Retete Culinare : e-Retete

 

Socata

Categorie: Retete bauturi

 

Socata. Imagini pas cu pas pentru socata

Fratele meu a tinut sa fie amintit aici ca fiind autorul acestei minunate bauturi El e fericitul proprietar al unui balcon insorit asa ca a avut sarcina sa aiba grija de socata noastra. A facut 3 borcane de 5l si deja ne gandim sa pune tura a doua fiindca socata este bautura noastra preferata in luna mai.

Socata se poate prepara si in extrasezon din flori uscate de soc pe care le pastrati in pungi de hartie la loc racoros. Doar ca atunci veti pune cu 2-3 flori mai multe, ca sa iasa asa aromata.

Terapia cu flori de soc este recomandata in combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).

Ingrediente pentru Socata

10 flori mari soc
500-600 gr zahar
1 lamaie mare
8 gr drojdie proaspata

Mai aveti nevoie de: un borcan de 5l

Socata - Preparare

  1. Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se acopera cu zahar, apoi adaugati sucul de la lamaie si coaja taiata felii. Se pune apoi apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi.
  2. A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (pentru a fermenta), se acopera cu tifon si se lasa la loc cald si insorit pentru inca 2-3 zile (depinde cat e de cald si cat de acidulata doriti sa fie soacata; la noi au fost suficiente 2 zile).
  3. In fiecare zi amestecati in borcan dimineata si seara si gustati socata. Cand a ajuns la aciditatea dorita strecurati socata, o puneti in sticle si o tineti la frigider.
  4. Socata se serveste rece.

 
Click pe imagini pentru a mari

Socata
Socata

 

5 214

 

 

Retete similare 

Gem de agrise cu flori de soc Limonada
Gem de agrise cu flori de soc Limonada

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Socata" »

 

Comentarii

angela  acum 5 ani 13 Iunie 2008 18:16  

Re: Socata

la noi sau uscat demult florile de soc.....am facut doar odata anul acesta ,cred ca daca aveam reteta asta avea mai mult succes! a mea a fost cam fada ...
 

Ioana  acum 5 ani 13 Iunie 2008 20:50  

Re: Socata

de obicei iese fada ori daca nu ai soare si caldura sa fermenteze ca lumea si sa fie acidulata(am patit asta anul trecut, am folosit tot aceasta reteta si nu a fiert aproape deloc din cauza ca la mine e racoare si umbra), ori daca ai pus flori prea putine. in majoritatea retetelor zice ca se pun doar 3-5 flori la 5l, dar nu iese suficient de aromata cu atatea, cu 10 e perfect....
 

angela  acum 5 ani 13 Iunie 2008 21:19  

Re: Socata

problema a fost ca eu nu am borcan asa de mare si am pus intr-o oala,nu a avut lumina,flori am pus sufficiente ,caldura a fost.Ca sa nu mai zic ca poate si florile nu-s asa de aromate ca alea de pe la noi,am patit cu macesele am incercat sa fac suc de macese si nici dupa 72 de ore nu s-a facut sucul .Oricum eu am baut-o fara sa fac mofturi ,copii invatati cu fanta sokata au mofturit
 

Ioana  acum 5 ani 14 Iunie 2008 09:13  

Re: Socata

sigur le-ar fi placut asta a noastra, era aromata si acidulata, nu se compara cu Fanta!

noi am pus in borcane de plastic transparent, nici eu nu aveam borcan mare de sticla
 

angela  acum 5 ani 14 Iunie 2008 15:22  

Re: Socata

tine un pahar cu socata la frigider si pentru noi!
 

maria  acum 5 ani 30 Iunie 2008 12:39  

Re: Socata

nu am baut niciodata! dar caramelele cu esenta de soc imi plac asa ca trebuie sa fie buna!
 

Ioana  acum 5 ani 30 Iunie 2008 13:08  

Re: Socata

e buna, dar daca dai la copii sa nu o lasi sa fermenteze prea mult pentru ca va contine putin alcool. poti face eventula in borcane separate pentru adulti si copii...
 

paula  acum 4 ani 10 Octombrie 2008 19:50  

Re: Socata

vai ce pofta mi-ati facut ma duc sa cumpar un sirop de soc ca pe la noi nici urma de fanta socata... Asa frate mai zic si eu! Bravo lui!
 

angela  acum 4 ani 10 Octombrie 2008 20:07  

Re: Socata

din cate mai stiu eu nici in tara nu se mai gaseste!
 

Ioana  acum 4 ani 10 Octombrie 2008 20:16  

Re: Socata

eu nu stiu daca mai este ca nu mi-a placut niciodata Fanta aia, era asa departe de socata adevarata ca nu o puteam bea

 

angela  acum 4 ani 10 Octombrie 2008 20:21  

Re: Socata

lui Darius si Cezar le placea la nebunie!ei nu au baut socata adevarata!
 

didi  acum 4 ani 8 Mai 2009 14:51  

Re: Socata

acuma am si eu socata in curs de fermentare.nici eu nu am avut vas mare si stiti in ce am pus? in borcane de sticla de 1,800 kg in care au fost castraveti .si sa stiti ca rezultatul pare sa fie bun. am intrat sa vad cat se lasa sa fermenteze ca am mai vazut si alte sit-uri si parerile sunt diverse.ma bucur sa citesc cat mai multe pareri si fiecare din noi luam ce credem de cuviinta.
 

diana  acum 4 ani 12 Mai 2009 19:33  

Re: Socata

Se poate in caldare de plastic de albastra de 10 litri
 

ioana-50  acum 4 ani 13 Mai 2009 19:28  

Re: Socata

azi am dat de aceasta reteta de socata.am si fost azi dineata si am cules soc si am si pus in borcan si am sa urmez instructiunile pas cu pas si sper sa-ti pot aduce multumiri daca iese buna.
 

Ioana  acum 4 ani 13 Mai 2009 19:29  

Re: Socata

te astept peste 2-3 zile cu impresiile si un pahar de socata rece si acidulata
 

VICTOR  acum 4 ani 15 Mai 2009 10:29  

Re: Socata

Si eu fac suc de foarte multi ani, dar niciodata nu am adaugat drojdie, deoarece florile contin un mucilagiu ce produce fermentarea.Si nici nu este indicat sa se puna ingredientele in borcane de plastic care sa stea la soare. Eu fac astfel:
la un borcan de 10L de apa adaug 1kg de zahar , tai doua lamai in doua , le storc in borcan si le las inauntru, iar apoi aduag cam 8-9 flori mari de soc.Neaparat trebuie lasat in soare puternic 3-4 zile. Pentru cei ce stau la bloc este mai dificil de facut, deoarece nu au soare tot timpul zilei, iar atunci trebuie lasat mai multe zile.Cam la 2 zile este indicat sa amestecam in borcane.Daca stati la casa este indicat sa legati gura borcanului cu un tifon cu elastic, deoarece furnicile mai mult ca sigur vor atenta la licoarea din borcan!
 

Ioana  acum 4 ani 15 Mai 2009 12:07  

Re: Socata

cu drojdie fermenteaza mai repede, in 2 zile cu soare pe balcon a iesit perfecta. este si solutia ideala pentru cei cu balcon care nu au soare tot timpul, dar doresc o socata buna
oricum merci pentru informatie, nu stiam ca florile contin deja un agent de fermentare, o sa ma mai documentez asupra acestui lucru si cand ma mut la casa voi incerca cu siguranta fara drojdie.
 

ioana-50  acum 4 ani 15 Mai 2009 14:49  

Re: Socata

gata socata ,am puso la frigider este o reteta pentru care tin sa-ti multumesc , a iesit excelenta dar tin sa mentionez ca am pus apa plata . am facut in borcan de 10l si am dublat cantitatile,incercati-o si veti fi multumiti.
 

Ioana  acum 4 ani 15 Mai 2009 15:08  

Re: Socata

cu mare placere
 

ioana-50  acum 4 ani 16 Mai 2009 11:52  

Re: Socata

fetelor am ramas fara socata,a venit fiica mea si a luat doua sticle si vecinele s-au afisat la usa mea cred ca dupa miros dar le-am limitat la un pahar nu de alta dar un pet de un litru l-am ascuns ca am facut azi sarmale si va dati seama ca socata spala toata grasimea.
 

Ioana  acum 4 ani 18 Mai 2009 12:14  

Re: Socata

am pus si eu prima socata pe anul asta, e soare afara, in 2 zile cred ca va fi numai buna am pus-o pe balconul de la servici, acolo e soare toata ziua
 

MARIUTZA  acum 4 ani 18 Mai 2009 14:33  

Re: Socata

CHIAR AZI AM PUS LA UN BORCAN DE 5 L , 5 BUC. FLORI DE SOC, 0,700 GR. ZAHAR, SUCUL SI COAJA DE LA 2 LAMAI, SI 100 GR. ZAHAR CARAMELIZAT, SI APOI STINS CU PUTINA APA SI FIERT PANA LA DIZOLVARE, SI UN CUBULET DE DROJDIE PROASPATA. AM COMPLETAT CU APA, SI RAMANE ASA 2-3 ZILE, DAR ZILNIC SE AMESTECA. VA ASIGUR DE...UN SUC DE SOC, PE MASURA !!!!!!!!!!! ..........
 

Ioana  acum 4 ani 18 Mai 2009 16:44  

Re: Socata

cantitatea de zahar e discutabila aici, fiecare pune dupa propriul gust, de data asta am pus 1 kg la 10l de socata. mie insa imi place sa pun mai multe flori de soc sa iasa aromata, cu 10 flori de soc la 5l iese, cum zicea si ioana-50, aromata de o simt si vecinii
 

ioana-50  acum 4 ani 20 Mai 2009 11:22  

Re: Socata

da Ioana,eu am pus 24 flori de soc la un borcan de 10l dar sa stii ca intra numai 8,5 kg apa restul sant ingredientele.in doua zile tinuta la soare este gata pentru ca isi continua fermentatia si in sticle in frigider.am citit pe net ca daca nu pui drojdie tot fermenteaza dar trebuie tinuta o zi in plus,urmatoarea socata am s-o fac fara drojdie si am sa va tin la curent ce a iesit.pofta buna la socata!
 

tibra  acum 4 ani 20 Mai 2009 13:23  

Re: Socata

sucul de soc nu se face cu drojdie !!!!!!! reteta e buna pana la drojdie...stricati totul adaugand drojdia...e vorba de ceva sanatos , drojdia nu e recomandata....
 

Ioana  acum 4 ani 20 Mai 2009 13:40  

Re: Socata

inca n-am auzit ca drojdia e nesanotoasa. e folosita pentru tratarea diferitelor boli si stiam ca daca bei drojidei dizolvata in apa dispare acneea...

am dat un serach pe net dupa drojdie si iata primul articol gasit [link] numa de bine se scrie
 

ioana-50  acum 4 ani 20 Mai 2009 15:35  

Re: Socata

da IOANA e buna drojdia dar cea de BEBRE nu cea de panificatie care o gasim noi in comert.
 

Ioana  acum 4 ani 20 Mai 2009 15:35  

Re: Socata

mie mi-au iesit 8l de socata tura asta, am pus 3 bidonase a cate 3l fiecare
 

Ioana  acum 4 ani 20 Mai 2009 15:44  

Re: Socata

care e diferenta oare, referitor la sanatate, intre tipurile de drojdie?
 

ioana-50  acum 4 ani 20 Mai 2009 15:55  

Re: Socata

scuze am scris gresit deci :BERE:
 

ioana-50  acum 4 ani 20 Mai 2009 16:05  

Re: Socata

cauta pe google DROJDIE DE BERE SI DROJDIE DE PANIFICATIE. este o diferenta f. mare .daca ai observat ca daca consumi un pahar de socata acidulata parca te ametesti un pic de cap deci drojdia de panificatie produce fermentarea zaharurilor cu formare de alcool etilic si co2 iar drojdia de bere este bogata in vitamine si minerale.
 

Ioana  acum 4 ani 20 Mai 2009 16:23  

Re: Socata

m-am lamurit un pic, legat de urmatoarele 3 tipuri de drojdie:

Drojdia de panificaţie e Saccharomyces cerevisiae
Drojdia de bere e Saccharomyces carlsbergensis (de la asta vine numele berii Carlsberg? )
Drojdia vinului e Saccharomyces ellipsoideus

si mai ziceau ca toate aceste tipuri de drojdie contin vitamine si minerale, dar ca sunt benefice sanatatii doar daca sunt consumate in forma uscata.
 

iuliana  acum 4 ani 21 Mai 2009 08:28  

Re: Socata

vreau sa incerc si eu aceasta reteta de socata astazi sper sa iasa buna
 

ioana-50  acum 4 ani 21 Mai 2009 20:08  

Re: Socata

incearc-o Iuliana este foarte buna
 

paraschiv roxana  acum 4 ani 23 Mai 2009 15:31  

Re: Socata

sper sa iasa buna socata!va tin la curent.
 

Ioana  acum 4 ani 23 Mai 2009 18:59  

Re: Socata

astepta cu nerabdare feedback
 

valeria  acum 4 ani 24 Mai 2009 17:58  

Re: Socata

o bautura excelenta pentru caldura asta....insa drojdia de bere poate fi inlocuita cu succes , de cateva boabe de orez, rezultatul este acelasi, va iesi o socata acidulata, si fara miros de drojdie! eu inca sunt in cautare de flori de soc
 

ioana-50  acum 4 ani 24 Mai 2009 18:07  

Re: Socata

doamne valeria,dar acum sant flori de soc pe toate drumurile cum se zice dar acum sant pe gatat,le trece vremea dar eu mi-am facut provizii serioase ca doar se poate face socata si din flori uscate dar trebuie marita cantitatea.
 

ioana-50  acum 4 ani 24 Mai 2009 18:12  

Re: Socata

ioana,chiar am facut socata fara drojdie dar in loc de 20 flori am pus 24 la borcan de 10 litri si am tinut-o 3 zile la soare si parca nu era asa acidulata dar dupa ce am pus in sticle si am pus la frigider a inceput sa se aciduleze .
 

Ciprian_26  acum 4 ani 24 Mai 2009 23:15  

Re: Socata

Multumesc Ioana-50 si Ioana pentru comentariile tale. Am fost in padure si dupa o ora si jumatate am cules o plasa de soc si acum ma bag la facut socata. :D Am cumparat drojdie de panificatie dar dupa ce am citit comentariile voastre nu am sa ma bag. o sa va tin la curent cum iese
 

ovidiu B  acum 4 ani 24 Mai 2009 23:15  

Re: Socata

trebuie neaparat borcan de sticla? bidon de plastic de 5 l nu e bun?
 

Ioana  acum 4 ani 25 Mai 2009 12:28  

Re: Socata

deci iese bunicica si fara drojdie, cu putina rabdare, super
cred ca ideea cu boabele de orez functioneaza, am mai citit undeva asta. eu la castravetii covasiti, folosesc o felie de paine ca sa fermenteze mai repede.

ovidiu, merge si cu borcan de plastic, am folosit eu anul acesta, din cele de 3l si nu s-a intamplat nimic daca au stata la soare
 

ioana-50  acum 4 ani 25 Mai 2009 14:09  

Re: Socata

iese buna ciprian eu sant la a treia tura am facut pomana la toata lumea ,la cumnate la prietene la vecine .lor li se pare ca a mea iese mai buna,probabil e gratis de aceea.
 

tyllers  acum 4 ani 25 Mai 2009 22:19  

Re: Socata

Eu am facut azi a treia tura de socata( 10 l \tura ) si va pot spune cu mina pe inima ca a iesit minunat la gust . Nu am folosit drojdie , fiindca se schimba gustul aromat si placut de soc. Mi-am facut provizii de flori sa am pina la anul viitor . Cind se vor coace si boabele , am sa incerc si siropul .
 

ioana-50  acum 4 ani 26 Mai 2009 16:05  

Re: Socata

in satul unde m-am nascut eu boabelor de soc li se spune NEBUNELE si nu aveam voie sa mancam fiindca spunea mama ca nebunim.Acum am gasit pe net foarte multe informatii bune despre boabe de soc si restul:frunze ,tulpina.socata este o bautura veritabila nu ca celelalte sucuri din comert.eu nu consum sucuri di comert de 5 ani si ma simt excelent.
 

Bianca  acum 4 ani 28 Mai 2009 15:02  

Re: Socata

Tyllers din cate stiu eu florile de soc uscate NU trebuie sub nicio forma folosite pentru socata, doar pentru infuzii de ceai si altele. Si eu am fost tentata sa usc flori ca sa am o mai lunga perioada de timp insa nu sunt ok.
 

Joos Eugenia  acum 4 ani 29 Mai 2009 01:21  

Re: Socata

Eu cit tinp am stat in Rominia am facut in fiecare vara socata dar fara drojdie. Il faceam asemator ca lui Dm.Victor doar ca puneam sare de lamiie iloc de lamiie(ca pea tunci nu se prea gsea lamii).E foarte foarte bun si sanatos eu mam vindecat de HASMBROSIC il beiam si iarna.Il faceam vara si il tineam in Beci in stlicle de plastic.Iarna era exact ca sampania .
 

ioana-50  acum 4 ani 29 Mai 2009 13:09  

Re: Socata

EUGENIA , M-AI PUS PE GANDURI!am uitat o sticla de socata din prima tura in cutia de fructe di frigider ( 10 mai) si acum e ca sampania de spumoasa si daca am baut un pahar parca ma ametit de cap .si eu am astm bronsic dar uite ca nu am cautat pe net sa vad la ce mai e buna SOCATA.multumesc inca odata Eugenia pentru comentariu.
 

MARIUTZA  acum 4 ani 29 Mai 2009 14:52  

Re: Socata

NU VA INTELEG, DE CE SUNTETI ASA ...IMPOTRIVA DROJDIEI, DIN MOMENT CE...FARA EA, NU FACEM COZONACI SAU ALTE BUNATATI ?! DESIGUR CA SE PUNE PUTINA, SI GRABESTE FERMENTATIA, ASA CA SA NU ...SE INGROASE LICHIDUL, SI SA FACA MAI REPEDE ACID. ...... .............. ...........
 

robi  acum 4 ani 29 Mai 2009 17:36  

Re: Socata

de ce nu sunt bune florile de soc uscate
 

Ioana  acum 4 ani 29 Mai 2009 17:53  

Re: Socata

sunt bune, dar trebuie mai multe flori decat daca ai folosi prospete. trebuie sa le pastrezi in conditii bune, in loc aerisit, racoros si pastrate in pungi de hartie ca sa nu-si piarda mirosul sau sa faca mucegai.
 

ioana-50  acum 4 ani 30 Mai 2009 17:59  

Re: Socata

MARIUTZA,e buna drojdia de bere nu cea de panificatie ,cauta pe google si ai sa vezi de ce.eu fac socata fara drojdie acum,si eu faceam cu drojdi,si sant multumita.
 

robi  acum 4 ani 31 Mai 2009 12:16  

Re: Socata

orezul este bun in loc de drojdie si cat timp dureaza sa se faca socata cu orez daca este bun
 

nemrac  acum 4 ani 31 Mai 2009 18:44  

Re: Socata

Eu am pus intr-un bidon de apa plata de 5 l.Si a iesit super,dupa reteta mamei:5 l apa,500g zahar,6-7 flori de soc ,1 lamaie,drojdie de panificatie cat o visina.Din cantitatea de zahar ,200g am topit-o si diluat-o cu apa (atentie ,folositi apa calduta sa nu sara prea tare cand faceti''ceaiul'') dupa care am turnat-o in bidon (pt culoare).Fiind cald in 2 zile a fost gata.
 

cristina  acum 4 ani 31 Mai 2009 19:15  

Re: Socata

am cules si eu azi o sacosa de flori de soc...spuneti-mi, pt un bidon de 5 l, cam cat orez ar trebui sa pun?
 

cristina  acum 4 ani 31 Mai 2009 19:17  

Re: Socata

am cules si eu azi o sacosa de flori de soc...spuneti-mi, pt un bidon de 5 l, cam cat orez ar trebui sa pun?
 

Ioana  acum 4 ani 31 Mai 2009 20:07  

Re: Socata

pune cam o lingura, dar eu n-am incercat cu orez ca sa-ti pot spune cat de repede fermenteaza. oricum ioana-50 zicea ca i-a iesit satisfacator fara nimic, deci ar trebui sa iasa bine si cu orez. oricum, verific-o in fiecare zi si-ti vei da seama cand ajunge la aciditatea care-ti place
 

ioana-50  acum 4 ani 3 Iunie 2009 11:30  

Re: Socata

acum s-au terminat florile de soc oare nu putem face si cu soc uscat?a incercat careva?ca eu mi-am facut provizii pana infloreste socul urmator.
 

Ioana  acum 4 ani 3 Iunie 2009 11:37  

Re: Socata

la noi mai sunt flori de soc dar au si inflorit mai tarziu decat la tine, cand ai zis ca ai pus prima data socata, la noi abia incepeau sa infloreasca. prima data le-am cules dinspre Oradea, ca la Cluj nu era inca bine inflorit
 

ioana-50  acum 4 ani 3 Iunie 2009 18:54  

Re: Socata

la noi s-au terminat florile de soc(alba)SI AZI AM CULES FLORI DE TEI,AMin fata apartamentului(in spatele blocului)doi tei plantati de noi acum 24 de ani cand ne-am mutat in bloc .atunci macar se dadeau repartitii pt.apartamente si trebuia sa-ti aduci pe altcineva in locul tau ca sa te poti muta de la 2 la 3 camere.,si aici am ramas cu tei cu tot.
 

ioana-50  acum 4 ani 9 Iunie 2009 18:44  

Re: Socata

azi am mai gasit cateva flori de soc pe un deal mai la dos si am mai pus ultima socata pe anul acesta.
 

