Retete Culinare : e-Retete

 

Marmelada de gutui

Categorii: Retete cu fructe, Retete de gem si dulceata, Retete de post, Retete din Spania

 
Marmelada de gutui. Imagini pas cu pas pentru marmelada de gutui

Acesta reteta am gasit-o pe net ca fiind traditionala din Spania, se numeste Membrillo si ei o consuma cu o branza de oaie numita Manchego. Dar din cate imi amintesc si la noi se facea pe vremuri aceasta marmelada, impreuna cu cea de prune. O pastram iarna in camara, la rece, invelita in hartie si cand aveam pofta de ceva dulce taiam un cubulet care era aromat si usor gumat.

Eu am redus cantitatea de zahar ceruta in mod normal de aceasta reteta, dar nici nu cred ca e cazul sa folositi mai mult, la cat zahar am pus iese suficient de dulce. Daca as fi pus mai mult cred ca aroma de gutui nu s-ar mai simti asa bine. Mi-a fost un pic teama ca folosind asa putin zahar marmelada nu se leaga astfel incat sa o pot taia bucati, dar nu cred ca numai de asta depinde reusita, ci mai ales de timpul de fierbere si de pectina continuta in gutui. Se pare ca am avut dreptate, casi s-a "legat" perfect.

Ingrediente pentru Marmelada de gutui

2.2 kg gutui coapte
1 baton scortisoara (sau o pastaie vanilie)
1/2 lamaie
600 gr zahar (se va stabili cantitatea exacta in timpul prepararii)

Marmelada de gutui - Preparare

  1. Spalam gutuile bine si le curatam de coaja (folositi curatatorul de legume, merge foarte usor). Le taiem felii si le curatam de cotoare. In timp ce taiem gutuile, le puneti in apa, daca stau prea mult la aer se inegresc.
    * nu aruncati cojile si cotoarele, puteti prepara peltea din ele
  2. Cand ati curatat toate gutuile, le scurgeti de apa in care le-ati pastrat si le puneti intr-o oala larga cu fund gros (eu am folosit wok-ul de fonta, s-a comportat excelent!). Adaugati apa cat sa le acopere, adaugati scortisoara (sau vanilia) si coaja de lamaie taiata fasii cu aparatul de curata legume (fara partea alba care e amara). Lasai la fiert pana gutuile sunt moi si intra furculita in ele. (cam 30 minute).
  3. Aruncati batonul de scortioara si scurgeti gutuile.
    * pastrati apa daca doriti sa faceti peltea!
  4. Mixati gutuile fierte pana obtineti o pasta fina. Cantariti pasta obtinuta.
  5. Puneti pasta inapoi in oala si adaugati zahar si 3 linguri suc de lamaie. Eu am pus zahar cat jumatate din cantitatea de pasta. Deci am avut 1.2 kg pasta si am pus 600 gr zahar. In functie de cat de dulce doriti sa iasa marmelada puteti creste canitatea de zahar pana la cantitatea de pasta (in cazul meu ar fi fost 1.2 kg zahar.... inutil de mult dupa parerea mea).
  6. Amestecati cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul, apoi dati focul la mic si lasati la fiert 1 1/2 ore. Amestecati din cand in cand sa nu se arda la fund. In ultimele 15 minute am crescut un pic focul si am amestecat continuu ca sa grabesc "legarea" marmeladei. E gata cand marmelada e asa groasa ca de abia mai amestecati in ea si se aduna toata in jurul lingurii cand invartiti. Plus, capata o culoare portocalie-maronie, cam ca si caramelul.
  7. Ungeti o tava cu unt si asezati in strat uniform pasta. Pentru a o nivela folositi dosul unei linguri inmuiate tot timpul in apa rece. Dati la cuptor la 50C pentru 1 ora, sa se deshidrateze si mai bine.
    * eu am pus-o in tava cu pereti detasabili de 26cm diametru pentru a obtine un strat subtire cam de un deget pe care sa-l pot decupa cu formele de patiserie; puteti folosi o tava patrata mai mica, sa obtineti un strat gros si sa-l taiati cuburi, ca cele de rahat; sau folositi un bol si cand e uscata, o rasturnati si obtineti o cupola draguta de marmelada...
  8. Lasati sa se raceasca in tava si apoi rasturnati pe un platou (eu doar am scos peretii detasabili, a fost usor ). Daca doriti o puteti portiona acum. Am folosit formele de patiserie. Rezista mult timp la rece pastrata in hartie sau o cutie, intreaga sau portionata. Daca o portionati, asezati bucatile intr-o cutie si intre fiecare strat puneti hartie de copt sa nu se lipeasca intre ele.

 
Click pe imagini pentru a mari

Ia uitati ce gutui frumoase!
Ia uitati ce gutui frumoase!
Gutuile cu mirodenii la fiert
Gutuile cu mirodenii la fiert
Le facem piure
Le facem piure
La fiert cu zahar
La fiert cu zahar
Zaharul s-a topit, fierbem pe foc mic
Zaharul s-a topit, fierbem pe foc mic
Dupa 1 1/2 ore marmelada e gata!
Dupa 1 1/2 ore marmelada e gata!
In tava sa se intareasca
In tava sa se intareasca
Marmelada de gutui
Marmelada de gutui

 

5 26

 

 

Retete similare 

Marmelada de dovleac Batoane de morcovi caramelizati
Marmelada de dovleac Batoane de morcovi caramelizati
Pui cu gutui coapte
Pui cu gutui coapte  

O persoana a incarcat o fotografie cu "Marmelada de gutui". Vezi fotografia »

 

Comentarii

angela  acum 6 ani 19 Octombrie 2008 10:34  

Re: Marmelada de gutui

e foarte reusita prezentarea,iti vine sa iei o bucatica ,felicitari.
 

Ioana  acum 6 ani 19 Octombrie 2008 11:22  

Re: Marmelada de gutui

multumesc! forma a placut tuturor, am dus si la ai mei acum cand am fost la surechi
 

angela  acum 6 ani 19 Octombrie 2008 12:42  

Re: Marmelada de gutui

ma intrebam asa ..oare rezista pana ajung eu in Romania?
 

Ioana  acum 6 ani 19 Octombrie 2008 15:28  

Re: Marmelada de gutui

pai am cam terminat-o.... mai avem cateva stelute, am impartit-o la tot familionul, si suntem multi. acuma depinde doar de Radu, ca mai am gutui si daca vrea sa faca el tura a doua atunci tinem cateva bucatele pana ajungeti.
 

angela  acum 6 ani 19 Octombrie 2008 19:56  

Re: Marmelada de gutui

eu ajung pe primavara ,mai degraba cred ca mi le aduci cand veniti voi!
 

viorica  acum 5 ani 25 Noiembrie 2008 18:48  

Re: Marmelada de gutui

multumesc pentru reteta, acum ma apuc de facut, am strins dumineca gutuile de la el.molar. iti spun cum a iesit pe urma pa multumesc
 

Ioana  acum 5 ani 26 Noiembrie 2008 20:17  

Re: Marmelada de gutui

abia acum am vazut mesajul cum a iesit marmelada? seamana cu cea din Spania?
 

MARIUTZA  acum 5 ani 1 Octombrie 2009 19:38  

Re: Marmelada de gutui

DRAGILOR, HAI SA VA ,,ZIC,, EU O RETETA DE DULCEATA SAU, GEM DE GUTUI : 5 KG GUTUI SI 3 KG ZAHAR. LA CELE 3 KG ZAHAR SE ADAUGA 3 CANI DE APA. SE FIERBE UN SIROP ,CAND ESTE LEGAT, SE ADAUGA GUTUILE DATE PE RAZATOAREA DE MERE. RAZUIREA TREBUIE FACUTA CAT MAI REPEDE, SI GUTUILE SA FIE PUSE IMEDIAT IN SIROPUL CARE ESTE IN CLOCOT, PENTRU A NU SE OXIDA. GUTUILE SE RAZUIESC CU COAJA CU TOT , PANA LA COTOR. APOI, SE FERB PANA GEMUL ESTE LEGAT.SE PUNE FIERBINTE IN BORCANE. POFTA BUNA !!!!!!!!
 

sora  acum 5 ani 16 Octombrie 2009 13:00  

Re: Marmelada de gutui

eu am 4 gutui plini in curte si fructele sint f mari am facut aceasta reteta plus gem si dulceata la anul doresc sa vind multe gutui sinteti amatoare le dau ieftin va sarut sora
 

lorena  acum 5 ani 18 Octombrie 2009 18:58  

Re: Marmelada de gutui

mmmm.. ce bn arata cn o facuto????????????????'''
 

MARIUTZA  acum 5 ani 25 Octombrie 2009 06:01  

Re: Marmelada de gutui

PS. LA RETETA MEA, REZULTA 9 BORCANE DE 0,800 ML . !!!!!!!!!!!!
 

MARIUTZA  acum 5 ani 2 Noiembrie 2009 17:09  

Re: Marmelada de gutui

Chiar azi am mai facut o portie de gem de gutui si mi-a iesit ...super bun ! Poate fi consumat cu lapte sau la orce fel de cornulete ! Este super buuun si se face repede !! ......
 

felicia  acum 4 ani 3 Noiembrie 2009 20:12  

Re: Marmelada de gutui

Draga Sora daca mai ai gutui vrem si noi, e suficient sa-mi scrii ca mai ai. Am vazut reteta de mai sus si nu mai putem de pofta! Sa ne dea si noua cineva un strop de gem ca nu mai putem de pofta si gutui nu avem!
 

MARIUTZA  acum 4 ani 3 Noiembrie 2009 22:32  

Re: Marmelada de gutui

...no, Felicia,dar unde sunteti, ca va dau un borcan, sa va conving sa faceti si voi, cand gasiti gutui !!! .... ..
 

alexandra  acum 4 ani 19 Decembrie 2009 15:53  

Re: Marmelada de gutui

buna marmela buna
 

Adela F.  acum 4 ani 27 Decembrie 2009 23:31  

Re: Marmelada de gutui

Grozava marmelada ta. Si soacra-mea face varianta din Catalonia (Spania): aici se numeste Codonyat (vine de la "codony"=gutui), doar ca ei îi iasa mult mai vârtoasa, asemanatoare la consistenta cu silvoizul din Ardeal. Pe lânga asta îi pune bucati de nuca (jumatati) sau migdale (decojite) întregi. Când e gata o pune în tavite de unica folosinta si o unge pe deasupra cu putin coniac. Înveleste tavitele în folie de plastic si se pastreaza în camara la racoare chiar si 2 ani. Felicitarile mele pentru retetele care le împartasesti cu noi!!!
 

ggo  acum 3 ani 6 Martie 2011 18:33  

Re: Marmelada de gutui

ti_a iesit la fel cum o face sefa mea in restaurant...carne membrillo
 

Solomon Roxana  acum 2 ani 27 Martie 2012 10:07  

Re: Marmelada de gutui

Buna Ioana,

Ai putea sa zici si de varianata cu prune sau e doar din prune...?...
Multumesc frumos...
 

Solomon Roxna  acum 2 ani 4 Iulie 2012 21:52  

Re: Marmelada de gutui

Cea de prune are acelasi proces tehnologic?
 

Ioana  acum 2 ani 5 Iulie 2012 09:49  

Re: Marmelada de gutui

da, acelasi procedeu
 

Solomon Roxna  acum 2 ani 5 Iulie 2012 09:55  

Re: Marmelada de gutui

Curat si coaja prunelor? sau e mai moale si se lasa asa ? hm...
 

Ioana  acum 2 ani 5 Iulie 2012 10:02  

Re: Marmelada de gutui

nu se curata coaja. la cate ore fierbe se dizolva singura in magiun si ce mai ramane va fi destul de moale. calitatile magiunului vin si din folosirea cojilor, ele contin fibre.
sa faci magiunul intr-un vas cu fund gros.
 

Solomon Roxna  acum 2 ani 5 Iulie 2012 23:11  

Re: Marmelada de gutui

Ajutoooorrr...am pus peste 2 kg de prune cu putina apa la fiert peste jumatate de ora, am mixat pasta si am pus la fiert kam 2 kg de pasta cu 800 gr de zahar, am zis k 1 kg e kam mult , am fiert 2 ore nu numai la foc mic...am bagat la cuptor o crema mai degraba decat o pasta 2 ore si temperatura kam 70, pe alocuri chiar si 100.....si nu e legata ...am lasat.o la racit k nu mai am cum sa o pazesc ....ce sa fac? ai idee? mai pun maine alta pasta ? zahar ?
mai fierb la ea si apoi o bag iar la cuptor ..? Help...
 

Ioana  acum 2 ani 6 Iulie 2012 09:30  

Re: Marmelada de gutui

la pasul 7 trebuia fiert pana nu mai puteai amesteca in ea decat greu. nu te opresti din fiert pana atunci, pana ai un piure grosut. abia apoi il pui la cuptor.
ce vas ai folosit? trebuie vas cat mai larg ca sa se evapore repede lichidul de pe fructe. asta e valabil la orice gem si dulceata, asa se leaga mai repede.
te-ai oprit prea repede din fierbere, asa ca ai obtinut un gem de prune.

azi poti sa continui fierberea daca vrei. si nu te opresti pana ce ai piureul gros.
 

Mari Ana  acum un an 1 Noiembrie 2013 14:35  

Re: Marmelada de gutui

Nu am mai mancat din copilarie marmelada. Si uite ca am ajuns sa o fac eu si inca foarte buna. :-) Dimineata, cu o cana de lapte si paine prajita cu unt.. mmm. Imi pare rau ca nu mai sunt prune, as fi incercat si varianta asta. Ramane pe anul viitor.
 

steliana  acum 11 luni 2 Noiembrie 2013 15:19  

Re: Marmelada de gutui

hei, atat ne-ai vorbit de peltea, incat am zis ca trebuie sa fac si peltea, insa nu am gasit la tine pe site. nu ai facut anul asta? am gasit si pe alte site-uri dar eram curioasa cum o faci tu. mersi :D
 

daniela  acum 11 luni 9 Noiembrie 2013 18:32  

Re: Marmelada de gutui

o intrebare marmelada de gutui easä ea asa tare sau se pune ceva in marmeladä
gelatinä intäritor sau cum
aratä fain as proba si eu
multumesc
 

Ioana  acum 11 luni 9 Noiembrie 2013 18:38  

Re: Marmelada de gutui

nu-i trebuie nimic in plus fata de ce scrie in reteta. gutuile sunt pline, pline de pectina asa ca se leaga asa bine fara nimic altceva.
de retinut, cand ai fructe slabe in pectina, daca adaugi putin mar, gutuie sau lamaie se vor "lega" mai repede fara sa apelezi la zahar gelifiant sau altele.
 

Andra  acum 3 ore 2 Noiembrie 2014 11:17  

Re: Marmelada de gutui

Cam mult timp de la ultimul comentariu pe aici... Sper totusi ca voi primi un raspuns.

Din ce alte fructe se mai poate face? Pere de exemplu? Procesul, cantitatile ar fi la fel? Perele au mai multa zeama. Se pot amesteca mai multe feluri de fructe?

Multumesc anticipat!
 

Ioana  acum un minut 2 Noiembrie 2014 14:30  

Re: Marmelada de gutui

din mere, pere (sau combinatie de cele doua), prune sigur se poate face marmelada. procedeul la fel, doar timpul de fierbere difera in functie de cat sunt de zemoase. prunele cred ca fierb cel mai mult.
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS