Smochine umplute in sos sherry

Retete cu branza Retete desert Retete cu fructe Retete simple Retete din Spania

Reteta Smochine umplute in sos sherry

Intr-o duminica eram la Corso, la o cafea, si am gasit pe pervaz o carte cu retete spaniole... scrise insa in maghiara. Am rasfoit-o nestiind maghiara, insa mi-a atras atentia o poza cu smochine umplute in sos sherry. Cantitatile erau clare, ingredientele mai mult le-am ghicit si restul le-a completat imaginatia mea. Ce a iesit vedeti in poza. Dar va spun ca sunt fa-bu-loa-se. E un desert fin, elegant care se creeaza singur prin combinatia de arome, fara sa aveti nevoie de experienta in bucatarie. Smochine, ciocolata, migdale... si daca acestea nu v-au convins inca, trebuie sa gustati Sherry Nectar Pedro Ximenes de la Gonzalez Byass - este cireasa de pe tort. Este dulce, usor vascos, cu aroma de smochine, stafide, curmale, nuci verzi, un pic de caramel si cafea... pur si simplu iti inebuneste papilele. Imi place mult cum ciocolata amaruie si ricotta taie din dulceata sosului si a smochinelor.

Ingrediente

200 gr smochine uscate (cca 16 smochine)
120 ml sherry dulce (Nectar PX Gonzalez Byas)
250 ml apa
3 linguri zahar
2 prize scortisoara macinata
16 migdale (fara coaja)
15 gr ciocolata neagra
4 linguri cu varf branza ricotta (cca 250 gr)

Portii: 4

  1. Se pun la fiert smochinele cu sherry, apa, zaharul si scortisoara. Se fierb la foc mic 10 minute.
  2. Se scot smochinele cu o paleta cu gauri din sirop. Siropul se fierbe la foc mare inca 2 minute, ca sa se reduca putin. Se pun smochinele inapoi in sirop. Se acopera cu capac si se lasa sa stea minim 2 ore (dar pot fi pastrate si peste noapte la frigider).
  3. Taiati ciocolata bucatele.
  4. Cand doriti sa le serviti, faceti o incizie in varful smochinelor si introduceti pe acolo cate o migdala si o bucatica de ciocolata.
  5. Dati smochinele la cuptor, la 170C, pentru 5 minute, pana ciocolata se topeste.
  6. Puneti cate o lingura de ricotta pe 4 farfurii adanci. Turnati sirop in jurul branzei. Asezati cate 4 smochine umplute in jur. Pudrati ricotta cu putina scortisoara sau cacao.

Sherry Nectar PX

Sherry Nectar PX

Smochine fierte

Smochine fierte

Smochine in sirop

Smochine in sirop

Smochinele cu umplutura (inainte de cuptor)

Smochinele cu umplutura (inainte de cuptor)

Comentarii (4)

 

Anca  acum 10 ani - 11 Octombrie 2013 15:57  

De unde cumperi sherry sau necatrul? arata f bine
 

Ioana  acum 10 ani - 11 Octombrie 2013 16:11  

se gaseste la magazinele specializate cu bauturi (e importat de Recas).
acesta l-am cumparat de la magazinul de bauturi de pe Eroilor (cei din CJ stiu unde e).

inainte am avut un sherry Solera 1847 [link] si asta foarte bun, dar parca nu se compara cu Nectar. si Solera poate fi folosit la aceasta reteta.
 

florin  acum 10 ani - 12 Octombrie 2013 09:31  

super......
 

vaniana  acum 10 ani - 15 Octombrie 2013 15:30  

mmm, cred ca e foarte bun desertul, eu sunt mare fan smochine. si mie imi palce foarte mult vinul despre care vorbesti, in bucuresti se gasea asta primavara la bacania coco de pe dionisie lupu. banuiesc ca inca il mai aduc.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...