Pere in sos de caramel si ciocolata

Categorii: Retete desert, Retete cu fructe

 

Pere in sos de caramel si ciocolata
Pinterest

Astazi este ziua mea de nastere si va invit sa calatorim virtual cu totii in bistro-ul parizian "Comme chez maman" sa impartim un desert minunat: pere fierte, aromate in sos de caramel si ciocolata si un pahar de vin Riesling.

Ingrediente
Pere in sos de caramel si ciocolata

2 pere Conference

Sirop

1 l apa
125 gr zahar
1/2 pastaie vanilie
2 stelute anason
1 baton scortisoara (cca 5 cm)
1 lingura boabe de ienibahar
15 gr ghimbir
1 lamaie mica

Sos de caramel si ciocolata

100 gr zahar
120 ml smantana dulce pentru gatit (15% grasime)
20 gr ciocolata neagra (50-60% cacao)
2 gr fleur de sel (sau sare mare)

Portii: 2

Preparare
Pere in sos de caramel si ciocolata

  1. Se pune apa cu zaharul intr-o craticioara care cuprinde perele. Se adauga toate aromele (scortisoara, ienibaharul, vanilia, anasonul), se adauga sucul de la lamaie si coaja de lamaie si ghimbirul taiat in bucati mari. Se aduce la fierbere si se fierbe 10 minute. Se stinge focul, se acopera oala cu capac si se lasa sa se infuzeze timp de 15 minute.
  2. Se curata perele de coaja folosind ustensila pentru curatat legumele. Se lasa coditele intacte.  Se pun perele in siropul de mai sus. Se pune capacul pe oala si se readuce la fierbere. Din momentul in care siropul fierbe pe toata suprafata se cronometreaza 5 minute de fiert. Se stinge focul si se lasa perele sa se raceasca in sirop, cu capacul pus pe oala.
  3. Dupa ce s-au racit complet, se scot perele si se curata de cotoare astfel: se tai o felie de la baza si pe acolo se scoate cu grija cotorul, folosindu-va de o lingura de scos bile din pepene si un cutit de curatat legumele (vezi poza 4).
  4. Se pun perele inapoi in sirop si se pune oala in frigider (perele fierte sunt mai bune reci) macar cateva ore, dar ideal peste noapte. Astfel, perele au timp sa se infuzeze cu aroma siropului.
  5. Cand doriti sa le serviti, preparari sosul. Intr-o craticioara se topeste si caramelizeaza zaharul, pana are o culoare aurie inchisa si miroase bine a caramel. Il lasati sa se caramelizeze pana incepe sa fumege usor.
  6. Adaugati smantana incalzita (ca sa nu faceti soc termic) si amestecati rapid. Luati imediat craticioara de pe foc si plonjati fundul vasului in apa rece. Amestecati timp de 1 minut, sa se racoreasca un pic. Veti simti ca se ingroasa caramelul.
  7. Adaugati ciocolata rupta bucatele si sarea. Amestecati o data, lasati sa se topeasca ciocolata si apoi amestecati iar de cateva ori sa se omogenizeze. Puneti sosul intr-un pahar cu cioc si lasati-l sa se raceasca de tot.
  8. Pentru servire: scoateti perele din sirop (le scurgeti doar usor) si le asezati in mijlocul a doua farfurii. Turnati sosul de caramel si ciocolata de jur imprejur. Pudrati cu putina cacao.
 
Pere in sos de caramel si ciocolata - Siropul aromat

1. Siropul aromat

Pere in sos de caramel si ciocolata - Perele curatate de coaja

2. Perele curatate de coaja

Pere in sos de caramel si ciocolata - Perele fierte in sirop

3. Perele fierte in sirop

Pere in sos de caramel si ciocolata - Perele curatate de cotoare

4. Perele curatate de cotoare


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 4)  

 

 

 

olga  acum un an - 8 Ianuarie 2014 10:30  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

La multi ani cu toata dragostea.
Sa ai o zi superba si muuuuulte zile de nastere ca sa impartim minunatele tale creatii.

Te imbratisez cu drag.
 

Ada  acum un an - 8 Ianuarie 2014 10:50  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

La multi ani fericiti, Ioana! Felicitari pentru ceea ce faci!
 

Maria  acum un an - 8 Ianuarie 2014 14:21  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

La multi ani!Cu sanatate si im pliniri.
Cu drag!
 

Emi  acum un an - 8 Ianuarie 2014 15:17  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

Laa muuuulți ani draga Ioana, sa ai un an mai bun, retete de succes, ca si pana acum, eu te voi urmari si in continuarevesel fericire in noul an!!!! vesel
 

Crinutza  acum un an - 8 Ianuarie 2014 15:18  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

La multi ani, cu sanatate, bucurii si multe impliniri, Ioana! vesel
[link]
 

ADRIANA TAPURIN  acum un an - 8 Ianuarie 2014 15:21  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

LA MULTI ANI SANATOSI SI GUSTOSI!

 

Toni  acum un an - 8 Ianuarie 2014 15:21  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

La multi ani Ioana!
Fac parte din grupul "anonimilor" incantati de retetele si tinuta site-ului tau.Pana acum cateva luni eram un barbat care stia sa prepare omleta si cartofi prajiti.Acum,datorita tie,reusesc sa-mi surprind placut sotia si fiul cu feluri de mancare deosebite si pline de arome.Am gatit multe din retetele tale(chiar si rata Pekin) si toate mi-au iesit peste asteptari.Probabil ca si din cauza modului in care structurezi reteta si a explicatiilor clare si concise pe care le dai.
Deserturile tale sunt fabuloase...asadar o sa-l incerc si pe acesta!
Cu drag!
 

mihaela k  acum un an - 8 Ianuarie 2014 15:31  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

La multi ani Ioana, multå sånåtate si fericire si Un An Nou plin de impliniri.Iti multumesc pentru retele tale deosebite si pentru cå le imparti cu noi:-)
 

Tania  acum un an - 8 Ianuarie 2014 15:51  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

Happy Birthday Ioana multi ani inainte cu succes in ceia ce faci.
 

victoria campeanu  acum un an - 8 Ianuarie 2014 16:02  

Re: urarePere in sos de caramel si ciocolata

La multi ani Ioana! Sa ne incanti cat mai multi ani cu retetele tale de exceptie! Cu drag, Victoria
 

Lucia  acum un an - 8 Ianuarie 2014 16:18  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

La multi ani Ioana, multa sanatate si fericire, imi plac retetele tale. Te pup
Lucia
 

olga  acum un an - 8 Ianuarie 2014 19:55  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

La multi ani cu tot ce-ti doresti, si cu multa inspiratie in bucatarie!
 

Navroschi Liviu Corneliu  acum un an - 8 Ianuarie 2014 19:55  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

Realizez acum de ce iti spun intr-un termen scurt;La Multi Ani!


Liviu Corneliu Navroschi

 

lidia  acum un an - 8 Ianuarie 2014 20:02  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

La multi ani, ioana
 

Claudia  acum un an - 8 Ianuarie 2014 20:42  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

La multi ani!
Multa dragoste, sanatate si fericire! vesel
 

Ana-Maria  acum un an - 8 Ianuarie 2014 21:51  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

La multi ani frumosi, Ioana! Iti doresc multa sanatate, fericire si la cat mai multe retete de blog vesel Te pup cu drag
 

Ioana  acum un an - 8 Ianuarie 2014 23:13  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

Va multumesc din suflet tuturor pentru gandurile bune!
 

Lore  acum un an - 9 Ianuarie 2014 16:32  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

La multi ani! Sanatate, noroc si impliniri!
 

Cristina  acum un an - 15 Ianuarie 2014 18:44  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

Niciodata nu este prea tarziu sa urezi unui om pe care il stimezi si apreciezi " LA MULTI ANI IOANA", sa ai parte numai de lucruri bune si frumoase in viata ta!
 

Ioana  acum un an - 15 Ianuarie 2014 19:16  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

multumesc, Cristina!
 

Laura Aioani  acum un an - 7 Februarie 2014 11:07  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

Buna Ioana. Nu am vanilie pastaie, tocmai le-am adaugat in sticluta cu esenta. Merge sa pun esenta de vanilie preparata in casa? Insa ma gandesc ca daca pun esenta la inceput, se va evapora prin fierbere. Sa o adaug la sfarsit? Multumesc
 

Ioana  acum un an - 7 Februarie 2014 11:22  

Re: Pere in sos de caramel si ciocolata

asa e, esenta intotdeauna la final daca se poate. in acest caz poti sa o pui dupa ce ai stins focul si lasi sa se racoreasca perele
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus