Prajitura cu pere

Categorii: Retete desert, Retete cu fructe, Retete la cuptor

 

Prajitura cu pere
Pinterest

Este prajitura ideala sa va insoteasca cafeluta. Nu e aproape deloc dulce si e faramicioasa (crusta de deasupra e crocanta si se simt bucatelele de alune de padure in contrast cu bucatile de pere moi si aromate din interior). M-am simtit ca intr-o cafenea pariziana ieri cu tot mirosul acela intens de unt si cafeaua. Iar muzica "Cafe de Paris" de pe sky.fm mi-a mers la suflet. Cine spune ca nu poti fi in doua locuri in acelasi timp?

Ingrediente
Prajitura cu pere

80 unt (la temperatura camerei)
100 gr zahar tos fin
2 oua
60 ml smantana acra (fermentata; 2 linguri cu varf)
60 gr faina alba 
1/2 plic praf copt
100 gr alune de padure macinate (fara pielite)
1-2 pere

Crusta

50 gr alune de padure (fara pielite)
100 gr unt rece
100 gr faina 
50 gr zahar tos fin

Preparare
Prajitura cu pere

  1. Se freaca untul cu zaharul pana devine cremos (cca 2-3 minute).
  2. Se adauga ouale batute incet si treptat, in timp ce continuati sa mixati. Nu le puneti dintr-o data, fiindca exista riscul sa se taie untul.
  3. Se adauga smantana si se omogenizeaza.
  4. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si alunele macinate si se amesteca cu telul doar pana la omogenizare.
  5. Se toarna compozitia intr-o tava rotunda de 18 cm diametru (cu pereti detasabili; cu hartie de copt pe fund). Se niveleaza cu dosul unei linguri.
  6. Se presara bucati de pere (de cca 1.5 cm; stropite cu putin suc de lamaie sa nu se oxideze) pe toata suprafata si se apasa usor in aluat cu dosul unei linguri, doar cat sa se fixeze bine, nu trebuie sa intre de tot in aluat.
  7. Pentru crusta se mixeaza scurt alunele in robot (cat sa fie maruntite, dar nu macinate pulbere). Se adauga untul taiat bucati, zaharul si faina. Se mixeaza iar scurt doar pana compozitia e ca pesmetul.
  8. Se presara "pesmetul" peste pere. Se niveleaza.
  9. Se coace prajitura cu pere la 170C timp de aprox. 60-65 minute. Se raceste si apoi se poate felia in 8 (cu un cutit cu zimti, cel de paine).
 
Prajitura cu pere - Untul frecat cu oua

1. Untul frecat cu oua

Prajitura cu pere - Aluatul

2. Aluatul

Prajitura cu pere - Aluatul in tava presarat cu pere

3. Aluatul in tava presarat cu pere

Prajitura cu pere - Crusta

4. Crusta

Prajitura cu pere - Crusta peste pere

5. Crusta peste pere


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 9)  

 

 

 

Silvia  acum un an - 11 Septembrie 2014 15:29  

Re: Prajitura cu pere

Sunt sigura ca este deliciosa.deci la treaba,dar maine pentru ca nu ampere.

Multumesc Ioana
 

Maria  acum un an - 11 Septembrie 2014 21:16  

Re: Prajitura cu pere

Deja este un rasfat........merci
 

Em  acum un an - 13 Septembrie 2014 20:30  

Re: Prajitura cu pere

O sugestie:
Dacă nu e prea mult/ complicat, ar fi foarte util pentru cititori dacă ați adăuga undeva lāngă ingredientele rețetei: Timp pregătire, Timp coacere. Mulțumesc!
 

Valy  acum 11 luni - 5 Octombrie 2014 19:47  

Re: Prajitura cu pere

un deliciu! Eu am pus mai mult zahar la crusta crocanta. A fost batalie cu sotul si fetele pe prajitura!
 

Mary  ieri - 12 Septembrie 2015 16:25  

Re: Prajitura cu pere

Iti multumesc din suflet pentru o alta reteta delicioasa, Ioana! Pupici
 

Ioana  acum 22 minute - 14 Septembrie 2015 14:08  

Re: Prajitura cu pere

sa va fie de bine, Mary!
 
loading

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus