Retete Culinare : e-Retete

 

Mustar de casa

Categorie: Retete de Sosuri si Salsa

 

Mustar de casa. Imagini pas cu pas pentru mustar de casa

Am citit in weekend un articol despre prepararea mustarului in casa si am vrut si eu sa ma joc un pic sa vad ce iese. Ideile principale care le-am retinut sunt ca aroma de mustar se activeaza cand semintele vin in contact cu un lichid si ca se pot obtine gusturi si tipuri diferite de mustar jongland cu doua elemente:

  • combinand semintele de mustar galbene cu cele negre in diferite proportii va duce la gusturi diferite deoarece semintele galbene sunt lai slabe, iar cele negre mai iuti si cu gust mai intens
  • puteti face diferite tipuri de mustar folosind lichide diferite: bere, vin sec (pentru mustarul dijon), apa, otet (pentru mustarul clasic), miere, sucuri de fructe.

Eu am facut primul meu test cu bere. Si am mai tradus o reteta de Mustar Dijon de pe WikiHow pe care n-am incercat-o inca, dar mi se pare interesanta si va da idee cum puteti jongla cu mustarul. Normal, dupa ce preparati pasta puteti aroma mustarul cu alte condimente: hrean, ghimbir, scortisoara, miere....

Ingrediente pentru Mustar de casa

Mustar cu bere

40 gr seminte mustar
bere
1 lingurita turmenic (optional, pentru culoare)
1 lingurita zahar
putin piper

Mustar Dijon

1 ceapa tocata marunt
2 catei usturoi tocati
2 linguri miere
130 gr pudra de mustar
1 lingura ulei
2 lingurite sare
4 picaturi sos Tabasco
400 gr vin alb sec

Mustar de casa - Preparare

  1. Mustar cu bere: macinati in masina de macinat cafea semintele de mustar pana se fac pudra.
    * curatati imediat masina adaugand sare in ea de cateva ori si mixand bine; stergeti apoi interiorul cu un servetel; spalati bine capacul.
  2. Puneti pudra rezultata intr-un bol mic si adaugati incet bere pana obtineti o pasta moale. Condimentati cu putin piper, zahar si turmenic, omogenizand f bine.
    * daca gustati acum pasta va fi foarte iute si cu un gust inecacios cam neplacut; urmatorul pas trebuie realizat pentru a obtine un gust normal de mustar!
  3. Puneti mustarul intr-un borcan si lasati 1 saptaman la temperatura camerei. Dupa 1 saptamana gustati in fiecare zi mustarul si cand ajunge pe gustul dumneavoastra il puneti in frigider; cu cat il tineti mai mult afara, cu atat va scadea iuteala si va avea un gust mai delicat, gustul inecacios disparand; daca doriti un mustar foarte "light" il tineti afara cam 1 luna.
    * eu l-am tinut 3 saptamani afara.
  4. Pastrati apoi la frigider.
  5. Mustar Dijon: fierbeti ceapa si usturoiul in vin pentru 5 minute. Lasati sa se raceasca complet.
  6. Puneti pudra de mustar intr-un bol - pe foc mic - si adaugati incet vinul fiert pana obtineti o pasta moale. Incorporati apoi restul ingredientelor: sosul Tabasco, sarea si mierea.
  7. Lasati pe foc mic pana sosul se ingroasa. Urmati pasii de la mustarul cu bere pentru pastrare.

 
Click pe imagini pentru a mari

Mustar pudra
Mustar pudra
Mustar cu bere
Mustar cu bere

 

5 15

 

 

Retete similare 

Gogosari in sos de mustar Porc in sos de mustar
Gogosari in sos de mustar Porc in sos de mustar
Vitel Stroganoff
Vitel Stroganoff  

Conecteaza-te cu contul tau de Facebook folosind link-ul din dreapta sus si fii prima persoana care incarca o fotografie cu "Mustar de casa" »

 

Comentarii

adrian  acum 5 ani 6 Noiembrie 2008 21:15  

Re: Mustar de casa

salut....eu as dori sa stiu ce alt ingredient se poate adauga pt a fi tinut la temperatura camerei cat mai mult timp....adica cum poate fi crescut termenul de garantie
Eu as vrea sa incep o mica linie de productie , ma aflu in cypru si as vrea sa stiu cat mai multe despre mustar..,atat retete cat si linii de ambalare a produselor vascoase,malaxoare si materia prima...va multumesc
 

Ioana  acum 5 ani 6 Noiembrie 2008 21:27  

Re: Mustar de casa

mi-ar place sa te pot ajuta dar ce am prezentat eu aici e un simplu experiment pentru prepararea mustarului in casa si doar atata stiu. ceea ce mi-a iesit e un mustar bun dar diferit de cel din magazin, seamana cam 50% cu gustul celui cumparat, nu e asa fin. al meu seamana cu un mustar cu bobite prin el, pe care l-am incercat mai demult, nu cu cel din magazinele din RO. cred ca al nostru are un continut mai mare de zahar

probabil ca otetul e cel care ii creste termenul de valabilitate mustarului din magazine. oricum si ce am facut eu a rezistat 1 luna afara si cred ca mai rezista mult si bine...
 

Andreea  acum 5 ani 25 Decembrie 2008 20:22  

Re: Mustar de casa

Buna! Imi poti spune, te rog, de unde ai cumparat sosul tabasco? Merci mult!
 

Ioana  acum 5 ani 26 Decembrie 2008 21:09  

Re: Mustar de casa

de la Cora
 

corina  acum 4 ani 13 Ianuarie 2009 20:19  

Re: Mustar de casa

o sa-l incerc si eu
 

zidaneqw  acum 4 ani 16 Octombrie 2009 12:27  

Re: Mustar de casa

frate a iesit amar de ce cine poate sa ma ajute sa inteleg ce se intinpla si ce am de facut
 

zidaneqw  acum 4 ani 16 Octombrie 2009 12:27  

Re: Mustar de casa

 

Ioana  acum 4 ani 19 Octombrie 2009 10:27  

Re: Mustar de casa

nu cumva era inecacios, ca amar eu n-am simtit cand l-am facut... oricum, cat l-ai tinut afara?
 

Cristina  acum 3 ani 8 Februarie 2010 10:29  

Re: Mustar de casa

Vreau sa fac si eu Mustar Dijon dar nu am inteles ce se face cu ceapa si usturoiul care au fiert in vin, se adauga si ele in compozitia mustarului sau au fost folosite doar ca sa dea gust vinului dupa care sunt scoase si aruncate?
Multumesc!
 

Ioana  acum 3 ani 8 Februarie 2010 13:58  

Re: Mustar de casa

se lasa in vin ceapa si usturoiul
 

Cristina  acum 3 ani 25 Februarie 2010 17:21  

Re: Mustar de casa

Am facut Mustar de Dijon dupa reteta de mai sus, doar ca am pus vin rosu. A iesit fff bun, nici nu se compara cu cel din comert. E usor de facut si chiar iese o delicatesa! Multumesc de reteta!
 

Andreea  acum 3 ani 22 August 2010 14:59  

Re: Mustar de casa

Se poate inlocui pudra de mustar cu boabele de mustar macinate sau rasnite?
 

Florina Butuliga  acum 3 ani 7 Decembrie 2010 18:57  

Re: Mustar de casa

bunŕ... uite ce am gŕsit pe net pt.ca mustarul sŕ tinŕ mai mult............Se poate steriliza pentru o depozitare mai indelungata prin fierbere la bainmarie, dar atunci o buna parte din aroma si iuteala se pierd. De recomandat ar fi sa preparati portii mici pentru 2-3 sapatamani si sa evitati degradarea termica a proprietatilor naturale a produsului.............
 

Dana  acum un an 20 Aprilie 2012 19:09  

grăunțele de muștar

Bună ziua,

Am căutat pe google magazine de la care aș putea cumpăra grăunțe de muștar, însă nu am găsit.Găsesc numai descrierile muștarului pe site-uri enciclopedice, vânzare en grossmituri cu grăunțe de muștar și cam atât. V-aș fi recunoscătoare dacă ați putea să mpă ajutați cu un sfat pentru a găsi muștar de vânzare. Vă multțumesc.
 

andreeabubuna  acum un an 12 Iunie 2012 21:20  

graunte de mustar

buna dana grauntele de mustar se gasesc la plafar
 

Nelu  acum un an 19 August 2012 15:51  

Re: Mustar de casa

MAi fratilor!!!!! Eu vreau mustarul pe care il mincam cu mici la iarba verde acum 30 de ani!!!!! Cel de acum nu e decit o latura penibila pe care sa nu odai nici la porci, iar retetele gasite pe net nu sint decit niste fantezii infantile. Nu vreau "alte" laturi pline de tot felul de dracovenii zie mirodenii, care nu sint decit niste parfumuri idioate. Vreau un mustar in care sa nu se simta acel praf, care nu stiu ce e, dar e fara gust, sa nu il simt dulce de parca au incurcat mustarul cu frisca. ALTE PROSTII NU MA INTERESEAZA!!!!!!!!!
 

Liliana  acum un an 19 Septembrie 2012 08:56  

Re: Mustar de casa

Nelu, cauta mustarul facut la Tecfoods Tecuci. Am ramas surprinsa cand l-am gustat, este cel pe care il mancam "pe paine" cand eram copii. In mod surprinzator, acest mustar nu se afla pe rafturi in supermarketurile din Tecuci ci in magazinele de cartier.
 

calmir  acum 2 saptamani 7 Decembrie 2013 12:55  

Re: Mustar de casa

Hello, tocmai am gasit retetele de mustar si vreau sa fac reteta de mustar de Dijon. Din comentarii am inteles ca ceapa si usturoiul le pun in mustar dar tb apoi sa il toc fin cu un blender sau ramane asa usor granulat? (depinde cat de fin le toc?!!!)
 

Ioana  acum 2 saptamani 9 Decembrie 2013 08:59  

Re: Mustar de casa

se adauga doar vinul in care au fiert ceapa si usturoiul, deci il strcori inainte de a-l adauga.
 

calmir  acum 2 saptamani 11 Decembrie 2013 17:43  

Re: Mustar de casa

Multumesc pt. raspuns.
Intre timp am facut mustarul cu tot cu legume si l-am tocat fin cu mixerul de mana.
Mai am insa o nelamurire, cand l-am terminat nu avea gust deloc placut si nici nu era iute. Are importanta faptul ca boabele nu s-au tocat fin ca si faina? Rasnita mea nu macina fin de tot ci obtin o granulatie destul de mare daca compar cu faina. Oricum, dupa patru zile a inceput sa semene la gust cu mustarul dar nu este iute cum ma asteptam ci doar ff putin iute. Din nou, sa fie de vina calitatea boabelor de mustar si granulatia?
Multumesc
 

Ioana  acum 2 saptamani 12 Decembrie 2013 10:23  

Re: Mustar de casa

presupun ca e vorba doar de boabe, al meu e al naibii de iute la inceput.
 

ioana  acum 5 ore 26 Decembrie 2013 14:19  

Re: Mustar de casa

Buna ziua
Borcanul cu mustar lasat la temperatura camerei trebuie sa fie cu capac sau fara?
 

 

Adauga comentariu

 
nu va fi facut public


zambet
zambet
zambet
pofta
trist
greata

 

 

 

 

 

 

 

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon

 

 

 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email:

 

 

Constructii si amenajari interioare Cluj www.casamicon.ro
Noi am amenajat bucataria e-Retete!
Click aici ca sa vezi rezultatul

 

 

 

 

 
 

 

 

Ultimele Retete RSS

Ultimele Comentarii RSS