Coltunasi de post

Categorii: Retete aluaturi, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete de post, Retete ieftine, Retete romanesti

 

Coltunasi de post
Pinterest

Coltunasii de post sunt facuti dintr-un aluat simplu (doar faina si apa) si o umplutura pe baza de cartofi. I-am servit cu ceapa si ardei caliti si stropiti cu "smantana" vegana. Mmmm, foarte buni si satiosi, ideali pentru ziua de alergat, cand se "ard" multi carbohidrati.

Ingrediente
Coltunasi de post

Aluat

250 gr faina alba (tip BL55)
130 ml apa
1/2 lingurita rasa sare

Umplutura

500 gr cartofi fainosi (pentru piure)
2 cepe
1/2 ardei gras rosu
1/4 legatura patrunjel
5 linguri ulei
sare, piper

Bucati: 40

Preparare
Coltunasi de post

  1. Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea si apa. Se trage treptata faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
  2. Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
  3. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea macar 30 minute.
  4. In acest timp se pun cartofii (curatati si taiati cuburi) la fiert in apa cu sare.
  5. Ceapa si ardeiul se toaca cat mai marunt. Se incinge uleiul intr-o tigaie larga si se pun legumele. Se da focul la mic si se calesc pana ceapa e moale si incepe sa devina aurie (cca 30 minute). Amestecati rar in tigaie.
  6. Cand cartofii sunt fierti, se scurg si se strivesc ca pentru piure. Se adauga jumatate din ceapa si ardeiul calite, avand grija sa puneti si putin ulei, astfel incat piureul sa nu fie uscat. Se adauga patrunjel tocat fin si se amesteca.
  7. Se imparte aluatul in bucati cu care puteti lucra usor (eu l-am impartit in 3). Pe masa data cu faina se intinde aluatul foaie subtire.
    * Sfat: daca aveti masina de paste puteti intinde aluatul cu ea, pe nivelul 4
  8. Cu un pahar de 6 cm diametru (eu mi-am folosit forma de ravioli) decupati cercuri din aluat.
    * resturile de aluat se framanta si se intind iar, pana terminati aluatul
  9. Puneti pe fiecare disc cate 1 lingurita de umplutura. Sigilati umplutura inauntru, apasand bine de jur imprejurul ei. Veti obtine o semiluna.
  10. Asezati coltunasii formati pe hartie de copt presarata cu putina faina.
  11. Se pune o oala mare cu multa apa, sare si 1 foaie de dafin la fiert. Cand fierbe, dati focul pe mai mic, astfel incat apa sa clocoteasca doar usor.
  12. Se pun coltunasii in apa (nu-i inghesuiti, ca sa nu se lipeasca intre ei; fierbeti-i in ture) si se fierb 3 minute dupa ce s-au ridicat la suprafata (cca 5-6 minute in total).
  13. Se scot coltunasii intr-un bol si se stropesc cu ceapa si ardei calite. Cand nu e post, se poate adauga si smantana. Pentru post, am preparat o "smantana" vegana din 150 gr tofu moale (silken tofu) cu 1 lingura fulgi de drojdie, 2 linguri suc de lamaie si putina sare, toate mixate in blender.
 
Coltunasi de post - Ceapa si ardeiul calite

1. Ceapa si ardeiul calite

Coltunasi de post - Umplutura

2. Umplutura

Coltunasi de post - Decupam discuri din aluat

3. Decupam discuri din aluat

Coltunasi de post - Punem umplutura pe disc

4. Punem umplutura pe disc

Coltunasi de post - Sigilam umplutura

5. Sigilam umplutura

Coltunasi de post - Coltunasi formati

6. Coltunasi formati


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 7)  

 

Ravioles

9 Decembrie 2014

Ravioles

Pelmeni

12 Martie 2013

Pelmeni

 

 

Mari Ana  acum 2 ani - 4 Aprilie 2013 17:45  

Re: Coltunasi de post

Arata asa de bine! Sper sa imi fac timp si pentru reteta asta. Intrebare: cand participi la MasterChef? vesel
 

MARIA  acum 2 ani - 5 Aprilie 2013 07:56  

Re: Coltunasi de post

Aceeasi intrebare,Ioana !Tu ai transformat in arta gatitul ! Mult succes si numai bine !
 

Maria  acum 2 ani - 5 Aprilie 2013 09:26  

Re: Coltunasi de post

Mie imi plac toate ”cocaturile”.M-am gandit la acest fel de coltunas dar nu gaseam liantul pentru
coca.-Grozav.
 

Ioana  acum 2 ani - 5 Aprilie 2013 10:42  

Re: Coltunasi de post

oh, Mari Ana, e greu de explicat... sunt o persoana foarte rezervata, iar asta nu e bine pentru genul asta de emisiune. unde nu am un scop, nu pot da rezultate bune. poate o sa avem ocazia sa ne cunoastem o data si vei intelege mai bine de ce spun asta vesel
 

Mari Ana  acum 2 ani - 5 Aprilie 2013 12:15  

Re: Coltunasi de post

Cred ca inteleg... vesel
 

Silvia Marinescu  acum 2 ani - 5 Aprilie 2013 14:04  

Re: Coltunasi de post

vesel Multumesc Ioana pentru reteta,sper sa nu fi rezervata pentru ca ai de pierdut,iti spun din propria experienta,esti ca si copilul meu si stiu ce vorbesc.Multumesc pentru retetele de post si mai astept si altele.
 

MARIA  acum 2 ani - 9 Aprilie 2013 13:15  

Re: Coltunasi de post

M-as bucura mult sa ne cunoastem! Tu faci totul cu mult drag sau cu multa dragoste !Ai tai sunt niste rasfatati !Te pup si multumesc de retete!
In privinta concursului ,te inteleg ,dar cand ai un dar ca al tau ,merita incercat ! Stii cum se spune la noi in Ardeal: Incercarea moarte nu are ! Oricare ar fi decizia,oricum vei face ,iti doresc mult,mult bine si multa putere de munca !
 

ana  acum un an - 26 August 2013 15:50  

Re: Coltunasi de post

unde gasesc aluat de cumparat pt coltunasi?ms vesel
 

Ioana  acum un an - 2 Septembrie 2013 09:57  

Re: Coltunasi de post

Ana, la noi n-am vazut asa ceva. in Rep. Moldova se vand coltunasi preparati congelati cu multe varinate de umplutura.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus