Pui in sos de mustar si tarhon

Retete din Franta Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui

Reteta Pui in sos de mustar si tarhon

Stiti de cand nu am mai gatit pui? Din februarie! Era cazul sa remediez situatia, asa ca va propun aceasta reteta irezistibila din Franta.

Ingrediente

1 kg carne de pui (am folosit aripioare, dar se pot pune si pulpe inferioare sau superioare, cu sau fara piele)
2 cepe
4 catei de usturoi
100 ml vin alb sec
4 linguri otet de Jerez (sau otet de vin rosu)
2 cani supa de pui
50 gr pasta de rosii (1 lingura cu varf)
2 fire tarhon
1/3 legatura patrunjel
1 lingura smantana
2 lingurite mustar
1 lingura ulei
1 lingura unt
sare

Portii: 4-5

  1. Se incing untul si uleiul intr-o tigaie suficient de larga ca sa cuprinda bucatile de pui. Daca nu aveti asa ceva, puteti praji puiul in transe. Se aseaza bucatile de pui in tigaie si se prajesc pe ambele parti pana se rumenesc un pic. Se scot din tigaie.
  2. Se adauga ceapa tocata foarte foarte marunt si se caleste pana se inmoaie bine de tot. Se adauga usturoiul curatat si taiat in doua si se mai caleste 2 minute.
  3. Se stinge ceapa cu vin si se fierbe la foc mai mare pana se evapora. Se adauga otetul si se fierbe pana se evapora si el.
  4. Mutam carnea prajita intr-o oala si se toarna tot continutul tigaii peste ea.
  5. Se adauga supa, pasta de rosii, tarhonul si patrunjelul (intregi) si se aduce la fierbere.
    * se adauga suficienta supa cat sa acopere bucatile de carne; mie mi-au ajuns 2 cani de supa; daca pentru voi e necesar mai mult lichid, puteti completa cu apa
  6. Din acel moment se fierbe 30 minute daca ati folosit aripi de pui sau 45 minute daca ati folosit pulpe.
  7. Cand carnea e fiarta, se scoate verdeata din oala si se arunca. Se scoate carnea pe o farfurie si se acoperta cu folie sa stea calda. Sosul ramas in oala ar trebui sa fie destul de gros. Daca nu e, mai fierbeti-l un pic la foc mare pana se reduce si se ingroasa.
  8. In sosul din oala se adauga mustarul si se amesteca bine. Se da doar un clocot. Se trage oala de pe foc.
  9. Se amesteca smantana cu 4-5 linguri de sos, adaugate una cate una. Se toarna amestecul in sos si se omogenizeaza. Se gusta sosul de sare si se adauga daca e nevoie (supa, mustarul folosite erau deja sarate).
  10. Se serveste cu piure de cartofi, mamaliguta sau paste.

Prajim carnea

Prajim carnea

Calim ceapa si usturoiul

Calim ceapa si usturoiul

Stingem cu vin

Stingem cu vin

Stingem cu otet

Stingem cu otet

Am mutat totul intr-o oala

Am mutat totul intr-o oala

Adaugam apa, pasta de rosii si tarhonul

Adaugam apa, pasta de rosii si tarhonul

Carnea fiarta

Carnea fiarta

Carnea

Carnea

Finisam sosul

Finisam sosul

Comentarii (31)

 

Ultimele comentarii

Oana  acum 9 ani - 15 Aprilie 2014 17:08  

Mi-a fost tare dor de retetele tale =P~ Cred ca e musai sa gatesc si eu ceva de Pasti, cat mai rapid si mai simplu ca acum am sef in casa. Seful implineste 6 saptamani de Pasti :-) si e cam plangacios. Ce imi mai recomanzi rapid-rapid?
 

Ioana  acum 9 ani - 16 Aprilie 2014 09:53  

Oana, sa traiasca sefu', sa fie sanatos!
Ceva rapid:
- fel principal: muschiuletul de porc cu cartofi noi arata bine, mai de sarbatoare dar se pregateste rapid [link]

- aperitiv muffins cu branza de capra se fac repede [link]

-desert, in loc de pasca acest cheesecake (mare parte a timpului sta la cuptor, deci nu vei lucra mult la el): [link]
 

Oana  acum 9 ani - 16 Aprilie 2014 16:13  

Multumesc mult!Acum trebuie sa mai fiu atenta si ce mananc sa nu ii dau dureri de burtica la puisor. Sarbatori fericite cu liniste, pace, dragoste si tot ce iti doresti!
 

Ioana  acum 9 ani - 16 Aprilie 2014 16:38  

da, m-am gandit si la asta cand am ales retetele. porcul si cheesecakeul sunt mai safe. cu rozmarinul nu stiu cum e in perioada asta...
 

Nicole  acum 7 ani - 10 Octombrie 2016 03:26  

Excelenta reteta Ioana ! Am folosit piept de pui caci nu am avut aripi sau pulpe la indemana si am pus vreo 4 fire de tarhon (ador tarhonul in general). A iesit minunat :) !
 

Ioana  acum 7 ani - 11 Octombrie 2016 11:09  

ma bucur ca ti-a placut, este una dintre retetele mele favorite :)
 

Gabriela   acum 3 ani - 15 Septembrie 2020 17:50  

Ioana, am facut-o astazi. A iesit interesant, dar gustul merge in directia acru, nu stiu de ce, Poate asa trebuie sa fie. In orice caz, fetele mele nu vor aprecia. Ma gandeam sa indulcesc cumva sosul, cum sa fac? Sa-l mai fierb cu niste pasta de tomate, poate?
 

Ioana  acum 3 ani - 15 Septembrie 2020 18:47  

Hello! Nu trebuie sa fie neplacut de acru. Adauga putin zahar si mai adauga smantana. Data viitoare redu otetul la 1-2 linguri doar, e posibil sa fie mai puternic al tau decat ce folosesc eu.
 

Gabriela   acum 3 ani - 15 Septembrie 2020 20:50  

Pana la urma am mai pus 200ml de smantana pentru gatit (dulce). ;-) Fetele au cerut si a doua portie. Multumim, Ioana! :)
 

Ioana  acum 3 ani - 16 Septembrie 2020 10:43  

cu drag! data viitoare doar mai putin otet si nu va mai fi nevoie de smantana in plus.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...