Pogacele cu jumari

Retete aluaturi Retete aperitive Retete de Craciun Retete din Ungaria

Reteta Pogacele cu jumari

Mi-am amintit de pogacele bune pe care le-am mancat intr-un concediu la Balaton, si cum aveam jumari proaspete am zis sa incerc si eu sa fac, sa vad daca-mi ies. Reteta am luat-o de aici si sigur nu o voi mai schimba.

Ingrediente

350 gr faina
130 ml lapte caldut
50 ml ulei(de masline am pus eu)
1 lingurita zahar
1 1/2 lingurite sare
20 gr drojdie proaspata
1 galbenus ou

Pasta jumari

250 gr jumari
1 1/2 lingurite piper
1 lingurita sare
1/2 lingurite chimen macinat

Pentru decorat

albusul de la ou
sare, piper macinate mare
seminte de chimen

Portii: 32 bucati(cu diametru de 4 si 5 cm)

  1. Ingredientele de aluat se framanta bine si apoi se lasa la crescut cam o ora. Eu l-am facut in masina de paine, am pus prima data lichidele, apoi faina si sarea si deasupra zaharul si drojdia. Aluatul iese foarte bine, elastic si usor de intins, nu trebuie sa folositi faina.
  2. Intre timp, pana creste aluatul am pus jumarile in robot(sau masina de carne) si le-am facut pasta. In masina de cafea am pus piperul, sarea si chimenul si le-am rasnit impreuna -> asta din cauza ca am folosit condimente boabe, nu din cele macinate. Am amestecat pasta de jumari cu condimentul obtinut
  3. Am intins aluatul gros de 1 cm si l-am uns cu 1/3 din pasta. Am impaturat foaia. Am repetat operatiunea de 3 ori .La sfarsit intindem foaia de 1 cm si decupam pogacelele cu un pahar de 4 cm diametru sau cu alte forme doriti.
  4. Se pun pogacele in tava si se mai lasa 15 minute la crescut. Se ung apoi cu albusul batut putin cu furculita si se rasnesc condimente deasupra.
  5. Bagam tava la cuptorul preincalzit la 220C si lasam pana se rumenesc(cam 25 min a durat)

 

Aluat pogacele

Aluat pogacele

Pasta de jumari intinsa pe aluat

Pasta de jumari intinsa pe aluat

Pasta de jumari

Pasta de jumari

Decupam pogacele

Decupam pogacele

Ornam pogacelele

Ornam pogacelele

Pogacele cu jumari

Pogacele cu jumari

Comentarii (42)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 12 Noiembrie 2012 17:27  

nu, intinzi tot aluatul intr-o singura foaie. il ungi si apoi il pliezi in trei si apoi in doua din partea opusa.
repeti pasul de 2 ori. la fiecare pas intinderea va fi mai grea, trebuie putin efort.
 

berica  acum 11 ani - 19 Noiembrie 2012 09:20  

nu am pus toata sarea din reteta si mie mi s-a parut ca au iesit f sarate :(
 

alexandra  acum 11 ani - 5 Decembrie 2012 19:21  

merite reteta!!!!!!!!!!!!! :) ;)
 

serbanescu corina  acum 10 ani - 23 Decembrie 2013 16:56  

buna ioana!

Sunt pe ultima suta cu pregatirile pentru masa de Craciun. Retetele pe care le-am facut anul acesta sunt 100% inspirate si luate de pe site-ul tau si sunt teribil de incantata pentru ca mi-au iesit la superlativ toate pana la reteta de pogacele pe care nu reusesc sa o fac pentru ca nu-mi iasa aluatul. Eu folosesc masina de paine. Am incercat de 2 ori si de ambele dati mi-a iesit un aluat nedospit, uscat si care se rupe. In ambele dati am folosit drojdie proaspata. Prima data am pus ingredientele in ordinea spusa de tine, iar a doua oara am facut maia din lapte , zahar si drojdie, am pus-o in masina, dupa care am adaugat uleiul de masline, oul, faina, zahar si sare si ... mi-a iesit aluatul la fel ca si primul!!! heeeelp me, please!
 

Ioana  acum 10 ani - 23 Decembrie 2013 18:15  

corina, cand s-a framantat in masina, l-ai verificat sa fie moale si elastic aluatul? din ceea ce descrii pare ca nu e suficient lichid si nu se framanta ca lumea. nu cred ca drojdia sa fie de vina. deci data viitoare pui ingredientele in masina si dupa cate minute verifici aluatul (vizual prima data si apoi il si pipai sa fie umed si placut la atingere, nu uscat; eu il prind intre degete si trag putin de el si-l simt daca e hidratat cum trebuie). daca nu e asa, picuri treptat putin lapte sau apa in timp ce se framanta.

ca regula, intotdeauna cand folosesti masina de paine urmaresti aluatul in perioada de framantare, mai ales cand faci prima data o reteta. asa iti poti da seama de la inceput daca totul e in regula sau mai trebuie lichid/faina si nu mai risipesti ingrediente.
 

serbanescu corina  acum 10 ani - 23 Decembrie 2013 22:47  

da, nu m-am gandit sa verific in timpul programului aluatul. maine daca o sa mai am timp am sa incerc din nou. multumesc frumos pentru raspuns! sarbatori fericite!
 

Alina Maria  acum 8 ani - 4 Martie 2016 19:23  

Vreau sa iti multumesc din suflet pentru reteta.
Este pentru prima data in viata mea cand am facut si mi-au iesit perfecte!!!!
Tin sa precizez ca nu ma pricep deloc la gatitul cu aluat. Si mi-a fost tare groaza sa ma apuc. Insa am fost in tara de sarbatori iar mami mi-a pus niste jumari. Noi fiind 2 au fost tare multe, si bineinteles ca mi-au ramas. Acum aveam 2 variante. Fac pogacele cu ele sau le arunc. Si uite asa am fost cumva constransa sa incerc.
Nu imi pare rau deloc.
Faptul ca faina a fost specificata in gramaj a ajutat enorm. Nu imi ies aluaturile la expresia "faina cat cuprinde" :))
Multumesc tare mult inca o data si la cat mai multe retete!! :)
 

Ioana  acum 8 ani - 5 Martie 2016 17:42  

Fain, Maria! Sa le savurati cu placere!
 

Gabriela  acum 6 ani - 13 Ianuarie 2018 09:30  

Cu ce as putea inlocui chimenul?...e singurul condiment care nu imi place!
 

Ioana  acum 6 ani - 15 Ianuarie 2018 10:47  

lasa doar piperul. dar chimenul le face mai proaspete si mai usor de digerat.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...