Tarta cu nuca

Categorii: Retete desert, Retete de Craciun, Retete lact-ovo-vegetariene

 

Tarta cu nuca
Pinterest

Tarta cu nuca cu umplutura deosebit de pufoasa. Am facut si o varianta fara crusta, pentru a obtine oprajitura fara gluten pentru cei care sunt la regim sau au intoleranta la gluten. Aceasta varianta am postat-o separat, pentru a putea fi mai usor de urmarit.

Ingrediente
Tarta cu nuca

Crusta (pate sucree)

110 gr faina alba
70 gr unt (la temperatura camerei)
1 galbenus de ou
20 gr zahar tos fin
1 plic zahar vanilat
1 priza sare

Umplutura

3 oua
115 gr nuca
100 gr zahar tos fin
coaja rasa de la 1/2 lamaie

Preparare
Tarta cu nuca

  1. Crusta: se freaca cu mixerul untul si zaharul pana zaharul e topit. Se adauga galbenusul si se mixeaza pana la omogenizare. Se adauga faina si sarea si se amesteca cu o lingura doar pana faina e absorbita de unt. Se da forma de disc aluatului si se inveleste in folie de plastic. Se da la frigider intre 1 si 2 ore.
    * il puteti tine si mai mult in frigider, dar se va intari si in acest caz il veti lasa in jur de 5 minute la temp. camerei inainte de a-l intinde
  2. Aluatul pentru crusta se pune intre doua foi de plastic si se intinde foaie subtire de cca 2-3 mm, din care sa puteti decupa usor un cerc de 23-24 cm diametru.
  3. Luati foaia de plastic de deasupra. Decupati un cerc de aprox. 24 cm (puteti folosi o farfurie ca sa va ghidati).
  4. Cu ajutorul foii de dedesubt rasturnati foaia intr-o tava rotunda de 18 cm diametru. Asezati foaia in tava si abia apoi scoateti folia de plastic.
  5. Puneti hartie de copt peste foaie si umpleti-o cu cu boabe de fasole. Coaceti foaia la 200C timp de 10 minute. Scoateti hartia de copt si boabele de fasole.
  6. Dati cuptorul la 175C (sau 155 cu ventilator) si lasati tava cu crusta inca 5 minute.
  7. Cat timp se coace crusta, preparati umplutura: se separa ouale. Nuca se macina cu 1 lingura de zahar.
  8. Se freaca galbenusurile cu restul de zahar pana aveti o crema galben-pal in care zaharul s-a topit aproape de tot (cca 3 minute). La final adaugati coaja rasa de lamaie.
  9. Se bat albusurile spuma tare care sta pe tel.
  10. Se adauga 1/4 din spuma peste crema de galbenusuri si se amesteca.
  11. Se adauga nuca macinata si se omogenizeaza.
  12. Se adauga restul de spuma, in 3 transe, amestecand usor cu un tel.
  13. Se toarna compozitia de mai sus in crusta precoapta.
  14. Se coace la 175C (sau 155C cu ventilator) timp de 35 minute.
  15. Se raceste prajitura si se pudreaza cu zahar pudra (pe care-l puteti amesteca cu putina cacao daca doriti).
 
Tarta cu nuca - Aluatul in folie

1. Aluatul in folie

Tarta cu nuca - Aluatul intins

2. Aluatul intins

Tarta cu nuca - Decupam cerc un pic mai mare decat tava

3. Decupam cerc un pic mai mare decat tava

Tarta cu nuca - Aluatul asezat in tava

4. Aluatul asezat in tava

Tarta cu nuca - Crusta umpluta cu boabe de fasole

5. Crusta umpluta cu boabe de fasole

Tarta cu nuca - Adaugam prima transa de albusuri spuma in crema de galbenusuri

6. Adaugam prima transa de albusuri spuma in crema de galbenusuri

Tarta cu nuca - Adaugam nuca macinata

7. Adaugam nuca macinata

Tarta cu nuca - Adaugam restul de spuma

8. Adaugam restul de spuma

Tarta cu nuca - Compozitia in crusta

9. Compozitia in crusta

Tarta cu nuca - Tarta coapta

10. Tarta coapta

Tarta cu nuca - Tarta cu nuca

11. Tarta cu nuca


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 20)  

 

 

 

Olga  acum 3 ani - 5 Septembrie 2014 09:56  

Re: Tarta cu nuca

Arata super, zici ca-i tort cu nuca.
 

ALINABUGA  acum 3 ani - 5 Septembrie 2014 14:32  

Re: Tarta cu nuca

AUUUUUUUUUUUU CRED CAI BUNA vesel
 

Silvia  acum 3 ani - 5 Septembrie 2014 15:35  

Re: Tarta cu nuca

imi e pofta Buna
 

Lucia  acum 3 ani - 7 Septembrie 2014 12:01  

Re: Tarta cu nuca

Imi plac retetele tale Ioana, se vede ca esti experta in bucatarie
 

Ioana  acum 3 ani - 8 Septembrie 2014 10:44  

Re: Tarta cu nuca

ma bucur ca-ti plac retetele mele, Lucia!
 

Mari Ana  acum 3 ani - 9 Septembrie 2014 09:45  

Re: Tarta cu nuca

Un gust aparte. :-)
 

Magda  acum 3 ani - 15 Septembrie 2014 13:52  

Re: Tarta cu nuca

Am facut prajitura in week-end, a iesit minunata :-) Multumesc Ioana, mereu fac retetele tale, sunt minunate :-)
 

Ioana  acum 3 ani - 15 Septembrie 2014 14:12  

Re: Tarta cu nuca

vesel sa-ti fie de bine
 

ildi  acum 3 ani - 15 Octombrie 2014 14:10  

Re: Tarta cu nuca

cel mai meseriaj site cu retete!
 

Anda  acum 3 ani - 22 Octombrie 2014 15:22  

Re: Tarta cu nuca

Cantitatile sunt bune si pentru tava de 28 cm (am vazut prea tarziu ca sunt pt tava de 24, si oricum nu am una mai mica); iese crusta un pic mai subtire, dar tarta va fi la fel de buna!
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus