Vinete cu carne tocata si iaurt

Retete cu iaurt Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de miel

Reteta Vinete cu carne tocata si iaurt

Sezonul de vinete e pe final. La bunica-mea chiar se spune ca vinetele nu mai sunt asa bune dupa 15 august, dar iata ca inca mai gasesc vinete dulci si acum la mijloc de septembrie. S-a nimerit bine sa primesc acum si 3 kg carne de berbecut de la Oitele din Copaceni. Numai bine ca sa fac aceasta combinatia turceasca la care pofteam de ceva vreme.

Ingrediente

4 vinete medii (2 kg)
sare

Sos de carne

400 gr carne tocata de miel/berbecut (sau vita)
1 ceapa
2 ardei semi-iuti bulgaresti (sau 1 ardei gras verde-deschis)
1 lingura rasa pasta de rosii
1 lingura rasa pasta de ardei
1 rosie medie bine coapta (sau 2 din conserva)
3/4 lingurita condiment turcesc
50 ml apa
3 fire patrunjel
2 linguri ulei
sare

Iaurt cu usturoi

300 gr iaurt natur
2 catei de usturoi
sare

Ulei condimentat

2 linguri ulei
1/2 lingurita pul biber (sau fulgi de chili si putina boia dulce)
1/4 lingurita menta uscata sfaramata

  1. Vinetele se coc, apoi se curata si se scoate miezul dupa instructunile de aici. Se pune miezul intr-o strecuratoare si se lasa sa se racoreasca. Vinetele se toaca usor, trecand cu satarul de lemn doar de vreo doua ori peste ele, nu le faceti asa fine ca la salata de vinete. Presarati sare cand le tocati.
  2. Se incinge uleiul si se adauga ceapa tocata marunt si ardeiul curatat si taiat bucati mai mici. Se soteaza la foc mic pana cepa e moale (cca 10 minute).
  3. Se adauga pastele (de rosii si ardei) si se lasa inca 1 minut, sa se caramelizeze un pic.
  4. Se adauga carnea tocata, se da focul la mediu, si se soteaza, amestecand din cand in cand, pana carnea si-a schimbat culoarea peste tot.
  5. Se adauga sare, condimentul turcesc si rosia data pe razatoare. Se amesteca bine. Se adauga apa si cand incepe sa fiarba, se pune capacul, se da focul la mic si se lasa sa fiarba timp de 25 minute. In acest timp amestecati de vreo doua ori si vedeti sa nu se usuce carnea prea tare. Gustati si de sare.
  6. Se adauga patrunjelul tocat in sosul de carne.
  7. Se striveste usturoiul si se freaca cu putina sare. Se adauga iaurtul si se omogenizeaza. Daca iaurtul e foarte teapan si nu curge incet de pe lingura, adaugati un strop de lapte cat sa-l faceti usor fluid.
  8. Intr-o craticioara infierbantati uleiul si adaugati chili si menta. Lasati maxim 1 minut pe foc.
  9. Servire: puneti vinetele pe un platou; presarati carnea deasupra; turnati iaurt peste tot; turnati uleiu aromat peste iaurt. Puteti forma un singur platou sau faceti 4 farfurii individuale din aceste cantitati. E bun caldut sau la temperatura camerei. Serviti cu paine turceasca.

Comentarii (7)

 

olga  acum 8 ani - 10 Septembrie 2015 11:37  

Acum ce fac? Am scos rata din congelator sa o pregatesc , iar mancarea asta arata super apetisant :)
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Septembrie 2015 13:07  

:) rata are prioritate, e mai pretioasa. apoi numai bine, vine weekendul si poti face reteta asta.
 

Diana  acum 8 ani - 10 Septembrie 2015 14:57  

Imi place , asa c-o voi testa si eu ... :)
 

olga  acum 8 ani - 14 Septembrie 2015 20:07  

Verdict: super apetisant arata si e super delicioasa. :)
 

Liviu  acum 8 ani - 14 Septembrie 2015 21:04  

Cu adanc regret trebuie sa recunosc ca sunt adeptul zicalei "cea mai buna pasare e porcul"; nu mananc nici carne de vita nici de miel sau oaie. Nici dupa carne de pasare nu ma dau in vant! Asadar, pe scurt, ca sa fac aceste vinete cu carne de porc, ce ingrediente se schimba in reteta? (Chiar cu riscul de a pierde din savoarea retetei originale...) Multumesc!
 

Ioana  acum 8 ani - 15 Septembrie 2015 10:03  

Liviu, nu se schimba nimic si va iesi foarte bine. condimentul turcesc merge si cu carnea de porc. va iesi un pic mai grasa, dar daca te deranjeaza poti la finalul pasului 5 sa aduni grasimea de desupra cu lingura si sa o arunci... daca se aduna foarte multa.
 

Solomon  acum 7 ani - 23 Februarie 2017 11:28  

O voi incerca si revin cu comentariu
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...