Cuib de viespi

Retete aluaturi Retete desert Retete de Craciun Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti

Reteta Cuib de viespi

Din acelasi aluat de cozonac, am facut sambata si acest cuib de viespi. Sunt foarte bune la micul dejun cu o cana de lapte. E un bonus pentru Simona si Monika care voiau cozonacul cu nuca si stafide. In acesta forma, fetelor puteti adauga ce doriti!

Ingrediente

400 gr faina alba
40 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie uscata (8 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua (la temperatura camerei)
60 gr un topit
80 ml lapte (caldut)
60 ml apa (calduta)

Umplutura

100 gr zahar
150 gr unt
100 gr nuca macinata
scortisoara (optional)

Sirop

150 ml apa
100 gr zahar

  1. Se amesteca faina cu zaharul si sarea.
  2. Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.
  3. In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  4. Pentru umplutura se freaca untul cu zaharul. Se macina nuca.
  5. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se intinde apoi foaie de 30 cm x 50 cm.
  6. Se unge foaia cu untul frecat cu zahar. Se presara deasupra nuca. Daca doriti puteti presara putina scortisoara macinata sau/si o mana de stafide inmuiate in apa calduta/rom.
  7. Se ruleaza foaia pe latura mare. Se taie felii de cca 3 cm.
  8. Se aseaza feliile intr-o tava rotunda (cu pereti detasabili) de 26 cm diametru. Asezati-le la distanta unele de altele sa aiba loc sa creasca.
    * eu am facut doar 1/2 portie de aluat, asa ca am folosit o tava mai mica, de 20 cm diametru
  9. Bagati tava intr-o punga de plastic si lasati la crescut 30-40 minute.
  10. Dati tava la cuptor la 180C pentru 20 minute.
  11. Pregatiti siropul: fierbeti apa cu zaharul la foc mediu pana zaharul se topeste.
  12. Dupa 20 minute, scoateti tava din cuptor si cu o pensula de silicon ungeti cuiburile cu siropul fierbinte. Dati tava iar la cuptor pentru inca 15 minute. Scoateti-o iar si ungeti inca o data cu sirop. Mai lasati 5 minute la copt.

Aluatul intins uns cu unt si nuca

Aluatul intins uns cu unt si nuca

Rulam

Rulam

Taiem felii

Taiem felii

Feliile in tava

Feliile in tava

Cuibul crescut

Cuibul crescut

Comentarii (33)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 19 Aprilie 2012 16:55  

sterg eu poza si o poti adauga la reteta corecta.
in curand vei putea sa le si stergi :)
 

mariana  acum 11 ani - 18 Noiembrie 2012 15:52  

Buna ioana..crezi ca ar iesi bine daca as pune o budinca de vanilie si stafide???am mancat combinatia asta si imi place,dar imi este frica ca o sa se arda crema..ce parere ai?
 

Ioana  acum 11 ani - 18 Noiembrie 2012 16:42  

gasesti aici tarte cu crema de vanilie: [link] si aici niste briose cu crema de vanilie: [link]
poate te inspira la combinatia ta.
 

mariana  acum 11 ani - 19 Noiembrie 2012 12:39  

Daaaa.briosele le-am facut si sunt delicioase.imagineaza-ti ca eram insarcinata in luna a7a si cand am vazut poza si am citi ingredientele m-am si apucat de facut...mai tarziu,in timpul 'operatiunii' am realizat cat de elaborioasa este toata treaba.concluzia:le-am copt pe la 1noa pt ptea =P~ ..dar a meritat pt ca sunt extraordinare ;) ..
 

dalinutza  acum 11 ani - 26 Noiembrie 2012 19:04  

Sambata am facut si eu aceasta reteta.A fost un deliciu dar mi-au iesit destul de crocante cuiburile de viespi.Oare care este motivul?oricum prajiturica este exceptionala!
 

karina  acum 11 ani - 7 Martie 2013 15:04  

te lingi pe degete :) tu faci cele mai bune cuiburi de viespi iti dau nota FB dar mai vorbim ceau Ioana ;) ;) ;) ;) ;)
 

Mihaela  acum 10 ani - 8 Noiembrie 2013 15:00  

Foarte, foarte buni!!!I-am "prestat" aseara s oricat m-am ambitionat sa nu gust nu am putut sa ma abtin....mai rau,nu m-am putut opri numai la unul...Sunt pacatosi de buni!
=P~
 

DianaDiana  acum 8 ani - 25 Septembrie 2015 11:08  

Cuiburile acestea sunt excelente .
Reteta e perfecta! De fiecare data ies parca mai bune si mai bune :) :) ;) =P~
 

Dorel Susan  acum 7 ani - 23 Aprilie 2016 18:18  

Ioana multumesc pentru aceasta minunata reteta !!!
 

Ioana  acum 7 ani - 24 Aprilie 2016 12:11  

cu drag Dorel, sa-ti fie de bine!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...