Retete Culinare : e-Retete

 

Saratele

Categorii: Retete gustari (snack), Retete de Craciun, Retete de Pasti, Retete romanesti

 

Saratele. Imagini pas cu pas pentru saratele

Saratele traditionale foarte fragede.

Asa cum v-am promis, postez astazi reteta de saratele cu untura de porc. Este reteta traditionala de saratele, neschimbata, exact asa cum mi-a dat-o mama.

Ingrediente pentru Saratele

500 gr faina alba
150 gr unt (sau margarina)
100 gr untura (de porc, gasca, rata)
1 ou
1/2 lingurita sare
1/2 pachet drojdie proaspata (12 gr)
4 linguri lapte caldut
1 priza zahar
150 gr smantana (acra)
pentru decorat: seminte de chimen si cascaval/parmezan razuit fin

Bucati: cca 80

Saratele - Preparare

  1. Se dizolva drojdia in laptele caldut impreuna cu zaharul. Se lasa sa stea la loc caldut 15 minute, pana se umfla si devine spumoasa.
  2. Intr-un bol punem faina si in mijloc adaugam: galbenusul oului, untul, untura, sarea si maia de drojdie. Faramitam totul cu degetele pana devine precum pesemtul.
  3. Adaugam smantana pana se leaga (incepeti cu 4 linguri si mai adaugati daca e necesar). Framantam bine aluatul timp de 5 minute.
  4. Acoperim bolul si lasam sa stea 15 minute.
  5. Impartim aluatul in 4 bucati.
  6. Pe blatul de lucru presarat cu putina faina, intindem din fiecare bucata cate o foaie subtire de cca 5 mm. Taiem foaia pe margini cu o rola de patiserie ca sa obtinem un dreptunghi. Taiem foaia fasiute inguste folosind rola de patiserie sau decupam saratelele cu forma traditionala (vezi poza 4).
  7. Asezam saratele in tava de acoperita cu hartie de copt.
    * saratelele se coc in ture
  8. Batem albusul ramas cu 1 lingura apa si putina sare. Folosind o pensula de silicon ungem saratelele si le presaram cu chimen si cascaval (eu am pus parmezan).
    * saratelel traditionale nu le-am uns in tava ci le-am trecut cu o parte prin albus apoi prin cascaval/chimen si apoi le-am asezat pe tava de copt.
  9. Dati saratelele la cuptor la 200C pentru 12-13 minute, pana cand cascavalul se rumeneste frumos.

 
Click pe imagini pentru a mari

Aluatul frecat intre degete (ca pesmetul)
Aluatul frecat intre degete (ca pesmetul)
Foaia intinsa
Foaia intinsa
Saratele taiate betisoare, unse si presarate
Saratele taiate betisoare, unse si presarate
Saratele decupate cu forma traditionala
Saratele decupate cu forma traditionala
Saratele traditionale
Saratele traditionale
Saratele
Saratele

 

5 62

 

 

Retete similare 

Saleuri
Saleuri  

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Saratele"

 

Comentarii

ramisimion  acum 3 ani 6 Mai 2011 11:27  

Re: Saratele

mmmm, ce bine arata! si uitasem cum arata saratelele noastre, bine ca le-ai pregatit, multumesc. stiu ca cele cu untura sunt fragede, dar daca nu avem putem pune tot unt sau margarina?
 

Ioana  acum 3 ani 6 Mai 2011 11:32  

Re: Saratele

da, pune unt
sunt asa bune... chiar acum rontai una cu chimen.
 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani 6 Mai 2011 11:36  

Re: Saratele

Nu ma pot abtine de la laude : aluatul, foaia, saratelele arata PER - FECT ! BRAVO !
 

Ioana  acum 3 ani 6 Mai 2011 11:49  

Re: Saratele

simona, aluatul este atat de usor de lucrat... nu se lipeste de blat sau sucitor nici sa vrei.
 

Crina L. Morari  acum 3 ani 6 Mai 2011 13:29  

Re: Saratele

Ohh trebuie incercata sa vedem poate chiar in weekend Saratele sunt preferatele mele!
 

Monica Mihaly  acum 3 ani 6 Mai 2011 13:41  

Re: Saratele

mmmmm si eu o sa fac cu siguranta dar numai jumate de portie , ca vreau sa mi reiau dieta
 

Ioana  acum 3 ani 6 Mai 2011 13:55  

Re: Saratele

ies destule si din juma' de portie. reteta de la maica-mea e din 1 kg faina, dar ies o multime, merg facute asa multe doar de sarbatori cand imparti la toata lumea.
 

Malina  acum 3 ani 10 Mai 2011 20:55  

Re: Saratele

Pot sa nu pun untura?
 

Ioana  acum 3 ani 11 Mai 2011 08:32  

Re: Saratele

da, pune unt in loc
 

Mari Ana  acum 3 ani 11 Mai 2011 15:46  

Re: Saratele

Am facut si eu aseara reteta, am folosit doar unt si au iesit f. bune. Am ornat cu cascaval ras cea mai mare parte, cateva cu chimen si restul cu susan. Ioana, esti o comoara, dar tu stiai asta, nu?
 

Ioana  acum 3 ani 11 Mai 2011 19:19  

Re: Saratele

ei, e bine sa-mi mai reaminteascacineva asta din cand in cand
Lui T. cum i s-au parut saratelele?
 

Mari Ana  acum 3 ani 12 Mai 2011 07:16  

Re: Saratele

Si el a mancat, doar cu cascaval. Si pentru ca mananca f. putin si putine in perioada asta, e chiar bine ca am mai gasit ceva care sa mearga.
 

cosmina  acum 3 ani 24 Mai 2011 09:40  

Re: Saratele

foarte bune , le-am incercat si eu au iesit super felicitari .....
 

Angela  acum 3 ani 3 Iunie 2011 19:11  

Re: Saratele

Am testat reteta saratelelor si recunosc ca sunt primele saratele care mi-au iesit foarte foarte bune....pufoase, dar si crocante. Modificarile mele: am inlocuit untura cu margarina si am incorporat branza (niste cas sarat) in compozitie.....a iesit o minune.......multumesc pentru reteta...
 

roxy  acum 3 ani 11 Iunie 2011 16:12  

Re: Saratele

eu una am 10 ani si mia iesit ca akolo bafta si voua
 

Roxana Maria Iosep  acum 2 ani 6 Septembrie 2011 19:08  

Re: Saratele

Delicioase! Tocmai am savurat cateva!
 

pavel katy  acum 2 ani 23 Octombrie 2011 20:38  

Re: Saratele

buna
 

Cristina  acum 2 ani 27 Octombrie 2011 09:50  

Re: Saratele

O reteta foarte buna. Le-am pregatit de cateva ori, nu am folosit untura, doar unt, am mai pus in copozitie cascaval ras, am pus si chimenul (sau mac) in compozitie si sunt extraordinare
 

Angelica  acum 2 ani 4 Noiembrie 2011 12:55  

Re: Saratele

tocmai mi-ai adus aminte de copilarie ....multumesc ioana.
 

cristina  acum 2 ani 12 Noiembrie 2011 20:55  

Re: Saratele

foarte bune
 

La  acum 2 ani 3 Decembrie 2011 20:05  

Re: Saratele

gustoase:0
 

mihaela  acum 2 ani 25 Februarie 2012 00:40  

Re: Saratele

cred ca sint cele mai gustoase ce am mincat vreodata
 

Carla  acum 2 ani 29 Februarie 2012 14:25  

Re: Saratele

Buna Ioana!

Avand in vedere ca in reteta scrie ca avem nevoie de 150 gr. unt si 100 gr. untura, cand inlocuim untura cu untul cum portionam? Punem 250 gr. de unt?

Multumesc!
 

Ioana  acum 2 ani 29 Februarie 2012 14:32  

Re: Saratele

da, 250 gr unt.
 

Claudia  acum 2 ani 28 Martie 2012 10:02  

Re: Saratele

Acum ma pun la facut de saratele. Toate retetele care le-am incercat de pe site-ul tau au fost super. felicitari si bafta la mai multe!
 

Ioana  acum 2 ani 28 Martie 2012 10:25  

Re: Saratele

spor!
 

Sofronie Ruxandra  acum 2 ani 7 Aprilie 2012 18:55  

Re: Saratele si nu numai

Este prima data cind o prietena mi-a dat acest site pentru retete; am fost foarte surprinsa sa gasesc retete atit de bune ( insotite de poze ce-ti spun: " fa-le repede ! "), si mai ales apreciez
foarte mult ca Cineva are atita BUNAVOINTA ,
si iubire pentru Semeni incit daruieste timp pretios , pentru fiecare dintre noi . CALITATI
RARE.
SA FITI BINECUVINTATA !
ruxandra
 

Simona-Adina Hotea  acum 2 ani 7 Aprilie 2012 23:23  

Re: Saratele

Ce mesaj frumos, Ruxandra ! Foarte frumos !
 

Ivana  acum 2 ani 19 Aprilie 2012 14:02  

Re: Saratele

Am facut saratelele si au iesit foarte fragede, desi nu mai facusem niciodata! N-aveam untura si am pus 150g margarina si 100 g unt si au iesit super!
Inca o data multumesc!
 

Miriam  acum un an 1 August 2012 18:13  

Re: Saratele

Excelente, multumesc, ma bucur mult ca am gasit aici reteta, aveam nevoie!! Sint grozave ca gustari pe drumul spre mare
 

Cristina  acum un an 19 August 2012 15:24  

Re: Saratele

Doamnelor nu mai puneti margarina in loc de untura. E mai sanatoasa untura, pentru ca e productie proprie decat margarina cumparata, care din cate stiu e obtinuta chimic. Iar daca nu aveti untura, clar puneti unt.
Saratelele sunt geniale. Bravo, Ioana!
As vrea sa stiu daca ai vreo reteta de preparare a cascavalului. Tocmai am fost pe Transfagarasan si mi-am luat cascaval afumat de la o tarancuta din Sibiu, dar cum nu pot merge saptamanal pe valea Oltului (pe acolo ne-am intors), as vrea sa incerc sa-mi prepar singura cascavalul. Sora bunicului facea cand eram mica, dar nu era asa bun si moale precum cascavalul de Sibiu.
 

Iulia D  acum un an 5 Noiembrie 2012 18:40  

Re: Saratele

Buna. Nu stiu dar de fiecare data cand fac saratele sau ceva cu un aluat asemanator imi ies cam tari ,adica greu de mestecat ) Din ce cauza?
 

Ioana  acum un an 5 Noiembrie 2012 18:46  

Re: Saratele

trebuie sa incerci reteta asta. si daca tot ies tari (ceea ce ma indoiesc daca respecti indicatiile si cantitatile) atunci incercam sa aflam ce faci gresit
 

elena  acum un an 9 Noiembrie 2012 13:50  

Re: Saratele

Buna Ioana! Vreau sa iti spun ca am incercat reteta ta de saratele...sunt foarte incantata de rezultat, sunt atat de bune si fragede! Doar ca am pus 150 g untura in loc de 100 si 100 g unt in loc de 150 g.
Am mai incercat si cornuletele cu untura, si mi-au placut enorm! Iti multumesc pentru ca imparti cu noi retetele tale minunate!
 

michl  acum un an 18 Decembrie 2012 19:43  

Re: Saratele

Sunt extraordinare la o bere. Noi le facem de obicei cu aluat foietaj din comert pentru economie de timp. Sunt perfecte si asa.
 

maria  acum un an 27 Decembrie 2012 15:48  

Re: Saratele

 

Violeta  acum un an 22 Februarie 2013 01:56  

Re: Saratele

Buna ioana.Spune-mi te rog daca pot sa pun ulei de masline in loc de unt si untura.
Multumesc
 

Ioana  acum un an 22 Februarie 2013 10:04  

Re: Saratele

n-am incercat reteta cu ulei. dar cred ca rezultatul nu va fi chiar la fel de reusit.
 

asterix  acum 10 luni 5 August 2013 21:08  

Re: Saratele

super bune
mai fa si mai vrem
 

ilie  acum 6 luni 16 Decembrie 2013 12:02  

Re: Saratele

fara drojdie se poate
 

andreea  acum 6 luni 30 Decembrie 2013 19:02  

Re: Saratele

foarte bune multumesc pt reteta
 

SIERRASORIN  acum 6 luni 31 Decembrie 2013 14:16  

Re: Saratele

PREFERATELE TATALUI MEU..........FAC ACUMA
 

George  acum 2 ore 14 Iunie 2014 09:25  

Re: Saratele

Nu are cam putina sare? Eu la painea obisnuita (330g faina, 220-230ml lichid) pun o lingurita sare si nu e sarata. Iese o paine de vreo 500-550g, deci ar veni cam 1% (cam atat se recomanda pentru paine). La saratele ma asteptam sa fie ceva mai mult.
 

Ioana  acum 13 minute 14 Iunie 2014 11:48  

Re: Saratele

mie nu mi-au parut nesarate niciodata si manac destul de sarat. dar, adevarul e ca adaugand parmezan (care e si el sarat) si chimen poate nu e nevoie de atata sare, gustul e dat de acestea, spre deosebire de paine unde se simte 100% gustul aluatului.
daca insa tie ti se par nesarate poti linistit sa adaugi mai multa
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS