cu sos: in restul de maioneza amestecati smantana si ungeti platoul cu un strat generos din acest sos; umpleti albusurile folosind o lingurita si asezati ouale cu umplutura in jos; decorati cu cate o frunzulita de patrunjel.
    Avantajul e ca in acest mod umplutura nu se usca daca le pastrati asa de pe o zi pe alta. Dezavantaj: sosul adauga calorii nu intotdeauna dorite de unii :)
  7. Se servesc la temperatura camerei.

Galbenusuri trecute prin sita

Galbenusuri trecute prin sita

Umplutura (fara verdeturi)

Umplutura (fara verdeturi)

Comentarii (15)

 

Ultimele comentarii

Simona  acum 7 ani - 26 Aprilie 2016 13:30  

M-ati omorat cu tarhonu' in primavara asta!... ;) N-am incotro, ma convertesc. Va pup pe toti, Sarbatori frumoase tuturor, in special tie, Ioana, fara de care mesele noastre in familie ar fi muuult mai sarace.
 

Ioana  acum 7 ani - 26 Aprilie 2016 13:35  

si mai vine!!!!!!!!!! mai mult tarhon. sa inteleg ca tu erai in categoria celor care nu apreciaza tarhonul :)

Sarbatori fericite, Simona! Pleci deja catre Maramu'?
 

Simona  acum 7 ani - 26 Aprilie 2016 16:47  

Plecam joi. Ce urmeaza... stii tu: miel umplut, ciorba de miel, traditionalele sonca si carnati fierte, hrean, ceapa verde, ridichi, o horincuta apriga... Dumnezeu sa ne tina... O sa fac tarta cu spanac, aceste magnifice oua cu tarhon si celebrul baigli, care nu lipseste de la sarbatorile noastre. Te pup si-ti trimit toate gandurile mele bune.
 

Ioana  acum 7 ani - 26 Aprilie 2016 17:47  

stiu, nu pot uita acea pulpa umpluta cu drob, n-am mai mancat demult... petrecere frumoasa va doresc!
 

Ovidiu  acum 7 ani - 26 Aprilie 2016 20:27  

Fac oua umplute de 1-3x pe luna, de obicei merg cu platoul la masa duminica :)
Spre deosebire de Ioana, pun patrunjel tocat dar numai frunze, o sa incerc si cu tarhon, nu mi-a trecut prin minte pana acum desi sunt fan.
La maioneza folosesc un galbenus crud SI jumatate de galbenus fiert.
La umplutura pun putina branza - noi preferam telemea de oaie, dar putina sa nu dea gust puternic.
Si, la fel cum a zis Corina, in loc de smantana am descoperit iaurtul !!!!
Folosesc la maioneza pt 10 oua fierte cca 400 g iaurt Boni 3,5% dar pe care il tin de seara pe dimineata intr-o sinta deasupra unui bol, la frigider. Daca fac ouale pt amiaza merge si tinut afara de dimineata cateva ore. Se scurge f mult zar si ramane un iaurt pufos si nitel acrisor care amestecat cu maioneza e delicios.
 

Ioana  acum 7 ani - 27 Aprilie 2016 09:24  

Ovidiu, multumesc pentru idei. In schimb o sa-ti impartasesc maine sau poimaine o maioneza pe care o vad amestecata in iaurtul tau pufos :)
 

Ovidiu  acum 7 ani - 15 Mai 2016 12:43  

Buna!
Nu am apucat sa fac maioneza multicolor pe motiv de ciocnit/mancat aproape toate ouale la Pasti, dar !!!!
Pornind de la ideea cu bagat ouale in apa rece rece pt a se putea decoji iata ce am tocmai am facut cu SUCCES: (nu succesuri)

Dupa fierbere am aruncat apa si am pus apa rece de la robinet, sa le acopere, de 2 ori cate 2-3 minute apoi PUR si SIMPLU le-am bagat la CONGELATOR cam 10-15 minute. Efectiv s-a luat coaja bucata mare, pacat ca nu am facut foto. Ma gandesc ca nu o fi o coincidenta!!!!
 

Ioana  acum 7 ani - 16 Mai 2016 10:13  

nu cred sa fie coincidenta, dar o sa incerc si eu asa si-ti spun cum mi s-au parut fata de racirea doar in apa rece. oricum mi se pare o idee geniala, asa racirea e si mai rapida si probabil da rezultate si mai bune.
 

Ovidiu  acum 7 ani - 26 Iunie 2016 22:00  

Sunt curios daca a incercat cineva, dintre cititori, racirea asta la oua. Eu o tot folosesc si am constatat ca sunt suficiente 5 minute in congelator; cand scoti oul din congelator inca e vag caldut dar se curata instant. Cui i-am mai recomandat metoda au fost foarte incantati de rezultat.
 

Ioana  acum 7 ani - 27 Iunie 2016 09:49  

Ovidiu, eu inca nu, nu am mai fiert oua de la Pasti.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...