Praline

Categorii: Retete desert, Retete simple

 

Praline
Pinterest

Crantz pentru presarat pe inghetata, deserturile cu frisca sau decorat torturile. Puteti experimenta cu orice combinatie de nuci/alune.

Ingrediente
Praline

100 gr alune de padure
100 gr migdale
300 gr zahar

Preparare
Praline

  1. Se pun alunele si migdalele crude pe o hartie de copt si se dau la cuptor, la 220C, pentru cca 10 minute. Se amesteca din cand in cand ca sa nu se arda. Se scot din cuptor si se lasa sa se racoreasca. Se freaca apoi alunele intre palme ca sa cada coaja de pe ele, pe cat posibil, nu va stresati prea mult. Alunele se lasa pe hartia de copt pusa deasupra unei farfurii largi.
  2. Intr-o oala mica se pune zaharul pe foc la foc mic si se lasa pana se caramelizeaza. Se amesteca din cand in cand, pana capata o culoare aurie. Se toarna caramelul peste alune si se amesteca usor ca sa se acopere toate alunele.
  3. Cand caramelul e doar caldut desfacem "bolovanul" de alune in cateva bucati mai mici ca sa nu suprasolicitam robotelul la pasul urmator.
  4. Se lasa la racit complet.
  5. Se pun alunele caramelizate in robotel si se mixeaza pana se maruntesc bine.
  6. Se pastreaza intr-un borcan inchis.
 
Praline - Alune prajite

1. Alune prajite

Praline - Turnam caramelul

2. Turnam caramelul

Praline - Macinate

3. Macinate


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 9)  

 

 

 

Ardelean Ancutza  acum 4 ani - 18 Iunie 2010 11:07  

Re: Praline

Super bun! Eu am facut asa cu nuca , crantz-ul asta adaugat in crema de vanilie la prajituri da un gust extraordinar (caramelul se topeste ) . Eu nu l-am macinat in robot , am uns un capac de lemn cu putin ulei , am pus caramelul cu nucile cald , am lasat la racit apoi l-am pus untr-un prosop gros de bucatarie si am dat cu ciocanul vesel . Am sa incerc si cu migdale si alune vesel .
 

Ioana  acum 4 ani - 18 Iunie 2010 12:47  

Re: Praline

chiar in crema de vanilie intentionam si eu sa-l pun maine sau duminica.
ideea cu batutul e foarte buna si pentru cei care nu au robotel sau care nu vor sa riste sa-l distruga. eu am cam mers la risc, dar cum tot s-a stricat blenderul, acum ce mai conta si robotelul...
 

lira  acum 4 ani - 18 Iunie 2010 13:55  

Re: Praline

Buna reteta. Stiam si eu ideea, dar sub forma in care o stia Ancutza, duap ce erau gata, dadeam cu ciocanul (iti si descarci nervii in acelasi timp), chiar nu am facut de mult timp...
 

lili  acum 4 ani - 20 Iunie 2010 15:09  

Re: Praline

pralinele sunt bomboane, nu toping
 

Dana  acum 4 ani - 22 Iunie 2010 18:57  

Re: Praline

Pt lili :
PRALÍNĂ s.f. 1. Bomboană cu miez de migdală sau alună întreagă, trasă în ciocolată; în general, bomboană de ciocolată umplută cu o pastă pralinată; din fr. praline. 2. Masă crocantă de culoare brun-roșcată, preparată prin caramelizarea zahărului împreună cu fructe uleioase întregi (migdale sau alune), apoi zdrobită și utilizată ca barot în creme, înghețate, umpluturi de bomboane (praline) ș.a.; din fr. pralin.

Incetati sa mai fiti rautaciosi..sau macar interesati-va inainte..
Apreciez tare mult retetele tale Ioana. Tine-o tot asa vesel
 

Alecsandra  acum 3 ani - 22 Iulie 2011 00:44  

Re: Praline

Ioana,am facut o data reteta asta,mi-a placut fff mult,insa recunosc ca nu m-am incumetat sa le bag in robotel dupa intarire...Am folosit un robot mai vechi,care daca avea gura sa urle...tu chiar le bagi in Philips?
 

Ioana  acum 3 ani - 22 Iulie 2011 09:38  

Re: Praline

eu le-am bagat in Moulinex. il am de cativa ani si inca nu a crapat nici la fierbinte, nici la rece (congelator) si am macinat la greu cu el. insa... chiar dupa ce l-am cumparat, la prima folosire, mi s-a rupt axul cand am maruntit o bucata de telina. l-am inlocuit la service si de atunci nu mi-a facut probleme. probabil primul avea ceva defect de fabricatie.

pentru siguranta, poti pune pralinele intr-un prosop, sa le bati bine cu un ciocan si apoi sa le bagi in robotel. asta ca sa-l ajuti un pic...
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Afla mai multe detalii aici ›

Campanie sustinuta de organizatia M.A.M.E.


Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus