Ananas caramelizat cu ganache

Retete desert Retete cu fructe Retete de Craciun Retete simple

Reteta Ananas caramelizat cu ganache

Un desert simplu in care combinatia de arome face totul. Ciocolata cu cardamom e noua aroma a sarbatorilor de iarna. Impreuna cu ananasul caramelizat fac un trio perfect. Un amuse-bouche surpriza pentru toti invitatii vostri.

Folositi hartii de bomboane pentru a prezenta acest desert, ele vor uniformiza aspectul chiar daca cuburile de ananas nu sunt perfecte sau egale si vor retine siropul pe care-l mai lasa ananasul.

Ingrediente

1 ananas mare
150 gr zahar
2 prize cardamom verde macinat
1/2 lamaie (Meyer)

Ganache

100 gr ciocolata neagra (70%; fulgi sau rupta bucatele)
100 ml smantana pentru frisca
1/4 lingurita cardamom verde macinat
30 gr unt (nesarat)

Bucati: 30

  1. Se incalzeste smantana pe foc mic pana e fierbinte, dar nu o lasati sa fiarba. Se toarna smantana peste ciocolata si cu o spatula incepeti sa trasati 8-uri in centru vasului. La inceput trasati 8-uri mici si pe masura ce se topeste ciocolata mariti 8-ul ca sa incorporati si ciocolata de pe margine. Adaugati untul cubulete si cardamomul si amestecati pana untul e topit complet.
    * adaugati cardamomul treptat, fiindca taria lui difera mult, mai ales cand e proaspat macinat e foarte puternic; cardamomul poate fi coplesitor daca puneti prea mult, asa ca adaugati-l treptat si sa gustati; va opriti cand se simte placut aroma de cardamom dar gustul ciocolatei nu e acoperit
  2. Lasati ganacheul la frigider in jur de 1 ora sa se intareasca un pic, cat sa-l puteti pune in spritz.
    * puteti pastra ganache-ul mai mult timp la frigider, dar se va intari; pentru a-l folosi va trebui sa-l lasati afara cateva ore, sa revina la temperatura camerei, apoi il amestecati vartos
  3. In acest timp curatati ananasul de coaja si taiati-l cuburi de aprox. 2 cm. Ca sa va iasa cuburile cat de cat frumoase, e mai usor sa decupati ananasul astfel incat sa obtineti un paralelipiped dreptunghic. Apoi e usor de taiat cuburi. Evitati cotorul cand taiati cuburile. Stropiti cuburile cu suc de lamaie.
    * marginile decupate din ananas se pastreaza la frigider, puteti face gem
  4. Intr-o tigaie larga puneti la foc mic zaharul amestecat cu cardamom pana devine caramel. Adaugati cuburile de ananas impreuna cu 1 lingurita suc de lamaie in caramel si lasati sa se caramelizeze. Dupa un scurt timp ananasul isi va lasa sucul si va fierbe impreuna cu caramelul. In acel moment puteti incepe sa amestecati astfel incat cuburile de ananas sa se faca pe toate partile. Fierbeti cam 5 minute, pana sosul se reduce iar la consistenta mai groasa, ca de caramel, iar cuburile sunt lucioase.
  5. Scoateti cuburile pe hartie de copt si le lasati sa se raceasca complet.
  6. Asezati cuburile pe hartii de bomboane. Puneti ganache-ul intr-un spritz de patiserie si faceti moturi pe fiecare cub.

Comentarii (9)

 

Silvia  acum 9 ani - 18 Decembrie 2014 12:02  

=P~ Ce mai pot spune?BUN BUN!
 

Ioana  acum 9 ani - 18 Decembrie 2014 13:00  

silvia, trebuie sa le si gusti, atat de frumos se imbina aromele!
 

Silvia  acum 9 ani - 18 Decembrie 2014 13:06  

Normal ca o sa le gust,deci voi face.Dar vad ca nu ti la silueta mea. ;)
 

Ioana  acum 9 ani - 18 Decembrie 2014 13:26  

eu am zis sa gusti, o bucata e mica nu atenteaza la silueta nimanui ;)
 

Alex  acum 9 ani - 5 Ianuarie 2015 17:18  

Nu am inteles partea cu "Se toarna smantana peste ciocolata si cu o spatula incepeti sa trasati 8-uri in centru vasului". Cum adica in va? Imi putet explica? :) :)
 

Ioana  acum 9 ani - 5 Ianuarie 2015 17:19  

in centrul vasului in care e ciocolata si smantana.
uite am gasit un filmulet, doar ca acolo se amesteca in cerc mic in centrul vasului:[link] eu am invatat sa fac 8-uri.
 

Alex Bill Cipher  acum 9 ani - 5 Ianuarie 2015 17:22  

vas*
 

MariAna  acum 9 ani - 22 Ianuarie 2015 19:15  

Combinatie interesanta de gusturi, dar pot fi mancate si separat. ;) Daca mai ramane ceva.
 

Ioana  acum 9 ani - 23 Ianuarie 2015 09:36  

eu am facut ganache-ul cu o seara inainte si cumnata-mea a mancat jumatate pe loc.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...