Vinete in sos de rosii cu naut

Retete din Grecia Retete de mancaruri cu legume Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Vinete in sos de rosii cu naut

Azi e ziua vinetelor! Mi-a iesit un fel de musaca lacto-vegetariana deconstruita. Am "usurat" musacaua de multe calorii, ceea ce de obicei duce la diluarea gustului, asa ca am compensat cu multe arome (sosul aromat de rosii, am adaugat coriandru si am finisat totul cu un ulei intens aromat cu ardei verde si menta).

Ingrediente

3 vinete medii
500 gr sos de rosii in stil grecesc (aporx. 1/2 portie din reteta data aici)
150 gr naut fiert
1/2 lingurita coriandru boabe macinate
sare, piper negru, oregano uscat
300 gr iaurt grecesc

Ulei de ardei bulgaresc si menta

1/2 ardei bulgaresc
50 ml ulei masline extravirgin
7 frunze mari de menta
sare

Portii: 3-4

  1. Sosul de rosii se poate pregati si cu cateva zile inainte, dupa reteta de aici.
  2. Vinetele se coc intregi pe gratar sau in cuptor dupa instructiunile de aici. Se coc pana colapseaza daca sunt presate cu o furculita.
  3. Se scot intr-un bol si se lasa sa se racoreasca. Cand se pot manevra, se curata de coaja si daca doriti le puteti lasa atasate de codita, dar nu e neaparat. Se cresteaza in 3 pe lungime (daca nu le-ati lasat codita, le taiati in 3 fasii separate pe lungime). Daca sunt multe seminte in crestaturi se indeparteaza cu o lingurita. Se presara cu sare si se lasa sa stea pana e nevoie de ele, vor mai lasa suc.
  4. Se incinge 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie larga si se adauga nautul. Se presara cu sare, se rasneste piper negru si se soteaza la foc mediu pana se rumenesc, amestecand des. Catre final adaugati si coriandrul macinat. Gustati la final, nautul trebuie sa fie bine condimentat si aromat.
    Puteti sari acest pas de rumenire (in acesta caz doar condimentati nautul fiert), dar nautul rumenit mi se pare mai gustos decat doar fiert.
  5. Se adauga nautul in sosul de rosii.
  6. In tigaia in care ati rumenit nautul, mai picurati foarte putin ulei si rumenti rapid bucatile de vinete pe toate partile.
  7. Intr-un vas termorezistent turnati sos de rosii cu naut, cat sa fie complet acoperit fundul. Asezati vinetele (sau fasiile bucatile de vinete) unele langa altele. Turnati iar un strat de rosii cu naut.
  8. Caserola astfel pregatita se poate da la cuptor la 200C pentru 15 minute, doar cat sosul sa se caramelizeze un pic deasupra si aromele sa se amesteca. Eu am pus caserola pe gratarul de terasa incins la 200C si am lasat capacul jos.
  9. Cand e gata, presarati oregano uscat sfaramat intre degete.
  10. Frecati iaurtul cu putina sare pana devine cremos.
  11. Pentru uleiul aromat, mixati uleiul cu ardei in robot/blenderul vertical. Adaugati putina sare si menta si mixati doar pana se marunteste un pic menta.
  12. Serviti vinetele cu iaurt grecesc peste care picurati ulei de ardei si menta. E buna cald sau la temp. camerei.

Varianta cu fasii de vinete in sos de rosii

Varianta cu fasii de vinete in sos de rosii

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...