Scrijelute de cartofi

Retete cu cartofi Retete garnituri Retete de post Retete ieftine Retete simple Retete romanesti

Reteta Scrijelute de cartofi

O amintire: chipsuri de cartofi taranesti. Asa cum ni le facea bunica-mea, iarna, direct pe plita sobei. Le zicea scrijelute. Eu le-am facut pe o tigaie de fonta si la final, fiindca tot era incinsa tigaia, am aruncat pe ea un steak de vita de 200 gr dat doar cu sare, piper si chili si l-am fript cate 3 minute per parte, apoi l-am taiat fasiute subtiri. Am mai facut un mujdei simplu cu boia si cina mea rustica pentru doi a fost tare bine primita.

Ingrediente

cartofi (mediu fainosi, cei pentru salata)
sare
putin ulei (optional)

  1. Socotiti cam 3 cartofi medii de persoana. Cartofii se curata, se spala si se taie rondele de 3-5 mm. Daca ii taiati mai subtiri se vor usca prea tare, daca ii taiati prea grosi se vor face greu si se vor arde in exterior. Puteti folosi o razatoare ca aceasta daca doriti sa va asigurati ca toate feliile sunt egale. Dupa feliere nu se mai spala cartofii.
  2. Se incinge foarte tare o tigaie de fonta cat mai larga (sau o plita, din cea pe care coaceti vinetele). Se da focul la mediu spre mic. Se aseaza felii de cartofi unele langa altele.
    * uneori fac scrijelutele si pe oala grill cu abur, dar pe plita mirosul e mai autentic :)
  3. Se coc cam 8-10 minute pe prima parte pana se fac basicute rumene. Se intorc si se mai coc pe a doua parte cam 5-6 minute, pana se rumenesc si pe a doua parte. Verificati unul ca sa fiti siguri ca e facut pana in centru. Cartofii vor face o crusta crocanta deasupra dar vor avea si putin miez moale in centru.
  4. Se scot scrijelutele intr-un vas cu capac. Pe masura ce asezati scrijelutele in vas, le presarati cu sare.
  5. La final, chiar inainte de servire, le puteti pulveriza cu putin ulei daca doriti.

Scrijelute de cartofi

Scrijelute de cartofi

Scrijelute de cartofi

Scrijelute de cartofi

Comentarii (9)

 

Laura  acum 7 ani - 22 Ianuarie 2015 14:36  

Asta da! Ce dor imi e...si bunica facea la fel.. Dar din pacate eu nu am tigaie de fonta nici oala grill cu aburi. Oare tigaia grill normala o fi buna?
 

Ioana  acum 7 ani - 22 Ianuarie 2015 14:49  

cred ca merge si tigaia grill.
 

Alice  acum 7 ani - 22 Ianuarie 2015 15:18  

oare merge sa ii fac in tava, in cuptor?
 

Iulia  acum 7 ani - 22 Ianuarie 2015 17:55  

Hmmm, interesant! Īmi amintesc că era un timp cānd şi eu făceam īn fiecare seară chipsuri acasă.
 

Anamaria  acum 7 ani - 22 Ianuarie 2015 22:20  

Unde sunt bunicile... unele au plecat de mult, doar amintirea lor traieste. Pregateau niste mancaruri simple, gustoase si sanatoase, din te miri ce. Cred ca sunt bune aceste scrijelute, n-am mancat niciodata. Bunica facea in schimb cei mai grozavi cartofi copti in soba, in spuza. N-am sa-i uit niciodata. M-a cuprins melancolia citind aceasta reteta. Multumesc.
 

Ioana  acum 7 ani - 23 Ianuarie 2015 09:40  

o, da, si cartofii direct in cenusa erau grozavi. ce bine mirosea in casa!
sa-ti faci aceste scrijelute, gustul si mirosul lor este diferit decat a cartofilor facuti in orice alt fel.
 

Chris  acum 7 ani - 24 Ianuarie 2015 17:03  

Buna Ioana,
iti urmaresc de ceva vreme retetele si te felicit din toata inima. Imi place foarte mult stilul tau. Cu aceasta reteta mi-ai adus aminte de vacantele la bunici unde mancam scārjele. Ceva simplu si bun.
Multumesc pentru tot ;)
 

Cristina Pinzariu  acum 6 ani - 18 August 2015 20:48  

Minunate amintiri legate de copilarie. Pentru aceste scrijeli merita sa-mi fac soba cu plita in curte. Duminica faceam mereu aceste scrijeli dar le dadeam cu sare inainte sa le pun pe plita
 

Dora  acum 6 ani - 12 Aprilie 2016 04:25  

Foarte buni eu ii fac acum la cuptor elctric pe gratar direc le pun sarea inainte si imediat is gata ,defiecare data cand folosesc cuptorul pun si cartofi?multumim Ioana pentru retele minunate
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...