Sos Vierge

Retete din Franta Retete cu legume Retete rapide Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Sos Vierge

Sos virgin din rosii pe gratar cu multe verdeturi, suc de lamaie si coriandru. Ideal pentru peste, dar merge si cu piept de pui sau cartofi.  Acum e cel mai bun moment sa-l pregatesti, rosiile sunt la apogeu. Reteta traditionala foloseste o cantitate mult mai mare de ulei, dar eu m-am folosit de sucul lasat de rosiile facute pe gratar si doar am completat cu putin ulei. Asa a iesit un sos foarte usor.

Ingrediente

2 rosii (coapte si dulci; ideal sa fie mai carnoase si cu putine seminte; cca 500 gr)
1 catel mare de usturoi
1/2 legatura patrunjel
1 fir busuioc (cca 10 frunze mari)
1 fir tarhon
1/4 lingurita boabe de coriandru macinate
1/2 lamaie (3 linguri suc)
4 linguri ulei de masline extravirgin
sare, piper negru

Portii: 4

  1. Se taie rosiile rondele groase si se ung cu ulei.
  2. Se incinge foarte bine o tigaie grill si se pun rosiile pe gratar. Se coc cam 4 minute pe prima parte si inca 2 minute pe a doua parte.
  3. Se taie usturoiul felii si se pun pe fundul unui bol. Se scot rosiile coapte peste usturoi. Se presara cu sare de mare. Se lasa sa se raceasca complet. Rosiile vor lasa suc pe fundul farfuriei. Daca e foarte mult suc, scurgeti cam jumatate din el inainte de a face pasul urmator.
    * mai multe poze cu rosiile la gratar vedeti aici
  4. Cu o furculita se strivesc rosiile intr-un piure nu foarte fin. Scoateti din sos coaja rosiilor (vine usor jos in timp ce striviti) si orice alta bucata de cotor care nu se poate strivi cu furculita.
  5. Adaugati verdeturile tocate fin, coriandrul, sucul de lamaie si rasniti piper negru. Amestecati.
  6. Turnati uleiul in fir subtire in timp ce amestecati in sos (ca la maioneza). Dregeti sosul de sare.
  7. Sosul e ok imediat, dar gusturile se amesteca daca sta o vreme la temperatura camerei si sosul devine mai bun. Ca sa-l pastrati timp mai indelungat il puneti la frigider.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...