Saratele

Categorii: Retete gustari (snack), Retete de Craciun, Retete de Pasti, Retete romanesti

 

Saratele
Pinterest

Saratele traditionale foarte fragede.

Asa cum v-am promis, postez astazi reteta de saratele cu untura de porc. Este reteta traditionala de saratele, neschimbata, exact asa cum mi-a dat-o mama.

Ingrediente
Saratele

500 gr faina alba
150 gr unt (sau margarina)
100 gr untura (de porc, gasca, rata)
1 ou
1/2 lingurita sare
1/2 pachet drojdie proaspata (12 gr)
4 linguri lapte caldut
1 priza zahar
150 gr smantana (acra)
pentru decorat: seminte de chimen si cascaval/parmezan razuit fin

Bucati: cca 80

Preparare
Saratele

  1. Se dizolva drojdia in laptele caldut impreuna cu zaharul. Se lasa sa stea la loc caldut 15 minute, pana se umfla si devine spumoasa.
  2. Intr-un bol punem faina si in mijloc adaugam: galbenusul oului, untul, untura, sarea si maia de drojdie. Faramitam totul cu degetele pana devine precum pesemtul.
  3. Adaugam smantana pana se leaga (incepeti cu 4 linguri si mai adaugati daca e necesar). Framantam bine aluatul timp de 5 minute.
  4. Acoperim bolul si lasam sa stea 15 minute.
  5. Impartim aluatul in 4 bucati.
  6. Pe blatul de lucru presarat cu putina faina, intindem din fiecare bucata cate o foaie subtire de cca 5 mm. Taiem foaia pe margini cu o rola de patiserie ca sa obtinem un dreptunghi. Taiem foaia fasiute inguste folosind rola de patiserie sau decupam saratelele cu forma traditionala (vezi poza 4).
  7. Asezam saratele in tava de acoperita cu hartie de copt.
    * saratelele se coc in ture
  8. Batem albusul ramas cu 1 lingura apa si putina sare. Folosind o pensula de silicon ungem saratelele si le presaram cu chimen si cascaval (eu am pus parmezan).
    * saratelel traditionale nu le-am uns in tava ci le-am trecut cu o parte prin albus apoi prin cascaval/chimen si apoi le-am asezat pe tava de copt.
  9. Dati saratelele la cuptor la 200C pentru 12-13 minute, pana cand cascavalul se rumeneste frumos.
 
Saratele - Aluatul frecat intre degete (ca pesmetul)

1. Aluatul frecat intre degete (ca pesmetul)

Saratele - Foaia intinsa

2. Foaia intinsa

Saratele - Saratele taiate betisoare, unse si presarate

3. Saratele taiate betisoare, unse si presarate

Saratele - Saratele decupate cu forma traditionala

4. Saratele decupate cu forma traditionala

Saratele - Saratele traditionale

5. Saratele traditionale

Saratele - Saratele

6. Saratele


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 71)  

 

Saleuri

27 Noiembrie 2012

Saleuri

 

 

ramisimion  acum 3 ani - 6 Mai 2011 11:27  

Re: Saratele

mmmm, ce bine arata! si uitasem cum arata saratelele noastre, bine ca le-ai pregatit, multumesc. stiu ca cele cu untura sunt fragede, dar daca nu avem putem pune tot unt sau margarina?
 

Ioana  acum 3 ani - 6 Mai 2011 11:32  

Re: Saratele

da, pune unt vesel
sunt asa bune... chiar acum rontai una cu chimen.
 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani - 6 Mai 2011 11:36  

Re: Saratele

Nu ma pot abtine de la laude : aluatul, foaia, saratelele arata PER - FECT ! BRAVO !
 

Ioana  acum 3 ani - 6 Mai 2011 11:49  

Re: Saratele

simona, aluatul este atat de usor de lucrat... nu se lipeste de blat sau sucitor nici sa vrei.
 

Crina Morari  acum 3 ani - 6 Mai 2011 13:29  

Re: Saratele

Ohh trebuie incercata vesel sa vedem poate chiar in weekend vesel Saratele sunt preferatele mele!
 

