Sos Vierge

Categorii: Retete din Franta, Retete cu legume, Retete rapide, Retete de Sosuri si Salsa

 

Sos Vierge
Pinterest

Sos virgin din rosii pe gratar cumulte verdeturi, suc de lamaie si coriandru. Ideal pentru peste, dar merge si cu piept de pui sau cartofi. Acum e cel mai bun moment sa-l pregatesti, rosiile sunt la apogeu. Reteta traditionala foloseste o cantitate mult mai mare de ulei, dar eu m-am folosit de sucul lasat de rosiile facute pe gratar si doar am completat cu putin ulei. Asa a iesit un sos foarte usor.

Ingrediente
Sos Vierge

2 rosii(coapte si dulci; ideal sa fie mai carnoase si cu putine seminte; cca 500 gr)
1 catel mare de usturoi
1/2 legatura patrunjel
1 fir busuioc (cca 10 frunze mari)
1 fir tarhon
1/4 lingurita boabe de coriandru macinate
1/2 lamaie (3 linguri suc)
4 linguri ulei de masline extravirgin
sare, piper negru

Portii: 4

Preparare
Sos Vierge

  1. Se taie rosiile rondele groase si se ung cu ulei.
  2. Se incinge foarte bine o tigaie grill si se pun rosiile pe gratar. Se coc cam 4 minute pe prima parte si inca 2 minute pe a doua parte.
  3. Se taie usturoiul felii si se pun pe fundul unui bol. Se scot rosiile coapte peste usturoi. Se presara cu sare de mare. Se lasa sa se raceasca complet. Rosiile vor lasa suc pe fundul farfuriei. Daca e foarte mult suc, scurgeti cam jumatate din el inainte de a face pasul urmator.
    * mai multe poze cu rosiile la gratar vedeti aici
  4. Cu o furculita se strivesc rosiile intr-un piure nu foarte fin. Scoateti din sos coaja rosiilor (vine usor jos in timp ce striviti) si orice alta bucata de cotor care nu se poate strivi cu furculita.
  5. Adaugati verdeturile tocate fin, coriandrul, sucul de lamaie si rasniti piper negru. Amestecati.
  6. Turnati uleiul in fir subtire in timp ce amestecati in sos (ca la maioneza). Dregeti sosul de sare.
  7. Sosul e ok imediat, dar gusturile se amesteca daca sta o vreme la temperatura camerei si sosul devine mai bun. Ca sa-l pastrati timp mai indelungat il puneti la frigider.
 

Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 5)  

 

Bulion

25 Iulie 2013

Bulion

Sos de rosii spaniol

23 August 2012

Sos de rosii spaniol

Sos de rosii

1 Septembrie 2010

Sos de rosii

 

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus