Supa crema de bob

Retete arabesti Retete cu legume Retete de post Retete simple Retete de supe si ciorbe

Reteta Supa crema de bob

Bessara, se mananca in Maroc la micul dejun. Sanatos si satios! E o mancare simpla, cu putine ingrediente. Doar bob, usturoi, lamaie si cateva condimente. O placere sa gatesti asa.

Vezi aici poze cu bobul uscat si cum se curata.

Ingrediente

500 gr bob uscat (necuratat de coaja maronie; fava bean)
4 catei de usturoi
1 lingurita chimion macinat
1 lingurita boia dulce
1 lingurita turmeric
2 linguri suc de lamaie
2 linguri ulei de masline
sare

Ulei infuzat cu lamaie

5 linguri ulei de masline
1/4 lingurita chimion macinat 
1/2 lingurita boia dulce
4 fasii coaja de lamaie

Portii: 4

  1. Cu o seara inainte se pune bobul la inmuiat cu multa apa la temperatura camerei. A doua zi bobul ar trebui sa fie foarte umflat si sa se curete usor. Se curata de coaja exterioara maronie astfel: se desface teaca in varful cu "ochiul" negru (va puteti ajuta de un cutit) si apoi se strange din partea opusa iar bobul va aluneca usor din teaca. Ceea ce scoateti din teaca are o culoare galben-pal si se desface usor in doua. Procesul de curatare este migalos, dar trebuie facut, altfel supa nu va avea o culoare foarte placuta.
  2. Intr-o oala se incalzeste uleiul si se adauga cateii de usturoi curatati si lasati intregi. Se soteaza pana incep sa miroasa frumos (cca 1 minut), apoi se trage oala de pe foc si se adauga chimionul, boiaua si turmericul. Se amesteca.
  3. Se adauga bobul si 4 cani de apa, sare dupa gust si se aduce la fierbere. Se fierbe cu capac, la foc mediu spre mic, timp de 30 minute, pana cand bobul e foarte moale. Se curata spuma alba care se formeaza la suprafata la inceputul fierberii.
  4. Intr-o craticioara se pune uleiul si coaja de lamaie (4 fasii luate cu aparatul de curatat legume pe lungimea lamaii) si se incalzesc usor. Uleiul nu are voie sa sfaraie, tineti-l la temp. mica. Dupa 3 minute, luati craticioara de pe foc, adaugati condimentele, amestecati si acoperiti. Lasati la infuzat pana e gata supa, apoi strecurati uleiul.
  5. Se mixeaza continutul oalei in blender sau cu mixerul vertical pana aveti un piure fin. Se drege de sare si se adauga sucul de lamaie.
  6. Se serveste calda, stropita cu ulei aromat si granola sarata pe post de crutoane. Supa se ingroasa daca e pastrata mai mult decat cateva ore.

Supa fierbe

Supa fierbe

Comentarii (9)

 

olga  acum 9 ani - 18 Februarie 2015 09:09  

Si bob din Maroc? ;)
 

Ioana  acum 9 ani - 18 Februarie 2015 09:21  

de la Carrefour :)

si daca nu ma insel, la noi in Moldova se foloseste bobul?
 

olga  acum 9 ani - 18 Februarie 2015 09:24  

Atunci cand oi ajunge sa fac acea vizita la Cluj. :)
 

Ioana  acum 9 ani - 18 Februarie 2015 09:30  

poti folosi fasole alba sau naut pana atunci.
 

vali  acum 9 ani - 18 Februarie 2015 10:56  

Chiar vroiam sa intreb ce este bobul? La Auchan nu am vazut, la piata nu, la magazin de condimente nu. Stiu de fasole, naut, linte...dar de bob nu :D
 

Ioana  acum 9 ani - 18 Februarie 2015 11:01  

arata asa: [link]

gasesti la carrefour, standul cu produse din turcia. costa cam 7 lei 800 gr daca-mi amintesc corect.

alaturi de piureul de bob [link] o sa fie potrivit in perioada postului care urmeaza.
 

vali  acum 9 ani - 18 Februarie 2015 11:36  

Asa este, mersi frumos.
 

mihaelagainescu@yahoo.com  acum 9 ani - 18 Februarie 2015 14:13  

:p :p
 

Iulia  acum 7 ani - 5 Ianuarie 2017 13:49  

Foarte buna. Fina, satioasa, usor de facut.
Am pus foarte putin ulei infuzat, aroma lui fiind pregnanta. Am servit cu crutoane obisnuite.
Foarte potrivita si pentru iarna datorita consistentei si mirosului fresh de lamaie.
Multumesc !
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...