Tarhonul, rege in bucataria mea

Tehnici in bucatarie

Tarhonul, ori il iubesti, ori nu. L-am descoperit tarziu, dupa ce m-am mutata la Cluj. Nimeni din familia mea nu il folosise vreodata la gatit si nici nu-mi aduc aminte sa-l fi vazut prin gradinile vecinilor. Dar si cand l-am gustat prima oara am facut o pasiune pentru el. In fiecare an incerc sa gasesc noi si interesante combinatii care sa puna tarhonul in valoare. De anul trecut chiar am tufa mea de tarhon. I-am dus bunicii doua rasaduri sa vada si ea cum e aceasta minunata verdeata. L-a crescut, presupun ca l-a incercat si presupun ca nu i-a placut. Fiindca anul asta am primit urmatorul mesaj de la ea "Ioana, ti-a crescut tarhonul, sa vii sa-l culegi ca deja trebuie sa leg tufa,  asa e de mare". Daca e tarhonul MEU atunci clar nu i-a placut. Acum ma gandesc ca nu l-a combinat cum trebuie si a fi musai sa imi fac timp sa-i gatesc ceva cu tarhon poate, poate. Anul asta implineste 80 de ani si cred ca nu e prea tarziu pentru o noua pasiune. Pasiunile ne tin focusati si... in viata.

Tarhonul este o verdeata foarte aromata, cu gust intens, amintind usor de fenicul sau anason sau poate de hasmatuchi, dar mult mai vesel si sprintar. Francezii il numesc "regele verdeturilor".

Exista doua tipuri de tarhon: cel frantuzesc (estragon) si cel rusesc. Cel rusesc nu are gust si am descoperit pe pielea mea acest lucru. Faceam odata ciorba cu tarhon luat din piata. Dupa ce am tocat aproape o legatura de tarhon, ciorba tot nu avea gust. I-am telefonat soacrei care avea experienta cu el si am intrebat-o ce s-a putut intampla. Mi-a spus razand ca am cumparat "tarhon fals", in loc de cel "original". Apoi am aflat si eu ce e cu cele doua tipuri. De atunci gust de fiecare data tarhonul inainte de a-l cumpara. Daca nu vreti sa-l gustati din piata (deh, e nespalat), doar se rupe o frunza si se freaca intre degete. Daca miroase intens a... tarhon :p atunci e ok.

Cantitativ se foloseste putin in mancaruri fiindca e foarte aromat. Merge bine in salate, ciorbe, tocanite, dar recent am descoperit ca se potriveste si in deserturi. In mancarurile preparate termic este indicat sa se adauge catre final, ca sa nu se evapore uleiurile volatile din el.

Pastrare: fie congelat, fie in otet sau cu sare. Nu e bun uscat (deshidratat), isi pierde aroma si devine ierbos, parca miroase a tutun.

Combinatii bune cu tarhon: mustar, otet (deci in dressinguri si vinegrete; sos hollandaise si bearnaise), oua, smantana, branza dulce, maioneza, fasole, ciuperci, peste, unt

Retetele mele cu tarhon:

  1. Ciorba ardeleneasca de porc
  2. Ciorba de perisoare cu smantana
  3. Pui cu tarhon
  4. Pui in sos de mustar si tarhon
  5. Chiftele cu parmezan si tarhon
  6. Somon la tigaie cu spanac si cartofi in sos de msutar si tarhon
  7. Supa de rosii cu tarhon
  8. Cozonac cu branza
  9. Chec cu verdeturi
  10. Orez cu midii
  11. Supa crema de cartofi
  12. Salata de telina
  13. Sorbet de grapefruit
  14. Piure de cartofi cu tarhon
  15. Morcovi noi cu usturoi si tarhon
  16. Ulei aromat cu tarhon
  17. Oua umplute cu tarhon
  18. Sos de patrunjel

Si nu ma opresc aici... Daca si voi iubiti tarhonul scrieti-mi cele mai faine combinatii in care l-ati incercat, sunt deschisa la orice.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...