Alex Green  acum 4 ani 12 Iunie 2009 15:58  

Re: Socata

SFAT CA SA FIE GATA MAI REPEDE (si mai colorata & gustoasa): Aceleasi ingrediente, numai ca se topesc 2-3 linguri de zahar in oala, se adauga apa sa se faca sirop, se pune TOATA APA-10 l-si restul zaharului si cand da in clocot se stinge, se adauga socul si lamaia, stoarsa si taiata. Dupa cateva ore cand e calduta ca apa de balacit se adauga drojdia dizolvata in putina apa. Se lasa 24 ore oala acoperita in bucatarie,unde e cald. Apoi se scoate socul, se stoarce, se strecoara socata si se pune in pet-uri de 2 l. In 3-4 zile e numai buna, depinde de vreme. Dupa 4 zile e bine de dat la frigider, deoarece nu mai e gustoasa daca fermenteaza prea tare. Cred ca voi merge acum sa culeg soc! :D SE POATE FACE SI CU SOC USCAT!
 

Ilinca  acum 4 ani 14 Iunie 2009 04:12  

Re: Socata

am urmarit cu atentie postarile voastre, am facut si eu socata, si am o dilema...de ce mi-a iesit amara de a trebuit sa o arunc? sunt extrem de suparata
soacra mea zicea ca 10-12 flori mari de soc(precum spune reteta) la 5 litri de apa e enoooooooorm de mult...ea zicea ca se pun 5 flori la 10 litri si din cauza asta sa fi fost amara...voi ce parere aveti? va rog sa ma tineti la curent ca mor de suc de soc cum mor de lebenita)
va pup si sper ca a doua oara sa imi iasa
 

Ioana  acum 4 ani 14 Iunie 2009 12:47  

Re: Socata

nu e mare cantitatea de flori, am facut-o in fiecare an de cateva ori si a iesit buna. ma gandesc ca ai pus florile de soc cu codite mari si alea dau amareala. incerca sa le tai cat mai aproape de flori data viitoare. sau coaja de lamaie e amara, dar nu atat de tare incat sa trebuiasca sa arunci socata... cred totusi ca de la codite a iesit asa.
 

camelia  acum 4 ani 16 Iunie 2009 08:52  

Re: Socata

Salutari
Ati facut din aceasta bautura delicioasa un subiect de interes national. Cu ingredientele necesare si cu putina dragoste, veti avea rezultatul scontat.
 

Adrian  acum 4 ani 18 Iunie 2009 18:22  

Re: Socata

Anul acesta am facut pentru prima data si a iesit excelenta.
La 8 litri de apa am adaugat 4 lamai bine stoarse, 800 grame de zahar, ~8 grame de drojdie. Am lasa-to 12 ore in vasul initial dupa care am strecurat-o in sticle si apoi le-am la frigider. Initial nu era foarte acidulata insa dupa 5-6 zile de stat la frigider a devenit la fel de acidulata precum sucurile din comert insa mult mai bun si mai sanatos.
Acum ma pregatesc sa mai fac o "sarja" dar de data aceasta incerc cu zahar brut (neprelucrat) deoarece e mai aromat

P.S. Cojile de lamaie au stat in suc in cele 12 ore.
 

ioana-50  acum 4 ani 22 Iunie 2009 13:46  

Re: Socata

Da Camelia ai dreptate a venit fiecare cu reteta proprie si a iesit ceva bun,acum ca s-a terminat socul astept alte retete de sezon in locul sucurilor din comert.cei care aveti retete bune de sucuri racoritoare si le-ati testat in casa va rog sa ni le impartasiti si noua celor care spunem un NU hotarat sucurilor din comert.
 

diana h  acum 4 ani 23 Iunie 2009 11:26  

Re: Socata

stiati ca merge si cu flori uscate de soc? se pun mai multe flori -cam dublu- dar, zau, iese f.buna!
 

ioana-50  acum 4 ani 24 Iunie 2009 15:55  

Re: Socata

multumesc Diana h am sa incerc si am sa iti spun cum a reusit.
 

ioana-50  acum 4 ani 30 Iunie 2009 14:08  

Re: Socata

da diana h am reusit cu flori uscate de soc dar trebuie in loc de 10 flori 15 si trebuie amestecat de mai multe ori pe zi ca sa nu se ingroase.
 

diana h  acum 4 ani 30 Iunie 2009 14:30  

Re: Socata

draga ioana-50, ma bucur ca ti-a reusit! eu nu reusesc intotdeauna sa culeg flori de soc si atunci apelez la sora mea, care sta la tzara. ea are vesnic soc pus la uscat. si uite asa m-am adaptat!
 

ioana-50  acum 4 ani 2 Iulie 2009 21:18  

Re: Socata

diana h ,eu stau la oras la bloc,dar de cand vine primavara eu cu sotul meu santem in natura cat mai mult,lasam ap.de la et.4 si toata ziua colindam pe coclauri ,am uitat sa-ti zic santem pensionari "tineri" SI AVEM O DACIE DIN 76si o lasam unde apucam si o luam pe jos ca de trebuie si miscare.acum santem preocupati de ciuperci dar poate dupa ploile acestea vom avea noroc.
 

nika  acum 4 ani 31 Iulie 2009 21:55  

Re: Socata

bun,bun.......dar de unde sa iau foi de soc? sa gasesc foi si ma apuc de ea!!!!!!bun,bun.....
 

Druantia  acum 4 ani 3 August 2009 20:40  

Re: Socata

hello.
vazand aceasta reteta mi-am amintit ca am primit si eu de la mama. ea face in fiecare an si imi trimite si mie. acum merg sa imi pun in cana.....nu stiu exact reteta pe care o foloseste dar e foarte buna si sanatoasa.
 

hi  acum 3 ani 15 Februarie 2010 18:19  

Re: Socata

Vreau si eu socata... .Apa trebuie fierbinte sau rece?:|
 

mahree  acum 3 ani 24 Februarie 2010 16:28  

Re: Socata

buna am intrat aici sa vad cum se face socata dar eu stiu alta reteta ce-i drept este costisitoare dar se merita pt copii tot ce e mai bun.. si anume inlocuitzi zaharul cu miere de albine o va face si mai aromata si se poate adauga si niste menta.. aceasta combintie va fii un deliciu si asa va fi pe deplin benefica organizmului nostru.. bafta
 

Adi  acum 3 ani 27 Aprilie 2010 12:30  

Re: Socata

puteti incerca cu aceleasi cantitati sa faceti un ceai cu tot ce trebuie in el. il lasati sa se receasca pana devine doar caldut. il strecurati si il puneti in sticle de plastic in care puneti o bita mica de drojdie (transforma zaharul care oricum e in cantitate mare in CO2). se tine 2 zile undeva la racoare dar nu in frigider si se mai verifica din cand in cand presiunea sticlelor. dupa 2 zile se poate pune la frigider
 

Alina  acum 3 ani 11 Mai 2010 13:01  

Re: Socata

In loc de drojdie eu folosesc cu suces o mina de stafide la un borcan de 5 litri .
Lamia o adaug doar in ultima zi , altfel parca ma deranjeaza gustul de coaja .. cat de subtil e el .. tot il simt .
O sa incerc la tura urmatoare si cu orez la un borcan pt comparatie .
 

ana  acum 3 ani 13 Mai 2010 18:44  

Re: Socata

pt 10 litri de socata cate grame de flori uscate e necesar ? (eu le cumpar din magazin si sunt la gramaj )

luna viitoare vreau sa incerc cu orez sau doar florile uscate (nu prea imi place gustul de drojdie )
 

aurelia  acum 3 ani 17 Mai 2010 12:57  

Re: Socata

socata este foarte buna!
am un nepot care este capitan la f.c. rapid si de cate ori castiga si da gol trebuie sa ii fac socata .
 

mihaela  acum 3 ani 17 Mai 2010 15:00  

Re: Socata

buna,am o intrebare pentru voi,cele care ati facut deja socatŕ.Eu nu sunt in Romania,iar aici in Italia,am vazut soc,ieri l-am adunat pentru ceai dar vreau sa fac si suc.Am pus exact tot dupa reteta asta,dar am o nelamurire..trebuie agitat borcanul pana maine,sau il las asa nemiscat cum este acum(doar florile,zaharul,lamaie si apa cat sa privisteasca)..asta nu am inteles.
Tinctura din fructe de soc am facut ramane sa fac si suc ca tare imi placea cel facut de mama de acasa.Va multumesc si astept ca cineva sa imi raspunda
 

Ioana  acum 3 ani 18 Mai 2010 10:10  

Re: Socata

mihaela, lasi asa borcanul pana a doua zi, nu trebuie agitat. doar a doua zi, cand il umpli cu apa, amesteci ca sa se dizolve si restul de zahar.
 

mihaela  acum 3 ani 18 Mai 2010 18:27  

Re: Socata

merci mult,il am deja la soare.abia astept sa il gust,ne auzim peste cateva zile
 

anca  acum 3 ani 18 Mai 2010 19:00  

Re: Socata

Fetelor,eu am o reteta de sirop de soc ,e f bun si ii tine cu succes locul socatei pe timp de toamna,iarna. 1,5 l apa,3 kg zahar,50 g sare de lamiie si 30-50 flori de soc(depinde de marime).Se pun intr-o oala se se lasa de azi pe miine,pina se topeste zaharul.sSe strecoara printr-un tifon si se pune siropul in sticle(gen Tedy).Se face cu apa si e f gustos si racoritor.Puteti sa incercati dc vreti!
 

gya  acum 3 ani 19 Mai 2010 10:06  

Re: Socata

se fermenteaza si fara drojdie, am facut ieri si azi o bag in sticle la frigider a iesit super si va vand un pont puneti intr-o tigaie / cratita o cana de zahar pt a se carameliza si dupa ce s-a facut maro turnati-o in borcanul cu apa si cu soc , ii da o culoare super... iar de gust ce sa mai zic
 

adi iordache  acum 3 ani 19 Mai 2010 21:59  

Re: Socata

Sunt in Spania de 7 ani. Socul,socata si dulceata de soc sunt amintiri dragi ale copilariei mele.Bunica mea facea socata si dulceata in fiecare an. Atunci,lamaile erau o problema.Ani la rand m-am delectat si eu, la randul meu,la casa mea.Dar am fost nevoit sa aleg drumul pribegiei.Anul trecut am vazut soc,pe aici dar nu am ajuns sa culeg.Azi, mi s-a intamplat sa vad,din nou, si pt ca era posibil,am oprit si am cules umpland,calic, o punga.
Nu-mi mai aduceam insa,aminte,reteta. Multumesc Ioana ( fata mea cea mare tot Ioana se numest). La vremea copilariei mele,multi se fereau de soc, iar dulceata de soc a bunicii mele lasau, adaugand si asta,multe guri cascate.Atentie, ca uneori face mai urat decat sampania, si nu ajungi sa pui in pahar,nimic.
 

mihaela  acum 3 ani 20 Mai 2010 13:52  

Re: Socata

Ioana..a iesit super,are un pic gust de drojdie,dar mie imi place..am sa mai incerc si saptamana viitoare..cineva spunea de suc de coacaze,stii cumva reteta?
Va salut pe toti.
 

iuliu  acum 3 ani 21 Mai 2010 22:38  

Re: Socata

Va multumesc tuturor pentru detaliile acestei retete.Am cules si eu flori de soc si am sa incerc sa fac socata .O sa va anunt cum a iesit.VA SALUT PE TOTI.
 

iuliu.adam  acum 3 ani 22 Mai 2010 23:11  

Re: Socata

mie imi place foarte mult socata ,am baut mai demult si stiu ca mia placut .Acum am cules si eu niste flori de soc si vreau sa fac o socata dar nustiu daca mia reusi.Daca imi reseste va anunt si pe voi VA MULTUMESC TUTUROR PENTRU COLABORARE!
 

caldaregabriela  acum 3 ani 24 Mai 2010 13:57  

Re: Socata

fffffff ffffffff buna acum o folosim eu sotul meu si verisosara mea care urmeaza sa-si faca si ea
=ps am fost dupa flori dar la noi inca nu au infloritP~
 

Cristina  acum 3 ani 26 Mai 2010 11:31  

Re: Socata

Maine e gata si socata mea. Deja miroase extraordinar de bine..iar de gust...ce sa zic: profit de ocazie si verific aciditatea seara si dimineata...cu o inghititura..
 

gigi  acum 3 ani 26 Mai 2010 13:43  

Re: Socata

Eu pun paine in loc de drojdie, ca sa nu aibe gust de drojdie. Iese un vinut nemaipomenit, dar cu rabdare. Trebuie o saptamana.
 

valentina  acum 3 ani 26 Mai 2010 15:00  

Re: Socata

Eu as avea o intrebare fff importanta: Dupa ce ai tras socata in sticle, o pui la rigider, dar trebuie consumata in 1-3 zile, altfel, incepe sa se acreasca. Adica fermenteaza in continuare si nu mai e buna.
Ce se poate adauga in sticle ca sa nu mai fernmenteze ??? Sa ramana asa, cum am tras-o din borcan??
Stie cineva???
M-ar ajuta foarte mult. Multumesc!
 

meri  acum 3 ani 28 Mai 2010 02:03  

Re: Socata

esta ffffffffffffff sanatoasa.se merita
 

marina  acum 3 ani 28 Mai 2010 12:44  

Re: Socata

buna doamnelor si domnilor!
astazi am facut o portie de 5 litri de socata dar inca nu stiu daca sa pun sau nu drojdie
atutati-ma sa ma hotarasc
 

Laurentiu  acum 3 ani 29 Mai 2010 01:06  

Re: Socata

Salut lume buna! Eu am facut socata, pentru prima data si imi place si gustul, e bun. Am folosit 11 l apa, 1 kg zahar, 2 lamai, 11 flori mari de soc si drojdie de bere cam o lingura.
Cel mai bun e sucul extras a doua zi, deja in a treia e alcoolizat, iar a patra sa vad maine :D . Apropo de drojdia de bere care e o colonie de ciuperci (ce sunt prezente in cantitati mici in mediul inconjurator!deci chiar daca nu pui de fapt tot au drojdie, asta pt cei care sunt speriati si zik sa nu pui ), este f utila organismului uman, vindeca multe boli, cautati pe google! Pana si cancerul il stopeaza. Iar bunica zicea ca nu e bun "vinul de soc" k te doare capul apoi, dar a baut socata si dupa primul pahar a mai luat unul
Succes!
 

nu stiu cum sa fac  acum 3 ani 29 Mai 2010 17:28  

Re: Socata

ce tare am reusit






 

mari  acum 3 ani 31 Mai 2010 16:09  

Re: Socata

este excelenta m,erita
 

sabin  acum 3 ani 31 Mai 2010 21:24  

Re: Socata

la 10 litrii de apa se pune o cescuta rasa cu boabe de orez. cu orez socata iese mai acidulata si evitati si eventualul gust de drojdie.
spor!
 

red  acum 3 ani 31 Mai 2010 21:49  

Re: Socata

Salut tuturor.Eu mi-am facut socata in 2 bidoane de 10l)).Am pus in fiecare bidon cam 10 flori de soc,cate l lamaie si 600-700 de grame de zahar in fiecare bidon.Astazi are mai bine de 2 zile insa nu e deloc acidulata.....Mai trebuie s-o las?(Vreau sa fie acidulata!In rest e buna la gust insa vreau neaparat sa fie acidulata.Soare nu am tot timpul in balcon.Numai bine all!
 

ioana  acum 3 ani 2 Iunie 2010 06:23  

Re: Socata

e buna la gust dar nociva pt organism..................ingrasa si nu e deloc sanatoasa.am o intrebare:in loc de zahar nu pot folosi miere de albine?
 

nicoleta  acum 3 ani 3 Iunie 2010 12:25  

Re: Socata

este foarte buna am facut si eu si mai fac o tura
 

lidia  acum 3 ani 3 Iunie 2010 20:42  

Re: Socata

incercati si reteta mea,FARA DROJDIE ENTRU un borcan de 10l AVEM NEVOIE DE 10-12 flori de soc ,1kg zahar,4lamai ,din 150g zahar se face caramel .INTR-O OALA SE FIERB 3L DE APA IMPREUNA CU ZAHARUL SI ZEAMA DE LA O LAMAIE,DIN MOMENTUL FIRBERII 15 MIN ASA ZAHARUL SE VA TRANSFORMA IN ZAHARURI SIMPLE.SE PUNE IN BORCANUL DE 10L APA IN CARE AI FIERT ZAHARUL,CARAMELUL,FLORILE DE SOC, ZEAMA DE LA CELELALTE 3LAMAI SI COAJA DE LA 1 LAMAIE PT AROMA DUPA CARE COMPLETEZI BORCANUL CU APA RECE,AMESTECI CU O LINGURA DE LEMN.ACOPERA BORCANUL CU TIFON SI-L LASI INTR-UN LOC INSORIT VREME DE 4 ZILE,TIMP IN CARE AMESTECI DE DOUA ORI PE ZI CU LINGURA PENTRU A RIDICA DROJDIILE NATURALE CARE SE DEPUN PE FUNDUL BORCANULUI.DUPA CELE 4 ZILE STRECORI CONTINUTUL PRIN TIFON CU UN STRAT DE VATA SI PUI IN STICLE DE STICLA CU DOP DE PLUTA DAR ATENTIE SE LEAGA DOPUL PENTRU CA VA SARI SAU IN STICLE DE PLASTIC SI DAI LA RECE(PIVNITA SAU FRIGIDER).POATE FI CONSUMAT CAM IN 3 LUNI,VA DEVENI MAI ACIDULAT CA UN TIP DE SAMPANIE.
 

andi  acum 3 ani 3 Iunie 2010 21:44  

Re: Socata

mai red daca vrei sa fie acidulata pune drojdie mai draga. Sa nu pui prea multa, dar pune ceva. Eu iti recomand 2 pliculete dr Otker a 7 grame la 10 litri. Asta uscata e mai buna. Eu stiu ca fac si paine. Ce nu-mi place la reteta voastra e ca puneti prea putina lamaie. Daca analizam racoritoarele din comert constatam ca toate care contin zahar il au in proportia de 10 - 12 g la 100 ml, ceea ce conduce la 1 - 1,2 kg la 10 l. Un ceai bine acrit ( si bine indulcit) - limonada cum spun copiii mei - contine cca. 1/7 dintr-o lamaie (si 3 lingurite de zahar = 30 g) la 200 ml. Asta conduce la 50/7 = cca. 7 lamai si cca 1,5 kg zahar la 10 l lichid. Faptul ca in borcane o parte din volum este ocupat cu florile ma face sa afirm ca 1 - 1,2 kg zahar si cel putin 6 lamai este ceea ce trebuie pt. o socata adevarata cu gust si nu o saracie de ceai de soc fara lamaie.
A bon entendeur salut !
 

ancutza  acum 3 ani 4 Iunie 2010 12:57  

Re: Socata

am facut acum socata si un borcan mi s a facut asa ca o gelatina...parca este gros!!!!!! daca stie cineva de ce ????
merci
 

lidia  acum 3 ani 4 Iunie 2010 16:33  

Re: Socata

AncuTZA,cate zile are socata?sper ca ai amestecat in borcan intre timp. daca are 4 zile strecoara-l si pune-l in sticle de plastic.Ai grija sa mai intorci sticla din cand in cand vei observa ca are depuneri si sa dai drumul la gaze(desfaci dopul) ca intre timp fermenteaza si se dilata .Oricum nu are nimic,sticlele pune-le in frigider.
 

Anca  acum 3 ani 5 Iunie 2010 22:43  

Re: Socata

Eu pun 2 lamai si doua portocale la cantitatea de 10 litri. Nu pun nici drojdie si nici orez pentru ca nu-mi place acidulata, dar dupa cateva zile se aciduleaza si fara ele. Sunt la a doua serie de 20 de litri. ( pentru 4 persoane) Am observat ca dupa cateva zile de consum dispare senzatia de foame. Cand ajung acasa de la serviciu beau 2,3 cani mari de suc si nu-mi mai trebuie mancare, chiar daca toata ziua am mancat doar 2 covrigi si am baut cafea. Si nu mi-e foame toata ziua. Mananc ceva doar pentru ca incep sa ametesc dar nu ca mi-ar fi foame.
 

Madi  acum 3 ani 6 Iunie 2010 17:52  

Re: Socata

Foarte buna reteta...a iesit nemaipomenita,am pus mai mult zahar si vreo 2 lamai in plus.Drojdie am pus foarte putina,aproape deloc la al doilea borcan mare.E super,chiar daca te ameteste un pic
 

aurelian  acum 3 ani 7 Iunie 2010 20:41  

Re: Socata

eu am flori de soc chiar in gradina si abia astept sa pun in aplicare reteta
 

paul  acum 3 ani 8 Iunie 2010 22:06  

Re: Socata

as dori o reteta de socata de pe la manastiri, de undeva.Poate ma va ajuta cineva cu o reteta pentru socata si nu numai.Multumesc anticipat si astept retetele voastre pe adresa ;plflorescu@yahoo.com.
 

TEREZIA FARCAS  acum 3 ani 9 Iunie 2010 16:56  

Re: Socata

intrebare:
socata afecteaza inima?
 

dana  acum 3 ani 14 Iunie 2010 20:05  

Re: Socata

maine e ziua cea mare! Voi face pt prima data in viata! pt. mine si iubi ( o sa-l zapacesc )
 

LILIANA VARBAN  acum 3 ani 16 Iunie 2010 08:20  

Re: Socata

iti dau reteta mea care este fara drojdie:
1 kg zahar , 5 lamai , 50gr otet de mere , 6-7 flori si 6-7 litri apa plata.
Se ard 250gr zahar . Se stige zaharul cu 1litru apa (din totalul de apa) . Dupa ce s-a topit se adauga si restul de zahar ca sa se topeasca .
Se pregateste un borcan de 10 litri . Punem pe fundul borcanului florile , restul de apa rece , lamaile (spalate) stoarse si cu tot cu coaje , otetul , si la sfarsit siropul facut mai devreme (poate fi chiar si caldut). Se lasa de pe o zi pe alta(cam 24 ore) , se strecoara si se pune in sticle la frigider.
Este foarte bun si sanatos. Eu nu folosesc drojdie.
Va pup.
 

mari  acum 3 ani 18 Iunie 2010 19:34  

Re: Socata

Am facut socata in fiecare an, am pus la 10l apa 1kg zahar din care 200g ars,2-3 lamai cu totul, taiate felii.si 10- 12 -13 flori de soc, drojdie punem daca vrem sa fermenteze mai repede.Se tine la cald .Dupa cateva zile este buna .Daca o tinem mai mult ,obtinem o bautura asemanatoare cu vinul. Rece este deosebit de bun.
SFAT reparati in casa bauturi racoritoare din trandafiri,flori se macies,din fructe .Sunt mult mai bune si sanatoase decat "bauturile " din comert. merita sa incercati!
cu drag
 

gigi  acum 3 ani 19 Iunie 2010 15:53  

Re: Socata

Credeti ca se poate face diabet din asa ceva ? Fiti siguri, dar... merita !
 

Crina L. Morari  acum 2 ani 29 Noiembrie 2010 19:21  

Re: Socata

Ahhhh Socata Pacat ca pe aici nu se gaseste ca tare mi-e dor...desi am baut in iunie cand am fost in Romania dar parca mi-e iar pofta facea si mama mea cu borcanele de 5 litri vara si beam de numa'
 

ionut  acum 2 ani 16 Martie 2011 16:49  

Re: Socata

se face sau nu socata din flori uscate? Este sanatos?
 

Mihaela Italia  acum 2 ani 9 Mai 2011 20:32  

Re: Socata

Buna la toata lumea, azi am facut si eu o damigiana de 5 litri sper sa-mi iasa ,,apropos fetele;eu fac si gem din fructe de soc si este nemaipomenit,si sirop care este utilizat in special pt.cei ce au bronsita,italienii aici il folosesc de zeci de ani .Si eu am facut si nu-mi pare rau.Mai dau si la altii care au nevoie pe aici.Incercati si voi .PS dupa ce se scutura floriile socului ramin acele bobite verzi care cu timpul se vor coace ,devenind ceva asemanator murelor la culoare. Atentie pateaza.Sper sa aveti incredere si sa incercati .
 

Paul  acum 2 ani 22 Mai 2011 16:50  

Re: Socata

Hei.. salut azi voi face si eu o socata Sper sa fie buna!O sa va zic cum a iesit Copii mei zi ca e
si ca cea de la magazin "FANTA" e mai buna NU STIU DAR TINERETUL ASTA S-A STRICAT NUMAI E-URI CONSUMA SI MAI ZIC DE CE SE INGRASA
 

miki  acum 2 ani 22 Mai 2011 18:00  

Re: Socata

SALUTARE! Ayi am cules florile , maine fac si sper sa-mi placa. Va doresc tuturor toate cele bune si...beti sanatos!
 

Mara  acum 2 ani 23 Mai 2011 02:43  

Re: Socata

As vrea sa stiu: Florile se pot pastra si prin refrigerare? Toata lumea mentioneaza numai flori uscate, daca nu le folosesti proaspete. A incercat cineva sa le inghete?
 

eraser  acum 2 ani 24 Mai 2011 16:29  

Re: Socata

Azi mi-am pus socata in balcon.Un bidon de 10 litri,unul de 9 si un borcan de 5.Cam asta e reteta mea:700-800 grame de zahar la 10 litri de apa,15-20 flori de soc si una lamaie.Abia stept sa beau
 

mia  acum 2 ani 24 Mai 2011 18:00  

Re: Socata

Stie cineva o reteta de socata ptr. diabetici?Cam cata fructoza se pune la 5 litri de apa?Sunt diabetica si nu ma prea pricep la fructoza la cantitati.Multumesc
 

viorel  acum 2 ani 25 Mai 2011 15:52  

Re: Socata

Socata fara zahar,doar cu lamaie.E nemaipomenita!Trebuie doar sa elimini prejudecatile,cum ca e prea amara.Mi pune in borcan frunze de patrunjel,marar si doi,trei samburi de cais zdrobiti. P.S. Evident nu vei bea un pahat dintr-o data,vei bea cateva inghitituri,dar este grozav.Incercati inainte de masa.Valabil si pentru diabetici
 

Liliana  acum 2 ani 30 Mai 2011 10:42  

Re: Socata

Am facut pentru prima data socata, nu am consultat mai inainte internetul , probabil ca ar fi fost mai bine. Am avut reteta de la o prietena. Am folosit la 8l apa, 6 flori 800 g zahar, 2 lamaii si 2-3 linguri de stafide , pe care le-am amestecat intr-o galeata de plastic si le-am lasat pana a doua zi , in frigider . A doua zi am strecurat siropul si l-am pus in sticle de plastic in frigider, este f . bun la gust , dar nu stiu daca se va acidula. Astazi am intrat pe acest site si am vazut ca de fapt trebuia pus la soare. Am sa le scot din frigider si le voi pune la soare , sunt curioasa ce o sa iasa, pentru 2-3 zile, sper sa prinda putin acid .
 

Magda  acum 2 ani 30 Mai 2011 16:37  

Re: Socata

Pot pune zaharina in loc de zahar?
 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani 30 Mai 2011 17:17  

Re: Socata

A venit Ioanaaaaa !
Ce dor mi-a fost de tineeeeee !

Astazi fac socata !
 

gogol  acum 2 ani 31 Mai 2011 13:57  

Re: Socata

Excelenta reteta cu rezultate foarte bune|
 

alexandra  acum 2 ani 31 Mai 2011 20:21  

Re: Socata

eu abia am pus-o pe a mea la fermentat... sunt foarte nerabdatoare sa o gust, sper sa iasa buna desi nu am prea mult soare si e si racoare

mie mi-a fost frica sa pun in borcane de plastic, asa ca am gasti la o vecina un borcan de 3l si ceilalti 2l i-am pus intr-o vaza :D

ce parere aveti de borcanele de plastic, ar fi iesit si asa?
 

mariana  acum 2 ani 31 Mai 2011 22:29  

Re: Socata

nu stie cineva de ce mie mi s.a ingrosat socata?
 

aurora  acum 2 ani 1 Iunie 2011 08:34  

Re: Socata

de obicei se ingroasa sau se ,,baleste" cind pui prea multe flori. incesrca cu mai putine!!!
 

Ioana  acum 2 ani 1 Iunie 2011 08:49  

Re: Socata

simona, abia azi noapte am ajuns.
 

Ioana  acum 2 ani 1 Iunie 2011 12:07  

Re: Socata

alexandra, eu am folosit borcane de plastic si a iesit la fel de bine
 

crina  acum 2 ani 1 Iunie 2011 13:17  

Re: Socata

e foarte buna reteta asta si ami place mai ales socata
 

deea  acum 2 ani 1 Iunie 2011 16:41  

Re: Socata

in sticla de 5 litri de plastic nu se poate face?
 

Ioana  acum 2 ani 1 Iunie 2011 17:28  

Re: Socata

ba da, chiar asta spuneam mai sus.
 

cili   acum 2 ani 1 Iunie 2011 20:04  

Re: Socata

...in vremuri stavechi, mama ne facea socata...acun ca mi-ati adus aminte, parca as incerca si io...zice c-ai buna pt. slabit, si cum arat ca un portavion in mars, poate prinde bine...
 

lisavaly  acum 2 ani 2 Iunie 2011 19:33  

Re: Socata

....am citit multe dintre postarile voastre,iar retetele par a fi bune,numai ca femeia care mi-a vandut socul mi-a spus ca 1/2 kg de soc (numai flori) la 10 l de apa,1 kg de zahar,2 lamai si un cub de drogdie .Cumva o fi prea mult soc?Daca poate cineva ,sa imi raspunda ,va rog...toate cele bune va doresc ,si o socata gustoasa...
 

vasile  acum 2 ani 2 Iunie 2011 20:58  

Re: Socata

io am facut acum doua zile doua damingeni de 50 litri inca fierbe ca vinul .cind mie sete scot cite o cana de 1L o pun la frigider si ma racoresc cu toata familia
 

Ioana  acum 2 ani 3 Iunie 2011 10:27  

Re: Socata

prea mult soc, cred ca intra multe flori in 1/2 kg fiindca sunt usoare. 10 flori cat pun eu la 5l nu cred sa aiba mai mult de 50 grame.
 

adriana-pitesti  acum 2 ani 4 Iunie 2011 17:06  

Re: Socata

dragele mele ,eu am pus in compozitie o lingura si jumatate de sare de lamaie (la 10 l de apa), fara drojdie.optional mai puteti pune si o lingurita de orez. iese fff buna .orezul ajuta la fermentare.
 

aurelia cluj  acum 2 ani 5 Iunie 2011 21:16  

Re: Socata

acum vreau sa pun socata si e dumineca, nu aveam drojde .multumesc ptr. reteta si ideea cu orezul in loc de drojdie .va pup.
 

oana  acum 2 ani 6 Iunie 2011 14:36  

Re: Socata

cred ca este foarte buna desi mama nu a apucat inca sa o faca . O fa face in curand. Va multumim!
 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani 7 Iunie 2011 17:04  

Re: Socata

Imi pare foaaarte rau ca nu-ti pot oferi din socata mea, decat virtual A iesit excelent si am si baut-o pe jumatate ...
Saptamana viitoare mai fac o tura, fara drojdie de data asta...
 

Ioana  acum 2 ani 9 Iunie 2011 09:31  

Re: Socata

multumesc Simona, socata virtuala e la fel de bine primita ca si cea reala. sa-mi spui cum iese fara drojdie. eu am incercat o data cu orez si nu mi s-a acidulat.
 

eliza  acum 2 ani 13 Iunie 2011 00:42  

Re: Socata

O sa fac,maine,ptr prima oara!dar nu stiu cum,cu drojdie,sau fara drojdie,am sanse mai bune,sa-mi iasa perfect?tinand cond,ca in Banat,nu ,va fi,foarte cald,urmatoarele zile,si,nu stau la etaj,sa am balcon,ci stau la casa!
Da-ti-mi un sfat va rog,macar maine!
Pusi gospodinelor!
Ah,si vreau neaparat sa-mi iasa acidulat!
 

Ioana  acum 2 ani 13 Iunie 2011 09:10  

Re: Socata

daca nu vei avea mult soare zilele astea pune drojdie. eu pun oricum drojdie. iar daca stai la casa, nu va fi nicio problema, iti trebuie doar un geam sau o zona in care sa bata soarele. il acoperi cu tifon sa nu intre gazele in ea si eventual, daca il pui in curte, il pui pe ceva inalt sa nu ajunga animalele la el sa ti-l verse.
 

Anca  acum 2 ani 13 Iunie 2011 10:48  

Re: Socata

Salut! Aseara am facut si eu socata dupa reteta din articol, insa am pus toata compozitia intr-o oala de teflon, deoarece nu am borcan de sticla. E ok daca o acopar cu capacul? Nu am teflon si nici nu stiu cu ce as putea-o acoperi. Mersi!
 

Ioana  acum 2 ani 13 Iunie 2011 11:01  

Re: Socata

eu o pun in borcan fiindca este transparent si atunci socata este expusa direct la soare. am impresia ca fermenteaza mai bine si ca nu iese acidul asa usor. dar drept sa-ti zic nu stiu daca asta nu e doar un mit din capul meu, fiindca in oala nu am incercat niciodata. dar uite, esti prima care testeaza asta pentru noi: pune un capac pe oala si las-o direct sub razele soarelui. sa ne spui cum ti-a iesit!
 

Andrei  acum 2 ani 28 Iulie 2011 20:36  

Re: Socata

Grozava!Este cea mai buna bautura din toate timpurile.
 

anra  acum un an 5 Ianuarie 2012 10:11  

Re:

sa va sau o reteta
ai nevoae de lapte cald intro cana pui capucido si amestegi ai nevoe de frisca din punga si de smantana pui smantana amestegi cu misterul apoi pui frisca sitot dai cu misterul il pui in frigider cand se intareste pui intr-o punga apoi pui in bautura si e fantastica
 

clau  acum un an 5 Martie 2012 13:08  

Re: Socata

mie imi place fara drojdie, nefermentata! facuta in acelasi stil, doar ca nu mai adaug drojdie, o las 2-3 zile si o bem atunci proaspata
 

popescu george[sorina]  acum un an 15 Aprilie 2012 19:28  

Re: Socata

eu fac socata fara drojdie,pun o felie de paine neagra usor prajita si 5o gr otet de mere facut in casa , iar inainte sa il pun in sticle caramelizez 100 gr de zahar pt. culoare si aroma .pt. afermenta repede se da apa in clocot cu zaharulsi se lasa sa se raceasca pana la 30-40 grade si dupa aceea se pun florile de socsicoaja si sucul de la lamai....daca las toata lamaia la fermentat lasa un gust usor amar.
 

man emanuel  acum un an 6 Mai 2012 16:29  

Re: Socata

Sucul de soc este contraindicat sua nu bolilor cardiovasculare? Unii spun ca nu este indicat.M-ar interesa o parere profesionala.
 

soryna  acum un an 15 Mai 2012 16:41  

Re: Socata

Buna.vreau sa fac aceasta reteta in zilele urmatoare,dar astept sa se incalzeasca sa o pot pune la soare.Cat trebuie tinuta ca sa nu fermenteze f tare si sa nu contina alcool?Va intreb deoarece eu sunt insarcinata si vreau sa ai dau si fetitei mele de 5 ani...
 

Ioana  acum un an 15 Mai 2012 16:52  

Re: Socata

in doua zile cu soare toata ziua, a fermentat un pic, era placut acidulata, eu zic ca nu contine foarte mult alcool in acest stadiu. dar doar tu poti stabili viteza cu care fermenteaza. o gusti zilnic si vei simti acidul. cu cat acidul e mai puternic, cu atat va contine mai mult alcool. as zice sa lasi la fermentat 1-2 zile maxim (dupa ce ai pus apa) ca sa fii sigura.
 

soryna  acum un an 15 Mai 2012 16:56  

Re: Socata

Multumesc ptr raspuns.Abia astept sa o fac si dupa aceea te invit la un pahar de socata
 

Ioana  acum un an 15 Mai 2012 19:37  

Re: Socata

pentru ce calatorie sa ma pregatesc?
 

soryna  acum un an 15 Mai 2012 21:17  

Re: Socata

la Timisoara...esti departe?
 

Solomon Roxna  acum un an 15 Mai 2012 21:37  

Re: Socata

TRebuie neaparat sa fie transparent vasul.. Am pus intr.o oala si a fost si innorat zilele astea. O las mai mult ? O mut in alt vas?

Multumesc anticipat:D
 

BARBU STELA CLAUDIA  acum un an 19 Mai 2012 17:09  

Re: Socata

As vrea sa aflu o reteta de socata neacidulata. Nu prea mai suport bauturile acidulate si cele alcoolice deloc!
 

Beni  acum un an 20 Mai 2012 15:09  

Re: Socata

Ei bine, da ! cu cateva ingrediente si un pic de dragoste (he,he ! ) se poate face o bautura racoritoare asa de sanatoasa si revigoranta! Iar daca ,dupa ce ai facut-o o imbuteliezi in sticle bine astupate la gura ,dar nu inainte de a-i pune si 2-3 boabe de orez la fiecare sticla,deja ai shampania asigurata pe tot anul! bineinteles ca acestea se pastreaza la loc intunecos si rece! altfel ...plaf ,explodeaza! Mi-aduc aminte de un prieten care vindea gogoshi in curtea scolii ,iar ca bautura racoritoare avea socata la ghiatza ! va dati seama ca el prepara aceasta bautura in butoaie de 200 l...!!! mai bine zahar decit tot felul de chimice si E-uri! Mai bine un pic de munca si indeminare decit Fanta ,Cola si alte tipuri de Galus !!!
 

AlaCret  acum un an 23 Mai 2012 21:09  

Re: Socata

sincer sa fiu e pentru prima data cand fac socata sper sa imi iasa ceva
 

alexandra  acum un an 25 Mai 2012 17:31  

Re: Socata

da e forte buna multumes pentru reteta este delicioasa
 

Alina Ioana Preda  acum un an 26 Mai 2012 17:01  

Re: Socata

savuroasa foarte buna incercatio
 

Ionut  acum un an 26 Mai 2012 17:26  

Re: Socata

Hello
Nu stiu daca vi s-a intamplat vreodata dar anul acesta mi s-a gelificat socata
La 10 l apa am pus vreo 13-15 flori mari soc 1kg zahar, 5 lamai mici spalate si taiate felii si o aluna sau mai putin de drojdie (de panificatie) (eu am facut intr-un acvariu de 40l + un borcan de 15l deci cantitatile multiplicate) anul trecut respectand aceeasi reteta mi-a iesit excelent.
Azi e a 4 zi , a fost amestecata de 2 pe zi dar nu stiu din ce cauza s-a gelificat , culoarea e ok mirosul ok dar de gustat la cum se scurge nu am avut curaj.
Ceva sugestii, o fierb, o arunc , ce am gresit?
Va multumesc!
 

Gabriela  acum un an 27 Mai 2012 20:41  

Re: Socata

Nu am mai facut socata de multi ani. Azi am gasit flori de soc "nepoluate" si m-am hotarat sa fac cam 3 litri de socata. In loc de drojdie am pus 1 lingura de stafide, 1 lamaie, 5-6 flori de soc si 200 g zahar. Nu vreau sa o fac prea dulce.
Sunt curioasa cum va iesi, nici afara nu este prea cald.
Va multumesc !
 

Ovidiu  acum un an 27 Mai 2012 22:19  

Re: Socata

Buna ziua,

As avea si eu o intrebare : cand trebuie culeasa floarea de soc buna pentru socata? la mine in curte e verde inca, bobite foarte mici. Sper ca nu a trecut vremea ei, am uitat care era anul trecut perioada socatei, am avut curtea plina dar nu am stiu reteta si nici cand e buna de facut socata. Multumesc anbticipat pt raspuns.
 

Ioana  acum un an 28 Mai 2012 09:03  

Re: Socata

trebuie sa fie inflorita, sa arate asa: [link]
 

Barbu Stela Claudia  acum un an 28 Mai 2012 16:35  

Re: Socata

as dori sa primesc reteta unei socate care sa nu fie acidulata! nu ma mai simt bine daca beau sucuri acidulate! Pot primi raspunsul pe adresa mea de email?
 

valeria  acum un an 29 Mai 2012 01:05  

Re: Socata

am facut pentru prima data socata dupa reteta ta si vreau sa spun ca, in afara faptului ca mi se pare un pic prea dulce, a iesit nemaipomenita. un gust grozav, parfumata si acidulata atat cat trebuie. am preparat-o aseara si astazi dimineata am umplut borcanele cu apa rece, am pus drojdia si cum era un soare de toata frumusetea am dat-o pe terasa. am amestecat de vreo 3 ori in ea pana la ora 16,00 si a fost deja gata. am strecurat-o si am pus-o la frigider. grozavaaaa . am uitat sa-ti spun ca eu sunt in franta si am folosit o drojdie uscata superactiva de la "vahine". nu ma asteptam sa fie gata asa de repede si sa mai iasa si atat de buna. am avut in vizita nepotul batranei cu care lucrez, impreuna cu fetita si le-am dat sa bea si le-a placut f. mult. bineanteles ca le-am dat si acasa pentru cea mica. acum ma zbat sa caut o sursa mai buna de soc, ca sa imi fac provizii pentru o cantitate mai mare. multumesc, ioana, pentru o asa bautura sanatoasa si delicioasa. pupici.
 

mihaela  acum un an 29 Mai 2012 13:57  

Re: Socata

wow,daca ma credeti de citeva saptamini imi este gindul la socata ,mama facea in fiecare an socata dar sint plecata de 12 ani din tara asa ca nu am m ai baut socata de atunci ,la sigur ca nu gasesc aici in s.u.a ,o sa o sun pe mama azi sa imi faca m ai ales ca ma duc acasa in iulie











 

mihaela  acum un an 29 Mai 2012 14:12  

Re: Socata

in engleza la flori de soc se zice ELDERFLOWER ,misiunea mea acum sa cumpar un copacel de soc
 

Madalin  acum un an 29 Mai 2012 15:08  

Re: Socata

Stie cineva de ce se ingroasa sucul de soc:-? Atunki cand il trag din borcan prima sticla mai e cum mai e ....da restu e gros intra pe gat de parca e miere moale (incalzita) din ce cauza o fi ? Eu pun la fiecare litru cate o floare de soc .3 lamai mai mari un KG de zahar , fra drojdie ,si il las la fermentat vreo patru zile asa ....care e motivu de se ingroasa ? ? ? ?
 

ioana  acum un an 30 Mai 2012 15:00  

Re: Socata

Va dau o reteta de sirop de soc: intr-o oala se pun flori de soc se pune apa sa le cuprinda si un virf de cutit de salicil se pune ceva greutate sa nu se ridice florile de asupra ca se oxideaza a doua zi se strecoara lichidul si la fiecare litru de lichid se pune 800g zahar si se da la fiert se ia spuma apoi se pune multa zeama de lamiie aprox o lamie si jumatae la litru de lichid se mai da citeva clocote se pune fierbinte in sticle si se pune intre paturi pina se raceste, eu fac de citiva ani si sta mult timp.
 

Ioana  acum un an 30 Mai 2012 15:03  

Re: Socata

multumim Ioana, suna excelent!
 

edo  acum un an 3 Iunie 2012 11:32  

Re: Socata

de trei zile astept,dar nu am pus drojdie o vreau naturala pe cat se poate,in garaj e cald,am gustat acum dar nu-i acidulata,o mai las?
 

nicu  acum un an 3 Iunie 2012 19:45  

Re: Socata

dar pt un borcan de 10 l se dubleaza toate cantitatile??
 

valeria  acum un an 3 Iunie 2012 21:43  

Re: Socata

bunaaaaa. am facut a doua tura de socata. foarte buna si s-a facut f. repede. am pus 5o gr. flori la un borcan de 3 litri, sucul si coaja de la o lamaie si jumatate, 200 gr. de zahar si 2 (doua) gr. de drojdie uscata, ca aici nu am gasit drojdie proaspata. am facut exact reteta ioanei si a doua zi am dat borcanul la soare si am amestecat de 4 - 5 ori in el pana seara si a fost gata. a iesit foaaaarte bunaaaa. si astazi este si mai buna. multumesc ioana.
 

Alecs Georgescu  acum un an 6 Iunie 2012 10:47  

Re: Socata

eu am facuto socata fara drojdie si am tinuto vro patru zile ) si a iesit cam inteapa la limba
 

georgiana  acum un an 6 Iunie 2012 11:39  

Re: Socata

am o intrebare.eu nu am mai facut niciodata socata si as vrea sa stiu ceva.eu am primit florile de soc acum o saptamana si le-am pus pe niste ziare in casa la uscat pt ca asa amauzit ca e bine.intrebarea este deca e bine sau nu?am citit si pe internet mai multe retete si pe undeva scria ca nu e bine sa pui flori uscate eu ce sa fac????
 

Ioana  acum un an 6 Iunie 2012 13:10  

Re: Socata

nu e rau daca pui flori uscate, dar isi mai pierd din aroma "fresh" pe care o au cand sunt proaspete. asadar, acum cat e sezon e bine sa faci socata cu flori proaspete.
 

georgiana  acum un an 10 Iunie 2012 00:15  

Re: Socata

multumesc frumos pentru informatie
 

Florin  acum un an 17 Iunie 2012 05:30  

Re: Socata

1.Problema: socata s-a ingrosat. Cauza: nu ai pus drojdie si - ghinionul tau - ca ai avut o fermentatie lactica in loc de una alcoolica (nu e nevoie sa puneti multa drojdie - doar o bucata cat o cireasa la 10 kg pt ca drojdia e o ciuperca si se inmulteste daca are conditiile necesare(zahar + caldura + apa)
2. drojdia nu e un produs nesanatos. Pe de alta parte credeti ca zaharul pe care il puneti in socata e foarte sanatos si "natural"?
 

Anda  acum un an 19 Iunie 2012 22:36  

Re: Socata

Am o intrebare: Trebuie neaparat de pus ceva de fermentat? Multumesc mult si astept raspunsuri! Si de-abia astept sa iasa socata!
 

Ioana  acum un an 20 Iunie 2012 09:58  

Re: Socata

daca vrei sa iasa usor acidulata, da.
 

Sianu  acum un an 25 Iunie 2012 16:20  

Re: Socata

este foarte buna reteta aceasta de socata!!

 

carmen  acum un an 28 Iunie 2012 11:33  

Re: Socata

eu tin regimul DUKAN si nu am voie nici zahar nici miere, doar indulcitori gen zaharina, aspartam etc. Ma puteti ajuta va rog cu o reteta? Va multumesc
 

STEFAN  acum un an 5 Iulie 2012 23:09  

Re: Socata

ABIA ASTEPT SA INCERC RETETA, AM CULES SOCUL
 

Ionel Neagu  acum 9 luni 19 Noiembrie 2012 21:42  

Re: Socata

Oameni buni, puteti sa conservati socul mult mai eficient cu ajutorul mierii de rapita sau salcam (de Mai). Astfel, va puteti prepara oricand doriti In timpul anului socata in orice cantitate. In privinta drojdiei, sa stiti ca este foarte sanatoasa, chiar daca prin fermentare produce alcool. Eu nu folosesc zaharul pentru ca sunt apicultor. Deci va recomand tuturor conservarea socului si a petalelor de trandafir cu ajutorul mierii naturale. Credeti-ma ca merita toti banii! Faceti-va de curiozitate cateva calcule intre cat ati plati / kg de sucuri sintetice si cat v-ar costa materia prima pt. a va produce singuri bauturi racoritoare. Veti fi uimiti de rezultat.
 

todireasa rodica  acum 7 luni 9 Ianuarie 2013 15:58  

Re: Socata

imi place mult socata ,sucul de socata.Este super reteta o intelegi bravo ioana
 

Mihaela  acum 8 luni 23 Ianuarie 2013 06:47  

Re: Socata

Multumesc de reteta. E cam la fel ca reteta stra-bunicii mele. Eu sunt in SUA. Am comandat pe Amazon flori de soc uscate (sunt organice si importate din Bulgaria). Mai tarziu probabil ca o sa incerc sa imi plantez eu soc pt flori proaspete. Dar cum mi-era tare dor de socata si de stra-bunica mea si de gustul copilariei, o sa incerc cu florile uscate. Trebuie doar sa vad ce drojdie sa folosesc. Aici se gaseste si drojdie de sampanie, si de bere si de vin. Probabil ca o sa incerc cu cea de bere.
 

un consumator  acum 4 luni 19 Aprilie 2013 21:51  

Re: Socata

Socată?! Da. Un Borcan mareee sau mai bine un butoi. Cazane cu apă la fert pentru preparat ceaiul care să fermenteze. Întâi zahărul la fiert 15 minute sau fără zahăr. Mușețelul știe să fermenteze prea bine. Se lasă la răcit cât să priște puțin de degete. Între timp se taie curăță forile de gărgărițe (nu se spală. O traistă de flori. Se taie 1-2 kg de lămâi cu tot cu coajă în jumătate apoi jumătățile în patru. Se presară drojdia cu măsură căci nu se împacă prea bine cu dulcele, și apoi se urcă la cap. Se adaucă o idee de scorțișoară, ca să nu deranjeze la stomac. Partea cea mai dificilă: se confectionează un grătar de plastic care să împiedice florile să plutească deasupra și să se prăpădească aromele degeaba. Dacă ceaiul este călduț se toarnă peste restul ingredientelor în butoi. Dacă nu am folosit zahăr la fiert acum se poate adăuga multă miere (1,5 kg). Se așează cu grija grătarul deasupra confectionat cu găurele ceva mai mari pentru a nu se înfunda. Deasupra de poate turna ulei pentru salate un degaet chiar două. Socata se va ridica peste grătar așa că butoiul nu se va umple ochi ci se va lăsa mai bine de un lat de palmă până la guler. Minim 12-16 zile. Răbdare. După care se îndepărtează florile, lămâile și se strecoară prin tifon sau șervet alb de bumbac. Dacă se păstrează afară neapărat acoperit cu ulei pentru salate. Dacă se păstrează la rece la fel. Prin urmare mi-am confecționat recipient special cu robinet doar pentru consumul curent care să golească pe jos și să păstreze uleiul pentru salate deasupra.
 

un costumator  acum 5 luni 21 Aprilie 2013 13:36  

Re: Socata

Prin oxidare socata își pierde o parte din parfum. Dacă uleiul nu a râncezit poate fi întrebuințat (singura modalitate de a capta parfumul de soc făra a diminua proprietățile curative ale socului). În timp efervescenta socatei se va diminua. Uleiul împiedică socata să devină oțet. Prea multă drojdie mărește efervescența după 9-10 zile de la preparare. Când socata este suc dulce. Din suc devine bere slab alcoolizată de soc (12-20 zile) când mai poate fi îndulcită, apoi se face vin slab alcoolizat de soc. Iar efervescența de diminuează aproape complet. Vinificarea socatei nu poate fi întreruptă doar încetinită. Prea multă drojdie cu zaharuri - suc efervescent. Alcoolizare mai rapidă (sub 20 zile) și prea mare. Binențeles că se pot folosi conservanți pentru murături pe bază de benzoat de sodiu (aproape inutili dacă socata nu este păstrată la rece 4-10 °C). Însă conservanții nu fac bine la tratament și nici nu păstrează efervescența. Iar socata va deveni un compot. Orice este veritabil natural oxidează. Odată cu această oxidare se elimină și toxinele din organism. Iar socul este renumit pentru eliminarea toxinelor din organism. Nu fierbeți socul și nu-l chimizați! Pentru mai multă vitamina C se pot adăuga de la început, la prepararea socatei 250 -500 g de cereale (porumb, malț - orz copt, sau orez). Multă sănătate și să auzim numai de bine!
 

un consumator  acum 4 luni 21 Aprilie 2013 15:42  

Re: Socata

Nu-mi permit să dau sfaturi însă pot face recomandări. Dacă aveți de gând să îndoiți ulterior socata cu alți „îndulcitori”, este necesar să țineți cont de faptul că pentru a evita formarea amoniacului și otrăvirea peștilor, nu este recomandat să adăugați apa proaspătă peste apa deja existentă într-un acvariu. Cu cât este mai proaspătă apa adăugată față de aceea din acvariu cu atât mai mare va fi concentrația de amoniac. Neapărat va trebui să folosiți să folosiți coservanți alimentari înnaite de a se diminua radicalii acizi (efervescenți) fiind înlocuiți de aceia alcoolici (carboxilici).
 

un cosumator  acum 4 luni 24 Aprilie 2013 15:02  

Re: Socata

Până în luna Mai când dă socul pot fi folosite și alte flori comestibile. Liliacul este foarte parfumat și sănătos. La o traistă de liliac din care am folosit inclusiv crenguțele și frunzulițele mai fragede. Aceia și rețetă de crudități la care am adăugat două gutui mari plus un păhărel două de alcool, să-i dea zvâc „fermantației alcoolice”. Dar tot socul este baza.
 

alergatorul  acum 3 luni 21 Mai 2013 21:16  

Re: Socata

Am facut si eu reteta IOANEI,astept sa fermenteze.....cred ca am pus cam multe flori la 5 l....cam 20 pt ca mi se pareau cam mici.....sper sa nu se baloseze.....!
 

alergatorul  acum 4 luni 23 Mai 2013 01:02  

Re: Socata

A trecut o zi si am adaugat apa in borcan pana l-am umplut...Am si gustat si este super-delicioasa la gust...Nu am mai adaugat drojdie deocamdata pt ca am inteles de la voi ca fermenteaza si fara.....vai ce parfumata este....!!!
 

Vasilica din Zalau  acum 3 luni 23 Mai 2013 15:01  

Re: Socata

Ma bag si io ca musca-n socata ..Vreti fermentare ? cu bule ? ajung 2 boabe de orez sau 5 boabe de grau in 3 zile -daca creste durata de fermentare scadeti cantitatea . Adaugati ce aveti la dispozitie busuioc ,menta ,coaja de portocala insa lamaia obligatoriu >Jumatate din zahar il puteti inlocui cu indulcitor din stevie .Se poate face in vara si din flori uscate conservate uscate in borcan cu capac, bafta !
 

ELENA  acum 3 luni 23 Mai 2013 17:39  

Re: Socata

La un borcan de 1o l eu pun 2 lamai si 2 portocale zeama si coaja si 1-2 linguri de stafide ,1kg zahar si apa cam 9l va asigur ca este minunata
 

mirela  acum 3 luni 24 Mai 2013 19:37  

Re: Socata

buna ioana
eu am facut-o de luni, si stiam ca trebuie sa stea vreo 7-8 zile la fermentat . Ce zici e mult? deja sau ridicat florile deasupra.





 

Gabriela  acum 4 luni 25 Mai 2013 13:49  

Re: Socata

Reteta mea de socata suna asa:

10 l apa
1kg zahar
10-15 flori de soc
2 lamaii
1 pliculet sare de lamaie
1 lingurita drojdie uscata
un sirop din zahar ars pentru culoare

Se lasa 48 de ore la fermentat.

Este nemaipomenita.
 

genius70  acum 4 luni 26 Mai 2013 11:35  

Re: Socata

socata cea mai buna e fara drojdie
se firb 3 l de apa cu 3-4 lamai dupa ce au fost stoarse si se adauga si ce a a ramas de la lamai adica , coaja. se lasa la soare 3 zile si iese extraordinar
 

NICOLETA  acum 3 luni 26 Mai 2013 23:33  

Re: Socata

eu fac saptamana asta tura 2 de socata dupa reteta de pe acest site..prima tura a fost perfecta.eu nu spal florile ca sa nu elimin polenul de pe floare.
si am pus si frunze de menta.

am o reteta, in schimb, de PAPADIATA!!!
cica e mai gustoasa ca socata..am pus deja la facut
 

Alexandrina  acum 3 luni 27 Mai 2013 17:21  

Re: Socata

e prima data cand fac socata si nu am la indemana drojdie proaspata, trebuie sa pun separat drojdia sau so pun praf in borcan?
 

sorana  acum 3 luni 28 Mai 2013 16:14  

Re: Socata

Excelenta bautura,si eu pregatesc a doua tura!
Singura observatie este cea legata de adugarea drojdiei...Nu este nevoie de drojdie,mai poti aduga stafide(in ce cantitate doresti).Timpul de fermentatie va fi mai lung (10-12 zile),dar mi se pare mai sanatoasa bautura fara drojdie...
Toate cele bune!
 

Padure  acum 3 luni 5 Iunie 2013 13:19  

Re: Socata

Drojdia de care o fi ea nu este rea. Puteti folosi si drojdii pentru vinuri(mai ales pentru vinuri aromate). Daca nu puneti drojdii fermentatia tot are loc, mai greu, dar tot cu ajutorul drojdiilor din flora spontana. Orice socata are alcool deoarece dupa fermentatie rezulta alcool. Practic zaharul care il adaugati se transforma in alcool. Lasati 2-3 zile la fermentat veti avea o bautura cu f putin alcool sub 1% si cu o aroma de floare mai puternica. Lasati doua saptamani veti avea o bautura cu un grad alcoolic mai ridicat si cu o aroma de floare mai slaba, tot acum apar aromele de fermentatie de la drojdii. Daca folositi drojdie de paine veti simti si un miros de miez de paine.
Pentru cei care doresc socata sa aiba un grad alcoolic mai ridicat atentie ce drojdii folositi. Numai drojdiile selectionate va pot da un grad alcoolic mai ridicat..cele din flora spontana in cazul socatei se opresc cam la 3% alcool. Teoretic o drojdie selectionata poate da 1 grad alcoolic la fiecare 17 grame de zahar consumat.
Daca doriti o bautura mai slab alcoolica nu inseamna ca drojdiile adaugate nu sunt de folos. Ele asigura o fermentatie uniforma si mai rapida si gustul nu-l modifica decat f.f. putin.
Alt lucru de mentionat: nu adaugati foarte multe flori. Partea verde de la floare de soc are un gust si un miros respingator. La un moment dat aroma florii nu mai poate acoperi complet mirosul partii verzi. La 5 litri 5 flori mari e suficient.
Aciditatea o reglati cu lamaile. Stafidele vin si ele cu aroma dar si ceva aciditate.
Zaharul este tocmai elementul negativ din socata. Daca sunteti diabetici puteti folosi miere de albine sau puteti experimenta cu musturi de fructe, bineinteles nu veti mai obtine o socata clasica.
 

dorina  acum 3 luni 6 Iunie 2013 10:13  

Re: Socata

daca nu e soare afara si am pus o de 2 zile, ce pot sa i fac??? nu a fermentat............sa o fierb pe aragaz?
 

adrydan  acum 2 luni 6 Iunie 2013 21:37  

Re: Socata

Fara drojdie !
10 flori de soc
4 lamai
1 kg zahar
10 litri apa
50 g zahar(pentru caramel)
Se pun la fiert 4 litri de apa si 1 kg de zahar,se lasa sa clocoteasca la foc mic 10 minute. Intr-unborcan curat de 10-12 litri,se toarna lichidul caldut si se adaoga restul de apa.Florile de soc se spala si se pun in borcan,apoi adaugam zaharul caramelizat peste socata.Se taie in bucati mai mari lamaile si se pun in borcan,dupa care se acopera borcanul cu un tifon si se lasa la temperatura camerei 3-4 zile amestecandu-se de doua ori pe zi cu o lingura de lemn.Dupa acele 3-4 zile se strecoara ,se pune in sticle si se pastreaza la rece. Degustare placuta !
 

Ioana  acum 2 luni 7 Iunie 2013 15:44  

Re: Socata

pune-o la loc cald in casa si las-o mai mult sa fermenteze. scoate-o afara cand apare soarele.
 

ionut  acum 2 luni 7 Iunie 2013 17:44  

Re: Socata

am facut socata si mii-a iesit minunata nu se compara cu celelate bauturi mersii!!
 

dorina  acum 2 luni 7 Iunie 2013 21:32  

Re: Socata

pot sa o las si mai mult de o saptamana in casa ? pana apare soarele.............mai e mult
multumesc pt raspuns
 

Ion  acum 3 luni 10 Iunie 2013 04:08  

Re: Socata

Am facut socata de mai multe ori atit in Romania cit si in Canada.
Imi place cind este acidulata.
O puun in sticle de apa minerala carbonata care resista la presiune.
Intrebarea este:
are cineva vreo metoda de a deschide stica fara sa sara afara 3 sferturi imprastiinduse peste tot?
Pina acum am incercat:
1. sticla la fridgider. Ajuta, dar nu rezolva.
2. La frigider. Apoi sa dau drumul un pic la dop sa mai iasa din gaze. Am facut chestia asta de vreo 10-12 ori, dar tot nu e de ajuns.
Alte sugestii/ idei sint binevenite.
Ion

 

Ioana  acum 3 luni 10 Iunie 2013 07:59  

Re: Socata

ai incercat sa nu mai umpli sticlele de tot?
 

christyansen  acum 3 luni 18 Iunie 2013 07:50  

Re: Socata

in reteta ta VICTOR nu se pune apa?
 

Mari Ana  acum 3 luni 18 Iunie 2013 10:45  

Re: Socata

Am ratat. Nu stiu unde am gresit, dar s-a acrit rau si culoarea era ciudata. Dupa 5 zile de asteptari, am aruncat-o. Mai am floare uscata, dar inca nu am curajul sa reiau reteta. :-(
 

Ioana  acum 3 luni 18 Iunie 2013 10:59  

Re: Socata

ai avut soare mult? cu soare toata ziua, e gata in 2 zile, nu trebuie sa o lasi 5 zile.
 

Mari Ana  acum 3 luni 18 Iunie 2013 12:13  

Re: Socata

Am avut suficient, asta acum cateva saptamani, a stat la geam, in soare si o zi intreaga si in curte. Nu stiu unde a fost greseala, dar voi vedea data viitoare, pentru ca am respectat pas cu pas etapele. :-)
 

Ioana  acum 2 luni 18 Iunie 2013 15:04  

Re: Socata

e ciudat ca si-a schimbat culoarea... trebuie sa mai incerci o data, fiindca acum chiar nu-mi dau seama ce s-a putut intampla.
 

christyansen  acum 2 luni 26 Iunie 2013 15:59  

Re: Socata

am facut socata lui mariutza f buna, bv bv bv bv bv
 

Ion  acum 3 luni 29 Iunie 2013 00:05  

Re: Socata

Buna ziua.;

1. Am gasit o solutie pentru socata acidulata care se imprastie cind iese din sticla ===> spalata sticla pe dinafara, pusa intr-un vas curat, desfacut dopul cite putin dar nu complet, si gasele ies si mai iese si lichid care curge pe linga dop in vas. Nu e grozav, dar e mai bine decit socata imrastiata pe toti peretii.
2. Am cules ceva flori de tei. M-am gindit sa adaug si ceva flori de tei la socata.
Intrebari:
q1: a incercat cineva?
q1a: cam cite flori?
q2: cum a iesit
q3: la florile de tei, se folosesc si frunzulitele mici de linga flori, sau se indeparteaza?

Multumesc de opinii si sfaturi
Ion
 

christyansen  acum o luna 5 Iulie 2013 20:51  

Re: Socata

am facut si reteta lui nemrac f buna bv bv bv bv bv
 

christyansen  acum o luna 17 Iulie 2013 16:43  

Re: Socata

f buna socata lui nemrac bv bv bv bv bv
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS