Pita la gratar cu leurda

Retete aluaturi Retete aperitive Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru gratar

Reteta Pita la gratar cu leurda

Pite pentru gratarul de 1 Mai.

Reteta asta a fost inspirata de bunica mea. Amandoua avem gustul foarte sensibil, produsele de slaba calitate nu ne multumesc. Mai bine nu mancam decat sa facem compromisuri. Eu spre exemplu de mica n-am inteles maslinele, acele bobite negre care apareau pe toate platourile romanesti de sarbatori. Cum sa mananci asa ceva? Au trecut multi ani pana am descoperit ca ceea ce se gasea la noi nu prea are legatura cu maslinele calitative. Am mancat masline la greci, la spanioli (preferate!) si italieni si am inteles magia lor, le-am inteles gustul. La fel si bunica mea. I-am adus niste ton si paste din Italia. S-a strambat, ca cica nu-s bune. Pana la urma le-a deschis doar ca sa nu faca risipa. Reactia ei a fost de milioane! A sunat la maica-mea sa-i spuna ca n-a mai mancat conserva de peste asa buna din 1970 cand ducea mieii la Constanta. Iar pastele astea sunt ca ale ei, nu se fac mamaliga la fiert, de unde le-a luat Ioana? :) Asa nepoata, asa bunica.

Ultima descoperire a bunicii mele e uleiul de masline. A primit de la fiul ei un flacon cu ulei din Italia. I-a spus doar sa nu gateasca cu el, sa-l puna in salate. Peste cateva zile, bunica-mea suna in extaz: vai ce bun e uleiul asta, l-am mancat pe paine prajita cu leurda tocata. Asa s-au nascut pitele astea. Am facut doua variante, prima cu umplutura deasupra, sunt mai aproape de versiunea bunicii mele, gustul de leurda ramane intact, puternic. A doua varianta e cu umplutura inauntru, leurda se indulceste usor cat se coace pe gratar. Alegeti care varianta va atrage. Aluatul e exceptional, pe cate e de simplu. Mai puneti o bucata de branza langa si sunteti gata de iesit la iarba verde.

Ingrediente

Aluat

250 gr faina alba (tip Bl55/550)
1/2 lingurita sare
1/2 plic drojdie uscata (5 grame)
120 ml apa calduta
50 gr iaurt grecesc (10% grasime)
2 linguri ulei masline

Umplutura

50 gr leurda
50 ml ulei masline
sare de mare

Bucati: 6

  1. Se amesteca apa cu drojdia si se lasa 10 minute la loc caldut pana face spuma deasupra.
  2. Intr-un bol se pune faina si se amesteca cu sarea. se face o gaura in mijloc si acolo se adauga iaurtul, 1 lingura de ulei si maiaua. Incet se trage cu mana faina catre centru si se amesteca treptat pana aluatul se leaga. Acum ori continuati si framantati cu mana timp de 10 minute (adaugati treptat inca 1 lingura de ulei pe finalul framantarii), ori puneti aluatul la framantat o tura in masina de paine (adaugati pe finalul programului de framantare 1 lingura de ulei), ori framantati in robot (5 minute framantat, pauza 5 minute si apoi iar 3 minute de framantat cand se adauga 1 lingura de ulei). Va rezulta un alual foarte elastic, usor lipicios chiar.
  3. Se pune aluatul in bolul uns cu ulei la crescut, la loc caldut pana isi dubleaza volumul (l-am lasat la 30C timp de 50 minute).
  4. Se toaca cat mai marunt leurda si se amesteca cu uleiul de masline. Daca faceti cantitate mai mare le puteti mixa impreuna scurt in robot, doar pana leurda e maruntita in ulei.
  5. Se rastoarna aluatul pe masa de lucru data cu faina  si se imparte in 6 bucati egale. Se da forma de bila.
  6. Varianta 1:
    - se ia fiecare bucata si se intinde cu miscari fata-spate foaie lunguiata si subtire.
    - se coc pitele pe tigaia grill incinsa la foc mare timp de 5 minute (fara grasime); se coc pana prind urme frumoase de gratar (cam 2-3 minute / parte).
    - se scot si se ung cu leurda tocata; se presara cu sare de mare; se taie felii pe latime si se servesc caldute sau la temperatura camerei
  7. Varianta 2:
    - se ia fiecare bucata de aluat si se intinde foaie lunguiata, dar se da de 2-3 ori si pe latime ca sa aiba loc umplutura
    - se unge cu leurda tocata jumatate din foaie; se pliaza jumatatea goala peste umplutura si se apasa bine cu degetele sa se sigileze marginile.
    - se coc pitele pe tigaia grill incinsa la foc mare timp de 5 minute (fara grasime); se coc pana prind urme frumoase de gratar (cam 3 minute / parte).
    - se scot si se taie felii pe latime; se servesc caldute sau la temperatura camerei

Aluatul framantat

Aluatul framantat

Aluatul crescut

Aluatul crescut

Aluatul taiat bucati

Aluatul taiat bucati

Foaie cu umplutura

Foaie cu umplutura

Pite simple

Pite simple

Pite umplute

Pite umplute

Coacem pitele pe gratar

Coacem pitele pe gratar

Pite, varianta 1

Pite, varianta 1

Comentarii (4)

 

Olga  acum 5 ani - 26 Aprilie 2018 20:06  

Sa-ti traiasca bunica si sa fie sanatoasa, mi-a placut mult cum ai descris-o! Nu m-as fi gandit la combinatia asta cu leurda, e interesanta, trebuie sa o incerc.

Iar cu maslinele cumparate de la noi, te inteleg, eu m-am lasat pagubasa. Si mi-am dat seama ca eu credeam ca asa sunt maslinele peste tot, nu m-am gandit sa le incerc cand am mai fost plecata pe undeva. Daca ai gasit vreo marca de masline bune la noi, da de stire, te rog :).

Multumesc pentru reteta!
 

Ioana  acum 5 ani - 27 Aprilie 2018 10:39  

uite Olga, citeste aici despre maslinele care imi place sa la iau din supermarket [link]
 

Olga  acum 5 ani - 27 Aprilie 2018 10:54  

Multumesc, Ioana, voi cauta si eu maslinele astea!
 

Ioana  acum 5 ani - 27 Aprilie 2018 11:33  

uite, se pot comanda online [link] dar nu am inteles exact unde livreaza.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...