Monica Mihaly  acum 3 ani - 6 Mai 2011 13:41  

Re: Saratele

mmmmm si eu o sa fac cu siguranta dar numai jumate de portie , ca vreau sa mi reiau dieta vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 6 Mai 2011 13:55  

Re: Saratele

ies destule si din juma' de portie. reteta de la maica-mea e din 1 kg faina, dar ies o multime, merg facute asa multe doar de sarbatori cand imparti la toata lumea.
 

Malina  acum 3 ani - 10 Mai 2011 20:55  

Re: Saratele

Pot sa nu pun untura?
 

Ioana  acum 3 ani - 11 Mai 2011 08:32  

Re: Saratele

da, pune unt in loc
 

Mari Ana  acum 3 ani - 11 Mai 2011 15:46  

Re: Saratele

Am facut si eu aseara reteta, am folosit doar unt si au iesit f. bune. Am ornat cu cascaval ras cea mai mare parte, cateva cu chimen si restul cu susan. Ioana, esti o comoara, dar tu stiai asta, nu?
 

Ioana  acum 3 ani - 11 Mai 2011 19:19  

Re: Saratele

ei, e bine sa-mi mai reaminteascacineva asta din cand in cand vesel
Lui T. cum i s-au parut saratelele?
 

Mari Ana  acum 3 ani - 12 Mai 2011 07:16  

Re: Saratele

Si el a mancat, doar cu cascaval. Si pentru ca mananca f. putin si putine in perioada asta, e chiar bine ca am mai gasit ceva care sa mearga.
 

cosmina  acum 3 ani - 24 Mai 2011 09:40  

Re: Saratele

foarte bune , le-am incercat si eu au iesit super felicitari ..... vesel
 

Angela  acum 3 ani - 3 Iunie 2011 19:11  

Re: Saratele

Am testat reteta saratelelor si recunosc ca sunt primele saratele care mi-au iesit foarte foarte bune....pufoase, dar si crocante. Modificarile mele: am inlocuit untura cu margarina si am incorporat branza (niste cas sarat) in compozitie.....a iesit o minune.......multumesc pentru reteta... vesel
 

roxy  acum 3 ani - 11 Iunie 2011 16:12  

Re: Saratele

eu una am 10 ani si mia iesit ca akolo bafta si voua
 

Roxana Maria Iosep  acum 3 ani - 6 Septembrie 2011 19:08  

Re: Saratele

Delicioase! Tocmai am savurat cateva! vesel
 

pavel katy  acum 3 ani - 23 Octombrie 2011 20:38  

Re: Saratele

vesel vesel vesel imi e pofta buna
 

Cristina  acum 3 ani - 27 Octombrie 2011 09:50  

Re: Saratele

O reteta foarte buna. Le-am pregatit de cateva ori, nu am folosit untura, doar unt, am mai pus in copozitie cascaval ras, am pus si chimenul (sau mac) in compozitie si sunt extraordinare
vesel
 

Angelica  acum 3 ani - 4 Noiembrie 2011 12:55  

Re: Saratele

tocmai mi-ai adus aminte de copilarie ....multumesc ioana.
 

cristina  acum 3 ani - 12 Noiembrie 2011 20:55  

Re: Saratele

foarte bune
 

La  acum 3 ani - 3 Decembrie 2011 20:05  

Re: Saratele

gustoase:0
 

mihaela  acum 3 ani - 25 Februarie 2012 00:40  

Re: Saratele

cred ca sint cele mai gustoase ce am mincat vreodata vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel vesel
 

Carla  acum 3 ani - 29 Februarie 2012 14:25  

Re: Saratele

Buna Ioana!

Avand in vedere ca in reteta scrie ca avem nevoie de 150 gr. unt si 100 gr. untura, cand inlocuim untura cu untul cum portionam? Punem 250 gr. de unt?

Multumesc!
 

Ioana  acum 3 ani - 29 Februarie 2012 14:32  

Re: Saratele

da, 250 gr unt.
 

Claudia  acum 3 ani - 28 Martie 2012 10:02  

Re: Saratele

Acum ma pun la facut de saratele. Toate retetele care le-am incercat de pe site-ul tau au fost super. felicitari si bafta la mai multe!
 

Ioana  acum 3 ani - 28 Martie 2012 10:25  

Re: Saratele

spor!
 

Sofronie Ruxandra  acum 3 ani - 7 Aprilie 2012 18:55  

Re: Saratele si nu numai

Este prima data cind o prietena mi-a dat acest site pentru retete; am fost foarte surprinsa sa gasesc retete atit de bune ( insotite de poze ce-ti spun: " fa-le repede ! "), si mai ales apreciez
foarte mult ca Cineva are atita BUNAVOINTA ,
si iubire pentru Semeni incit daruieste timp pretios , pentru fiecare dintre noi . CALITATI
RARE.
SA FITI BINECUVINTATA !
ruxandra
 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani - 7 Aprilie 2012 23:23  

Re: Saratele

Ce mesaj frumos, Ruxandra ! Foarte frumos ! vesel
 

Ivana  acum 3 ani - 19 Aprilie 2012 14:02  

Re: Saratele

Am facut saratelele si au iesit foarte fragede, desi nu mai facusem niciodata! N-aveam untura si am pus 150g margarina si 100 g unt si au iesit super!
Inca o data multumesc!
 

Miriam  acum 2 ani - 1 August 2012 18:13  

Re: Saratele

Excelente, multumesc, ma bucur mult ca am gasit aici reteta, aveam nevoie!! Sint grozave ca gustari pe drumul spre mare vesel
 

Cristina  acum 2 ani - 19 August 2012 15:24  

Re: Saratele

Doamnelor nu mai puneti margarina in loc de untura. E mai sanatoasa untura, pentru ca e productie proprie decat margarina cumparata, care din cate stiu e obtinuta chimic. Iar daca nu aveti untura, clar puneti unt.
Saratelele sunt geniale. Bravo, Ioana!
As vrea sa stiu daca ai vreo reteta de preparare a cascavalului. Tocmai am fost pe Transfagarasan si mi-am luat cascaval afumat de la o tarancuta din Sibiu, dar cum nu pot merge saptamanal pe valea Oltului (pe acolo ne-am intors), as vrea sa incerc sa-mi prepar singura cascavalul. Sora bunicului facea cand eram mica, dar nu era asa bun si moale precum cascavalul de Sibiu.
 

Iulia D  acum 2 ani - 5 Noiembrie 2012 18:40  

Re: Saratele

Buna. Nu stiu dar de fiecare data cand fac saratele sau ceva cu un aluat asemanator imi ies cam tari ,adica greu de mestecat vesel) Din ce cauza?
 

Ioana  acum 2 ani - 5 Noiembrie 2012 18:46  

Re: Saratele

trebuie sa incerci reteta asta. si daca tot ies tari (ceea ce ma indoiesc daca respecti indicatiile si cantitatile) atunci incercam sa aflam ce faci gresit vesel
 

elena  acum 2 ani - 9 Noiembrie 2012 13:50  

Re: Saratele

Buna Ioana! Vreau sa iti spun ca am incercat reteta ta de saratele...sunt foarte incantata de rezultat, sunt atat de bune si fragede! imi e pofta Doar ca am pus 150 g untura in loc de 100 si 100 g unt in loc de 150 g.
Am mai incercat si cornuletele cu untura, si mi-au placut enorm! Iti multumesc pentru ca imparti cu noi retetele tale minunate! vesel
 

michl  acum 2 ani - 18 Decembrie 2012 19:43  

Re: Saratele

Sunt extraordinare la o bere. Noi le facem de obicei cu aluat foietaj din comert pentru economie de timp. Sunt perfecte si asa.
 

maria  acum 2 ani - 27 Decembrie 2012 15:48  

Re: Saratele

imi e pofta vesel
 

Violeta  acum 2 ani - 22 Februarie 2013 01:56  

Re: Saratele

Buna ioana.Spune-mi te rog daca pot sa pun ulei de masline in loc de unt si untura.
Multumesc
 

Ioana  acum 2 ani - 22 Februarie 2013 10:04  

Re: Saratele

n-am incercat reteta cu ulei. dar cred ca rezultatul nu va fi chiar la fel de reusit.
 

asterix  acum un an - 5 August 2013 21:08  

Re: Saratele

super bune
mai fa si mai vrem
 

ilie  acum un an - 16 Decembrie 2013 12:02  

Re: Saratele

fara drojdie se poate
 

andreea  acum un an - 30 Decembrie 2013 19:02  

Re: Saratele

foarte bune multumesc pt reteta
 

SIERRASORIN  acum un an - 31 Decembrie 2013 14:16  

Re: Saratele

PREFERATELE TATALUI MEU..........FAC ACUMA vesel vesel
 

George  acum 11 luni - 14 Iunie 2014 09:25  

Re: Saratele

Nu are cam putina sare? Eu la painea obisnuita (330g faina, 220-230ml lichid) pun o lingurita sare si nu e sarata. Iese o paine de vreo 500-550g, deci ar veni cam 1% (cam atat se recomanda pentru paine). La saratele ma asteptam sa fie ceva mai mult.
 

Ioana  acum 11 luni - 14 Iunie 2014 11:48  

Re: Saratele

mie nu mi-au parut nesarate niciodata si manac destul de sarat. dar, adevarul e ca adaugand parmezan (care e si el sarat) si chimen poate nu e nevoie de atata sare, gustul e dat de acestea, spre deosebire de paine unde se simte 100% gustul aluatului.
daca insa tie ti se par nesarate poti linistit sa adaugi mai multa
 

alinabuga80  acum 7 luni - 10 Octombrie 2014 10:53  

Re: Saratele

vesel vesel super
 

corina  acum 5 luni - 1 Decembrie 2014 16:08  

Re: Saratele

buna ioana,
as dori sa fac de craciun saratelele, insa cam cu vreo 2 sapt. mai devreme. imi poti spune care este termenul de valabilitate si cum sa le pastrez?
multumesc frumos!
 

Ioana  acum 5 luni - 1 Decembrie 2014 16:22  

Re: Saratele

Corina, le pui intr-o cutie cu capac si le pastrezi in camara racoroasa.
sigur tin mai bine de 1 saptamana, fiindca eu le fac putin inainte de Craciun si dupa Anul nou inca mai rontaim din ele.
 

Bratu  acum 5 luni - 5 Decembrie 2014 01:11  

SFAT: NU FOLOSITI MARGARINA: ESTE PLASTIC SI NU SE ELIMINA DIN CORP !!! DOCUMENTATI-VA !!!

Acum cand exista atatea tipuri de uleiuri nehidrogenate, presate la rece, etc. adaptati retetele si nu mai folositi porcarii precum margarina care este considerat CEL MAI TOXIC ALIMENT !!!
 

dana  acum 5 luni - 17 Decembrie 2014 14:31  

Re: Saratele

buna ziua! ati putea va rog sa imi dati niste informatii despre smantana acra? vreau tare mult sa fac saratelele acestea dar nu am mai folosit niciodata smantana acra si nu stiu nimic despre ea. multumesc frumos
 

Ioana  acum 5 luni - 17 Decembrie 2014 14:38  

Re: Saratele

smantana acra este smantana fermentata. e cea care se pune in ciorbe.
am specificat ca e acra ca sa nu fie confundata cu smantana dulce.
 

Cristina   acum 5 luni - 21 Decembrie 2014 14:15  

Re: Saratele

Bund Ioana! As vrea sa fac azi reteta asta. Problema e ca mi-a expirat drojdia in frigider. As putea folosi praf de copt in locul drojdiei? M-as bucura f mult daca ai putea sa-mi raspunzi repede
. ☺
 

eugenia  acum 2 luni - 12 Martie 2015 09:55  

Re: Saratele

Am facut aceasta reteta este super buna vesel
 

Diana rapas  acum 2 saptamani - 9 Aprilie 2015 05:50  

Re: Saratele

Multumesc Au iesit minunate!! Am fact doua portii cu chimen si cascaval
 

Ioana  acum 2 saptamani - 9 Aprilie 2015 11:20  

Re: Saratele

sa le savurati cu placere, Diana.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus