Retete Culinare : e-Retete

 

Vargabeles

Categorii: Retete cu branza, Retete desert, Retete cu ou, Retete cu paste, Retete de Pasti, Retete lact-ovo-vegetariene, Retete din Ungaria

 
Vargabeles. Imagini pas cu pas pentru vargabeles

M-am gandit ca aceasta budinca de taietei se potriveste in meniul de Pasti pentru ca a doua zi este si mai buna, asa ca o puteti pregati cu o zi inainte.

In mod normal pentru crusta se foloseste aluat foietaj, doar ca eu, norocoasa cum sunt, am primit acum ceva vreme o invitatie la o patiserie aflata la cativa km de Targu-Mures. O patiserie care produce un singur sortiment de prajituri: vafe olandez (stroopwafels). Va dati seama ca n-am putut refuza si la primul drum in zona m-am abatut pe la Diana si Frank, proprietarii ei. Frank este olandez, nascut chiar in orasul natal al vafelor si al branzei cu acelasi nume, Gouda. Cine mai are ocazia sa guste vafe preparate dupa reteta originala si in plus preparat doar din ingrediente naturale? Se pare ca acum toti putem face acest lucru prin initiativa celor doi, mai ales ca vafele lor sunt distribuite deja in cateva cafenele din Targu-Mures si cu comanda vi le pot prepara proaspete pentru nunti, botezuri si alte evenimente speciale. Pentru orice informatii despre produsul lor ii puteti contacta la numarul de telefon: 0741/552.097 (Patiseria van Mourik). Mie oricum, de cum am primit punga cu resturile ramase de la decupaj, numai la vargabelesul cu o crusta aromata preparata din vafe mi-a stat gandul.

Ingrediente pentru Vargabeles

500 gr branza proaspata de vaci
150 gr taietei lati
3 oua
1 plic zahar vanilat (bourbon Dr Oetker)
150 gr zahar pudra
200 gr smantana
100 gr unt topit
1 mar
50 gr stafide
putin rom

Crusta

200 gr resturi vafe olandeze (sau biscuiti)
3 linguri zahar brun

Vargabeles - Preparare

  1. Inmuiem stafidele in apa calduta si putin rom cca 30 minute. Punem taieteii la fiert in multa apa fierbinte. Ii fierbem dupa instructiunile de pe pachet. Marul il taiam cubulete mici.
  2. Frecam branza cu zaharul pudra, zaharul vanilat si 3 galbenusuri. Adaugam apoi smantana si 3 linguri unt topit si omogenizam bine.
    * pentru un vargabeles mai fin puteti inlocui 100 gr din branza de vaci cu 100 gr crema de branza tip Philadelphia.
  3. Adaugam stafidele scurse bine, taieteii fierti scursi si cubuletele de mar. Amestecam folosind doua furculite.
  4. Batem cele 3 albusuri de ou cu un strop de sare pana devine o spuma tare. O adaugam peste amestecul cu taietei in doua transe si amestecam usor pana se omogenizeaza.
  5. Ungem cu unt topit (pe fund si margini) o tava rotunda de 26 cm diametru pe care o puteti acoperi cu hartie de copt. Turnam budinca de taietei in ea si o nivelam.
  6. Macinam vafele in masina de cafea sau robotel pana devin ca pesmetul. Adaugam zaharul brun si apoi 4 linguri de untul topit.
  7. Presaram crusta peste budinca de taietei din tava. Untul topit care a mai ramas se pune cu o lingura peste crusta.
    * in loc de crusta puteti folosi aluat foietaj pe care-l decupati dupa forma de cop;. il asezati peste budinca si-l intepati in cateva locuri cu dintii de la o furcuilita ca sa nu se umfle prea tare; daca alegeti aceasta varianta, cand e rece, presarati peste vargabeles zahar pudra, va arata mai bine
  8. Se da budinca la cuptor, la 180C pentru 45 minute.
  9. Se scoate si se lasa la racit complet. Se serveste taiata cuburi. E si mai buna a doua zi.

 
Click pe imagini pentru a mari

Amestecul de branza
Amestecul de branza
Adaugam taieteii, merele si stafidele
Adaugam taieteii, merele si stafidele
Adaugam albusurile spuma
Adaugam albusurile spuma
Amestecul pentru budinca
Amestecul pentru budinca
In tava
In tava
Vafe pentru crusta
Vafe pentru crusta
Presaram crusta peste budinca
Presaram crusta peste budinca
Vargabeles
Vargabeles

 

5 41

 

 

3 persoane au incarcat fotografii cu "Vargabeles". Vezi fotografiile

 

Comentarii

gemola  acum 4 ani 29 Martie 2010 16:00  

Re: Vargabeles

Mincarea mea preferata!
Acum as cere o feliuta, daca se poate...
Dupa cite stiu eu, nu foietaj se pune, ci foi de placinte si deasupra, dar si sub pudinca.
 

Ioana  acum 4 ani 29 Martie 2010 16:11  

Re: Vargabeles

gemola, nu mai am nicio bucatica cu care sa te servesc, de abia am salvat cubuletul asta sa fac poza. si vinovat e doar Radu.
unguroaicele fac foi de casa, unse cu unt intre ele si se pun si dedesubt, intradevar. aluatul foitaj imi place mult mai tare fiindca nu e asa casant... dar e doar o preferinta personala.
 

ildi  acum 4 ani 29 Martie 2010 17:16  

Re: Vargabeles

ooo
e foarte buna treaba asta, o fac si eu din cand in cand dar fara foile sfaramate ca nam atata timp si chef, pun doar niste zahar pudra dupa ce raceste si arivederci, pana acum nu sa plans nimeni
 

Ioana  acum 4 ani 29 Martie 2010 17:19  

Re: Vargabeles

sa stii ca solutia ta a fost adoptata in multe restaurante din cluj, am vazut des vargabeles fara foi
 

Ema  acum 4 ani 29 Martie 2010 17:23  

Re: Vargabeles

mi-au iesit perfecte!
Multumesc pt reteta f mult
 

Simona  acum 4 ani 29 Martie 2010 17:46  

Re: Vargabeles

In sfarsit ! Aaaaproximativ la fel o faceam si eu, doar ca nu m-am gandit la amanuntul cu vafele sau biscuitii deasupra. De asemenea, nu am stiut de bucatelele de mar. Cred ca in felul acesta e mult mai buna si mai aspectuoasa !
Multumesc!
 

ina  acum 4 ani 29 Martie 2010 18:47  

Re: Vargabeles

wow, deci au deschis! parintii mei ii cunosc f bine pe Frank si Diana! De fapt chiar doua dintre pisicutele mele sunt de la ei. Trebuie sa gust si eu macar o vaffa! Super ideea ta! Te pup!
 

lira  acum 4 ani 29 Martie 2010 19:10  

Re: Vargabeles

mamaaaaaaaaa........... reteta asta mi-a mers direct la inima
 

Bianca  acum 4 ani 29 Martie 2010 21:48  

Re: Vargabeles

Oau ce super arata Ioana. Demult caut o reteta buna de vargabeles si nu am gasit nimic sa ma incante. In Tg-Mures sunt multe restaurante care servesc vargabeles dar nu in toate e bun.
Al tau arata bestial. La un restaurant am mancat odata o bucata foarte buna, era cu zahar caramelizat, avea culoarea aia de caramel. Foarte bun. Poate faci si dinala cumva..improvizezi tu.
Felicitari,.
Paste fericit.
 

ramisimion  acum 4 ani 29 Martie 2010 21:57  

Re: Vargabeles

Ioana, budinca aceasta este preferata mea, trebuie sa o pregatesc neaparat si dupa reteta ta, arata super! Mi-ai dat si o idee geniala, sa o pregatesc a doua zi de Paste. Multumim! Esti geniala!
 

Monica Mihaly  acum 4 ani 30 Martie 2010 20:03  

Re: Vargabeles

vai o reteta foarte tare o sa o pregatesc zilele astea , a trecut mult timp de cand nu am mai mancat.
ioana se pot pune foi fila pe deasupra si dedesupt?
despre ele e vorba in ce discutati mai sus?
 

Mari Ana  acum 3 ani 20 Aprilie 2010 18:44  

Re: Vargabeles

Pur si simplu delicioasa. Multumesc, Ioana.
 

Ioana  acum 3 ani 21 Aprilie 2010 10:49  

Re: Vargabeles

cu placere
 

geo  acum 3 ani 27 Aprilie 2010 13:09  

Re: Vargabeles

am facut reteta si mi-a placut foarte mult
 

Simona  acum 3 ani 27 Aprilie 2010 15:48  

Re: Vargabeles

De cand ai postat-o, am facut-o de doua ori. Nu ne mai saturam...e buna, racoroasa (a doua zi) si nu f. dulce.
Eu mai am o varianta de "executie" , si anume :
I. branza+zahar+aromele
II. pastele fierte, scurse
III. un sos facut din galbenusuri+zahar+lapte
IV. albusuri batute spuma
Se amesteca toate, se toarna in forma...si... pe maine !
 

Mariusica  acum 3 ani 30 August 2010 12:57  

Re: Vargabeles

Buna Ioana,

Felicitari pentru site. Intrebare la reteta aceasta: ar avea vreo influenta daca vargabeles-ul ar fi preparat intr-o tava patrata?

Multumesc si numai bine !
 

vasky  acum 3 ani 13 Octombrie 2010 10:46  

Re: Vargabeles

Maaaaaaama ce buna tate de desert ne-ai descris))!!
pregatirea iti ia ceva timp,dar consumarea e mai rapida.:
 

mara  acum 3 ani 18 Noiembrie 2010 10:53  

Re: Vargabeles

Vreti sa mancati cel mai bun vargabeles sau cel mai bun desert? Merget la Sinaia la Pensiunea ALEX, acolo e o bucatareasa desavarsita (Emilia ) care face cel bun vargab. Am fost in vara in trecere si a fost super bun.
 

laura  acum 3 ani 30 Decembrie 2010 19:40  

Re: Vargabeles

ohhhh.....iubesc reteta asta,chiar acum o fac si am dat pe nett sa-mi satur ochii pina se coace bunatatea mea.!!!! stiu ca facea maica-mea cind eram copila undeva prin ardeal...acum ii inebunesc pe norvegieni cu bunatatea asta,eu mai pun din cind in cind si putin cocos dar nu foarte des...vreau sa fie asa cum era cind eram eu copila dar oricum ar fi simplu ori cu adaugiri tot bun este ,vargabeles si papricasul de pui din ardeal astea sint favoritele mele....mmm.....
 

monica  acum 3 ani 13 Februarie 2011 22:42  

Re: Vargabeles

a iesit delicios multumesc pt retetele delicioase pe care le publici
 

Anna  acum un an 7 Mai 2012 13:25  

Re: Vargabeles

Multumesc de reteta! Imi face bunica cand eram mica dar dupa ce a murit nu a mai facut nimeni in familie. Dar azi mi-am amintit si m-am apucat sa fac si eu dupa reteta ta. Sper sa iasa tot asa de buna cum o facea bunica(acuma e in cuptor).
Multumesc!!!
 

"o unguroaica"  acum un an 31 Octombrie 2012 09:18  

Re: Vargabeles

Ca si "unguroaica", va spun ca-i vai de capul vostru daca voi credeti ca asta-i reteta de vargabeles si daca credeti ca asa trebuie sa arate aceasta minunata prajitura. Vargabeles nu este " o budinga cu taietei"ci este o minunata prajitura daca ..cunosti reteta, dar pt. voi e bine si asa.
 

Ioana  acum un an 31 Octombrie 2012 09:48  

Re: Vargabeles

de ce treci intre ghilimele cuvantul unguroaica?
 

Simona-Adina Hotea  acum un an 31 Octombrie 2012 11:12  

Re: Vargabeles

Vai de capu' nostru o fi, da' de ce nu ne luminezi ? Poate te referi la faptul ca, in unele zone, aceasta compozitie se aseaza intre foi de placinta ?
 

laura  acum un an 30 Martie 2013 18:16  

Re: Vargabeles

Foarte bun. Am mai incercat o reteta de pe site. Multumesc. Un succes!!
 

orban maria  acum 12 ore 4 Aprilie 2014 23:30  

Re: Vargabeles

Complimenti e un sit extraordinar......

 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS