Placinta cu branza de oaie si leurda

Retete aperitive Retete cu branza Retete cu ou Retete de Pasti Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Placinta cu branza de oaie si leurda

O placinta care merita trimisa "in lume". Asa mi-a spus Alice din Sibiu (acum in Germania) cand mi-a trimis reteta, ca e atat de buna incat vrea sa o imparta cu toata lumea. A impartit-o cu mine acum un an si eu o impart cu voi. Reteta am adaptat-o usor, mai mult ca forma (am facut-o ca un burek, iar Alice ca un quiche), dar am pastrat proportiile de branza, leurda si lime. Incercati-o si voi si daca va place trimiteti-o mai departe.

Mai jos aveti si reteta asa cum mi-a trimis-o Alice:
"Am luat un blat de placinta si pe el am pus 100 g leurda spalata si stearsa de apa. Am facut o crema din 400g branza de oaie (nici prea tare, nici prea moale), cam 1/4 chili taiat mic, o lamaie verde (coaja+sucul) si 3 oua. Astea se amesteca bine de tot, ideal e un mixer care face compozitia super cremoasa. Eu, in lipsa de asa ceva, pur si simplu am zdrobit branza bine de tot cu furculita si cu zdrobitorul de piure. Se pune si crema in tava.
Inainte de a face placinta, se taie 4 ardei capia in 4, se pun pe folie de copt si se stropesc cu putin ulei de masline si se presara putina sare. Se pun in cuptor la 200 grade parca si se lasa 12min, incat sa nu fie moi de tot, e ok si semi-facuti. Se scot din cuptor, se seteaza cuptorul la 170 grade si se baga inauntru placinta pt 35 min. Gata :) Limeta in combinatie cu leurda si cu branza e dementiala, iar ouale ii dau un gust fin... ce sa mai zic, e mortala. Ardeii si cateva frunze de leurda servesc la ornat."

Ingrediente

6 foi de placinta

Umplutura

350 gr telemea de oaie (nu foarte sarata)
150 gr branza tare maturata de oaie (de exemplu branza Horezu sau pecorino romano)
100 gr leurda (4 legaturi mai mici)
1 limeta (lamaie verde, lime)
2 oua
piper negru

Sos pentru uns foile

150 gr iaurt grecesc (10% grasime)
100 ml lapte
5 linguri ulei
1 ou mare

  1. Se rad telemeaua si branza tare. Se taie coditele si apoi se toaca leurda.
  2. Se mixeaza manual sau in robot (cateva pulsuri scurte) branzeturile cu ouale batute pana compozitia arata legata. Se condimenteaza cu 1/4 lingurita de piper negru, coaja rasa de la limeta si sucul de la ea (2 linguri). Se adauga leurda si se amesteca manual.
  3. Pentru sos: se amesteca intr-un bol iaurtul cu laptele, uleiul si oul.
  4. Se pune hartie de copt pe fundul unei tavi de 30 x 20 cm sau usor mai mica (a mea are 18 x 28 cm si foile au intrat in tava usor sifonate).
  5. Se ia cate o foaie de placinta. Se unge pe jumatate cu sos (2-3 linguri). Se pliaza in doua. Se aseaza foaia in tava. Se unge deasupra cu alte 2-3 linguri de sos. Se repeta cu inca o foaie. Acum aveti 4 straturi in tava cu sos intre fiecare.
  6. Intindeti deasupra jumatate din umplutura.
  7. Asezati deasupra iar 4 straturi de foi unse, exact cum ati facut la pasul 5.
  8. Intindeti deasupra restul de umplutura.
  9. Asezati deasupra alte 4 straturi de foi unse.
  10. Deasupra ultimei foi turnati restul de sos.
  11. Lasati placinta sa stea pana se incalzeste cuptorul la 200C.
  12. Coaceti placinta timp de 35-40 minute, pana e rumena deasupra si umflata. Se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi se poate taia in 4 (pentru portii mari) sau in 24 patrate (pentru platoul cu aperitive) cu un cutit zimtat. E buna calduta sau la temperatura camerei. Se poate reincalzi.

Foi unse in tava

Foi unse in tava

Jumatate de umplutura

Jumatate de umplutura

Placinta e gata sa intre la cuptor

Placinta e gata sa intre la cuptor

Placinta cu branza de oaie si leurda

Placinta cu branza de oaie si leurda

Comentarii (19)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 5 ani - 12 Aprilie 2018 19:00  

practic vrei sa o faci doar cu branza de oaie. merg si asa, ii va da aroma, avand in vedere ca nu folosesti verdeturi. nu e cantitate mare de coaja intr-un lime, nu va fi excesiv aromata.
 

I  acum 5 ani - 13 Aprilie 2018 05:23  

O voi prepara weekendul acesta.
Pt placinta cu portocale pot folosi suc de portocale din comert?
Multumesc.
 

Ioana  acum 5 ani - 13 Aprilie 2018 10:05  

nuuu, oricum ai nevoie de o portocala pentru coaja. ia 3 si stoarce-le, nu e mare lucru. sucul cumparat o sa dea gust chimic prajiturii, in plus are zahar.
 

Irina  acum 5 ani - 13 Aprilie 2018 16:45  

Multumesc Ioana. Asa am sa fac.
 

Irina  acum 5 ani - 16 Aprilie 2018 19:43  

Buna Ioana. Placinta este foarte buna, din pacate a mea a iesit cam sarata de la branza Pecorino romano. Chiar o sa incerc din nou dar numai cu telemea.
Multumesc frumos pt reteta.
 

Ioana  acum 5 ani - 17 Aprilie 2018 11:39  

Irina, sigur de la Pecorino? De obicei telemeaua e super sarata. Oricum, de acum cand folosesti branzeturi in cantitati mari care domina mancarea, sa le gusti inainte. Daca nu le poti manca goale, atunci nici in placinta nu vor fi ok.
 

Irina  acum 5 ani - 17 Aprilie 2018 18:08  

Sigur. Telemeaua nu a fost sarata. Pecorino cand l-am gustat era sarat dar avand un gust puternic nu am realizat cat e de sarat. Oricum am gustat doar, iar in compozitie am folosit 150 g.
 

Daniela  acum 5 ani - 10 Mai 2018 21:25  

Buna ziua doamna Ioana,as vrea sa stiu daca pot inlocui leurda cu macris sau un amestec de macris+ceapa+marar; aici,unde locuiesc,leurda se gaseste destul de greu.Multumesc!
 

Olga  acum 4 ani - 16 Aprilie 2019 19:21  

Buna Ioana, Vreau sa fac reteta aceasta in forma originala, ca un quiche. Cantitatile raman aceleasi? Pare ca daca amestec umplutura cu sosul pentru uns foile si torn totul intr-un blat de pate brisee pre-copt vreo 15 min (tehnica clasica pentru quiche) o sa se inchege. Am dubii daca este cazul sa inlocuiesc iaurtul cu smantana, ori sa mai adaug vreun ou sau altceva in umplutura ca sa fiu sigura ca se incheaga... Numai bine!
 

Ioana  acum 4 ani - 17 Aprilie 2019 10:45  

poti reduce din ulei, sau chiar sa nu-l adaugi deloc daca vrei sa faci quiche. eu l-am pus pentru ca foile de placinta sunt foarte seci. si da, mai poti adauga un ou, cred ca o sa iasa bine asa. si pune doar 50 ml lapte la inceput si doar la final daca compozitia nu e cremoasa mai poti adauga restul.
din punctul meu de vedere iese si cu iaurt grecesc si cu smanatana acra. ai destula branza grasa, deci iaurtul mai usureaza compozitia.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...