Coltunasi cu magiun de prune

Categorii: Retete aluaturi, Retete desert, Retete cu paste, Retete ieftine, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete romanesti

 

Coltunasi cu magiun de prune
Pinterest

Prinsa de magia sarmalelor cu pasat am vrut sa mai fac saptamana aceasta o reteta traditionala. Cum mai aveam un borcan de magiun Topoloveni de la Ramona de la Casa Bio, am zis ca niste coltunasi ar fi o provocare pentru mine. De data asta n-am avut ajutor, asa ca am fost autodidacta. Duminica nu mi-au iesit perfect. Au fost o idee cam tari, asa ca ieri seara le-am refacut, am adaptat un pic aluatul si am crescut timpul de fierbere si au iesit perfect.

Ingrediente
Coltunasi cu magiun de prune

Aluat

250 gr faina alba
100 ml lapte (sau apa)
1 ou
1/4 lingurita sare

Umplutura

1/2 borcan de 350 gr magiun de prune (silvoita)

Topping

100 gr pesmet (sau 50 gr pesmet+50 gr nuca prajita macinata)
3 linguri zahar (sau mai mult, dupa gust)
1/4 lingurita scortisoara macinata (sau dupa gust)
50 gr unt
1 lingura rom (sau lichior de portocale Cointreau)

Bucati: 50

Preparare
Coltunasi cu magiun de prune

  1. Se bate oul cu laptele caldut. Se toarna in mijlocul fainii amestecate cu sare si se framanta pana se obtine un aluat elastic. Eu dupa ce s-a legat aluatul l-am pus in masina de paine setata pe programul de framantat (programul 11, dureaza 13 minute).
  2. Dupa framantare se acopera cu un prosop si se lasa 30 minute sa stea.
  3. In acest timp se pune pesmetul (impreuna cu nuca daca optati pentru aceasta varianta) intr-o tigaie teflonata si se prajeste la foc mediu, amestecand mereu, pana pesmetul se rumeneste un pic (cca 5 minute). Se stinge focul si se adauga zaharul (puteti folosi si putin zahar vanilat) si scortisoara. Gustati toppingul si mai adaugati zahar daca doriti mai dulce. Tineti cont ca aici e singurul loc in care puneti zahar, deci adaptati gustul dulce dupa dorinta.
  4. Puneti pe foc mare o oala larga cu multa apa in care puneti putina sare. Aduceti la fierbere. Dati focul la mic, astfel incat apa sa clocoteasca usor.
  5. Presarati putina faina pe masa de lucru si intindeti din aluat o foaie cat mai subtire. Taiati marginile astfel incat sa obtineti un dreptunghi/patrat frumos.
    * eu am impartit aluatul in doua si am lucrat pe rand cu fiecare fiindca imi este mai usor asa.
  6. Cu o rola de patiserie marcati usor aluatul in patrate cu latura de 4 cm. Nu trebuie sa taiati aluatul, doar sa marcati patratele.
  7. Puneti cate 1/4 lingurita de magiun in mijlocul fiecarui patrat marcat, dar doar pe jumatate din foaie.
  8. Acoperiti aluatul cu magiun cu partea de aluat goala. Apasati marginile ca sa se lipeasca.
  9. Cu rola de patiserie taiati aluatul intre movilitele de magiun.
  10. Puneti "pernitele" umplute cu magiun in apa care fierbe. Nu le inghesuiti prea mult. Eu le-am fiert in 3 ture, dar depinde de cat de larga e oala folosita. Lasati sa fiarba 15 minute fiecare tura.
  11. Topiti untul pe foc mic si adaugati in el romul.
  12. Scoateti coltunasii din apa cu o paleta, scurgandu-i bine.
  13. Treceti coltunasii prin unt.
  14. Treceti apoi coltunasii prin pesmetul aromat.
  15. Serviti imediat, sunt mai buni calzi. Se pot pastra acoperiti cu folie de plastic.
 
Coltunasi cu magiun de prune - Aluatul

1. Aluatul

Coltunasi cu magiun de prune - Foaia intinsa

2. Foaia intinsa

Coltunasi cu magiun de prune - Punem movilite de magiun pe foaie

3. Punem movilite de magiun pe foaie

Coltunasi cu magiun de prune - Acoperim cu aluat

4. Acoperim cu aluat

Coltunasi cu magiun de prune - Coltunasii taiati

5. Coltunasii taiati

Coltunasi cu magiun de prune - Fierbem coltunasii

6. Fierbem coltunasii

Coltunasi cu magiun de prune - Coltunasi fierti

7. Coltunasi fierti

Coltunasi cu magiun de prune - Coltunasi trecuti prin unt si pesmet

8. Coltunasi trecuti prin unt si pesmet


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 28)  

 

Ravioles

9 Decembrie 2014

Ravioles

Coltunasi de post

4 Aprilie 2013

Coltunasi de post

Pelmeni

12 Martie 2013

Pelmeni

 

 

andreea  acum 3 ani - 6 Martie 2012 09:12  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

reteta mea de coltunasi o am de la bunica. In alut pun faina, cartofi fierti, ou si sare. In felul asta e imposibil sa dai gres cu aluatul, adica sa-ti iasa tari. Si ii impaturesc sub forma de triunghi.
 

Diana  acum 3 ani - 6 Martie 2012 09:19  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

Ceva de genul am vazut si la Cireasa de pe tort, numai ca atunci cand i-a servit a adaugat samantana si gem de visine. imi e pofta Cred ca sunt mai buni cu smantana.
 

Ioana  acum 3 ani - 6 Martie 2012 09:23  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

andreea, aluatul cu cartofi e bun si pufos intr-adevar, il folosesc la gomboti [link]

Diana, un sos de smantana merge si la aceastia. iar smantana cu visine s-ar potrivi la coltunasii umpluti cu branza imi e pofta
 

Diana  acum 3 ani - 6 Martie 2012 10:09  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

Mmmm, ai dreptate! Branza se face dulce ca si la placinta cu branza? Mi-ar placea sa incerc coltunasii cu branzica si smantana vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 6 Martie 2012 10:13  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

da, asa se face: branza de vaca, ou, zahar dupa gust si coaja de lamaie/portocala.
 

Diana  acum 3 ani - 6 Martie 2012 11:08  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

Merci mult Ioana!
 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani - 6 Martie 2012 15:06  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

Ti-ti-ti...ce faini-s !!! vesel vesel vesel Perfectissimi ! Bravo !
 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani - 6 Martie 2012 15:10  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

Si m-ati innebunit cu tortul asta MARQUISE, l-am vazut intr-o multime de locuri pe net, am de gand sa-l fac de 8 Martie. vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 6 Martie 2012 15:16  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

eu vad doar pantofi vesel google e diabolic.
 

Mari Ana  acum 3 ani - 6 Martie 2012 15:44  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

Si mama imi facea cand eram mica, dar cu branza si ii tavalea prin zahar dupa ce ii fierbea (chirosti se numesc prin nordul Moldovei). Eu am facut azi reteta ta, calzi erau ok, dar acum, dupa ce s-au racit, coca e cam tare, de parca nu sunt fierti suficient. :-(
 

Ioana  acum 3 ani - 6 Martie 2012 15:55  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

i-ai fiert 15 minute? asa am patit eu duminica, fiindca i-am fiert doar cateva minute dupa ce s-au ridicat la suprafata. i-am gustat si pareau ok, asa ca i-am scos. ieri i-am lasat 15 minute pe ceas si nu s-au mai intarit.
 

Mari Ana  acum 3 ani - 6 Martie 2012 16:05  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

I-am lasat 15 min, dar la foc mic. Data viitoare o sa ii las mai mult, ma si grabeam sa ajung la scoala la fata... Sper ca a doua oara sa iasa mai moi, asa imi amintesc gustul de la mama. :-) Ea mi-a spus ca de la ou a iesit coca mai tare, ea nu punea (in schimb adauga putina drojdie!).
 

Ioana  acum 3 ani - 6 Martie 2012 16:39  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

fierbe-i un pic mai mult si vor fi ok. pana vezi ca aluatul e usor moale si translucid.
 

cristina   acum 3 ani - 6 Martie 2012 19:15  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

Retete originala ucraineana a aluatului este cu iaurt sau lapte batut in loc de apa sau lapte . Aluatul nu trebuie sa fie foarte tare.
Ai sa vezi ca nu se mai intareste dupa ce se racesc coltunasii.
 

Catrinel  acum 3 ani - 6 Martie 2012 22:28  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

Oare exista vreo versiune de post a retetei? De s-ar putea inlocui oul cu ceva...
 

Mari Ana  acum 3 ani - 7 Martie 2012 09:49  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

Merci, Cristina, incerc si varianta cu iaurt, sa vedem cum iese.
 

Mara  acum 3 ani - 8 Martie 2012 18:26  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

Doamne, m-ai ucis! De ceva vreme tot am pofta de galuste cu prune, dar din lipsa de timp si prune proaspete, n-am facut, dar am gasit pe net la ce restaurant se servesc. Sigur ca n-am ajuns, cum am spus din lipsa de timp. Iar coltunasii astia sunt exact cum ii facea mamaie, simt si scum gustul ala de pesmetdulce tras in unt, si mi-au facut si mai mare pofta de galuste... trist .
Ma mobilizez, clar!!!!!
 

Solomon Roxna  acum 2 ani - 4 Iulie 2012 20:58  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

Magaiunul de prune ce reteta are ? am primit o ladita de prune proaspete si mari si mici galbene si maine fac gomboti k am pofta de secole de ei, o tarta cu prune ...si niste magiun dar nu stiu reteta ..help:d
 

Ioana  acum 2 ani - 5 Iulie 2012 09:56  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

e simplu la magiun: prunele foarte coapte, fara samburi si fara zahar se pun la fiert la foc mic si se amesteca des ca sa nu se prinda de fund, pana sunt scazute bine si legate. dureaza foarte mult fierberea.
la noi se foloseste un vas special (ca un butoi cu o paleta pe fund si se invarte non-stop la o manivela care invarte paleta).
 

Solomon Roxna  acum 2 ani - 5 Iulie 2012 09:58  

Re: Coltunasi cu magiun de prune

incerc marmelada si vad ce imi ramane si o incerc si pe asta ...daca nu gemul acela cu nuci k imi plac tare mult nucile...multumesc frumos pentru raspunsuri ... o zi buna
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Afla mai multe detalii aici ›

Campanie sustinuta de organizatia M.A.M.E.


Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus