Pui in sos de mustar si tarhon

Categorii: Retete din Franta, Retete de mancaruri cu carne, Retete cu carne de pui

 

Pui in sos de mustar si tarhon
Pinterest

Stiti de cand nu am mai gatit pui? Din februarie! Era cazul sa remediez situatia, asa ca va propun aceasta reteta irezistibila din Franta.

Ingrediente
Pui in sos de mustar si tarhon

1 kg carne de pui (am folosit aripioare, dar se pot pune si pulpe inferioare sau superioare, cu sau fara piele)
2 cepe
4 catei de usturoi
100 ml vin alb sec
4 linguri otet de Jerez (sau otet de vin rosu)
2 cani supa de pui
50 gr pasta de rosii (1 lingura cu varf)
2 fire tarhon
1/3 legatura patrunjel
1 lingura smantana
2 lingurite mustar
1 lingura ulei
1 lingura unt
sare

Portii: 4-5

Preparare
Pui in sos de mustar si tarhon

  1. Se incing untul si uleiul intr-o tigaie suficient de larga ca sa cuprinda bucatile de pui. Daca nu aveti asa ceva, puteti praji puiul in transe. Se aseaza bucatile de pui in tigaie si se prajesc pe ambele parti pana se rumenesc un pic. Se scot din tigaie.
  2. Se adauga ceapa tocata foarte foarte marunt si se caleste pana se inmoaie bine de tot. Se adauga usturoiul curatat si taiat in doua si se mai caleste 2 minute.
  3. Se stinge ceapa cu vin si se fierbe la foc mai mare pana se evapora. Se adauga otetul si se fierbe pana se evapora si el.
  4. Mutam carnea prajita intr-o oala si se toarna tot continutul tigaii peste ea.
  5. Se adauga supa, pasta de rosii, tarhonul si patrunjelul (intregi) si se aduce la fierbere.
    * se adauga suficienta supa cat sa acopere bucatile de carne; mie mi-au ajuns 2 cani de supa; daca pentru voi e necesar mai mult lichid, puteti completa cu apa
  6. Din acel moment se fierbe 30 minute daca ati folosit aripi de pui sau 45 minute daca ati folosit pulpe.
  7. Cand carnea e fiarta, se scoate verdeata din oala si se arunca. Se scoate carnea pe o farfurie si se acoperta cu folie sa stea calda. Sosul ramas in oala ar trebui sa fie destul de gros. Daca nu e, mai fierbeti-l un pic la foc mare pana se reduce si se ingroasa.
  8. In sosul din oala se adauga mustarul si se amesteca bine. Se da doar un clocot. Se trage oala de pe foc.
  9. Se amesteca smantana cu 4-5 linguri de sos, adaugate una cate una. Se toarna amestecul in sos si se omogenizeaza. Se gusta sosul de sare si se adauga daca e nevoie (supa, mustarul folosite erau deja sarate).
  10. Se serveste cu piure de cartofi, mamaliguta sau paste.
 
Pui in sos de mustar si tarhon - Prajim carnea

1. Prajim carnea

Pui in sos de mustar si tarhon - Calim ceapa si usturoiul

2. Calim ceapa si usturoiul

Pui in sos de mustar si tarhon - Stingem cu vin

3. Stingem cu vin

Pui in sos de mustar si tarhon - Stingem cu otet

4. Stingem cu otet

Pui in sos de mustar si tarhon - Am mutat totul intr-o oala

5. Am mutat totul intr-o oala

Pui in sos de mustar si tarhon - Adaugam apa, pasta de rosii si tarhonul

6. Adaugam apa, pasta de rosii si tarhonul

Pui in sos de mustar si tarhon - Carnea fiarta

7. Carnea fiarta

Pui in sos de mustar si tarhon - Carnea

8. Carnea

Pui in sos de mustar si tarhon - Finisam sosul

9. Finisam sosul


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 23)  

 

 

 

Nicoleta  acum 7 ani - 20 Iunie 2013 11:22  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Arata foarte bine..cred ca si gustul e pe masuravesel
 

Ioana  acum 7 ani - 20 Iunie 2013 12:07  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

oh da, nicoleta, gustul e la fel de irezistibil ca aspectul. toate aromele se imbina foarte frumos.
 

Cristina  acum 7 ani - 20 Iunie 2013 12:42  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Arata delicios intr-adevar. As vrea sa incerc reteta in weekend insa sunt incepatoare si nu prea stiu exact cum se prepara 'supa de pui' de care vb? E vb de supa la plic? Sau trebuie sa prepar eu supa de la zero?
 

Ioana  acum 7 ani - 20 Iunie 2013 13:58  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Cristina, supa de pui e preferabil sa o prepari tu in casa. o poti prepara dupa retea de aici: [link] (pasii 1-4). dupa ce o strecori si se raceste, o poti pune in pahare de plastic si o pastrezi la congelator. astfel ai supa de cate ori ai nevoie pentru un sos, o tocanita etc.
 

Laura Aioani  acum 7 ani - 20 Iunie 2013 14:39  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Buna Ioana..vroiam de mult sa intreb ceva. Care este rolul vinului/ otetului adaugat la sosuri? Oricum trebuie sa fierbem sosul pana la evaporarea acestora asa ca nu inteleg. Poate doar pentru aroma?? Multumesc
 

Ioana  acum 7 ani - 20 Iunie 2013 15:05  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Laura, in franceza aceasta se numeste "au sec". practic lichidul se reduce aproape de tot (se evapora alcoolul, apa), ramanand aroma concentrata a vinului/otetului. scopul este de a adauga aroma, fara a adauga lichid.
pe langa gust, vinul si otetul ajuta carnea si legumele sa se fiarba/coaca mai bine, actioneaza ca un fragezitor.
 

Aurelia  acum 7 ani - 20 Iunie 2013 21:45  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

mulțumesc mult pentru rețetă.Māine după ce-mi procur toate ingredientele voi prepara puiul conform rețetei.Aștept și alte rețete interesante. vesel vesel
 

olga  acum 7 ani - 21 Iunie 2013 12:11  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Foarte bun/a nu e sufficient pentru a califica cu acuratete savoarea mancarurilor preparate de tine.
Deci spun doar ,Multumesc frumos, Ioana!
 

Brita  acum 7 ani - 23 Iunie 2013 00:23  

tigai

Bonjour vesel
Am o intrebare legata de recenta ta experienta franceza: in ce fel de tigai gatesc maestrii bucatari? Eu am incercat de curind tigai din fonta si fier (asta in principal din motive de sanatate), sint multumita, insa in ele nu-mi iese omleta... trist
 

Senni  acum 7 ani - 23 Iunie 2013 17:23  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Buna Ioana. Sa nu rāzi... Sven ti-a vazut reteta si si-a pus in gand sa o faca, insa cu inimi si gāturi de pui. Oricum cumparase mult pentru a face o tocanita pentru catel si pisica, piticii astia adora... Deci, el a sarit faza cu prajeala si le-a pus in cratita peste ceapa dupa vin si otet. Teribila poveste, ne-a iesit o chestie super gustoasa, sos scazut si cremos... Am fost foarte incantati, pe bune!! vesel
 

Ioana  acum 7 ani - 24 Iunie 2013 11:36  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

de fonta teflonata am vazut in bucatariile deschise si in magazinele de specialitate. iar la Les Papilles gatesc si servesc in tigai de cupru. cea de fonta e grozava pentru omlete si nu asa scumpa ca cea de cupru. in ce sens nu-ti iese omleta. cum o preferi?
 

Ioana  acum 7 ani - 24 Iunie 2013 11:53  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

suna minunat! mie imi plac inimile de pui in tocanite. credeam ca nu sunt multi care sa agreeze asa ceva.
 

Brita  acum 7 ani - 24 Iunie 2013 15:02  

tigai

Omleta se lipeste de aia de fier, care-i totusi favorita mea (de Buyer, Mineral B); pe cea de fonta grea o folosesc doar la mincaruri care merg la cuptor.
Necazul e ca optiunile imi sint limitate de plita mea electrica, care cere doar tigai cu fund foarte plat. D-aia nu pot sa iau o tigaie simpla de tabla, iar cele din otel cu exterior din cupru sint intr-adevar extrem de scumpe....
Cu cele din "ceramica" am avut experiente triste. Nu mai cumpar.
Cine stie, poate nu stiu eu sa fac omleta... Ai o sugestie pt omleta cu ciuperci?
 

Ioana  acum 7 ani - 24 Iunie 2013 15:17  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

nu cumva tigaia ta cere sa fie "arsa" ca sa se poata gatifara griji in ea? nu scria in instructiuni asa ceva? eu stiu ca cele de fonta si fier (fara strat antiaderent) cer sa fie arse.
 

Brita  acum 7 ani - 24 Iunie 2013 16:33  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Multumesc pt raspunsuri.
Desigur, iar eu cred c-am urmat instructiunile. La fonta (Lodge) e mai dificil, la fier mai merge. Rezultatele sint extraordinare cu amindoua la prajit carne si altele, insa nu la omlete/clatite.
Se tot pomeneste de "patina" care se pune in timp si le face perfect aderente... Cit sa mai astept?
Insa de teflon si ceramica m-am lecuit. For ever! trist
 

dana  acum 7 ani - 8 Iulie 2013 06:21  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Excelenta reteta....mi-am impresionat musafirii. Multumesc Ioana
 

Ioana  acum 7 ani - 8 Iulie 2013 10:45  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

bravo, dana. la cat mai multi musafiri multumiti.
 

clau  acum 7 ani - 27 August 2013 11:23  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

dar daca folosesc condiment de tarhon imi va iesi oare?
 

Cristina  acum 7 ani - 30 August 2013 19:16  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Minunata reteta, usor de facut maine vreau sa o refac, am gatit-o acum o luna cred prima data si toata familia a fost incantata, am avut si prieteni la masa. Merci mult esti grozava, toate retetele incercate mi-au iesit fara probleme
 

Ioana  acum 7 ani - 2 Septembrie 2013 09:58  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

iese si cu tarhon uscat.
 

pop-vancea olga  acum 6 ani - 13 Aprilie 2014 16:06  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Mi-am incantat si eu familia cu aceasta reteta,,am pregatit-oastazi iar ieri am copt prajitura cu cocos si fulgi de ciocolata ,amdele retete au avut un succes desavarsit..Multumesc Ioana . vesel
 

Oana  acum 6 ani - 15 Aprilie 2014 17:08  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Mi-a fost tare dor de retetele tale imi e pofta Cred ca e musai sa gatesc si eu ceva de Pasti, cat mai rapid si mai simplu ca acum am sef in casa. Seful implineste 6 saptamani de Pasti :-) si e cam plangacios. Ce imi mai recomanzi rapid-rapid?
 

Ioana  acum 6 ani - 16 Aprilie 2014 09:53  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Oana, sa traiasca sefu', sa fie sanatos!
Ceva rapid:
- fel principal: muschiuletul de porc cu cartofi noi arata bine, mai de sarbatoare dar se pregateste rapid [link]

- aperitiv muffins cu branza de capra se fac repede [link]

-desert, in loc de pasca acest cheesecake (mare parte a timpului sta la cuptor, deci nu vei lucra mult la el): [link]
 

Oana  acum 6 ani - 16 Aprilie 2014 16:13  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Multumesc mult!Acum trebuie sa mai fiu atenta si ce mananc sa nu ii dau dureri de burtica la puisor. Sarbatori fericite cu liniste, pace, dragoste si tot ce iti doresti!
 

Ioana  acum 6 ani - 16 Aprilie 2014 16:38  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

da, m-am gandit si la asta cand am ales retetele. porcul si cheesecakeul sunt mai safe. cu rozmarinul nu stiu cum e in perioada asta...
 

Nicole  acum 3 ani - 10 Octombrie 2016 03:26  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Excelenta reteta Ioana ! Am folosit piept de pui caci nu am avut aripi sau pulpe la indemana si am pus vreo 4 fire de tarhon (ador tarhonul in general). A iesit minunat vesel !
 

Ioana  acum 3 ani - 11 Octombrie 2016 11:09  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

ma bucur ca ti-a placut, este una dintre retetele mele favorite vesel
 

Gabriela   acum 17 ore - 15 Septembrie 2020 17:50  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Ioana, am facut-o astazi. A iesit interesant, dar gustul merge in directia acru, nu stiu de ce, Poate asa trebuie sa fie. In orice caz, fetele mele nu vor aprecia. Ma gandeam sa indulcesc cumva sosul, cum sa fac? Sa-l mai fierb cu niste pasta de tomate, poate?
 

Ioana  acum 16 ore - 15 Septembrie 2020 18:47  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Hello! Nu trebuie sa fie neplacut de acru. Adauga putin zahar si mai adauga smantana. Data viitoare redu otetul la 1-2 linguri doar, e posibil sa fie mai puternic al tau decat ce folosesc eu.
 

Gabriela   acum 14 ore - 15 Septembrie 2020 20:50  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

Pana la urma am mai pus 200ml de smantana pentru gatit (dulce). ;-) Fetele au cerut si a doua portie. Multumim, Ioana! vesel
 

Ioana  acum 43 minute - 16 Septembrie 2020 10:43  

Re: Pui in sos de mustar si tarhon

cu drag! data viitoare doar mai putin otet si nu va mai fi nevoie de smantana in plus.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus