Chifle cu crema de vanilie si mere

Retete aluaturi Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Chifle cu crema de vanilie si mere

Chifle cu arome care amintesc de toamna, de sarbatori, de acasa. Pregateste-te pentru un desert care dispare mult prea repede din tava!

Ingrediente

300 gr faina alba 000
50 gr zahar
1 priza sare
1 oua
160 ml lapte caldut
5 gr drojdie uscata
50 gr unt moale (la temp. camerei)

Crema de vanilie

250 ml lapte
50 gr zahar
2 galbenusuri
20 gr amidon
1/2 pastaie vanilie (sau 1 lingurita pasta de vanilie)

Mere aromate

4 mere mai mici (soi dulce preferabil; sa va ramana 350 gr dupa curatare)
1 lingura suc de lamaie
35 gr unt
2 linguri zahar
1/8 lingurita anason macinat
1 varf cutit scortisoara macinata

Crumb (amestec crocant)

10 gr unt
15 gr faina 
20 gr zahar brun
1/4 lingurita scortisoara macinata

putin lapte pentru uns chiflele

Bucati: 6
Calorii: 530 cal / bucata
Pret:
2.5 lei / bucata

Cum se prepara chifle cu crema de vanilie si mere

  1. Intr-o cana se amesteca laptele  caldut cu drojdia si o priza de zahar. Se lasa acoperita la loc caldu pana face putina spuma deasupra (cca 10 minute).
  2. In robotul de framantare se pune maiaua de mai sus, oul si apoi faina amestecata cu zahar si sare. Se framanta aluatul 3 minute, pana e elastic.
  3. Cu robotul mergand, se adauga untul in transe mici, adaugand fiecare transa dupa ce anterioara este complet amestecata in aluat. Va dura inca 3 minute acest pas.
  4. Se pune aluatul intr-un vas uns cu ulei, se acopera cu folie si se lasa la loc caldut (26-30C)  timp de 1 ora.
  5. Cat creste aluatul preparati crema de vanilie urmand pasii de aici, singura diferenta e ca facem doar jumatate de portie si se foloseste mai putin amidon ca sa iasa crema mai moale.
    Crema calduta o transferati intr-un spritz de patiserie, va fi mai usor de pun in chifle decat cu lingura. 
    * crema se poate prepara si cu o zi inainte
  6. Pentru crumb se amesteca untul topit cu faina, zaharul si scortisoara. Apoi cu mana sau cu furculita frecati maruntiti bine amestecul. Va rezulta ceva similar cu un pesmet fin.
  7. Merele se curata de caoja si cotoare si se taie cubulete mici. Se stropesc cu suc de lamaie si se amesteca bine, acest pas va preveni sau reduce oxidarea.
  8. Se topeste untul intr-o tigaie si se adauga merele si zaharul. Se soteaza amestecand din cand in cand timp de 5 minute, pana cand merele lasa mult suc in tigaie. Se adauga la final anasonul si scortisoara. Gustati merele si mai adaugati zahar sau condimente daca doriti, sa fie pe gustul vostru.
  9. Se rastoarna merele intr-o sita asezata pe un vas ca sa colectati sosul de pe ele. Lasati merele sa se scurga pana aveti nevoie de ele.
  10. Cand aluatul e crescut, il rasturnati pe masa de lucru data cu putina faina si il impartit in 6 bucati egale (prima data in 2 bucati si apoi fiecare bucata in 3).
  11. Dati forma de bila fiecarei bucati. Asezati bilele in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt, la distanta unele de altele.
  12. Cu fundul unui pahar data cu faina apasati tare pe fiecare bila, in centru. Fundul paharului sa fie mai mic decat diametrul bilei. Va rezulta un crater mare in centru.
  13. Umpleti pana sus craterele cu crema de vanilie. Asezati deasupra cremei movilite de mere.
    * nu e nevoie sa folositi toata crema, doar umpleti craterele pana sus
  14. Ungeti marginile chiflelor (bordura din jurul cremei) cu lapte caldut. Presarati cat mai mult crumb pe marginile unse.
  15. Bagati tava intr-o punga si lasati chiflele la crescut 30 minute.
  16. Pana atunci incingeti cuptorul al 180C, caldura sus-jos.
  17. Coaceti chiflele la 180C timp de 20-30 minute. Urmariti-le dupa 20 minute si cand sunt placut rumene le scoateti.
  18. Lasati sa se racoreasca putin, apoi cu o pensula de silicon ungeti merele cu sosul pe care l-ati colectat de pe mere. Merele vor deveni lucioase.

Chiflele inainte sa creasca 30 minute

Chiflele inainte sa creasca 30 minute

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...