Tarhonul, rege in bucataria mea

Categorie: Tehnici in bucatarie

 

Tarhonul, rege in bucataria mea
Pinterest

Tarhonul, ori il iubesti, ori nu. L-am descoperit tarziu, dupa ce m-am mutata la Cluj. Nimeni din familia mea nu il folosise vreodata la gatit si nici nu-mi aduc aminte sa-l fi vazut prin gradinile vecinilor. Dar si cand l-am gustat prima oara am facut o pasiune pentru el. In fiecare an incerc sa gasesc noi si interesante combinatii care sa puna tarhonul in valoare. De anul trecut chiar am tufa mea de tarhon. I-am dus bunicii doua rasaduri sa vada si ea cum e aceasta minunata verdeata. L-a crescut, presupun ca l-a incercat si presupun ca nu i-a placut. Fiindca anul asta am primit urmatorul mesaj de la ea "Ioana, ti-a crescut tarhonul, sa vii sa-l culegi ca deja trebuie sa leg tufa, asa e de mare". Daca e tarhonul MEU atunci clar nu i-a placut. Acum ma gandesc ca nu l-a combinat cum trebuie si a fi musai sa imi fac timp sa-i gatesc ceva cu tarhon poate, poate. Anul asta implineste 80 de ani si cred ca nu e prea tarziu pentru o noua pasiune. Pasiunile ne tin focusati si... in viata.

Tarhonul este o verdeata foarte aromata, cu gust intens, amintind usor de fenicul sau anason sau poate de hasmatuchi, dar mult mai vesel si sprintar. Francezii il numesc "regele verdeturilor".

Exista doua tipuri de tarhon: cel frantuzesc (estragon) si cel rusesc. Cel rusesc nu are gust si am descoperit pe pielea mea acest lucru. Faceam odata ciorba cu tarhon luat din piata. Dupa ce am tocat aproape o legatura de tarhon, ciorba tot nu avea gust. I-am telefonat soacrei care avea experienta cu el si am intrebat-o ce s-a putut intampla. Mi-a spus razand ca am cumparat "tarhon fals", in loc de cel "original". Apoi am aflat si eu ce e cu cele doua tipuri. De atunci gust de fiecare data tarhonul inainte de a-l cumpara. Daca nu vreti sa-l gustati din piata (deh, e nespalat), doar se rupe o frunza si se freaca intre degete. Daca miroase intens a... tarhon vesel atunci e ok.

Cantitativ se foloseste putin in mancaruri fiindca e foarte aromat. Merge bine in salate, ciorbe, tocanite, dar recent am descoperit ca se potriveste si in deserturi. In mancarurile preparate termic este indicat sa se adauge catre final, ca sa nu se evapore uleiurile volatile din el.

Pastrare: fie congelat, fie in otet sau cu sare. Nu e bun uscat (deshidratat), isi pierde aroma si devine ierbos, parca miroase a tutun.

Combinatii bune cu tarhon: mustar, otet (deci in dressinguri si vinegrete; sos hollandaise si bearnaise), oua, smantana, branza dulce, maioneza, fasole, ciuperci, peste, unt

Retetele mele cu tarhon:

  1. Ciorba ardeleneasca de porc
  2. Ciorba de perisoare cu smantana
  3. Pui cu tarhon
  4. Pui in sos de mustar si tarhon
  5. Chiftele cu parmezan si tarhon
  6. Somon la tigaie cu spanac si cartofi in sos de msutar si tarhon
  7. Supa de rosii cu tarhon
  8. Cozonac cu branza
  9. Chec cu verdeturi
  10. Orez cu midii
  11. Supa crema de cartofi
  12. Salata de telina
  13. Sorbet de grapefruit
  14. Piure de cartofi cu tarhon
  15. Morcovi noi cu usturoi si tarhon
  16. Ulei aromat cu tarhon
  17. Oua umplute cu tarhon
  18. Sos de patrunjel

Si nu ma opresc aici... Daca si voi iubiti tarhonul scrieti-mi cele mai faine combinatii in care l-ati incercat, sunt deschisa la orice.


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 10)  

 

Tarhon in otet

21 Septembrie 2016

Tarhon in otet

Pui cu tarhon

25 Iunie 2012

Pui cu tarhon

Ciorba de porc ardeleneasca

18 Ianuarie 2010

Ciorba de porc ardeleneasca

 

 

Corina  acum 5 ani - 24 Aprilie 2016 00:11  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Buna Ioana,

Si mie imi place tare mult tarhonul si am si eu tufa MEA vesel.
Il folosesc la ciorbe adesea, cum ar fi ciorba de fasole ardeleneasca (adica cu tarhon) sau cea de cartofi si de perisoare. Il mai folosesc la oua umplute si anume in umplutura oualelor, care consta in galbenusurile oualelor fierte frecate cu putina maioneza, ceapa taiata foarte marunt si tarhon in otet tocat, plus sare si piper. Restul de maioneza o amestec cu smantana fermentata, o condimentez si o torn deasupra. Dintre toate retetele de oua umplute incercate pana acum, asta mi se pare cea mai buna. M-as bucura sa incerci reteta si sper sa fie pe placul tau.
Numai bine!
 

Ioana  acum 5 ani - 24 Aprilie 2016 13:26  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Corina, acum am terminat ouale umplute cu tarhon! am gustat unul e imi e pofta
 

florin  acum 5 ani - 24 Aprilie 2016 16:52  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Sarut mana. Toate sunt adevarate. Eu de fiecare data verific dupa miros .Din pacate majoritatea este de tip rusesc ??? Se mai foloseste si in preparatele cu fasole boabe .Din cate stiu,tarhonul nu se mananca ,in final se scoate din mancare si se arunca ?? Multumiri pentru retete .
 

Elena Mah  acum 5 ani - 24 Aprilie 2016 16:57  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Si mie imi place tarhonul si il folosesc des. Locuiesc in Canada unde , pe linga cel frantuzesc, se gaseste si tarhon spaniol (tagetes lucida) .
Am gatit recent iepure cu tarhon dupa o reteta asemanatoare cu cea a puiului cu tarhon. Il mai folosesc si in perisoare cu tarhon, o reteta veche din copilarie , cu sos alb cu smintina si de asemenea in salata de cartofi cu ardei rosu si pastai fragede de mazare.
 

adriana  acum 5 ani - 24 Aprilie 2016 17:23  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Am mai citit ca pt. zodia rac, se potriveste tarhonul .
 

Corina  acum 5 ani - 24 Aprilie 2016 17:28  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Ce rapida ai fost. Ma bucur foarte mult ca ai incercat reteta si mai ales ca iti place.
Sa va fie de bine!
 

Ioana  acum 5 ani - 24 Aprilie 2016 18:04  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Florin, da, trebuie sa fim atenti. Am cumparat in iarna o cutie de tarhon din supermarket si era rusesc trist nu se putea gusta sau mirosi prin folie, am riscat fiindca mi se terminase cel congelat... si am pierdut vesel
mananc tarhonul, mi se pare ok. n-am mai auzit asa ceva. dar intra-devar e mai potent adaugat la finalul mancarurilor preparate termic, uleiurile volative din el se evapora rapid si daca il adaugi la final gustul e mai intens si mai bun. cam ca la busuioc.
 

Ioana  acum 5 ani - 24 Aprilie 2016 18:06  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Adriana, esti rac? simti ca-ti pica bine cand il mananci?
aud pentru prima data ca exista legume si verdeturi recomandate zodiilor, dar am dat o cautare si am inteles acum de ce-mi plac atata fainoasele si cartofii. pentru ca sunt capricorn !!!!!!!!!!
 

Ioana  acum 5 ani - 24 Aprilie 2016 18:07  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

merci, Corina. le vezi luni sau marti pe site!
 

Ioana  acum 5 ani - 24 Aprilie 2016 18:58  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Elena, doar am auzit despre tarhonul mexican/spaniol dar nu stiu ce aroma are. Seamana cu cel francez sau e total diferit?
 

Elena Mah  acum 5 ani - 24 Aprilie 2016 20:34  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Seamana foarte mult cu cel francez desi este o planta cu totul diferita. Are frunzele putin mai late si flori galbene iar mirosul este la fel ca al celui francez. Am fost placut surprinsa cind l-am descoperit. Anul acesta am plantat in gradina. Vreau sa vad cit de mare o sa creasca. Am sa te tin la curent.
 

Ioana  acum 5 ani - 25 Aprilie 2016 15:34  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

super, Elena. eu nu am vazut asa ceva pe la noi si nu pot sa-l incerc, dar daca vreodata dam de el, sa stim cu ce se mananca.
 

Alice  acum 5 ani - 25 Aprilie 2016 15:50  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

in Sibiu se foloseste des, chiar azi am facut ciorba de cartofi cu tarhon vesel. se calesc cubulete de cartofi in putin ulei, se adauga apa si o ceapa intreaga (se poate taia mic si cali deodata cu cartofii), sare si cand sunt cartofii aporape fierti pun cam o cana de lapte. la noi se pune pe iarna tarhon in otet, asa ca atunci cand sunt fierti cartofii iau cam 2-3 lg de tarhon, il toc si il pun in oala. adaug otet din borcanul cu tarhon si gata ciorba. e delicioasa, o facea bunica mea.

alta reteta cu taron e cea de oua umplute. pt sos amestec maioneza cu smantana si cu taron tocat si gata sosul, si asta-i delicios vesel
 

Ioana  acum 5 ani - 25 Aprilie 2016 16:36  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Alice am mancat in Moeciu o ciorba similara care mi s-a parut cu lapte doar ca era grosuta, cremoasa. tu nu o ingrosi cu nimic? faina, galbenusuri... doar lapte?
 

Alice  acum 5 ani - 25 Aprilie 2016 17:08  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Bunica mea o ingrosa cu faina si punea si smantana, eu am adoptat varianta pt lenesi vesel. Mie-mi place asa lichida, e acrisoara si aromata, super cand e cald afara. Nu c-ar fi cazul acuma vesel
 

Ioana  acum 5 ani - 25 Aprilie 2016 17:22  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

ei si tu, pentru lenesi. e varianta sanatoasa vesel o sa o incerc, am deja niste tarhon de anul asta la borcan, in otet.
 

Mariana  acum 5 ani - 26 Aprilie 2016 14:05  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

La mine nu exista ciorba de fasole boabe fara tarhon in otet. Asa stiu aceasta ciorba dintotdeauna(de la mama si bunica) si este foarte buna. Tarhonul este un "must".
 

Ioana  acum 5 ani - 26 Aprilie 2016 16:39  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

da, merge bine fasolea cu tarhon. desi la noi nu e un "must", am facut si eu de cateva ori.
 

Simona  acum 5 ani - 27 Aprilie 2016 13:10  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Ioana, cum pregatim tarhonul in otet? Banuiesc ca e un mijloc de conservare... Ce otet folosim? Multumesc!
 

Ioana  acum 5 ani - 27 Aprilie 2016 13:18  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

speli bine tarhonul si apoi il lasi sa se usuce de tot. culegi frunzele de pe tulpini. Indesi bine frunzele in borcanele, presari putina sare (cam 1 lingurita la 1 borcanel) si torni otet de vin alb pana se acopera complet frunzele. doar atat!
 

Oana   acum 3 ani - 23 Iulie 2018 22:33  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Eu am avut norocul ca mama e ardeleanca. Tata este regatean.
In regat nu se foloseste tarhonul. Evident habar nu au ce pierd.
Clar, tarhonul trebuie a fie la loc de cinste in bucataria fiecarui gurmand!
Important este cantitatea pe care o folosesti si cand: am constatat ca multora care nu le place tarhonul crud, cand gusta o mancare in care ai pus tarhon in otet, sunt pur si simplu dati pe spate! vesel)
Amuzant sunt cei care foarte fermi, nici nu vor sa auda de tarhon!
Nu le spui nimic, le dai sa guste.....
Si poate la sfarsit le zici ca ai pus tarhon.
Ma bucur ca te-am descoperit!
Pup,
Oana
 

Ana Maria  acum un an - 15 Decembrie 2019 17:48  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Buna Ioana,
Ce sa fac daca am "scapat" un pic cam mult tarhon in ciorba de fasole?
 

Ioana  acum un an - 17 Decembrie 2019 14:50  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

cred ca nu ai de ales acum decat sa savurezi aroma minunata a tarhonului si data viitoare adaugi treptat vesel
 

Ioana  acum 19 ore - 24 Octombrie 2021 14:56  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

Buna! Si eu folosesc tarhonul in otet. La ciorba de fasole trebuie sa pun musai niste tarhon, ca parca altfel nu are gust. Eu-s din Iasi, dar poate cum am crescut in Neamt (Cheile Bicazului) am ceva influente de Ardeal la mancare. Mama soacra nu a pus niciodata tarhon la mancare. :D Am mai mancat pastrav la cuptor umplut cu verdeturi, printre care si tarhon. Are un gust super!
 

Ioana  acum 35 secunde - 25 Octombrie 2021 10:52  

Re: Tarhonul, rege in bucataria mea

daaa, tarhonul (si feniculul!) e prieten bun cu pestele si fructele de mare.
daca vrei sa incerci, am aici o reteta cu midii in care am pus si tarhon (congelat sau proaspat, nu in otet de data asta): [link]
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus